Seedorf ziet belangrijke metamorfose bij Ajax

BVeenstra, 20-05-2019 om 11:30, 7421 views, FIFA |

Profiteer eerder van Black Friday in de Ajaxshop!

Voormalig Ajacied Clarence Seedorf heeft dit seizoen een belangrijke metamorfose gezien bij Ajax, zo vertelt hij in een interview met de FIFA. De bondscoach van Kameroen genoot van Ajax in de Champions League en het viel hem op dat de Amsterdammers er alles aan deden om te winnen, ook al kon dat soms niet op de befaamde Hollandse manier van voetballen.

'Tot nu toe ging het wat betreft de Nederlandse mentaliteit meer om goed spelen dan om het winnen. Dat is iets wat ik altijd heb bekritiseerd, omdat dat moet veranderen. Het mooie aan het Ajax van het afgelopen seizoen vind ik dat - wanneer ze in moeilijkheden waren - ze niet altijd mooi voetbal wilden blijven spelen, maar ze ook gewoon de bal de tribunes inschieten of ver naar voren', aldus Seedorf, die wel vindt dat Ajax zichzelf grotendeels moet blijven. 'Je moet niet tornen aan je identiteit, maar je tegenstander laat je niet altijd voetballen zoals jij wil. Wat doe je dan? Daar zijn nog groeimogelijkheden voor Nederland.'

Ajax bereikte de halve finales van de Champions League en dat vindt Seedorf zeer te prijzen. 'Het is goed voor het voetbal dat er ook andere clubs en nieuwe spelers op de deur kloppen. Ajax heeft een goede mix van jonge en ervaren spelers. Die combinatie zorgt ervoor dat jonge spelers kunnen uitblinken. We hebben een Ajax gezien dat de Amsterdamse "smaak" terugbracht en daar houd ik van.'

 

Delen!
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
Ajaxadept
Is dit een sollicitatie voor de langere termijn van Seedorf...?
0 0
Mike81
En wat nou als dat wel zo is???
0 0
JohnnyD
Is dat "bal de tribune in rammen" niet een nogal verouderd begrip? Ik bedoel.....met al die ballenjongens met ballen langs de zijlijn, is de bal alweer in het veld voordat die andere bal ergens terecht is gekomen. Bal de tribune in rammen lijkt mij dan ook onnodig kracht verspillen.
0 -4
Horrontelli
Het staat voor: niet altijd voetballend uitverdedigen.

Maar de kracht van Ajax was dit jaar dat ze dat juist heel goed deden. Omdat ze extreem goede spelers op het veld hadden die in hun kracht speelden en elkaar versterkten.
4 -1
geDaante
Dat is een misvatting, dat was juist de zwakte, zie de wedstrijden tegen Feijenoord, Heracles, Benfica, de twee helften waarin Tottenham eindelijk druk zette, etc.

Ajax wist het niet meer onder druk; ballen wegperen, paniekerig aan de bal, passing en aannames meteen minder. Het was duidelijk de grootste zwakte van Ajax, en Ajax heeft ook wel een beetje geluk gehad dat veel tegenstanders dit niet zagen, of daar geen gebruik van wilden maken.

Het begint wel met te kiezen voor goede voetballers op de contoleurpositie(s), maar dat is slechts één van de ingrediënten om er voetballend beter uit te komen. Bij Ajax was het denk ik toch te weinig trainen daarop (wordt ook te weinig getest door de eigen aanvallende speelwijze, maar speel dan Ajax 1 tegen Jong, met volle druk van Jong op 1, in plaats van een training), en toch nog te weinig durf en vertrouwen dat ze in die extreme kleine ruimte kunnen spelen.
1 0
AnsB
Deels maar niet helemaal met je eens. Tegen Bayern uit was Ajax juist uit-sté-kend in het uitverdedigen onder druk. Ik vind het zelfs één van de beste, zo niet beste wedstrijden van Ajax van dit seizoen.
Ik denk dat er meerdere factoren in het spel zijn waardoor het in de wedstrijden die jij noemt minder goed ging.

(1) Ten eerste dat als Ajax minder scherp is, ze sowieso veel kwetsbaarder zijn qua niet meer voldoende meeverdedigen als team, maar ook qua de slordigheid in de passing en de kansen niet benutten. Tegen Heracles uit was Ajax duidelijk niet scherp genoeg en in de thuiswedstrijd speelden ze direct na de wedstrijd tegen Real uit. (ik heb die wedstrijd tegen H niet gezien, dus kan niet oordelen over de scherpte). Tegen Feyenoord klopte er, na een sterk begin (als ik me goed herinner) helemaal niets meer van het positionele spel en het terugverdedigen na de omschakeling. Dat brengt me bij punt 2.

(2) Mentaal was Ajax meestal ijzersterk, maar er waren ook wedstrijden waarin het een tot het andere leidde en dan viel Ajax uit elkaar in allerlei opzichten. In die gevallen liepen ze tegen veel tegengoals aan: PSV, Feyenoord, Heerenveen en Tottenham. Niet meer bij de les zijn, slordigheden en paniek i.c.m. meerdere goals vlak achter elkaar. Mentale issues in combinatie met punt 4 en/of punt 1.

(3) Tegen fysiek sterke ploegen heeft Ajax het vaker lastiger. Als die ploegen dat fysiek sterke combineren met hoge druk, dan moet Ajax in topvorm zijn en met veel zelfvertrouwen spelen om dit te kunnen pareren. Zowel tegen Benfica als tegen Tottenham speelde dit een rol en (deels) tegen PSV uit (toen we De Ligt node misten).

(4) Toeval c.q. een ongelukkige samenloop van omstandigheden heeft ook een rol gespeeld in sommige wedstrijden. Tegen PSV viel de 1-0 uit een afgeslagen aanval en de 2-0 viel daar vlak achteraan, door een ongelukkig omschakelingsmoment (slechte uittrap of pass weet ik niet meer, die bij Bergwijn kwam, terwijl Mazraoui al naar voren liep).
Tegen Tottenham waren de 2-1 en de 2-2 deels onnodig, deels zwaar ongelukkig én ze vielen in 10 minuten. Dat was in combinatie met de punten 2 en 3 fataal.

(5) Je moet ook rekening houden met het moment en de context. Tegen Benfica was Ajax nog niet zo goed als later in het seizoen en daarom kun je het niet 1 op 1 vergelijken met wedstrijden later in het seizoen. Tegen Tottenham ging het (a) om een finaleplaats (brengt meer spanning teweeg), (b) was Ajax niet meer de underdog (idem) en (c) in zo'n situatie neem je minder risico in de verdediging om het uit te spelen, en (d) in de eindfase stond er met Veltman ipv Mazraoui een verdediger die ijzersterk speelde maar dramatisch was in de opbouw - wat volgens mij ook weer deels een keuze was (onderscheppingsrisico mijden). In die context was Ajax behalve risicomijdend ook slordiger en mentaal niet 100%.
1 0
trooop
Je componeert het goed en genuanceerd, en punt 1 is zeker waar, maar bij punt 2 t/m 5 redeneer je (onbewust?) vooringenomen. Je kunt die punten namelijk net zo goed de andere kant op uitleggen. Heel kort:

2: niet veel tegenstanders zetten ons goed onder druk; het is geen toeval dat het juist in die wedstrijden soms volledig uit elkaar viel.

3: dit onderstreept juist het punt van gedaante.

4: zie punt 2, en bovendien: toeval speelt altijd een rol, de samenloop der omstandigheden heeft ons dit seizoen onder de streep waarschijnlijk meer geholpen dan dwarsgezeten. Juist door je positiespel te perfectioneren kun je het lot soms een loer draaien.

5: het kan, maar is het niet onwaarschijnlijk dat je tegen bayern je allerbeste wedstrijd speelde terwijl je later in het seizoen veel beter was? Het was dezelfde periode dat we tegen benfica moesten. Ik zeg je trouwens: met benfica hadden we later in het seizoen net zoveel moeite gehad. Wat je zegt over tottenham klopt helemaal, maar ook daarmee onderstreep je eigenlijk juist wat gedaante zegt.
0 0
Lazell
Eens met je stuk. Tottenham vooral wist ons goed onder druk te zetten en daar konden we simpelweg niet mee omgaan.

Maar je speelt wel tegen de beste teams, met de beste spelers en de beste coaches. Zo'n Pochettino is tactisch ook ijzersterk, wat het ontzettend lastig maakt om onder de druk uit te voetballen. Als je op de juiste manier op de huid wordt gezeten, is er geen afspeelmogelijkheid meer en als je geen gevaarlijke counter wil moet je 'm wel wegperen. Jij zegt in principe: je moet het slimmer organiseren en slimmer uitvoeren, maar hoe slim je ook bent, soms is de tegenstander minstens zo slim.

En zoals je zegt: het vertrouwen. Misschien als ze wat jaartjes verder zijn dat ze het wel durven, maar nu lijkt dit even het maximaal haalbare. Wat geen schande is natuurlijk.
0 0
trooop
Tottenham is niet het beste team en heeft ook lang niet de beste spelers. Dat geldt nog meer voor feyenoord, heracles, benfica, psv en heerenveen. Het is waar dat pochettino een slimme coach is en dat tottenham heel goed is in opsluiten. Maar al is de tegenstander slimmer en ook sterker, dan nog kan goed tikwerk het altijd winnen van jagende tegenstanders. Mits je maar goed genoeg bent en inderdaad blijft durven.

Je bent in balbezit achterin en in het midden als het goed is namelijk altijd in overtal, omdat tegenstanders altijd verdedigers achterin houden. Als je dan toch de bal verliest, doe je het simpelweg niet goed genoeg. Wat je zegt: dat is geen schande, makkelijk is anders. Maar dan weet je wel dat het beter moet. Zeker als het een patroon wordt; dan moet je meer en beter (en wellicht anders) oefenen en geschiktere spelers aantrekken.
0 0
Schwalbino
Niet alleen even slim maar fysiek meer vermogen. Het zijn de spelers die in de top van de PL overleven. Je zag het ook terug in de wedstrijden van Liverpool. Barca werd uiteindelijk op dezelfde manier naar achteren gedrongen als Ajax.
0 0
trooop
Meer fysiek vermogen maakt het inderdaad moeilijker, maar dat zou niet de doorslag mogen geven. We hebben meerdere teams verslagen met meer fysiek vermogen dan wij.

Barca is geen graadmeter meer. Die zijn zelfgenoegzaam en kunnen al heel lang niet meer op balbezit spelen. Daar hadden wij imo ook een prima kans tegen gemaakt. Het barca van een paar jaar geleden echter had liverpool volgens mij duizelig gespeeld.
0 0
Schwalbino
Klopt maar ze waren daarnaast tactisch ook nog slim: ze maakten het speelveld zeer klein waardoor het combineren een stuk lastiger ging en waardoor zij meer in de duels konden komen. Veel tweede of derde ballen werden op loopvermogen en kracht gewonnen.

Met snelle aanvallers had je daarvan kunnen profiteren. Maar die hebben we niet.
0 0
geDaante
Dat is de 'makkelijke' weg.

Als je merkt dat de tegenstander je niet altijd laat voetballen zoals je wil, moet je gaan zorgen dat de tegenstanders dat niet of minder kan doen. En dus beter worden in onder druk uit voetballen. Dat moet de absolute focus krijgen in de jeugdopleidingen en trainerscursussen.

Dat komt vooral neer op zo goed mogelijk (kort) combinatiespel, driehoekjes, goed voetballende verdedigers en nog beter voetballende middenvelders (geen brekers en dergelijke), rust aan de bal en lef.

Ajax kon het eigen spel tegen Tottenham twee helften lang niet spelen, omdat men wat paniekerig werd, en niet meer in die hele kleine ruimte en weinige tijd rustig bleef. Dan worden passes onzuiver, aannames, ballen worden lukraak hoog weggepeerd, etc.

Dat kan beter en anders, en dus niet maar opgeven en meteen al die ballen het publiek in knallen.
2 -2
Horrontelli
Ik vind dit onzin. Als je het aantal ballen dat dit seizoen de tribunes in is geschoten bij elkaar optelt zul je niet hoger uitkomen dan 5 of 10 jaar geleden. Het verschil is dat er dit jaar betere spelers op het veld staan en dat er routine bij is gekomen.
0 -1
Remark
Ik neem aan dat bij die 5 niet de afzwaaiers van Ziyech zijn inbegrepen?
0 -1
Schip
Compleet mee eens. Superlichting jeugd giede aankopen goede scouting leidt tot Europees succes. Altijd zo geweest. Alleen moeten die omstandigheden zich gelijktijdig voordoen en dat gebeurt slechts eens in de zoveel tijd. Heeft geen reet te maken met ballen de tribune inrossen.
1 -2
Schip
Compleet mee eens. Superlichting jeugd , goede aankopen en goede scouting leidt tot Europees succes. Altijd zo geweest. Alleen moeten die omstandigheden zich gelijktijdig voordoen en dat gebeurt slechts eens in de zoveel tijd. Heeft geen reet te maken met ballen de tribune inrossen.
1 -1
Kokakola
Tegen Tottenham twee keer een helft tegen moeten houden, voor de rest niet.
1 -1
EricAjax1
Juist.
1 -1
Freddy Al
Mooi dat Seedorf ook zijn duit in het zakje doet,in het algemeen heeft hij natuurlijk gelijk.
Waar ik het niet mee eens kan zijn is dat de metamorfose wordt gekenmerkt door het wegperen van ballen in de tribune.
Dat zou verder niets opleveren als er niet gespeeld werd zoals nu; veel druk naar voren,snelle combinaties en goed aan de bal in kleine ruimten.

Ajax speelt wel volwassener en zal bij uitzondering een bal wegrossen indien noodzakelijk,niet omdat dat de voetbal gedachte is maar wel omdat dat op dat moment nodig is om weer aan het eigen spel te kunnen bouwen.
0 0
MK77
Ik hoor nu al jaren dat we de bal ook wel de tribune in rammen. Alsof het ook bij de verdediging ligt, ik heb veel meer het idee dat er nu een kentering vanuit de aanvallers en verdedigers ligt (hoog presssen) waardoor het spel er veel leuker uit ziet.
0 -1