Beelen naar Vitesse: 'Zag geen toekomst meer bij Ajax'

BartVeenstra, 13-06-2019 om 15:30, 14000 views, Ajax Showtime |

Koop nu jouw Ajax-artikel in de Ajaxshop!

Voor Ian Beelen komt er na acht jaar een einde aan zijn periode in de jeugdopleiding van Ajax. De middenvelder, die in 2011 overkwam van HSV Heiloo, vertrekt naar Vitesse. Bij de Arnhemse club gaat hij spelen in het O19-elftal en zijn er perspectieven om de stap te maken naar het eerste elftal.

De centrale middenvelder legt in gesprek met Ajax Showtime uit waarom hij vertrekt bij Ajax. 'Ik dacht dat ik volgend jaar op het middenveld sowieso veel concurrentie zou hebben', aldus de speler, die volgend jaar een O19-speler zal zijn. 'De boys bij Ajax op het middenveld hebben ook allemaal een contract en ik heb dat niet. Dat is een reden. Een andere reden is dat ik niet echt een toekomst meer zag bij Ajax.'

Het vertrek van Beelen was al een tijdje aanstaande, waarbij het erop leek dat de jeugdspeler een pikante overstap zou maken naar of Feyenoord of PSV. Daar is het uiteindelijk niet van gekomen. 'Zij hadden ook interesse, dat klopt. Maar Vitesse had wel echt goede interesse. Ze zien veel potentie in mij. Ze zien in mij ook een speler voor het eerste elftal. Eerst O19 en Jong en dan zo snel mogelijk doorstromen naar het eerste. Dat hadden PSV, Feyenoord en AZ toch minder.'

Na acht jaar komt er nu een einde aan het tijdperk Ajax voor Beelen. En dat is uiteraard ook wel even moeilijk. 'Ik ga mijn teamgenoten toch wel het meest missen. En natuurlijk is het wel apart', aldus Beelen, die bij Vitesse in een team komt met enkele bekenden. 'Nuri Emre Aksit (nog niet helemaal definitief, red.) komt ook bij mij in het team. Hij zou naar Besiktas gaan inderdaad, maar dat is niet doorgegaan. En ik kom ook weer bij Paul Fosu-Mensah, die ook een Ajax-verleden heeft, in het team.'

Toch is het boek Ajax nog niet helemaal definitief gesloten. Op de vraag of hij zichzelf ooit nog bij Ajax ziet spelen, zegt hij: 'Ja, eigenlijk wel. Waarom niet? Als zij een goed plan hebben. Ajax blijft een mooie club.'

Bart Veenstra (Twitter: @Bart_Veenstra | e-mail: b.veenstra@ajaxshowtime.com)

Delen!
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
Web
Het is belangrijk dat je aan spelen toekomt op deze leeftijd en is dat niet bij Ajax, moet je het ergens anders doen. Geen drama van maken, zo zal het altijd blijven. Maakt hij nog wel een goede ontwikkeling door, kom je van zelf weer in beeld
1 0
3*stars*3
Las dat Fey, Az en PSV ook interesse hadden.
Zegt wel wat over zijn karakter dat hij dan zulke clubs weigert en kiest voor Vitesse.
Stap naar Az zou niet gek zijn geweest.
0 0
Ajax27
Prima keuze van dit ventje. En niet erg als je de top in het voetbal niet haalt. Hij moet als jongeling veel spelen en niet verpieteren op de bank in de jeugd. Goede keuze dus. Wellicht komen we 'm straks onder in de eredivisie ergens tegen. Niets ergs aan. Dan heb je nog steeds een betere voetbalcarriere dan 99% van alle voetballers in Nederland
2 0
Web
Zo is het
0 0
Ozymandias
Ik denk dat hij de juiste keuze heeft gemaakt aangezien hij volgend seizoen bij de o19 waarschijnlijk weinig aan spelen toe was gekomen. Middenvelders als Llansana, Q. Timber, Taylor en Warmerdam hadden waarschijnlijk (en in mijn ogen terecht) de voorkeur gekregen op het middenveld.
1 0
JopieCruijff
Ben het eerder met Gedaante eens mbt deze speler!
0 -1
geDaante
Warmerdam, Llansana en Timber zijn allemaal '6-en', Taylor een 6/8, Ünuvar een 10, in mijn ogen. Zou met Taylor moeten kunnen concurreren. Timber kan al wel naar Jong, gezien zijn fysiek.

Beelen doet soms geniale dingen, heeft dus iets extra's en heel veel potentieel, hij ziet dingen die anderen niet zien. Die moet je juist koesteren. Veel andere middenvelders bij Ajax zijn wel goed, maar niks bijzonders, doen wat ze moeten doen.

Men lijkt te kiezen voor meer constant presteren, en dat zou een hele slechte zaak zijn.
1 -1
Knalpot
Timber is geen '6' iig niet de versie die quinten heet.
1 0
geDaante
Daarin verschillen we dan van mening. Ik vind hem voetballend, met name in de kleine ruimte, niet goed genoeg voor op 8 of 10.
0 0
Gecko
Wegwezen. Ajax graag of niet
0 -13
geDaante
Ja? Misschien drie jaar van je meest belangrijke ontwikkelingsjaren op de bank zitten?
4 0
Simpelishetmoeilijkst
Hij vindt Ajax een mooie club, dus wegwezen, want als je zo denkt, ben je niet Ajax-waardig.
1 -13
Dexy
Welke keuze zou jij maken als een club jou vertelt dat je - na toch al een jaar relatief weinig te hebben gespeeld - ook volgend seizoen geen basisspeler bent? Ik denk dat je dan ook nog wel even twee keer gaat nadenken of je bij die club blijft, zeker als je de leeftijd hebt van Beelen. Het is een jongen van 17, dat is een leeftijd waarin een voetballer zich op de top van zijn technische/fysieke ontwikkeling bevindt. Als je op die leeftijd niet speelt, is dat funest voor het gehele vervolg van je voetbalcarrière.

En ja, concurrentie aangaan met andere jeugdspelers is prima en eigenlijk alleen maar goed. Maar voor een 17-jarige moet er dan wel een perspectief op (enigszins regelmatige) speeltijd zijn. En dat was bij Beelen duidelijk niet het geval. Hij speelde op het laatst nauwelijks meer, omdat Ajax liever kiest voor Regeer op het middenveld dan voor Beelen (een beslissing waar ik overigens bedenkingen bij heb, maar dat is een andere discussie).

Dan is het logisch dat zo'n jongen op zoek gaat naar een andere club. Een club die wel vertrouwen in hem heeft, waar hij wel perspectief heeft op (regelmatige) speeltijd.
3 0
geDaante
Precies
2 0
Voetbalpraat
Ideale spits : Daishawn redan (18) terug halen spelend bij Chelsea. Staat daar hoog aangeschreven. Wat vinden jullie van deze optie ?
2 -1
Mikes
Nee met Traore hebben we een completere spits. Redan is beetje komen stil te vallen.
4 0
altijdwelwat
Redan is de afgelopen 2 seizoenen niet gegroeid ( in lengte) hij is dus relatief klein gebleven en ook voetballend is hij niet veel beter geworden. Ik zou Traore niet voor hem inruilen .....
5 0
voorkennis
Ken alleen Giel Beelen
0 -7
didierajax020
Vind dat een nare vent.
4 0
Hollister
Blij dat hij niet naar die boertjes vertrekt... hele goede speler alleen teveel concurrentie op zijn positie.. Succes Ian
9 0
wolterx
Ik begrijp hem wel, blijft een leuke speler die technisch sterk is en paar keer per jaar een wereldgoal scoort (bijvoorbeeld die volley van middenlijn tegen Vitesse dit seizoen, kan me ook nog een solo in 16 waarna hij doelman met een balrol passeert herinneren, tegen Feyenoord een wippertje over de verdediging en een volley hoog in de hoek, tegen PSV nog een geweldige kapbeweging in 16 waarmee hij iemand bos is stuurde en goed inschoot) maar eigenlijk nog niet constant genoeg is, snap dat hij nog geen contract krijgt maar dit is zo'n speler die je normaal nooit zelf weg zal sturen omdat hij duidelijk getalenteerd is. Snap interesse van andere ploegen dan ook.
7 -2
geDaante
Een contract moet je krijgen op basis van talent en potentieel, niet op basis van even constant presteren (door wellicht sneller rijp zijn). Bergkamp was ook een momentenvoetballer.

We hebben het over jeugdelftallen, niet een eerste elftal. Het gaat om ontwikkeling van je beste talenten, niet om constant te presteren.
1 -2
wolterx
Of het komt er nooit uit en je gooit nog flink wat geld weg, iets dat al teveel gebeurd met veelal matige aangetrokken spelen. Klaarblijkelijk is er twijfel bij zijn groeipotentieel en kijkende naar de middenvelders die onder contract staan die binnen een jaar van hem zitten is het te begrijpen. Zeker als Regeer en Fitz-Jim een contract gaan krijgen. Bij Vitesse kan hij bij die beste talenten horen, hier is hij misschien wel een middel voor die beste talenten om beter te worden.
1 -1
Matzet
Ik wil je allereerst een compliment geven over de inhoudelijke bijdrages die je geeft. Ik lees je comments altijd met veel interesse en plezier.

Nu inhoudelijk. Af en toe pak ik een jeugdwedstrijd mee en die enkele keren dat ik hem heb zien spelen, vond ik het een bijzonder aardige speler. Geen wereldtalent, maar wel iemand die altijd een voldoende haalt en zich elke keer verbetert. Niet spectaculair (op sommige momenten na), maar hij staat ook niet stil in zijn ontwikkeling. Wat is jou inschatting, wordt het een speler die Vitesse als top heeft, of kan hij op den duur doorgroeien? Ik ben namelijk van mening dat Ajax weinig geduld heeft met laatbloeiers, maar ken hem niet goed genoeg om te bepalen of hij zo’n voorbeeld is.
1 -1
Mikes
Ajax weinig geduld met laatbloeiers? Mazraoui en Dest spelen nog bij Ajax? Beelen mocht ook door bij Ajax, hij wou zelf alleen weg, omdat de concurrentie te sterk is.
2 -1
wolterx
Vind hem talentvol maar verre van een afgewerkt product, kan wel eens een laatbloeier blijken. Zegt wel wat als je zoveel jaar bij Ajax zit en altijd goed genoeg bevonden werd om door te gaan naar volgende team. Denk dat hij zeker talent heeft om Eredivisie te gaan spelen, moet het natuurlijk wel zelf nog gaan bewijzen. Misschien een seizoen zoals Margaret had bij Vitesse (goed bij o19 en debuut in eerste mogen maken) verwijderd van profvoetbal.
1 -1
Pheadrus
Tjakka! de kassa rinkelt weer want Vitesse zal een opleidingsvergoeding moeten betalen. Verstandige keuze van zo'n jonge. Bij Vitesse is hij wellicht een van de besten en krijgt hij veel aandacht. Zal best goed zijn voor zijn verdere ontwikkeling. Niet iedereen kan doorbreken bij Ajax.
1 -10
Ferd
Speler vertrekt uit vrije wil, nog geen herenakkoord dus kost Vitesse niets
3 -2
Mikes
Dat klopt niet. Clubs moeten altijd een opleidingsvergoeding betalen vanaf de 12de levensjaar. Ajax moet in mei altijd een lijst inleveren bij KNVB met welke spelers zij verder willen, Beelen stond hierop. Om Beelen over te nemen, moet Vitesse 5 jaar aan opleidingsvergoeding betalen.
3 0
Superjan
Moet hem dan niet eerst een contract aangeboden zijn?
0 0
wolterx
Nee, dan gaat het over een transfersom, nunover een opleidingsvergoeding wat een vast bedrag per jaar in de opleiding vanaf 12 is, vanaf volgend seizoen is dat vanaf 11. Dan zou Beelen volgend jaar dus 6x 35k hebben gekost voor Vitesse, dat is best een flink bedrag voor een jeugdspeler.
3 -1
trodat4030
Wel een opleidingsvergoeding.. Zie mijn reactie op Hollister hieronder. Het herenakkoord houdt in feite in dat de vergoeding hoger wordt TOV de niet-herenakkoord-clubs (Ajax, Feyenoord, PSV, AZ, Vitesse en Utrecht). Ook als Ajax een speler bij Sparta/NEC/Groningen/VVV oppikt wordt er een opleidingsvergoeding betaald, maar niet zo hoog als wanneer een speler van 1 van die 5 andere clubs komt. Een speler die van Emmen naar Groningen gaat, moet ook een vergoeding over betaald worden, alleen niet die 35k per jaar zoals bij de herenakkoord-clubs.
3 0
trodat4030
Ah, nuance, wel fijn om te lezen. Ook mooi om te constateren dat dat hier totaal niet wordt gewaardeerd. Een speler die Ajax verlaat MOET natuurlijk geschoffeerd worden, beledigd worden tot op het bot en nog een trap in zn ballen na krijgen, dat is de tendens op AS. Of je nou wel of niet weet waar je het over hebt, gewoon afmaken die handel..
9 -1
DeKenner
Goeie reactie idd. Er zit een wereld van verschil tussen zo’n jongen die weg gaat vanuit voetbaltechnische redenen, of een speler als Kluivert die Ajax een trap nageeft en meer voor het geld leek te kiezen. Ik wens Beelen alle succes.
1 0
Hollister
Volgens mij niet.. hij heeft nl geen contract en is transfervrij dus
0 0
trodat4030
Jawel, een opleidingsvergoeding staat los van een contract. Er wordt gewoon betaald voor de jaren dat hij hier werd opgeleid. Dat is bij élke jeugdspeler die naar een andere BVO vertrekt. Alleen van amateurclubs wordt door Ajax geen vergoeding geeist. Ajax eist zelfs vergoedingen van spelers die ze zelf wegsturen, zolang die naar een BVO vertrekt iig.
0 0
xstaniox
Dit dacht ik dus ook. Hij wordt niet uit de opleiding weggeplukt ofzo.
0 0
Mocrodammerr
ken hem niet.. en als als ik hem niet ken, is het niks.
0 -13
Ferd
Ik ken jou niet ....
7 0
trodat4030
Wauw, hoe vol van jezelf kun je zijn..
10 0
Hollister
verbaasd? ik niet
2 0
Lazell
Als hij cynisch is, is hij opeens heel toepasselijk op het halve forum hier.
0 0
trodat4030
Dit is niet cynisch, dit is gewoon een hele domme opmerking, zeker als je ziet wat hij hieronder schrijft.
2 0
Mocrodammerr
leven is tekort man. je bent vermoeiend. oess. begrijpend lezen en dan kom je er wel
0 0
Mocrodammerr
leg de lat hoog ouwe. spelertjes die enkel de bal van A naar B kan spelen, is onvoldoende.
0 -8
trodat4030
Je zegt net dat je hem niet kent en nu zeg je dat hij enkel de bal van A naar B kan spelen... Wat is t nou?
6 0
Farenza
Zegt denk ik meer over jou dan over hem, toch regelmatig opgevallen met mooie goals/dribbels. Echter niet goed en constant genoeg voor Ajax 1 helaas.
3 0
Mocrodammerr
je zegt gewoon wat ik zeg maar dan mooi ingepakt.
0 -4
trodat4030
Farenza zegt helemaal niet wat jij zegt, jij zegt dat je hem niet kent, dat is niet wat ik Faranza zie zeggen.....
1 0
ajax4ever01
Ajax heeft een goed plan alleen zul je zelf moeten knokken voor een kans maar je zal wel kwaliteit te kort komen.
0 -7
trodat4030
Wat is dat plan van Ajax dan? Jij bent blijkbaar volledig op de hoogte over de plannen van Ajax. Wat waren die plannen en hoe weet jij die?
6 0