De Ligt pikt mooiste moment uit: 'Gaf veel voldoening'

GinoHaverkamp, 21-07-2019 om 09:45, 9768 views, De Telegraaf |

Maak kans op jouw Ajax-droom. Vul je lijstje in!

16 april 2019. Dat is in de ogen van inmiddels oud-Ajacied Matthijs de Ligt één van zijn mooiste momenten in het shirt van de Amsterdammers. Op die dag kopte hij zijn ploeg naar de halve finale van de Champions League ten koste van nota bene Juventus, zijn huidige werkgever. 

In gesprek met De Telegraaf haalt de negentienjarige verdediger herinneringen van de afgelopen drie jaar bij het eerste van Ajax op. Naast zijn debuut, de Europa League-campagne van 2017 en de landstitel van vorig seizoen, is de uitwedstrijd tegen Juventus er één om niet meer te vergeten. 'We haalden de halve finale van de Champions League en ik maakte de winnende treffer', beschrijft hij beknopt. 'De halve finale van de Champions League... Als je het snel genoeg zegt, klinkt het heel normaal.'

Maar normaal is anders, zo realiseert de nieuwbakken Juventus-speler zich ook. 'Laten we niet vergeten dat het Nederlands voetbal een moeilijke periode heeft doorgemaakt. Als negentienjarige in de kwartfinale van de Champions League scoren, is niet voor veel mensen weggelegd. Die enorme ontlading, de energie die toen vrijkwam, zal ik nooit, nooit vergeten. Die 1-2 gaf heel veel voldoening, omdat ik enorm vaak op koppen bij spelhervattingen heb getraind.'

Delen!
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
036AFCA97
Toen Neymar een week geleden ditzelfde, namelijk dat de uitschakeling van PSG met Barca in de CL zijn mooiste moment was, kotste iedereen hem uit. Hahaha
0 0
Jelephi
Ik ben de ligt moe.
0 -1
ajaxminimax
Ja Matta, dat was ook voor mij een heel bijzonder moment. Zelden zo gek geworden na een goal. Maar Real uit was misschien wel het bijzonderste. Toen had ik het besef nog niet direct dat Real met 1-4 was opgerold. Man o man wat een seizoen was het, ben wel jaren ouder geworden na zo'n europees seizoen, maar dat had ik er graag voor over
2 0
WZAWZDB14
Voor mij ook, Real uit was voor mij de mooiste wedstrijd die ik ooit heb gezien. Na die wedstrijd tegen real had ik het idee dat we van iedereen konden winnen en was daarom ook mooier dan Juve, waarbij (hoe raar het ook klinkt) de verassing toch iets minder was.
0 0
johnantoni
Hoe gek het voor de meeste ook klinkt, vond die Europa League campagne van 2016/2017 echt een stukje specialer. Na zoveel jaar iets voorstellen in Europa, thuis iedereen wegspelen, uit was het altijd billen knijpen. Lyon uit en Schalke uit waren echt bijzonder. Niet te vergeten dat dat een minder elftal was als afgelopen seizoen. Vergeet niet dat we heel lang moesten wachten op zelfs het halen van een kwartfinale. Laatste keer dat de achtste finale werd gehaald was ook in 2011. Dus alles was twee jaar geleden met meer ontlading. Afgelopen jaar waren de prestaties indrukwekkender, maar het gevoel van twee jaar geleden was er bij mij niet. Madrid uit is wel echt het meest speciale wat ik meegemaakt hebt. De andere wedstrijden vonden we het bijna normaal dat we die wonnen op voorhand, in de EL hadden we meer zenuwen van gaat het wel gebeuren. Wat we wel geleerd hebben is, dat Ajax met goed beleid zomaar een halve finale of finale van een Europees toernooi kan halen.
3 -5
BRAMHOUTEN
dat klinkt inderdaad gek. ik vond het voetbal in de cl veel beter, bij de el kwam heel veel geluk bij kijken en hebben alleen de thuiswedstrijden goed gespeeld. in de cl hebben we gewoon uit en thuis de tegenstanders onder druk gezet en fantastisch gespeeld. Ajax telt gewoon weer mee
8 -5
NL
Ja erg veel geluk met in totaal een gemiste kans of 15 tegen Schalke en Lyon.
2 -1
AFCAsphere
Lekker selectief geheugen. Tegen Schalke en Lyon *uit* kropen we door het oog van de naald. We creëerden in de Veltins Arena zo weinig kansen, maar omdat Viergever - die nauwelijks meer kon lopen - besloot in een uiterste poging tegen een schot van Nastasic aan te lopen, gingen we door. Tegen Lyon was het helemaal billen knijpen. In ieder geval werd iedere uitwedstrijd in de EL dat seizoen, op de eerste groepswedstrijd tegen Panathinaikos na, verloren of gelijkgespeeld. Je kan niet ontkennen dat we onder ten Hag in de uitwedstrijden beter voor de dag komen dan onder Bosz.
3 -1
Web
Dat scheelt nog al wat, bizar dat dit gezegd word, die bril zal wel nooit af gaan
0 0
AFCAsphere
Ik vind dat jij soms nogal overdreven kritisch bent op Bosz, maar er zijn - zoals je ziet met user NL - ook mensen die de fanboy binnen in hun niet kunnen uitschakelen en daardoor niet objectief kunnen oordelen. Of zoals jij het zegt, hun roze bril kan blijkbaar niet af.
0 0
NL
Jouw selectieve geheugen vindt het blijkbaar niet relevant dat beiden uitwedstrijden er helemaal niet toe hadden gedaan als er geen enorme hoeveelheid schandalige kansen waren gemist.

Over 2 wedstrijden zie ik het geluk niet echt, wel een terechte winaar.
1 -1
AFCAsphere
Haha, op deze manier kan iedereen makkelijk redeneren en de waarheid verdraaien. De feiten zijn duidelijk: Ajax domineerde in de thuiswedstrijden, maar kwam elke keer matig tot zeer zwak voor de dag tijdens de uitwedstrijden. Dan kan je er een heel mooi verhaal omheen lullen dat ‘als’ er in de thuiswedstrijden meer kansen waren benut, de uitwedstrijden er niet toe zouden doen, maar ‘als’ telt niet.

Ik heb ontzettend genoten van sommige wedstrijden onder Bosz, maar om één of andere reden kon hij niet voorkomen dat Ajax zo armoedig presteerde in de uitwedstrijden van de EL. Als je niet objectief kan oordelen en niet tot die conclusie kan komen, dan moet je misschien even je uitloggen en weer terugkomen als je volwassen bent geworden.

Viergever wordt nog wel eens belachelijk gemaakt op deze site, maar zonder hem waren we die avond in Gelsenkirchen niet levend door gekomen hoor. Dat was echt geluk van de hoogste plank. En kijk dan alsjeblieft ook even terug hoe Cornet in de slotfase van Lyon - Ajax de bal schiet en deze net voor het doel langs raast. Probeer dan nog een keer te claimen ‘dat je geen geluk ziet’.
0 0
Web
Dus dan mag je uit met de poort open spelen?
Als je het thuis niet af maakt?
Ach ja waar heb ik het nog over, Ten Hag of Bosz scheelt zo veel klasse en inzicht
0 0
Voetbalverstand
Klopt inderdaad Bram. In de afgelopen CL Campagne heeft Ajax zijn ware gezicht weer laten zien. Zowel uit als thuis. In de EL campagne was het soms meer geluk dan goed spel.
1 -4
Schip
Beetje simplistisch. In de EL is de norm juist weer gezet, waar TH op voort heeft gebouwd.

Wedstrijden uit tegen Kopenhagen en eerste helft Lyon, thuis tegen K'hagen, Schalke en Lyon waren van goed tot ijzersterk.

Zo aanhoudend de druk tegen een Schalke was, heeft TH nooit gespeeld hoor. Ook niet thuis. Dat is een ander soort spel, waarbij de hoge druk meer gedoseerd plaats vindt. Bij Bosz vlogen ze soms met drie spelers op 1 tegenstander af.

Het is ook geen vergelijk. Het team in de EL was kwalitatief minder en veel en veel goedkoper. Neem dat even mee.
4 -2
AFCAsphere
Met alle respect voor de prestatie van het team onder leiding van Bosz, en dat meen ik echt want ik heb er echt van genoten, maar de prestatie van het Ajax onder ten Hag is toch net ietsje knapper naar mijn inziens.

Waarom? Bosz kreeg een gemankeerde selectie onder zijn hoede, dus natuurlijk was het ontzettend knap dat hij het binnen een aantal maanden zo drastisch kon veranderen. Maar ten Hag kreeg te maken met een selectie die een zeer teleurstellend seizoen achter de rug hadden, waarin de concurrent kampioen werd in een directe onderlinge strijd, maar belangrijker nog een aantal spelers had die mentaal te lijden hadden vanwege de situatie van Nouri.

Ja, hij kreeg er twee grote namen bij, maar desalniettemin moest hij de tactiek er opnieuw inslijpen binnen korte tijd. Vervolgens domineerden we in de Allianz Arena in Munchen, versloegen we Benfica en toen je dacht dat het allemaal niet mooier kon versloegen we ook nog de regerend en record kampioen Real Madrid in een legendarische wedstrijd en schakelden we titelkandidaat Juve met Ronaldo uit in hun eigen stadion. Die wedstrijden tegen Schalke en Lyon waren schitterend, maar dit was toch wel van een hoger niveau.

Bovendien vind ik het fout van je om de indruk te geven dat Bosz uiteindelijk met een kwalitatief veel mindere selectie had te maken. Sanchez, Ziyech, Onana, Traoré, Dolberg, Kluivert, Younes, Sinkgraven, Schöne, Klaassen, Donny, de Ligt. Een aantal van die spelers groeiden later pas, maar een aantal van hen verkeerden in 2017 ook in een betere vorm dan in 2018/19.
2 0
Suarez16_
Gelukkig is het makkelijker om Real Madrid 90 minuten te domineren dan Kopenhagen....
2 -1
Stone020island
Neem dan ook even mee dat schalke en lyon wel ff 6 klasses minder zijn dan juve en real madrid
2 -1
ajax4ever01
Geluk heb je in het voetbal ook nodig toch. Iets waar wij de afgelopen jaren te weinig van hebben gehad.
0 -1
Schip
Daar zat wel veel gif in, omdat hij ook wat recht te zetten had na die goal.

Maar ik genoot nog het meest van al die momenten dat hij achterin onverzettelijk was of op het middenveld doordekte door een tegenstander heen en toch zonder een echte overtreding te maken.

Die momenten kun je vaak niet concreet terughalen, maar dat was De Ligt ten voeten uit. Het is bizar, maar De Ligt is op 19 jarige leeftijd wat mij betreft echt een Ajax legende geworden, al wordt dat predikaat veel te snel van stal gehaald tegenwoordig.
1 0