'Heb ambities, maar hoop nog lang trainer bij Ajax te zijn'

BVeenstra, 01-07-2019 om 15:40, 4040 views, Pro Shots Magazine |

Koop nu jouw Ajax-artikel in de Ajaxshop!

John Heitinga heeft het nog altijd erg naar zijn zin als trainer van Ajax O19. De oefenmeester hoopt nog vele jaren actief te zijn in Amsterdam, al geeft hij wel toe dat hij zijn ambities heeft.

'Dit wordt mijn derde jaar als trainer van Ajax O19', zegt Heitinga in een interview met Pro Shots Magazine. 'Ik vind het echt geweldig, heel leuk. Ik ga nu ook voor mijn Pro License Diploma. Natuurlijk heb ik ambities, maar ik hoop vooral nog lang trainer bij Ajax te mogen zijn.'

Heitinga durft in de spiegel te kijken. Om die reden weet hij ook dat hij verschillende competenties in zijn trainersstaf moet verzamelen. 'Je kunt niet alles zelf weten. Ik heb in Spanje, Duitsland en Engeland gespeeld. De Zuid-Amerikanen bij de Spaanse clubs hielden van gezelligheid en muziek voor de wedstrijden. Bij Everton meldde je je pas anderhalf uur voor de wedstrijd bij de club', legt de oefenmeester uit.

Als voorbeeld heeft Heitinga Ronald Koeman. 'Als hij eenmaal voor dat bord ging staan, dan zat je wel met z'n allen heel aandachtig op te letten. Zijn kracht is ook dat hij heel duidelijk is, maar daarnaast ook altijd openstaat voor de persoon achter de speler. Dat stukje duidelijkheid in combinatie met empathie voor die persoon waardeer ik in hem en ik denk dat ik die beide eigenschappen ook bezit, besluit de trainer van Ajax O19.

Delen!
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
Ozymandias
Ik vind de kritiek op Heitinga enorm overdreven. De o19 heeft in periodes goed voetbal volgens de basisprincipes van de Ajax School gespeeld. De intentie was om via het centrum en over de grond op te bouwen (wat logisch is gezien de goed voetballende verdedigers waar Heitinga dit seizoen de beschikking over had) en het positiespel en combinatievoetbal was af en toe erg goed voor een jeugdteam. Deze o19 was de jongste A1/o19 die Ajax ooit heeft gehad met voornamelijk eerstejaars A-junioren (Van Gelderen, Llansana, J. Timber, Q. Timber en Musampa), tweedejaars B-junioren (Salah Eddine, Brobbey, Kasanwirjo, Pynadath, Taylor, Hansen) en zelfs een paar eerstejaars B-junioren (Rensch, Hoogewerf en Ünüvar). Het o19 elftal van Nouri, Vd Beek en Cerny was gemiddeld meer dan een jaar ouder en zelf dat elftal had wedstrijden waarin er slecht werd gespeeld. De jonge gemiddelde leeftijd was vooral zichtbaar aan het feit dat de o19 het laatste halve uur van bijna elke wedstrijd slecht speelde.

Belangrijker dan het spel is trouwens de individuele ontwikkeling van de talenten en bijna elk belangrijke talent heeft zich het afgelopen seizoen goed ontwikkeld in de o19. De enige waarvan ik vind dat de ontwikkeling teleurstellend is geweest is Llansana. Qua ontwikkeling vallen vooral Dest (in de eerste helft van het seizoen) en de broertjes Timber mij enorm op. Ik was voor het seizoen niet zo onder de indruk van Quinten en Jurrien maar beide hebben een paar grote zwakke punten weggewerkt. Bij Quinten vind ik zelfs dat zijn grootste zwakte nu zijn grootste kracht is. Namelijk, het opendraaien wanneer hij zich aanspeelbaar maakt in de opbouw. Eerst draaide hij bijna stelselmatig de verkeerde kant op waardoor hij dan vaak werd gedwongen om de bal terug te passen maar nu draait Quinten bijna altijd de juiste kant op waardoor hij met een dribbel of een pass het spel vooruit kan verleggen. Quinten is dit seizoen uitgegroeid tot mijn favoriete Ajax talent wat nog niet in het eerste heeft gespeeld en niet Ünüvar heet. Ik hoop enorm dat hij vanaf het begin van het seizoen een kans in de basis van Jong Ajax krijgt. Volgens mij kan hij dat niveau met relatief gemak aan.
0 0
AnsB
Ben het vaak met je eens merk ik.
Dit keer wat betreft Q. Timber (zijn broer ken ik nóg minder goed). Ik heb hem maar een paar keer zien spelen en bijna nooit een hele wedstrijd, maar hij valt me echt op vanwege de vele goede keuzes die maakt, en bijna altijd vooruit spelend. Met een zeker gemak en zelfvertrouwen, ook technisch.

Ik zie de jeugd slechts sporadisch spelen en kan over de meesten geen oordeel vellen. Vandaar dat ik evenmin een oordeel heb over Heitinga.
Op tv vond ik zijn analyses vaak wel hout snijden, al vond ik wel dat hij het allemaal oersaai, zonder enige bevlogenheid (of iets in die trant) bracht. Waardoor ik ook wel eens mijn aandacht verloor, dus helemáál goed beoordelen kan ik dat ook al niet.
Enfin, voor wat presentatie überhaupt waard is. Ik vind het niet onbelangrijk maar zeker geen halszaak, en al helemaal niet als je voldoende kwaliteiten hebt die zoiets compenseren c.q. doen vergeten.
0 -1
MPAjax
qua trainer/ coach type jaap stam, goede gozer en people manager maar vraag me af of hij op hoogste niveau voldoende tactische kennis zal hebben
0 0
Lagasj
Een stukje dit en een stukje dat een stukje uit m'n neus.... ik hoop dat je een stukje verderop, maakt niet uit waar, aan de slag gaat met een team dat je zonder bevlogenheid en op resultaat gericht laat spelen en dat je Ajax met rust laat.
Wat ik gezien heb is dat het geen Ajax trainer is. Balletjes breed, saai, risicoloos en slaapverwekkend, zoals hij zelf speelde.
1 0
Ajax27
Het is een verdediger in hart en nieren. Net als mezelf. Heeft het spelletje sinds jaar en dat compleet voor zich gehad. En dat is juist het probleem... in mijn ogen (en er zullen vast tal van trainers zijn die het tegendeel bewijzen) kan een pure verdediger nooit hoofdtrainer worden van een club als Ajax. Spelers die vroeger tactisch ontzettend sterk stonden gepositioneerd, de juiste balletjes op het juiste moment wisten te geven, gewoon slimme spelers. En als je dan ook nog verbaal indruk weet te maken op jonge talenten, dan kom keer wel .
0 -2
trainerdv
Gezelligheid en muziek voor de wedstrijd... Top. Veel beter dat dan kutbord met magneetjes. Doe dat lekker de dag van tevoren en ontspan op de dag zelf. Zorg dat je zin krijgt in de wedstrijd.
0 0
OdjePils
Enthousiaste domme gozer! Zou klote zijn als hij trainer van Ajax 1 wordt...
2 -2
Web
Dat nu ook weer niet
Geen goede trainer? Dan ben je dom?
Hij heeft het maximale uit zijn voetbal carrière gehaald, was helemaal niet zo goed, maar compenseerde dat behoorlijk, dat vind ik best knap. Dus wat is dom?
1 0
OdjePils
Jij trekt vreemde conclusies. Ik zeg dat het een domme gozer is. Dat is niet direct inherent aan dat hij een slechte trainer is, hoewel, bij hem mogelijk wel!
0 0
amthree
Zo lang het maar niet trainer van ajax 1 worden is.
0 0
Scandinaaf
"Ik heb in Spanje, Duitsland, Engeland en Duitsland gespeeld."
0 0
Web
Ik heb geen goed gevoel met Heitinga, mijn inziens niet geschikt voor de top?
En waar baseer ik dit op?
Kan ik eigelijk niet onderbouwen, te makkelijk om te zeggen ze spelen niet goed
0 0
JPM
Ik heb hetzelfde gevoel en dat is voor mij wel te onderbouwen, maar inderdaad niet door puur te zeggen dat ze niet goed spelen.

Wel door te observeren wat voor keuzes hij maakt met opstellingen, wissels en spelopvatting. In werkelijk niets een Ajax trainer. Kiest voor zekerheid boven creativiteit en verzorgd voetbal. Dan ben je imo per definitie ongeschikt om ooit het eerste te gaan trainen, ook al hebben we ook in het eerste als een resultaat van wanbeleid de nodige koekenbakkers voor de groep zien staan (Jol bv), dus zeg nooit nooit.

Zolang Marc en Ed het voor het zeggen hebben, heb ik er vertrouwen in dat ze Heitinga niet de verantwoordelijkheid van het echte werk geven.
0 0
Web
Mee eens hoor, maar om te oordelen vind ik dat je er wat dichter op moet zitten
Individueel gaat het volgens mij best redelijk/goed?
Als ik naar Dest en Timber kijk, behoorlijk doorgegroeid.
Gravenberch vind ik te veel op een tempo doen, ben benieuwd hoe ver die komt?
0 0
Ferd
Leuke gast hoor, Johnny. Maar niet het type trainer waar Ajax mee verder moet gaan. Misschien als assistent, maar als ik naar zijn tactieken in wedstrijden kijk zie ik geen Ajax.
0 0
geDaante
En dat is dus onacceptabel, Er zou een duidelijke rode lijn in de opleiding te zien moeten zijn, en een individuele jeugdtrainer zou nooit zo zijn stempel moeten mogen drukken.

Ajax zou zijn eigen jeugdtrainers moeten opleiden, naar de Cruijff-visie, en het liefst jeugdtrainers moeten hebben zonder die 'ambitie', want diegenen met ambitie zijn toch altijd wel weer geneigd met tactieken te pielen en teveel gefocust op teamresultaat.
1 -1