De cijfers: Álvarez, de vervanger van De Ligt

JesseTH, 20-07-2019 om 22:20, 24929 views, Ajax Showtime |

Maak kans op jouw Ajax-droom. Vul je lijstje in!

Nu het vertrek van Matthijs de Ligt naar Juventus officieel is, lonkt er voor een nieuwe speler een doorbraak op de positie van rechter centrale verdediger. Vrijdag werd aangekondigd dat Ajax en Club América een overeenkomst hebben over de transfer van Edson Álvarez, de favoriet voor die positie. Terwijl de onderhandelingen echter gaande waren, gooide Perr Schuurs hoge ogen in de wedstrijden tegen Istanbul Baseksehir en Watford. Reden genoeg om de statistieken van de Mexicaan dan ook te vergelijken met die van de Nederlander.

Edson Álvarez is vandaag de dag 21 jaar en 265 dagen oud en speelde vorig seizoen 34 competitiewedstrijden. Hij is de op vijf-na-jongste speler met ten minste dertig wedstrijden in de Mexicaanse Primera División tijdens het seizoen 2018/19. Hij ging daarin veel persoonlijke duels aan, waarvan hij er 194 won. In het afgelopen seizoen waren er zes verdedigers in de Mexicaanse competitie die meer persoonlijke duels wonnen.

Álvarez is daarnaast een speler die de kwaliteiten heeft om van achteruit in te kunnen dribbelen. Het afgelopen seizoen rondde Álvarez namelijk negentien van zijn 23 dribbels succesvol af, wat neerkomt op 83 procent. Dit is het hoogste percentage van alle spelers met minstens twintig dribbels in de Mexicaanse competitie.

Edson Álvarez VS. Perr Schuurs

In Amsterdam lijkt Álvarez de vervanger te worden van De Ligt, al doet Schuurs daar tijdens de voorbereiding op het seizoen 2019/2020 ook een serieuze gooi naar. De jonge verdediger is ruim twee jaar jonger dan de Mexicaan. Kijkend naar het aantal ingezette en het aantal geslaagde dribbels, behoort dit ook tot de kwaliteiten van Schuurs. In de Keuken Kampioen Divisie zette hij tijdens het seizoen 2018/2019 23 dribbels in, waarvan hij er zeventien succesvol afrondde. Dit komt neer op 74 procent.Enkele belangrijke stats van Edson Álvarez en Perr Schuurs tegenover elkaar. De vergelijking gaat gezien de verschillende competities niet letterlijk op, maar geeft een beeld van het type spelers. De statistieken worden per negentig minuten weergegeven.

De cijfers uit de bovenstaande tabel moeten wel in perspectief geplaatst worden. Zo vonden de prestaties plaats in verschillende competities en lijkt ook de speelwijze van Club América en Jong Ajax totaal verschillend. De belofteploeg had gemiddeld gezien 60,9 procent balbezit, terwijl de Mexicaanse club daarop slechts een percentage van 49 scoort. Beide verdedigers echter, verstuurden 44 procent van hun passes naar de helft van de tegenstander. Álvarez lijkt verder een speler die de duels veelal opzoekt. Percentueel won Schuurs er echter meer.

Statistieken aanvallende acties

Uiteraard zijn ook de aanvallende cijfers van belang bij een club als Ajax. Álvarez scoorde drie goals in de Mexicaanse competitie, maar geen een daarvan kwam van het hoofd. Driemaal scoorde hij met zijn voeten, waarvan één keer zelfs buiten het strafschopgebied. Schuurs kwam op zijn beurt, weliswaar in een compleet andere competitie, tot vier goals en een assist voor Jong Ajax. De goede trap van de jongeling is bekend en alle vier de goals vielen dan ook van buiten het zestienmetergebied.

Beiden scoorden de potentiële basisklanten van Ajax 1 tijdens het afgelopen seizoen dus geen kopdoelpunten, terwijl De Ligt daar bij Ajax bekend om stond. Met zijn 1,87 meter deed Álvarez driemaal een poging, terwijl de 1,91 meter lange Schuurs slechts twee pogingen deed bij Jong Ajax. De Ligt waagde er tijdens het vorige seizoen 45 en was daarbij zesmaal succesvol.

Jesse ter Haar (E-mail: j.terhaar97@hotmail.com)

Delen!
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
Lagasj
Ik hoop dat ze in zijn contract gezet hebben dat hij zijn geloofs waanzinnige juichen in Mexico moet laten.
Het mag nu toch wel bekend zijn dat fanatiek geloven een serieuze neurologische aandoening is.
Moeten ze dus niet vergeten zijn zenuwgestel te testen tijdens de keuring.
1 -5
fritsus
Om dit soort onzin op een openbaar forum te kwakken moet je al geestelijk gehandicapt zijn vanaf je geboorte.
Dus alle sterkte toegewenst op jouw levenspad.
3 0
Johnvanessen
Om 18:00 uur ongeveer is hij op schiphol. Morgen zal alles wel helemaal officieel rond komen. Dinsdag meetrainen en donderdag open dag!
0 0
fritsus
Alvarez is iemand die gevoel heeft voor verhoudingen.
Uit het meest recente interview met ESPN zegt hij het volgende:
"Het liefste zou ik in de Serie A of in de Premier League gaan spelen, bij een echt grote club, maar op dit moment ligt mijn volledige focus op Ajax..."

Voor hem is dus ajax een klein clubje... ofwel zij bieden wel de nodige poen dus fuck it allemaal.
Lachen met die gast... haha
1 -4
Weloveajaxxx
Gelukkig heeft die gozer doelen die hij wil halen. En zal hij zn stinkende best moeten doen daarvoor. Bij ajax dus:)
1 0
PetrosQ
Het lijkt er op dat Ajax steeds vaker scout op spelers die op meerdere posities uit de voeten kunnen. Zo kan Alvarez dus zowel als CV en als CVM uit de voeten, terwijl hij ook eventueel als rechtsback gebruikt kan worden. Martinez lijkt nu voornamelijk als linksback te worden gebruikt, maar eigenlijk is hij ook een verdediger en speelde hij bij zijn club zelfs rechtscentraal, terwijl hij linksbenig is. Daarnaast kan hij ook nog eens op het middenveld uit de voeten.
0 0
Dennis1964
Ik ben pas blij als die handtekening is gezet.
0 0
onderkantlat
Tadic-Dolberg-Neres
VdBeek-Mazraoui-Ziyech
Tagliafico-Blind-Alvarez-Dest
Onana
Wissels: Huntelaar, Promes, Schöne, Marin, Schuurs, Magallan, Veltman, Eiting, Ekkelenkamp, Lang, Traore,......
0 0
mmmkeee
Als het werkelijkheid word dat Mazraoui op het middenveld komt, naja ok dan. Maar voor nu zie ik niet in waarom hij op het middenveld geplaatst zou worden. Handelingssnelheid is ok, maar toch wel minder snel dan eiting. Plus, schone gaat in het begin van het seizoen (denk ik, nee ik heb geen lijntje bij ten hag) echt niet uit de basis, daarvoor is schone veel te belangrijk mbt automatismes die de ploeg heeft.
0 0
ETM
Ik ken Alvarez niet, maar als ik zo de beschikbare info tot me neem zou het mij niet verbazen als Ten Hag de punt naar achteren gaat draaien. Mits er geen spelers vertrekken. (wat me wel onwaarschijnlijk lijkt)

Mazra Schuurs Blind Taglia

Alvarez

Vd Beek Marin

Ziyech Tadic Neres

Puur natte vingerwerk hoor, maar Schone - Marin 'lijkt' niet complementair. Schuurs lijkt zich echt aan te dienen. Ten Hag wil Vd Beek in een zeer aanvallende rol. Alvarez lijkt dikwijls ook een vm. Alvarez kost 15 miljoen, denk niet voor op de bank. Blind is de houvast achterin, die zie ik niet zomaar opschuiven.

Erg benieuwd hoe Marin uiteindelik ingepast gaat worden. Denk dat dat veel gevolgen voor de opstelling gaat hebben.
0 -1
Ruff Rhythim
Gaat er een worden hoor dit....

Afgaande op dit verhaal dus:

Ajax 'slaat in alle opzichten goede slag': 'Ja, Edson is een baas in het veld'

Edson Álvarez wordt een succes bij Ajax. Die verwachting spreekt Dennis te Kloese uit. Hij was hoofd van de nationale jeugdselecties van Mexico en maakte de ontwikkeling van de 21-jarige verdediger van dichtbij mee.

"Van een lange dunne gozer tot een stevige en zeer veelzijdige centrumverdediger. Daar gaat Ajax veel plezier aan beleven", zegt Te Kloese tegen Voetbal International. Hij noemt Álvarez een heel complete speler. "Het is een rustige jongen, makkelijk in de omgang, populair bij ploeggenoten en fans en zeer leergierig."

"Voetbalinhoudelijk heeft hij voor zijn lengte een opvallend goede techniek", vervolgt Te Kloese. "En hij is tactisch heel slim. Daardoor is hij op meerdere posities inzetbaar." Daarnaast is Álvarez niet te beroerd om vuil werk op te knappen. "Want naast zijn technisch en tactisch vermogen, is hij ook nog eens spijkerhard in de persoonlijke duels. Echt op het randje soms."

Te Kloese roemt ook de persoonlijkheid van Álvarez, die zich tijdens de finale van de Gold Cup stoorde aan Amerikaans international Michael Bradley. "Toen ging hij pontificaal voor Bradley staan, met zijn wijsvinger op zijn mond. Dat hij even stil moest zijn. Ja, Edson is een baas in het veld."

Volgens Te Kloese heeft Ajax op het juiste moment toegeslagen. "Ook commercieel denk ik dat het een slimme move is van Ajax. Kijk maar hoeveel profijt PSV op dat vlak heeft van de Mexicaanse spelers de laatste jaren. Volgens mij heeft Ajax in alle opzichten een goede slag geslagen."
1 0
Schwalbino
Alvarez zal aan het Ajax-spel en aan het wonen in het buitenland moeten wennen. Schuurs heeft dat allebei al achter de rug. Ik hoop dat ze elkaar tot grote hoogten stuwen.
4 -2
Lazell
Ik snap de verwarring, maar Limburg hoort nog wel gewoon bij Nederland.
16 0
Schwalbino
Haha. Je hebt de grap gezien.

Ik woon mijn hele leven al in Limburg. Nog iets zuidelijker dan Sittard. Amsterdam is verder dan Brussel, Luxemburg, Keulen, Dordtmund voor ons. Van waar ik woon ben ik sneller in Frankrijk dan in Amsterdam. Op en neer met de auto ben ik 6 uur of meer kwijt om naar de hoofdstad te rijden. Dat is een hele aanpassing voor een gast die 18 is.
6 0
SanMarco
Dat zou je aan dat taaltje wat ze er spreken anders niet zeggen...
2 -2
AFCAU
Rustig aan kerel ;-) zitten er een hele hoop hier van het zuiden ( ik ook ) daarbij veel Ajacieden hier in het zuiden (Limburg)
0 -1
GinoAFCA
iedere provincie heeft zijn taaltje. dan zou Friesland bijv ook niet bij Nederland horen. overal zitten wel goede voetballers omdat jij het niet ken verstaan hoef je niet meteen zo te denken. Limburg heeft ook enkele grote voetballers gehad in het verleden..
0 -1
Lazell
Hey, rustig aan he vriend :)
1 0
MPAjax
je kan deze competitie niet vergelijken met die van mexico dus de stats zeggen niks
3 0
Ajaxadept
Wat is er mooier dan dat dat 2 spelers met dezelfde ambitie de strijd met elkaar aan gaan voor een plek in het elftal. Hopelijk speelt Ajax dit seizoen weer een fors aantal (CL) wedstrijden, dan is het geen overbodige luxe om dubbele bezetting op dit soort plekken te hebben. De Ligt was afgelopen seizoen slechts één keer afwezig met een blessure, op dat vlak was de Ligt een medisch wonder op die leeftijd!
0 0
KlaasJanDolberg
De analyse van Alvarez op VI Pro is heel helder en toont aan dat het een echte Ajax verdediger is. Opbouwend goed, positioneel sterk en sterk in de duels. Hun analyse van Magallan in januari vertelde toen al wat wij nu allemaal zien: Positioneel/zone dekking niet sterk, opbouwend zwak, wel sterk in de 1 op 1. Ik denk dat Alvarez echt een aanwinst is.
5 0
3*stars*3
Zat er aan te denken om een account aan te maken op VI, om die pro artikels te lezen.
Die zijn vaak wel moeite waard om te lezen.
0 0
Mikes
In principe hoeft dat niet. Als je een gewoon account hebt kan je 5? artikelen per maand lezen.
2 0
0118
Ik heb nu een aantal maandjes VI pro en t is zeker aan te raden!
1 0
Bocarra
Statistiek is de grootste leugen. Dit zijn echt appels met peren vergelijken. Beter is de topsnelheden op de eerste meters en over 50 meter vergelijken. En sprongkracht in duels. En wat te denken over het heel hard en snel inspelen van de spitsen of middenvelders. Ook het diagonaal openen naar de zijkanten is belangrijk op zijn positie. Met Blind en Schuurs leg je het regelmatig af tegen snelle spitsen in de omschakeling. Daar moet Schuurs aan werken. Zijn topsnelheid en fysiek is te licht voor het niveau wat Ajax nastreeft.
3 -2
31xAjax
Snelheid is juist 1 van de zwakke(re) punten van de Ligt. Schuurs is zelfs sneller, zeker op de eerste meters.....
0 0
zivkabrimovic
Dat laatste is onzin, Schuurs is niet traag. Zit dicht tegen de Ligt aan.
0 0
Japievanopdehoe
Hier heb je weinig aan natuurlijk. Maar volgens mij is Perr een ontzettende topper in wording en gaan we daar nog erg veel plezier aan beleven. Heeft alles in zich om een echte Ajax-verdediger te worden
2 -1
3*stars*3
Zou mooi zijn als ze samen eruit komen om zijn contract te verlengen.
Perr is op een leeftijd dat hij moet spelen op het hoogste niveau en daarom zou een verhuur ook niet verkeerd zijn.
Denk dat een club als Heerenveen ook behoefte heeft aan een goede CV.
0 0
Lazell
Of als derde CV. Blind kan je ook controlerend gebruiken, dus als er iemand op 2 van de controlerend posities of 2 centrale verdedigers uitvalt, is Schuurs de eerste die erin komt. Of Alvarez als rb en Schuurs erin voor Mazroui. Die komt echt wel aan zijn minuten met een 3dubbel programma, als hij goed genoeg is.

Is niet ergom een leger aan trappelende talenten te hebben, die de basis scherp houdt.
0 0
AFCAjax
Een verhuur? ik heb vooralsnog meer vertrouwen in perr als in edson.. dus laat ze het eerst maar even uitvechten.
0 -1
RijkdeGooier
Het zou ook zo maar kunnen zijn dat ze samen het centrale duo gaan vormen
0 0
oudzuid2
zijn ze niet allebei rechtsbenig?
0 0
Ferd
De Ligt en Sanchez ook, toch speelde die twee samen
1 0
Schip
Cijfers zeggen zo onthutsend weinig. Daarnaast kun je ze niet zomaar vergelijken, wat de auteur zelf ook al zegt. Maar misschien moeten we het wel als signaal zien, dat Schuurs nog helemaal niet zeker de tweede viool gaat spelen en dat die concurrentieslag de komende maanden eerst uitgevochten gaat worden. Ik hoop en ga er ook echt vanuit dat beiden elkaar beter maken, om de ander voor te blijven.
3 -1
johnantoni
Wat een heerlijke aankoop, international van Mexico die naar Ajax komt.
4 0
JordyAjacied
Niet te vergelijken qua competities, verspeelde moeite dus.
3 0
PJK54
Iedere speler heeft zijn kwaliteiten en mindere kanten maar het vergelijken slaat nergens op gun die jongen zijn kans en laat hem uitgroeien tot een groot verdediger.
2 0
ajacied pp
Totaal overbodig artikel, appels met peren vergelijken, spelen als internationaal van Mexico, of KKD.
6 -1
Lazell
Precies. Als de stats gelijk waren of in het voordeel van Alvarez, kon je nog zeggen dat hij op hogere weerstand net zo goed presteert. Maar als Schuurs beter is gaat dat niet.
0 0
PeterVKV
Schuurs RCV, Alvarez rechtsback (speelde daar op WK voor Mexico), Mazraoui linkshalf op middenveld met Marin en Donny. Backup voor rechtsback is Dest (Veltman verkopen aan West Ham). Concurrentie voor Mazraoui is Eiting.
0 -2
Lazell
Verdediging zou prima kunnen, denk dat Alvarez op rb en Schuurs op rcv steviger staat dan Alvarez en Mazraoui.

Maar Mazraoui op het middenveld terwijl je Schone, Donny, Marin hebt, terwijl je voorin Neres, Ziyech, Dolberg, Promes en Tadic nog hebt die daar ook bijna allemaal kunnen spelen, lijkt me Mazraoui de eerste afvaller.
0 0
Beffie
Conclusie? Gelijkwaardige spelers. Maar m.b.t. mogelijkheden in de selectie is het natuurlijk wel een prima aankoop. Al hoop ik dat zo een aankoop niet ten koste gaat van talenten zoals Dest en Schuurs.
2 -1
T.reckveugel
Alvarez is international
6 -1
Vlieske
Van Mexico
1 -4
JesusZoonVanGod
Mexico is lang niet slecht hoor. Pakten onlangs nog de Gold Cup en staan in 18e op de FIFA ranking. Wij staan maar 4 plaatsen hoger... Daarnaast is Mexico een voetbalveldje natie met 125 miljoen inwoners. Dan doe je het toch niet slecht als je daartoe tot de basis behoort.
4 0