Jonk baalt na: 'Gevoel dat je iets is afgenomen'

BVeenstra, 20-07-2019 om 09:05, 9578 views, Algemeen Dagblad |

Koop nu jouw Ajax-artikel in de Ajaxshop!

Wim Jonk voelt nog altijd de pijn van zijn bewogen vertrek bij Ajax. Als hoofd jeugdopleiding maakte hij onderdeel uit van het zogenoemde 'technisch hart', maar nadat hij botste met enkele oud-teamgenoten van vroeger was een vertrek bij Ajax niet meer te voorkomen.

Jonk, die nu hoofdtrainer is bij FC Volendam, is een enorm groot voorstander van individuele trainingen. 'Dat is een gaaf proces', zegt hij tegenover het Algemeen Dagblad. 'Ik weet niet wat er nu nog over is van die individuele trainingen bij Ajax. Ik koester geen wrok, maar ik heb er wel lang mee gezeten. Het was een gevoel dat je iets is afgenomen. Ik dacht: potverdorie, we zitten pas op 70 procent.'

Met zijn oud-teamgenoten Dennis Bergkamp, Marc Overmars en Edwin van der Sar spreekt hij inmiddels niet meer. Jonk lijkt zich er bij neer te hebben gelegd. 'Maar dingen gaan zoals ze gaan. Ik heb er niks aan om naar anderen te wijzen.'

Delen!
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
mcjc
Het probleem destijds was dat een ieder van het technisch hart met alles kon bemoeien. Er was geen baas. Dat heeft alleen maar voor egos en vele menigsverschillen gezorgd. Ik zou Jonk graag terug willen zien zodat hij zijn doelstellingen kan hervatten.
0 0
Finidi en Nwanko
Laat hem eerst maar bewijzen dat hij echt zo goed is als hij zelf en sommigen denken door Volendam te laten floreren. Net zoals goede trainers als bijv. Co en Louis dat konden. Dan kijken we daarna wel verder. Maar dat zeg ik ook alleen omdat ik een vooruitziende blik heb....
0 0
TheTruth
Hij heeft wel echt gelijk. Je leerde er vroeger ook het meeste van als de trainer je apart nam om je een aantal dingen bij te brengen.
0 0
Voetbal1900
Jonk was de man die vond det er geen aankopen moesten komen om de ontwikkeling van bepaalde spelers niet in de weg te staan. Ajax was, toen hij aanwezig was, louter een club om spelers op te leiden. Het deed er niet toe of Ajax-1 prijzen pakte het ging er om dat de spelers beter werden. De fans die wel naar prijzen snakte werden genegeerd.
Gelukkig is Ajax hier van afgestapt en zijn er wel goede spelers gekocht. Ik ben blij dat “de Jonk” vertrokken is en dat dat Ajax wel voor de prijzen gaat.
1 -3
geDaante
Als je er niks van meegekregen hebt, en de moeite niet nam je er in te verdiepen, houd dan gewoon je muil. Beetje leugens komen verkondigen die jezelf verzonnen hebt...
1 -1
Cruyffie
Wat een onzin. Het ligt veel genuanceerder: Jonk was voor gerichte aankopen, spelers die écht iets toevoegen. En tegen allerlei breedte-aankopen (zoals Magallan, Kristensen etc). Want talentvolle jeugd moet altijd voor gaan.
2 0
Babangida83
Dat was de rol van Jonk. Bergkamp en Overmars konden dit overrulen. 2-1. En dat vond Jonk ook helemaal niet erg. Alleen werd Jonk niet betrokken bij de transfers. Vandaar de klachten van zijn kant. En als je ziet wat er in die tijd gekocht is, dan was dat ook niet zo gek. Ook Jonk was voor dure (duur was destijds een Ziyech) aankopen. Maar enkel en alleen als deze een absolute meerwaarde hadden. De Gudeljes hadden geen meerwaarde.
1 0
31xAjax
Je bent net een klein kind Wim, het over it.....
2 -1
Schwalbino
Cruijff had een idealistisch beeld van een technisch hart vol capabele mensen die met elkaar samenwerkten zoals ze dat vroeger ook op het veld deden.

Los van de inhoudelijke verschillen was het conflict ook gewoon ook een strijd om de macht.
2 0
geDaante
Dat is het enige wat je Cruijff 'kwalijk' kon nemen, hij was inderdaad idealistisch en daardoor wat naïef. Maar van mijn kant alleen nog maar meer respect voor deze man, hij was te goed voor deze wereld.

Het is inderdaad geklapt op ego en machtsstrijdjes, en een uiterst slappe leiding die dat niet kon sturen en niet ingreep, en daarboven nog een RvC en bestuursraad met notoire Cruijff-haters erin.

Met diezelfde technische mensen, had het gewoon kunnen werken, als er een sterke leiding zat die intrinsiek geloofde in visie en Plan Cruijff. Dan had je degenen die ervan afweken op hun plek kunnen zetten, en desnoods eruit kunnen donderen, zoals De Boer en Overmars, die totaal schijt hadden aan het TH en daarmee Jonk. En Jonk die dan door sommigen nog negatief bejegend wordt... Dan snap je het niet.
0 -1
Finidi en Nwanko
Als je a zegt moet je ook b zeggen en dat is wat hij niet gedaan heeft. Heeft onervaren mensen aan het begin van hun zakelijke/organisatorische ontwikkeling te weinig begeleid. Een goede overlegstructuur waarbij hij bijvoorbeeld wekelijks aanwezig kon zijn ontbrak. Als hij zijn plan écht had willen laten slagen dan had hij dat gewoon een jaartje moeten volhouden. Helaas zag hij dat anders met het bekende resultaat tot gevolg.
0 0
davy14
Ik lees een hoop over Jonk die slecht was wat betreft communicatie maar dat wist hij zelf ook; hij had daardoor ook een communicatiecoach in dienst genomen.
Jullie moeten beseffen dat het heel frustrerend is als je keihard in de jeugdopleiding aan het werk bent en een hoop talent daar aan het ontwikkelen bent en aan het werk ziet om vervolgens via smsjes erachter te komen dat een Gudelj, Sigthorsson, Eto'o, Sinkgraven, Sanogo, Van der Hoorn worden gehaald of een poging tot halen. Overmars sms'te met de technische staf over aankopen en Jonk voelde zich hierdoor gepasseerd, naast dat het al geen professionele besluitvoering was.
Mensen bejubelen Overmars vandaag de dag om de aankopen die die heeft gedaan maar vergeet niet dat er scouts zijn om die die spelers hebben gescout. Die scouts waren er al vijf jaar geleden ook, en ook voordat Veldmate kwam. Veldmate zal best een rol spelen maar de scouts die Sanchez, Neres, Cassierra en Tagliafico hebben gescout zaten er al. Hans van der Zee zat er al. Overmars heeft jarenlang de scouting genegeerd en samen met Frank de Boer en Hennie Spijkerman bord op schoot scouting gedaan. Volgens mij was dit de belangrijkste reden voor Jonk om toen weg te blijven, naast dat hijzelf niet verantwoordelijk was voor de trainers in de jeugdopleiding terwijl Overmars geen tijd had of niet besteedde aan het uitvoerig bekijken van de trainers en Jonk volgens hem juist zulke besluiten moest kunnen nemen. Wat op zich logisch is als je hoofd opleidingen bent, had er een directeursfunctie van gemaakt ook al kan je je afvragen of dat bij Jonk had gepast. Maar uiteindelijk vertraagde Overmars processen in de jeugdopleiding omdat hij de enige was die contracten kon uitdelen of echte besluiten kon nemen en dit vervolgens niet deed; zo liep Ajax bijvoorbeeld een Ricardo Moniz als trainer mis in de jeugdopleiding. Lijkt me heel frustrerend als hoofd jeugdopleidingen als je zo'n man probeert over te halen, dat lukt en vervolgens door falend handelen van de directeur voetbalzaken dit misloopt.

Overmars is natuurlijk super bezig op dit moment maar kon toentertijd alleen blijven omdat hij directeur was en Jonk niet. Zelfde geldt voor Van der Sar. Allebei uitstekend ontwikkeld maar jammer dat Jonk die kans niet heeft gekregen; er valt genoeg nog op zijn conto te schrijven.
De rol van Bergkamp laat ik even buiten beschouwing, maar naar wat ik heb begrepen was hij gewoon jaloers geworden dat Jonk alles in de jeugdopleiding regelde, kon het niet vinden met Jonks entourage(dat begrijp ik nog wel) en speelde vervolgens het spelletje heel vies.
4 0
geDaante
En zo is het Davy, gelukkig zijn er nog meer die het allemaal wél intensief gevolgd hebben, en hun brein gebruiken.
0 -1
Web
De rol van Bergkamp
Was hij jaloers?
Of zou het te maken kunnen hebben met Jongkind?
Je zal maar Bergkamp zijn en moeten luisteren naar Jongkind.
Jonk had moeten zeggen jij bent niet voor het voetbal, je werk doen waar je voor ingehuurd bent. Perfomance trainer, zorgen dat spelers fit zijn
Iedereen die met Bergkamp gewerkt heeft is lirisch over hem, van Wenger tot Henry en van Persie, alles straalt voetbal uit.
Een heel verhaal over Jonk, maar Bergkamp hangt er maar bij bij jou?
0 0
Schwalbino
Ze waren in het begin allemaal nog niet rijp om hun job goed te doen met uitzondering van Frank die eigenlijk de enige job had waar je echt voordeel had van je voetbalcarriere. En hij had ook de opleiding daarvoor gedaan. Het was dus niet zo dat alleen Sar en Overmars blunders hebben gemaakt. Jonk eveneens. Veel te naief geweest.
0 0
Ajax114
Goed omschreven, blijft wel eeuwig zonde voor de club dat hij geen leiding meer geeft aan de jeugdopleiding. Was de absolute nummer 1 van Cruijff om de opleiding te verzorgen. Als ik morgen directeur zou worden van Ajax , zou ik als eerste hem terug halen . Daarnaast hoop ik dat Volendam het uitstekend gaat doen , alleen al om te voorkomen dat iedereen gaat roepen dat hij er niets van bakt daar.
2 0
Schwalbino
Alweer aan het solliciteren?
0 0
GdlT
Davy14, voor een groot deel ben ik het met jou eens. Enkel, niet alleen Jonk was slecht in zijn communicatie. Destijds waren Overmars, v.d. Sar, F.deBoer en Bergkamp dat ook. Voor de hele groep hadden ze communicatie lessen kunnen/moeten inlassen. Daarbij ook scherpe richtlijnen wie wat moet doen en vooral ook niet moet doen.

Zonder communicatie is enige vorm van samenwerken onmogelijk.
0 0
Van Reenen
Maar dingen gaan zoals ze gaan. Ik heb er niets aan om naar anderen te wijzen. Nou dat is met dit stukje in het AD dus wel gedaan!
1 -4
JSF
Hoop idd dat Marc en Edwin deze Ajacied weer een passende functie geven in de organisatie. Hart en (voetbal)verstand op de goede plek.
1 -1
JohnnyD
Gedaante kom op. Leef je uit. Heb weer eens zin in die mooie visie van je op dit tijdperk.
1 -1
Raoul14
Hoop dat hij ooit terugkeert en wens hem succes bij Volendam.
3 -1
Ajax68
Na Volendam Wim, lijkt mij Willem 2 een leuke club voor jou, het Ajax van het zuiden, ga die club maar eens verrijken met jou kennis en visie van Johan Cruijff.
0 0
Babangida83
Bij Willem 2 zit Van Geel inmiddels als omhoog gevallen algemeen directeur. U weet wel, diegene die sneuvelde tijdens de revolutie :-). Dus weet niet of die zijn ok gaat geven.
0 0
mcatarinob
Het is nooit verkeerd, om eens in de spiegel te kijken. Maar dan wel op tijd.
2 0
Dastaan
Ach praat het lekker met elkaar uit. Dat geneuzel met de eer willen strijken wie waar verantwoordelijk voor is voor het succes van Ajax. Het gaat om Ajax en niet de invidueen.
6 0
Kaatje
Het lastige is altijd wie de eerste stap daarvoor moet zetten. Bij Wim Jonk zit het blijkbaar nog steeds heel hoog. Maar als je op elkaar wacht voor een gesprek, zal deze nooit komen en is een kans op enige terugkeer bij Ajax verder dan ver.
0 0
Robbie en de Kock
Aan het fotootje te zien is het hem niet in zijn koude kleren gaan zitten.
0 0
MPAjax
hij is al een oude man van boven de 50
0 -1
FissaDeGekste
Het is dat Jonk altijd zo'n rustige vent is maar anders zou je toch echt denken dat dit een speedbek/pepbakkes is. Maar blijkbaar doet 20 jaar bij Ajax werken hetzelfde met je, haha.
0 -1
Ajax27
We hebben allemaal gezien wat het technisch hart heeft opgeleverd, helemaal geen klote. Alsof je 3 directeuren hebt die over 1 en hetzelfde mogen beslissen. Pas toen zowel Jonk als Bergkamp vertrokken kwam er rust. En gewoon weer de poppetjes op hun eigen plekken met hun eigen bevoegdheden. Het is nu zo duidelijk als wat wie wat doet en dat zie je terug in de resultaten maar vooral ook de rust en duidelijkheid rondom de club.
3 -4
geDaante
Inderdaad, als je al leiding totaal niet ingrijpt, en mensen als De Boer en Overmars met zijn tweetjes via sms aankopen laat doen, en Jonk en anderen buitenspel laat zetten, dan wordt het inderdaad niks.

Het ego en de coupe van Overmars was na het vertrek van Jonk en Bergkamp tot stand gekomen, en nu heb je een alleenheerser, die over alle technische zaken gaat, tegenwoordig ook over de jeugd. Gefeliciteerd. Ik hoop voor jou en andere Ajaxfans dat zijn opvolger wel een héél goede keuze zal zijn.
0 -1
waayop
Precies, instellen TH was een grote vergissing. Als iedereen de baas is, is niemand de baas. Topsport is geen democratie.
1 0
Web
Moeten wij nou medelijden krijgen met Jonk?
Omdat hij nergens terecht kan dan bij Volendam?
Individueel training geven deed Bergkamp Wim.
Nooit aan die enge Jongkind moeten beginnen, die zijn familie Bram Som zo nodig had.

Wim ik hoop dat je weer terug komt, maar dan alleen als trainer, niet met Jongkind.
Even een bakkie drinken met Bergkamp, want jullie visie is niet zo verschillend, maar Dennis laat zich niet de wet voor schrijven door die looptrainers, heb je dat nu echt niet door?
Wim soms moet je water bij de wijn doen, dat is nu een keer zo, dat maak de trainer groter

Dennis en Wim wat zou ik het toe juichen dat jullie samen individueel trainer worden bij Ajax, en een team mag ook, maar NOOIT leiding gevende posities, wat daar is het ego te groot voor.

Nu zitten die twee toppers bij Volendam en Almere, echt te gek voor woorden, maar ook veel zeggend, geen club wil onrust in huis, want dat krijg je met Wim, kan niet samen werken,zijn wil is wet. PSV ziet dat heel goed, want die kennen hem ook heel goed.

En individueel trainen gebeurt nog zeker ,dat weet Wim donders goed
Weer dat enge wat in hem zit
1 -14
Ajax114
Onrust was er ook met Bosz en in het verleden met Cruijff. Dat is precies waarom de club AJax niet structureel bij de beste 16 van Europa hoort. Omdat mensen met kwaliteiten altijd door bestuurders bij Ajax worden weggejaagd. De amateurtjes willen allemaal invloed hebben en daar kunnen ze sterke persoonlijkheden niet in hun buurt hebben.
0 0
ajaxminimax
Jonk mag van mij in de toekomst ook wel weer terugkomen, zie dat ook wel gebeuren, aangezien Vd Sar en Overmars zijn met sprongen vooruit gegaan. Bovendien ik ben er van overtuigd dat ook Jonk wel weer heeft bijgeleerd. In zo'n conflict zijn er altijd meer schuldigen. Dus ook hij heeft fouten gemaakt. Wel moet ik zeggen dat ik er altijd twijfels heb als een vriendengroepje van vroeger samen ergens instappen, je ziet dat vaker gaan botsen. Ik ga zelf ook liever niet met een vriend in 1 bedrijf werken.
4 0
Schip
Het zou van de gekke zijn als ze de individuele trainingen zouden hebben afgeschaft.

Verder ben ik groot voorstander Jonk weer aan Ajax te binden. Dat communicatieve valt best mee. Het is meer een kwestie van duidelijk afbakenen wat zijn bevoegdheden zijn. Als je denkt als deel van het TH mee te mogen beslissen in transfers, maar feitelijk dat niet kunt, levert dat frustraties op als je ziet dat jouw project daarmee wordt ondergraven.

Want jeugdspelers moeten een stap zetten en dat kan soms enkel als ze een kans krijgen. Kansen kun je niet altijd afdwingen zoals men op AS vaak heel makkelijk roept. Soms moet je eerst het vertrouwen krijgen. Dat levert frustraties op door zijn enorme betrokkenheid bij zijn project en bij de spelers. Zonder een Jonk zou een Mazraoui nooit meer bij Ajax hebben gezeten. Hadden we de CL met Kristensen in gemoeten. Dat was gewoon einde verhaal dan. Veltman kwam er later weer bij.

Jonk heeft een unieke benadering en sterke visie op talent ontwikkeling, daar kan die Ouali echt niet mee wedijveren. Ajax streeft naar het beste. Dan moet je weer om tafel met Jonk en afspraken maken over wat hij wel en niet mag. Dat weigerde Ajax de vorige keren. Overmars is geen god, hij maakt zat fouten. Dit was er een.

Dat je een paard van Troje binnen haalt is onzin. Zolang je maar duidelijk maakt waar zijn mandaat ligt. Overmars gaat over transfers, niemand anders.
9 -9
Babangida83
Precies, zodra het van tevoren duidelijk afgesproken is, weet iedereen wat zijn taken zijn en kunnen er geen valse verwachtingen zijn. Hetgeen een hoop irritatie voorkomt.
1 0
Web
Er is nu rust in de club, dat was er onder Jonk niet
De communicatie van Jonk is juist zijn zwakste punt, daar ging het fout.
De hoofdjeugdopleiding heb je niet hoog zitten, dat is duidelijk
Jonk is trainer, niets meer en minder, niet geschikt voor leiding geven, straalt ook nooit plezier uit, moet eens in de spiegel kijken en bij hem zelf te rade gaan
2 -6
Schip
Die rust was er niet omdat de structuur onwerkbaar was. Met alle respect, toen Cruijff met dat TH kwam, heb ik dat ook al gezegd. Terwijl ik erg voor de FR was en zelfs al eerder postte over het verwateren van de opleiding, het hanteren van verkeerde selectiecriteria etc. We kregen Martina als rechtsbuiten uit de opleiding, terwijl spelers als Elia en Lens werden uitgeselecteerd door trainers die werkelijk niets creatiefs hebben laten doorstromen als het even kon.

Dat was zo krom als de pest ondanks de naam van die trainer.

Jonk heeft met Bergkamp de carrousel in gang getrokken hoor. En hoe hij in detail kan uitleggen wat voor soort voetbal je wilt spelen in de opleiding, tot in meters onderlinge afstanden uitgedrukt, daar straalt de passie en liefde voor het spel en opleiden van af. Je komt wel erg persoonlijk over naar hem toe.

Dat argument van onrust begrijp ik wel, maar dat kwam omdat niemand echt tevreden was met dat constante polderen. Als ik Overmars ergens gelijk in moet geven, is dat korte lijntjes van belang zijn in de aansturing van een club.

Maar dat betekent niet dat je geen expertise moet inhuren van buiten. Ik zie echt wel een mogelijkheid om Jonk in te huren om een rol te spelen in de opleiding.

Ik vind het gewoon zonde van zoveel kennis.
1 0
Boer
Hoe weet jij dat Jonk een unieke benadering heeft? Zoals hij over voetbal praat spreekt mij aan, maar daarin staat hij lang niet alleen. In binnen-en buitenland zijn er meer opleiders die in gelijke termen denken. In voetbal, maar ook in andere teamsporten. Mensen die niet altijd over ‘Johan’ praten en zichzelf daarmee een kwaliteitskeurmerk lijken te willen verschaffen. Dat is wat mij zo irriteert aan Jonk, net als diens altijd wat verbeten en vreugdeloze blik.
3 -3
Bocarra
Als je denkt dat jij het allemaal hebt bedacht en dat de club afhankelijk is van jou dan heb je het mis. Niemand is groter dan de club Ajax. Er wordt nog steeds individueel getraind maar het belangrijkste is dat je heel snel kunt denken en je voeten kunt laten spreken in combinatie met jou team genoten. En aan Jonk: je oogst wat je zaait.
2 -2
Aetim
Volgens mij waren zowel Bergkamp, Overmars als vd Sar in den beginne niet zulke communicatieve wonderen. Je ziet dat het bij die laatste twee op dat gebied steeds beter gaat. Het zou igg van volwassenheid getuigen als zij eens over hun schaduw heen zouden stappen en Jonk polsen voor een nieuw begin als HJO. Maar goed, Jonk is net begonnen bij Volendam, hopelijk is het toekomstmuziek.
2 -6
GdlT
Helaas ging het mis in de communicatie. Het lijkt erop dat Marc Overmars, Edwin van der Sar, Dennis Bergkamp en Frank de Boer destijds ook niet uitblonken met hun communicatieve vaardigheden.

Blijkbaar waren M.Overmars, F.d.Boer en D.Bergkamp het er wel over eens dat de hoofd jeugdopleiding niet bij de vergaderingen van het TH aanwezig hoefde te zijn, de opvolger van W.Jonk maakte geen deel meer uit van het TH.

Neemt niet weg dat Jonk destijds wel aanwezig had moeten zijn.
Persoonlijk vind ik het jammer dat hij is vertrokken.
0 -1
insectenverdelg
Het hele TH is 1 groot fiasco geworden. aclub wordt nu nog steeds door 2 pud voetballers geleid, maar de 2 die niet rollebollend met elkaar over straat gingen. Vind het eeuwog zonde, maar eigenlijk zei het al geno3g toen de 2 kroonprinsen van de revolutie gezamenlijk ruzie kregen.
0 -2
flavente
Had je maar moeten communiceren Jonk! wegblijven is werkweigering zo simpel is het.
10 -8
Babangida83
Jij zou een goede voor de belastingdienst of t UWV zijn, denk ik. Het enige wat hier simpel aan is, is jouw gedachtegang.
2 0
geDaante
Zeg maar gewoon niks als je er weinig tot niks van meegekregen hebt, heel irritant dit.
3 -1
insectenverdelg
Ik geloof in Jonk zn visie, maar twijfel serieus of hij communicatief goed genoeg is voor de functie die hij had bij een club als Ajax. Daarnaast was hij soms imo iets te ver doorgeslagen in niets kopen, alleen maar eigen jeugd. Maar zijn visie om jeugd beter te maken daar is niets mis mee.
11 -4
Babangida83
Dan zet je iemand ernaast/in de buurt die dat aanvult. Iemand kan onmogelijk perfect zijn. Alleen is het in onze maatschappij nog niet gebruikelijk om die zwakten dan te onderkennen en dat in teamverband op te vangen. Zoals op het voetbalveld wel gebeurt. Gemiste kans. Want zijn visie staat en is zeer waardevol. In plaats daarvan zetten we maar middelmaat op die plek, want die communiceert wel goed. Ik kan die logica altijd maar moeilijk doorgronden.
2 0
Web
Daar twijfelt ook niemand aan, ook niet binnen Ajax, dat zijn visie goed is.
Maar Wim is net wat jij zegt, communicatief niet goed, had ook moeten zorgen dat Jongkind nooit naar buiten komt met voetbal inhoudelijke teksten, die moet performance training geven en niets meer
Ik kan mij heel goed voorstellen dat Bergkamp daar zich niet in kan vinden
0 0
JariHeijden
Hier ben ik het voor honderd procent mee eens.
1 0
AFCAMM
Yep, het gaat allemaal om de balans. Ook bij een club als Ajax, die bekend staat om de jonge talenten. Maar het blijft natuurlijk jammer dat het zo gelopen is.
5 -1