Eiting blikt terug: 'Zoveel geluk dat ik bij Ajax speel'

BartVeenstra, 20-06-2019 om 11:25, 5599 views, Ajax.nl |

Koop nu jouw Ajax-artikel in de Ajaxshop!

Carel Eiting kijkt met geweldige gevoelens terug op zijn periode in de jeugdopleiding van Ajax. In gesprek met Ajax.nl blikt hij terug op het seizoen 2013/2014 toen de middenvelder in Ajax B1 (O17) speelde.

Eiting legt uit dat in die tijd Philippe Sandler - tegenwoordig speler van Manchester City - de grappenmaker was. 'Samen met Adham El Idrissi waren het twee druktemakers, haha! Philippe was altijd erg aanwezig. Op trainingen was hij vaak, op een goede manier, onserieus. Voetballen in de kleedkamer deden we ook wel eens maar zodra de trainer binnen kwam stopten we. Adham ging dan altijd nog net even door, leuke dingen waren dat', vertelt Eiting met een glimlach.

Voor de trainer was het echter geen vervelende groep, zo benadrukt Eiting vervolgens. 'Het is sowieso belangrijk om een goede samenwerking te hebben met de trainers en de staf', zegt Eiting, die destijds Saïd Ouaali - nu hoofd jeugdopleiding bij Ajax - als hoofdtrainer had. 'Hij was iemand die ervoor zorgde dat het voor iedereen duidelijk was hoe we te werk gingen. Hij zorgde voor een goede regelmaat. Op de vrijdag voor de wedstrijd trainden we altijd op het positiespel, ik vond dat fijn.'

Inmiddels speelt Eiting in het eerste elftal van Ajax en dat doet hij met enkele spelers met wie hij samenspeelde in de jeugdopleiding van de Amsterdamse club. 'Als je dan de eerste keer meetraint met Ajax 1 en je ziet Donny op het veld staan, ja dat voelt heel vertrouwd. En als ik in de basis start met Nous, kijk je elkaar aan en weet je dat het goed komt. Je kent elkaar', aldus Eiting, die tot slot laat weten Ajax enorm dankbaar te zijn. 'Ik was acht jaar toen ik hier binnenkwam. Ajax heeft mij gevormd. Ik ben heel anders dan veel jongens van mijn leeftijd omdat ik in een andere omgeving ben opgegroeid. Elke dag ben ik hier, en dat was ik vroeger ook al. Ik heb zoveel geluk dat ik bij Ajax speel en zoveel moois heb meegemaakt.'

Benieuwd wie er in 2013/2014 nog meer in Ajax B1 speelden en wat er van die spelers terecht is gekomen? Lees het op Ajax.nl.

Delen!
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
DeMeervanweleer
In principe een soortgelijke speler als Frenkie, prima gast, goede voetballer, vooral wat inzicht betreft, wel fysiek te licht en te traag en gaat daarom de top niet halen.
1 0
ajaxwestland09
Mee eens veel te licht
0 0
Horrontelli
Wat is het toch een lief jochie.
0 0
BrandjeXL
In Nederland zou je best een behoorlijk aantal wedstrijden met Eiting kunnen spelen maar hij is net als Schöne en valt wanneer het niet loopt als eerste door mand. Beiden kunnen prima voetballen maar zullen nooit dragende spelers zijn. De wedstrijd tegen de Spurs is daar weer een bewijs van. Had TH Schöne direct na de 1-2 gewisseld hadden wij in de finale gestaan.
0 -5
Ar
En als TH Schöne had laten staan, had ie misschien wel een vrije trap erin getrapt.
Wat ik schrijnend vond tegen Tottenham was het gebrek aan omzetten, en het achteruit lopen waar juist het vooruit verdedigen de kracht is.
Als je met de punt naar voren speelt, met Van de Beek, moet je ook in bepaalde wedstrijden of delen van wedstrijden met de punt naar achteren kunnen spelen. Dat moet je als ploeg zien te herkennen. En dat is ook nog een leerpunt voor Van de Beek, maar schijnbaar ook de trainer. Had je Van de Beek een halve linie naar achteren gehaald en bv op Eriksen gezet, was Maz op rechts niet komen te zwemmen tegen twee tegenstanders, en was Schöne minder overlopen geweest. Alleen al de simpele omzetting Schöne Van de Beek kan helpen is zulke duels. Of Frenkie naar de achterste linie halen, waardoor de backs vrij komen om de opkomende backs van de tegenstander op te vangen. De wissel Veltman voor Schöne maakte weinig verschil, omdat er volhardt werd in hetzelfde systeem. Veltman ging spelen op de plek van Maz en Maz op die van Lasse, terwijl ik Veltman in het centrum bij zou hebben gezet. Dan was De Ligt of Blind voor de verdediging komen te spelen, of speel je met drie man in het centrum, waardoor je een extra man had gehad om die vervelende Llorente in de mangel te nemen, want die kwam nu steeds in het duel met Blind en dat is niet Daley’s grootste kracht. Daar verloor je de wedstrijd op. En dat is toch een kwestie van beter anticiperen op elkaars zwaktes, waardoor deze minder opvallen, en in het veld dingen kunnen omzetten.
Schöne versus Felani was geen succes, en dat was vooraf al voorspelbaar en na 10 minuten al duidelijk. Simpele omzetting was geweest: Klaassen en Schöne van positie wisselen, of De Ligt vanuit de achterste linie doorschuiven.
Blind versus Llorente, ja dat kan, als er nog iemand in zijn rug dekt, waardoor hij vrijuit voor de man kan komen ipv in het duel (zoals ie dat kon tegen ons in de finale van EL, toen ie telkens voor Dolberg kwam en het leek alsof Kasper niet kon voetballen).
Een tegenstander met veel lopende middenvelders, die om en om diep gaan (wat tegen Feyenoord en Heracles een probleem was), dat kan best, maar dan moet je je loper(s) een (halve) linie terug halen. Anders komt Schöne te zwemmen, of komt het centrum met twee tegen drie te staan.
0 0
Rentokill
Gaat dit over Eiting of Schone?
0 0
AFCAMM
Een jongen van de club. Mooi dat hij zo dankbaar is. Ik hoop dat ‘ie dit seizoen keihard terugkomt.
5 0
Ajaxxxisdebeste
Hij kan goed voetballen, onderschat hem niet!
0 0
Ozymandias
Ik hoop dat Eiting en Schuurs zich komend seizoen in de basis spelen. Het zijn misschien geen talenten van het kaliber De Jong en De Ligt maar ze hebben (volgens mij) wel het potentieel om voor Ajax tot topspelers uit te groeien. Als behalve De Jong en De Ligt alleen Ziyech vertrekt zullen Eiting en Schuurs in een goed op elkaar ingespeeld team terecht komen en dat maakt het voor talenten altijd makkelijker om zich aan het niveau op te trekken. Daarbij vind ik het belangrijk dat Ajax niet doorslaat in hun kooplust. Als er een speler wordt gehaald moet dit iemand zijn die in het rijtje van aankopen als Tadic en Blind past. Iemand met relatief veel ervaring die kwalitatief direct bij de beste spelers van de Eredivisie zou horen. Ik denk dan aan spelers als Pröpper en Promes. Als zo'n speler deze zomer niet haalbaar blijkt te zijn zou ik geheel tevreden zijn als Ajax het komend seizoen met Onana; Mazraoui, Schuurs, Blind, Tagliafico; Vd Beek, Eiting, Marin; Neres, Dolberg en Tadic in de basis speelt.

EDIT: In plaats van Dolberg zou Tadic in de spits kunnen spelen waarbij Lang een kans kan krijgen als hangende linksbuiten in een vergelijkbare rol als Ziyech op rechts had.
1 -3
Kaito
Schuurs gaat het eens niet redden bij een bal op het dak club als Feyenoord. Die jongen kan simpel weg niet verdedigen. Zelfs de basis vaardigheden beheerst hij nauwelijks. Met alle geluk leert hij op zijn 29ste om te verdedigen. Daar heb je als Ajax zijnde weinig aan.
1 -5
Rentokill
En precies dáárom heeft Ajax hem gekocht.
0 0
Ar
Hij moet ook niet als laatste man gebruikt worden.
0 0
Ozymandias
Het is onzin dat hij niet kan verdedigen. Hij heeft vorig seizoen een enorme stap in zijn verdedigende positionering gezet en zijn timing bij één op één duels was al goed. Met iemand als Blind naast hem (die de spelers om hem heen de gehele tijd van positionele aanwijzingen voorziet) zal Schuurs de ideale partner centraal achterin hebben.
0 0
wladimir
Interessante opstelling. Je kunt Veltman en Schöne alleen niet zomaar negeren. De kans is vrij groot dat Ajax Martin Odegaard haalt. Ik zie liever Bergwijn komen dan Promes. Pröpper is een interessante speler. Ik verwacht dat naast de Ligt, de Jong en Ziyech ook Neres zal vertrekken.
1 -2
Tjpknge
Weetje wat het is met spelers als Tadic en Blind? Zij waren inderdaad de "missing link" naar stabiliteit/succes. Maar als je ze naast vergelijkbare ervaren spelers (of zelfs mindere) zet. Zijn het geen exceptionele spelers meer. Als je namelijk nog meer van dit soort spelers haalt, zie ik eerder gebeuren dat we naar het niveau van een cska gaan, en dus geen vuist meer kunnen maken tegen de 'grotere' ploegen... Mijn plan is daarom ook dat we voor de grotere (nog onbekende) talenten moeten gaan ala Neres en Sanchez met daar tussen een Vd Beek en Tadic.. En dan zie ik ook nog Lang en Schuurs staan... Schuurs kan misschien nog wel voor volgend seizoen, maar Lang...? Aardige Speler hoor maar ik hoop toch dat we voor een iets hoger niveau gaan.

Puur hypothetisch uiteraard, maar als ze spelers van dit niveau* halen zie ik ze best hoge ogen gooien..
Odegaard, Alena, Antony, Gedson, Bastoni, Alvarez en Berge. Als Neres, Ziyech en de Ligt dan vertrekken zou het er zo ongeveer uitzien...

Tadic/Gedson Dolberg* Antony

Berge/Alena Vdbeek Marin/Odegaard
Tagliafigo Bastoni/Alvarez Blind Mazraoui*
Onana
/ Betekend bij sommige posities uiteraard wel 'of' bij Bastoni en Alvarez bvb, maar ook voorin en op het middenveld natuurlijk... Niet iedereen is haalbaar natuurlijk.. *Bij Dolberg is het een beetje "do or die". Als hij het niet laat zien zou ik zelf Tadic in de spits zetten en Gedson (Of een Vargas bvb op links zetten..)

Dat niet iedereen dan Nederlands of uit de opleiding komt moet maar mee gedeald worden. Want persoonlijk heb ik liever een swingend Ajax wat weer gaat verrassen in Europa..

Er komen namelijk een paar supertalenten aan, in de vorm van Unuvar, Rensch, Salah-Eddine en Gravenberch... Vragen zijn altijd welkom
2 -2
Ajacied1989
Zo eens met de strekking van jouw bericht. Mensen die klagen over het negeren van de opleiding zouden moeten beseffen dat we een talent in de basis moeten zetten als deze er écht klaar voor is. En niet zoals in het tijdperk De Boer, waar elke jeugdspeler die aardig presteerde een basisplek verworf. Frenkie en Matthijs zijn er niet komen te spelen omdat ze leuke talenten waren, maar omdat de trainer niet meer om ze heen kon. Hetzelfde geldt voor Nous en Donny. De jeugdopleiding moet de ader zijn, maar de trainer moet de beste 11 opstellen en bij Ajax moeten de beste 11 van een niveau zijn dat we elk jaar CL-poulefase kunnen overleven. Voor elke topper die nu vertrekt moet een vervanger worden gehaald; als Gravenberch, Eiting, Schuurs of Lang beter zijn dan de aankopen komen ze vanzelf te spelen.
0 0
Ozymandias
Ik begrijp niet waarom mensen denken dat Ajax opeens succes kan boeken door de eigen cultuur overboord te gooien. Talenten hebben door de historie van Ajax heen kansen gekregen voordat ze helemaal klaar leken voor een vaste basisplaats en dit soort talenten hebben ons ongelijk keer op keer bewezen door binnen een korte tijd dat niveau toch te halen. Het laatste voorbeeld daarvan is Mazraoui waarvan een jaar geleden bijna niemand dacht dat hij klaar was voor een vaste basisplaats (sterker nog toen ik een jaar geleden opperde dat hij als rechtsback bij de selectie van eerste gehaald moest worden werd dat belachelijk gemaakt). Zolang er een goed fundament staat van kwaitatief goede spelers met ervaring (zoals Tadic, Blind en Tagliafico) kunnen de talenten zich optrekken aan dat niveau.

Vaak doen de talenten van Ajax doen qua voetballend vermogen namelijk niet onder voor de spelers van het eerste (bijvoorbeeld, Eiting heeft een minder schot maar verder minstens net zo veel kwaliteit aan de bal als Schöne). Alleen zijn de talenten nog wisselvallig en daarom moeten ze in een ervaren fundament komen zodat ze op een mindere dag zichzelf kunnen optrekken aan de prestaties van de spelers om zich heen. Dit is vanaf begin jaren ‘70 hét Ajax recept tot succes geweest. Ajax heeft nog NOOIT groot succes behaald in periodes waarin de balans tussen koopclub en opleidingsclub kwijt was geraakt. Waarom mensen denken dat Ajax nu dat balans overboord moet gooien en het toch tot succes zal leiden is mij een groot raadsel.
0 0
BrandjeXL
Zullen we de opleiding maar opdoeken? Er is een basisspeler weg en jij wil alleen maar kopen kopen kopen. Hoe moeilijk het ook is en hoe verwend we ook zijj afgelopen seizoen, Ajax moet ten alle tijden eerst naar de jeugd kijken. Ik zie bijvoorbeeld Gravenberch al heel graag op de plaats van Schöne.
0 -1
Tjpknge
Dat valt wel mee toch? Het was namelijk puur hypothetisch. Al moet ik zeggen, dat ik ben vergeten om er bij te zetten, dat dit is als Ziyech, De Ligt en Neres vertrekken. 4 voor 4 (De Jong erbij opgeteld) valt wel mee dan toch? Gravenberch is aardig begonnen maar moet nog wel wat meer laten zien voor een eventuele basisplek. Over de jeugd. Die moet er wel zijn(wat een versterking is uiteraard) Stel je zou dan Bastoni voor de Ligt Berge, Alena of Odegaard voor De Jong en Vargas of Antony voor Neres halen heb je aankomend seizoen weer een prima teampie staan.. Met Mazraoui, Vd Beek, Blind en eventueel Dolberg heb je ook nog 4 jeugdspelers in je elftal. En dan kan de jeugd 'Gravenberch, Unuvar, Rensch etc. Zich rustig inpassen voor de jaargangen die volgen.
1 0
Ozymandias
Persoonlijk denk ik dat Gravenberch nog een seizoen nodig heeft voor hij klaar is voor een basisplaats. De voetballende kwaliteiten heeft hij al maar net als elke 16 jarige heeft hij nog moeite met een hele wedstrijd het maximale uit zichzelf te halen. Ik verwacht wel dat hij in de loop van het seizoen steeds meer speeltijd zal krijgen in het eerste. Die jongen hoort in het rijtje met Vd Vaart, Eriksen, Nouri en Ünüvar als één van de grootste talenten die de Ajax jeugdopleiding deze eeuw heeft voortgebracht.
1 0
Ar
Unuvar yes, maar Gravenberch in dat rijtje...
Behoudens fysiek ver, vind ik het verder niets bijzonders (maar ik kan me vergissen).
1 -1
Ozymandias
Je vergist je inderdaad. Gravenberch is lang maar hij gebruikt zijn fysiek nauwelijks doordat hij juist altijd (op basis van zijn voetballend vermogen) uit de duels blijft. Sterker nog, ik vind de manier waarop hij zijn fysiek gebruikt juist één van zijn grootste verbeterpunten.
0 0
Tjpknge
Buiten zijn fysiek om, heeft hij ook een meer dan aardige dribbel. Ik raad je aan om eens de zogeheten 'vs' video's te bekijken van hem.
0 0
MisterAFCA
Als je in Europa weer van enige betekenis wil zijn is dit niet de opstelling waar je dat mee gaat redden.
0 -2
Tjpknge
Haha, hoezo dan niet? Volgens mij, ken jij de spelers niet. Of zie ik dit verkeerd?
1 0
MisterAFCA
Ja dat zie jij verkeerd. Wat hebben Schuurs, Eiting en Lang gepresteerd dan volgens jou? Eiting heeft vooral laten zien dat hij verzoop in dit team. Speelde echt slecht in de wedstrijden die hij gespeeld heeft bv tegen Pisvee en Aek. Schuurs doet het niet heel erg goed in de KKD maar zou dan wel de Ligt even kunnen vervangen? Lang is een dreigende en zeker technische speler maar heeft ook nog geen klote bewezen. Dus waarom zijn jij en hij dan zo overtuigd van het feit dat deze jongens ons even gaan helpen aan een fantastisch CL seizoen?

Dat ze kwaliteiten hebben ontken ik niet maar als je potten wil breken in europa heb je toch echt wat meer zekerheidjes nodig...
1 -1
Knalpot
Waarom denk jij even te verwachten dat wij weer een fantastisch CL seizoen zouden kunnen draaien? Denk dat er hier veel te veel rondlopen die het afgelopen seizoen als iets normaals voor Ajax zijn gaan beschouwen. Volgend seizoen wordt er nog veel meer op ons gelet en zijn er enkele wereldtalenten vertrokken dat 'vangen' wij niet zo maar op. Ongeacht wat we ook halen mogen we volgend seizoen gewoon trots zijn op onze club als we meedoen om de bovenste 2 plaatsen in de poule.
0 0
Tinus
Haha, helemaal met je eens. Terecht dat de verwachtingen omhoog gegaan zijn, maar zover in Europa komen is verre van een zekerheidje.
2 0
Tjpknge
Haha, volgens mij reageer je op de verkeerde,
Offtopic:LMAO Ontopic: Ik ben het roerend met je eens. Eiting, Schuurs en Lang zijn bij lange na (nog) niet goed genoeg voor Ajax1
0 0
MisterAFCA
Nee hoor ik reageer op jouw reactie op mij. Maar dat kan ook aan de app liggen.
0 0
Tjpknge
Ik denk toch van wel... Ik citeer het anders wel even voor je. "En dan zie ik ook nog Lang en Schuurs staan... Schuurs kan misschien nog wel voor volgend seizoen, maar Lang...? Aardige Speler hoor, maar ik hoop toch dat we voor een iets hoger niveau gaan." Daaronder staat ook een 'opstelling' voor volgend seizoen.'Geen Schuurs, Lang of Eiting.
0 0
geDaante
Eiting is niet minder dan Schöne, heeft meer creativiteit naar voren, vooral in zijn passing. Marin en Schuurs uiteraard minder dan De Jong en De Ligt, maar ik denk dat Schuurs met veel vertrouwen van de leiding erg kan verrassen. Is opbouwend en voetballend goed, heeft lengte maar toch wendbaar en vrij snel. Het is vooral het mentale waarin hij moet groeien, die onverzettelijkheid en zelfvertrouwen van De Ligt krijgen. Dat kan snel gaan. Marin lijkt me een felle donder die goed is in de kleine ruimte.

De overige, vooral jonge spelers, zijn weer een jaar verder in hun ontwikkeling, hebben zeer veel vertrouwen opgedaan, en hebben nu flinke CL ervaring. De teamgeest en de klik zal er ook nog zijn.

Dus ze kunnen denk ik aardig het niveau van afgelopen seizoen naderen, of zelfs evenaren, dat weet je nooit. Zo'n Marin kan ook zijn echte doorbraakjaar hebben, en Schuurs dus ook.

Buiten dat moet je niet vergeten dat het Ajax in de CL vanaf het begin van de groepsfase ook wel flink heeft meegezeten, met Bayern en Real die in een crisis zaten, Juventus dat Ajax qua spel erg lag, en de meeste teams teveel respect voor Ajax toonden. Zette je Ajax onder druk, wist Ajax het namelijk niet meer, het was niet voor niets dat ze het meeste last hadden van Benfica, ook hadden kunnen verliezen. Zie verder Heracles en Feijenoord. Flink verbeterpunt voor Ajax, dat moet echt beter. Als teams dat eindelijk echt gaan inzien en druk zetten, komt Ajax op deze manier sowieso niet ver.

Tottenham was echt een team van niks, met een coach die er ook niet veel van leek te snappen, daar had echt van gewonnen moeten worden.
2 -2
Ajacied1989
Ajax heeft het gewoon lastig tegen georganiseerde, gediscplineerde ploegen. Dat kan ook Heracles zijn. Juve, Real en Bayern waren dat allerminst. Vedettes die compleet verzaken in hun verdedigende taken en medespelers die weigeren of het niet gewend zijn dat te compenseren, daar maakt Ajax dankbaar (en enorm goed) gebruik van. Benfica, Spurs, Feyenoord en Heracles zetten het potdicht achterin geven vol druk zodra ze de bal dreigen te kunnen veroveren.

Een snelle spits voorin en je krijgt als tegenstander van Ajax minimaal 2 kansen in een wedstrijd. Dat is niet anders en heb je te accepteren; daarom moet Ajax er altijd 1 meer dan de tegenstander scoren.
0 0
Ozymandias
Ik denk sowieso niet dat Ajax de Europese prestaties van volgend seizoen kan herhalen. Het is onmogelijk om vervangers van De Jong en De Ligt aan te trekken die direct dat niveau kunnen halen. De spelers waar Ajax aan wordt gelinkt (zoals Alvarez) zijn niet veel beter dan de talenten die Ajax al in huis heeft en in mijn ogen hebben die talenten (zoals Schuurs) meer potentieel. Ajax moet niet opeens aan korte termijn denken gaan doen. Schuurs is nu ongeveer van hetzelfde niveau als De Ligt had in zijn eerste seizoen als basisspeler.

Elke succesvolle periode in de historie van Ajax was een direct resultaat van een periode waarin talentvolle spelers een kans in de basis kregen voordat ze goed genoeg waren om direct op het hoogste niveau mee te kunnen. Ajax zal niet opeens succes gaan boeken door net als PSV met een geheel bij elkaar gekocht elftal te gaan spelen. Dat is Ajax namelijk nog nooit gelukt en dat zit niet in het DNA van deze club.
4 0
geDaante
Helemaal mee eens.

Edit ;): In principe heb ik ook liever een vlottere, naar binnen trekkende buitenspeler dan iemand als Tadic die vooral buitenom gaat en de voorzet geeft, dus prima wat mij betreft. Per tegenstander kan je kijken wat het beste werkt. Al zou het nu de tijd voor Dolberg moeten zijn. Flink rouleren dan maar.
2 0
gerard
Hopelijk breekt hij komend seizoen door!
3 -1