Jol: 'Ik heb Vertonghen getransformeerd'

FinnDekker, 29-04-2019 om 14:55, 6743 views, The Telegraph |

Koop nu jouw Ajax-artikel in de Ajaxshop!

Als we Martin Jol moeten geloven, heeft de oefenmeester een grote rol gespeeld in de ontwikkeling van een drietal oud-Ajacieden. Het gaat om de Jan Vertonghen, Christian Eriksen en Toby Alderweireld. Deze drie zetten onder Jol de stap naar het profvoetbal bij Ajax. Met The Telegraph spreekt de oud-coach van Ajax en de Spurs over de drie voetballers.

'Hij was een linksback en een middenvelder, maar ik heb hem getransformeerd tot centrale verdediger', opent Jol aangaande Vertonghen. Ook Alderweireld kreeg vleugels onder de coach, zo herinnert Jol zich. 'Van Toby Alderweireld heb ik ook een basisspeler gemaakt. Toby en Jan speelden onder mij al samen. De één was twintig, de ander 21. We hadden een ongelooflijk seizoen. In eigen huis kregen we maar vier goals tegen.'

Tot slot was er de destijds ook nog de piepjonge Eriksen. 'Hij maakte onder mij zijn debuut. Christian was zeventien en speelde niet eens voor Jong Ajax. Ik heb meteen bij het eerste elftal gehaald. Ik denk dat Christian nu de meest invloedrijke speler van zijn type is in Engeland. Als hij niet speelt, zie je een ander Spurs.'

Denk jij dat Dusan Tadic scoort en Ajax wint van Tottenham? Zet dan in en krijg 4,20 keer je inzet terug!

Delen!
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
Ar
De Boer had er een grotere bepaling in dat Eriksen meteen naar het eerste ging, dan Jol.
Zoals De Ligt en Dolberg al bij het eerste werden aangeschoven zonder Bosz, dat is meer op het conto van De Boer, Overmars, Bergkamp dan Bosz. Het is niet dat Jol en Bosz eens gingen kijken in de A1/B1 en toen riepen: doe mij die maar bij het eerste.
Ze werden rijp geacht door De Boertjes e.a. Ronald was op tv al een fan van Dolberg en De Ligt voordat zijn broertje afscheid nam als trainer. Hun doorschuiven was al bepaald. Gold ook voor Eriksen (Frank was toen nog trainer van de A1).
Vertonghen was al centrale verdediger gezet door Van Basten en dus voordat Jol kwam, al was het toen nog wel zo dat men bij Ajax niet helemaal wist wat nu Jan’s z’n beste positie was. Net als bij Daley Blind waren er wat twijfels over man’s pure verdedigende kwaliteiten. Maar Jol kreeg Alderweireld gepresenteerd door De Boer, net als Eriksen en Blind. Die laatste werd door Jol niet gebruikt, want die wilde duel verdedigers. Jan moest altijd de duels in. Pas onder De Boer kwam Jan voor de man, voor de bal, in plaats van achteruit lopende in de duels. Blind, Vertonghen, Sinkgraven, Veltman, dat zijn niet de beste 1 op 1 verdedigers, niet de beste duel verdedigers, maar hun kracht ligt voor de man te komen (kan De Ligt overigens ook heel erg goed). En daarmee zijn het echte Ajax verdedigers. Die zie je bijna nergens.
0 0
FlyingDutchMan
Jol stond inderdaad bekend als diegene die de weg naar De Toekomst niet wist, was daar nooit te bekennen..
0 0
3*stars*3
Wow, dacht dat v Gaal narcistische trekjes had...
0 0
mvdk
Deze idioot haalde Atouba en Tainio naar Ajax. Ow ow ow, ik vergeet nooit meer die actie van Atouba tegen PSV. Dat was ook gelijk zn laatste.
0 0
vdhaas
Haalde alle verkeerde spelers en zijn tactiek was 'alle ballen op suarez'.
0 0
Gonzo
Yeah right
0 0
GvanderK
Hoe is het met Cock? Wat moeten die Britten in een deuk gelegen hebben.
1 0
Rentokill
Krijg je ineens al die trainertjes die successen komen claimen....
1 0
Horrontelli
Jol zette Eriksen op de bank. Nadat hij weg moest zette Frank de Boer hem meteen, bij de eerste wedstrijd al in de basis en toen bleek hij de beste speler te zijn.

Jol heeft niks gepresteerd bij Ajax. Angsthazenvoetbal gespeeld. Door zijn tactieken greep Cruijff in. Remember Real Madrid uit Martin? Hij riep bovendien letterlijk dat hij zonder een zak geld geen prestaties kon leveren.

Dat je dan succes van Eriksen, Vertonghen en Alderweireld durft te claimen. De man heeft een enorm bord voor zijn kop.
6 0
MosesD
Totaal onzinverhaal. Eerste seizoen onder Jol was er zeker geen angsthazenvoetbal. Speelden erg leuk voetbal, maakten ruim 100 goals en misten te titel op een punt. We kwalificeerden ons ook sinds jaren weer voor de CL. Voetbal onder Jol was vele malen leuker en beter dan onder van Basten. Het tweede seizoen, dat was niet best en werd hij vervangen door de Boer. Jol haalde Eriksen erbij, liet hem af en toe invallen. Bij de Boer kreeg Eriksen meer speeltijd, maar Eriksen was toen nog wel vederlicht en nog lang niet de Eriksen die hij later is geworden.
2 0
JariHeijden
Over Eriksen heb je gelijk. Die zette hij linksbuiten, omdat hij het niet aandurfde op het middenveld en daarna reserve idd. De Boer liet hem spelen tegen AC Milan en de rest is geschiedenis.

Maar Ajax speelde onder Martin Jol in zijn eerste seizoen geen angsthazenvoetbal vond ik. Niet echt typisch Ajaxvoetbal, maar wel met goede pressing en zo. Erg gericht op Suarez, dat wel. Het tweede jaar, seizoen 2010/2011 ging het mis. Pantelic was weg (was een belangrijke speler), El Hamdaoui weigerde zich te conformeren en Jol kreeg angst. Weg pressing, uit angst proberen de pot dicht te houden. En bij balbezit gewoon alles op Suarez. De uitwerking van zijn tactiek leidde uiteindelijk tot het ingrijpen van Cruijff. Real uit had 20-1 kunnen zijn (Emanuelson schoot nog op de lat).

Jol trekt hier een te grote broek aan. Dat vind ik ook. Maar in het eerste seizoen was er geen sprake van angsthazenvoetbal.
4 0
JPM
Hahahahahahahaha
1 0
off
Succes kent vele vaders
0 0
Sterspeler
Sommige kinderen ook.
0 0
Leviathan
Hij gaf Eriksen wel terecht een kans maarja steekt wel heel veel veren in zn eigen reet
0 0
Patrick78
Aldus Martin Jol, de trainer van Tim Atouba, Mido en Teemu Tainio....
3 0
Suhusu89
Ik, ik, ik. manmanman...
3 0
MichelAngelo66
Goh Martin Jol, alias “de broer van”, alias “alle ballen op Suarez”, wat leuk. Je bent geweldig!

Komt nu iedereen even zijn Moment of Fame pakken?
5 0
booya4afca
Was Jol niet de trainer die het in zijn kop haalde om Eriksen linksbuiten te zetten?
1 0