'Ten Hag weet verstand goed van gevoel te scheiden'

BVeenstra, 11-05-2019 om 15:35, 6068 views, NRC |

Maak kans op jouw Ajax-droom. Vul je lijstje in!

Voor velen kwam Erik ten Hag in zijn beginperiode als trainer van Ajax over als een horkerige Tukker. De oefenmeester liet zich in het openbaar niet gek maken door de media en andere critici, maar van binnen deed het meer met de trainer dan menigeen zou denken.

Zijn ouders willen er in gesprek met het NRC weinig over kwijt. 'Behalve dat het Erik meer deed dan hij liet blijken', schrijft de krant. Zijn vader, Hennie, zegt: 'Hij heeft een groot rechtvaardigheidsgevoel. Die kritiek stond daar haaks op. Maar Erik weet zijn verstand heel goed van zijn gevoel te scheiden. Met zijn verstand bedwingt hij als het ware zijn gevoel, omdat hij een hoger doel voor ogen heeft.'

Dat de trainer van Ajax een gevoelig mens is, merkte Hennie toen hij vijf jaar geleden blaas- en prostaatkanker kreeg. Hennie had doorlopend infecties en lag vaak in het ziekenhuis. 'Erik trainde toen het tweede team van Bayern. Hij belde vaak en reed waar mogelijk op en neer van München naar Haaksbergen. Ik kon merken dat het hem niet onberoerd liet.'

Toekomst van Ten Hag

Door de geweldige prestaties van Ajax dit seizoen in de Champions League is de belangstelling voor de trainer toegenomen. Of Ten Hag zelf ambities heeft, is niet helemaal bekend. Zelfs tegenover zijn ouders houdt hij zich op de vlakte. 'Hij wacht rustig af wat er op zijn pad komt. Ook daarin laat hij zich niet gek maken', zegt zijn vader.

Na afloop van de pijnlijke Champions League-uitschakeling spraken Erik en Hennie elkaar kort. Ten Hag klonk gedesillusioneerd, zo valt te lezen. 'Maar hij zwolg er niet in. Hij wist: we moeten ons snel oprichten. Met zijn gedachten zat hij al bij zijn volgende doel.'

Denk jij dat Ajax met 2-0 van FC Utrecht wint? Zet dan in en krijg 8,25 keer je inzet terug!

Delen!
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
Dastaan
Elftal maakt een trainer, denk dat Ajax hem gewoon moet laten gaan als er een club komt. Beter dan dit seizoen zal het niet worden onder hem. Wat me vaak irriteert is zijn wisselbeleid. Daar is nog steeds geen touw aan vast te knopen wat hij exact wilt.
0 0
AnsB
Sorry, is niet persoonlijk bedoeld, maar wat erger ik me altijd aan dit soort uitspraken.
Met die theorie zou elk team dat bij elkaar gekocht is en veel kwaliteit herbergt altijd uitstekend presteren, zolang de trainer maar niet in de weg zit.

Natuurlijk is een trainer mede afhankelijk van de kwaliteit van een elftal, maar zolang het niet een zeer ervaren elftal is dat al heel lang samenspeelt en al van alles gewonnen heeft, dan is de kwaliteit van de trainer natúúrlijk ook belangrijk.

Je maakt er een team van of niet, je laat individuele spelers in hun kracht spelen of niet, je hebt goed contact met de spelers of niet (vergelijk eens hoe Sarri ligt bij de Chelsea-spelers, of Van Gaal op den duur bij de Bayern-spelers), je hebt goede speelplannen of niet, en je hebt een goede visie of niet, eentje waarin de spelersgroep gelooft of gáát geloven.

Ik heb Ajax de laatste jaren niet meer zo (tactisch) flexibel, zo mentaal sterk, zo positioneel sterk, zo voorbereid op de counter, zo volwassen en zo sterk combinerend gezien. Maar jij c.s. denken dat de trainer daar weinig inbreng in heeft gehad. Daar snap ik echt helemaal niets van, en ik vraag me af of je dan ooit iets gelezen hebt over de visie van Ten Hag want dan zou je kunnen lezen dat al deze punten aansluiten bij zijn visie.

En wat betreft zijn wisselbeleid. Je maakt geen enkel onderscheid tussen een idee dat achter een wissel zit en hoe dat uitpakt, i.c. hoe de speler dat uitvoert. Dat jij er geen touw aan vast kunt knopen betekent toch niet automatisch dat er geen idee achter zit?
En noem mij eens een trainer met wiens opstelling en wisselbeleid je het altijd eens bent? Ik heb dat nog nooit gehad.

TH is overigens niet perfect. Zoals geen trainer perfect is.
Maar doen of dit alleen of vooral het succes van het team is, vind ik absurd. Het is iedereens verdienste en niemand, ook spelers niet, is zonder fouten.
Ten Hag heeft nu voor het eerst bij het eerste team van een topclub gewerkt en dat zal ook wennen zijn geweest, maar hij heeft een uitstekend presterend elftal neergezet dat geweldig goed kan voetballen.

En die rare uitslagen die er ook waren (Feyenoord uit, PSV uit, Heerenveen, Heracles) die hebben m.i. niet primair aan de tactiek of anderszins aan de trainer gelegen, maar veeleer aan ofwel een gebrek aan scherpte (de eerste tegen Heracles o.a.), ofwel het wegvallen van de verdedigingsdiscipline (goede restverdediging, als team druk zetten en mee-verdedigen), en soms speelde vermoeidheid door de vele wedstrijden ook nog een rol.
0 0
Ajax4life16
Onzin, Ten Hag is tactisch een van de besten, met een andere trainer waren we niet eens in de buurt van halve finale CL gekomen
1 0
Schwalbino
De kritiek op TH was net zo op de man spelen als de kritiek op Manolev. In het begin toen Gijp er een terugkerend item van maakte heb ik hard meegelachen. In het tweede seizoen begon ik zowaar medelijden met Manolev te krijgen. Wat ze daar bleven doen met hem werd steeds meer een dieptepunt voor Gijp en Genee.

TH heeft nu succes maar hij zou het voorwerp van spot en hoon gebleven zijn als dat niet zo was.

Er zijn mensen die dat leuke tv vinden.
1 0
Cupmetgroteoren
Jij vond het blijkbaar ook leuk bij manolev. Er is voor mensen nu eenmaal niets leukers dan andermans leed. Bovendien, laten we eerlijk zijn, ten hag en keizer mogen God toch op bijna blote knieën danken dat ze Ajax hebben mogen trainen? Beiden hebben ze geen uitstraling (waar ze verder ook niks aan kunnen doen, maar het is een feit), praten ze gebrekkig en hebben ze niets op hun CV, keizer traint door Ajax nu Sporting. Als je eenmaal Ajax-trainer bent geweest gaan er deuren voor je open. Ik heb geen medelijden met ten hag, in de zin dat de wereld voor iedereen oneerlijk is. Als hij de uitstraling en dominantie van van gaal had gehad, waren deze successen dit jaar 'zijn successen'. Nu is het narratief dat er een zeer talentvolle groep spelers staat.
0 -2
Ajacied33
Als je inhoudelijk aangepakt wordt is het niet erg lijkt me. Maar als het persoonlijk wordt, is het gewoon niet leuk. Zoals TH kan er misschien schijt aan hebben, maar hij heeft ook een vader/moeder/vrouw/kids die het moeten aanhoren en/of aanzien. Hoe moet het voor die mensen aanvoelen dan? Daar denken ze bij VI nooit aan. En maar roepen dat het satire is. Ja tuurlijk...
3 0
Cupmetgroteoren
De supporters zijn net zo gemeen en hypocriet als de heren bij VI. Zij hebben ten hag vóór februari net zo goed in de stront getrapt. En als Ajax straks het kampioenschap misloopt gaat men weer hetzelfde doen. Dan is men alles plots vergeten, dan is ten hag plots weer een kale imbeciel met een spraakgebrek. Want zo gaat het in het opportunistische voetbal.
1 0
Cruijff4ever
Dus als je vader ziek is en dat laat je niet onberoerd ben je een gevoelig mens?

Verder niets ten nadele van Ten Hag. Ik geef toe dat ik na puntverlies tegen Heracles en de wijze waarop we uit de winterstop kwamen ook mijn bedenkingen had over de match tussen Ten Hag en Ajax. Ook op de wijze van uitschakeling in de CL valt het nodige te zeggen, maar overall heeft Ten Hag het dit seizoen prima gedaan. Hopelijk trek hij op sommige punten ook lering uit dit seizoen en maakt hij volgend seizoen ook weer stappen.

De kritiek vanuit VI was natuurlijk veel te veel op de man en niet op de inhoud. Die waren daar bezig met een karaktermoord wetende dat ze best wel invloed hebben op de publieke opinie. Onnodig grievend.
2 0
Ajax4life16
prima gedaan? halve finale CL maat denk daar even over na. Een betere trainer dan Ten Hag kunnen we niet krijgen, oprecht een legendarisch seizoen wat we hebben neergezet. Nu nog die laatste 2 potjes
0 0
Cruijff4ever
Prima gedaan ja. Wat is daar mis mee? Halve finale CL is geweldig, maar als je met nog 45 minuten te gaan die 3-0 niet over de streep trekt, hou ik een nasmaak aan de CL over, ondanks dat het een geweldige prestatie is, dat je zover komt. Overigens niet het enige "legendarische" seizoen dat ik heb meegemaakt. Dus ja, prima gedaan. Maar ga nu niet doen alsof ik zeg, dat hij ontslag moet krijgen "maat", altijd kritisch blijven zoals onze trainer altijd zegt. Tevredenheid leidt immers tot luiheid hè.
0 0
Radie125
Als Eric slim is pakt hij de kans als die geboden wordt bij een top club uit een top competitie. Beter als dit seizoen gaat Ajax niet presteren.
0 -4
Kaatje
En wie moet volgens jou dan volgend jaar aan het roer staan en waarvan vanaf het begin veel verwacht wordt? Denk jij dat ze in de rij staan om die druk aan te gaan?
2 0
Ajacied33
Komen genoeg nieuwe uitdagingen weer aan, paar nieuwe spelers waarschijnlijk. Waarom zouden we volgend seizoen niet weer de dubbel winnen en wie weet de EL winnen als je net tekort komt in de CL. Of gewoon weer ver komen in de CL...
5 0
Cruijff4ever
Precies.... of overwinteren in de CL en anders tot het eind strijden in de EL is een prima doel lijkt mij.
1 0
koenos1
Precies wat je zegt. Men is veel te negatief. De kern blijft staan en daar omheen weer nieuwe spelers. Minimaal kwartfinale EL. Ajax is weer back. Twee jaar geleden al Finale Europa league. Vorige jaar tellen we niet mee i.v.m. Appie Nouri
4 0
Ajacied33
Schandalig wat Derksen en co over hem allemaal gezegd hebben. Ik heb hem ook bekritiseerd, maar puur voetbalinhoudelijk. Zou me doodschamen om iemand om zijn voorkomen te veroordelen. En zie nu, TH gaf ons de beker, straks de titel en bijna finalist CL. Bovenal gaf hij onze trots weer terug
3 0
gdwa
neem VI nou niet zo serieus.
0 0
JariHeijden
Hier zit wat mij betreft nu juist het probleem. Zij beledigen, ze plegen soms zelfs karaktermoord. Ze gedragen zich in mijn ogen moreel verwerpelijk.
En als men daar dan wat van vindt, wordt het afgedaan die te zeggen dat het maar satire is en dat we hen niet zo serieus moeten nemen.

Ondertussen is het leed al wel geschied. Maar dat mag keer op keer, want 'we moeten hen niet zo serieus nemen'. Ik vind dat niet kloppen.
0 0
Cruijff4ever
Dat ging ook echt helemaal nergens over. Iemand op tv uitlachen om zijn accent of waar hij vandaan komt, is echt schandelig! Ik merkte, dat ik daardoor zelfs wat medelijden met Ten Hag kreeg. Dat zenuwachtige lachje dat je vaak tussendoor hoort in zijn interviews kregen iets aandoenlijks. De beste man doet ook gewoon zijn best hè.
0 0
MisterAFCA
Het was ook ronduit beschamend hoe er met deze om man om is gegaan en soms nog steeds. Hij werdt niet op zijn werk beoordeeld maar op zijn voorkomen. Iets wat in de samenleving ook een probleem. We zijn allemaal uniek met een eigen bijsluiter. Zo ook Ten Hag. Verkeerde beslissingen zijn er zeker gemaakt en daar mag je wat van vinden. Maar beoordeel hem op zijn werk en niet op zijn voorkomen.
4 0
CruyffFootball
Ook mensen die louter inhoudelijke kritiek hadden zijn op 1 hoop geflikkerd met types die over zijn accent en uiterlijk begonnen.
1 -1
MisterAFCA
Dat is dus ook niet de bedoeling. Slechte tactiek of wissels zijn er zeker geweest en daar mag ook echt wel flinke kritiek op zijn. Zeker lampen uit en lakjes uit had anders gemoeten. Uiterlijk voorkomen en accent vallen daar zeker niet onder.
0 0
Kokakola
Ten Hag zijn visie en manier van spelen passen bij de club, zijn wisselbeleid is nog steeds discutabel
2 0
Cruijff4ever
Ook een trainer van Ajax heeft zijn leermomenten. We kunnen nu eenmaal geen Klopp of Pep voor de groep zetten. Vraag is alleen: leert hij er wel van? Is er voldoende klankbord binnen de club? Johan had hem kunnen uitleggen hoe hij dat in vervolg beter kan aanpakken, maar die is er helaas niet meer.
0 0