Fitheid Ajax valt op: 'Zit overal een plan achter'

FinnDekker, 23-04-2019 om 15:05, 6641 views, VI |

Koop nu jouw Ajax-artikel in de Ajaxshop!

Ajax begon dit seizoen als eerste Nederlandse club aan de voorbereiding door de vroege voorrondes in de Champions League en speelde veruit de meeste duels van alle clubs in de Eredivisie. Desondanks is de ploeg opvallend fit en zijn er weinig blessuregevallen. De reden? Alles wordt continu gemonitord bij Ajax, zo blijkt uit een interview van Freek Jansen bij Voetbal International met Erik ten Hag.

'Vanuit de gedachte meten is weten zijn de technische en medische staf al vanaf de eerste dag van de voorbereiding tot in de details bezig de spelers individueel te begeleiden. Fysiek wordt alles gemonitord, intensief gevolgd, en bijgestuurd waar dat nodig is. Het blijkt een erg succesvolle aanpak. Na een lang seizoen zijn de spelers in de weken van de climax mentaal en fysiek ijzersterk. De ziekenboeg is minimaal gevuld en in wedstrijden tegen grootmachten als Real Madrid en Juventus is Ajax in staat in de tweede helft een paar tandjes bij te schakelen om de tegenstander voetballend en conditioneel kapot te spelen', schrijft de verslaggever over hetgeen Jansen ziet bij de Amsterdammers.

'Op dat vlak ben ik zeer tevreden en wil ik de medische staf ook complimenten geven', antwoordt Ten Hag, die aangeeft dat niets aan het toeval wordt overgelaten. 'Er zit overal een plan achter, en tot in de details wordt dat uitgevoerd. De spelers pakken dat ook perfect op, zijn professioneel met hun lichaam bezig, weten wat er nodig is om optimaal te presteren. Die afstemming is volgens mij goed terug te zien op het veld. We zijn topfit en in deze belangrijke weken waarin de prijzen worden verdeeld in staat tot het uiterste te gaan.' 

'Als je het over monitoren hebt, dan vindt dat ook veelal per individu plaats', vervolgt de trainer. Bij Ajax heeft iedereen een apart schema binnen de groepstrainingen. 'Iedere speler zit anders in elkaar, en van iedere speler krijgen we ook voortdurend de gegevens binnen. Dan proberen we het te sturen, in trainingsprogramma en in trainingsinhoud, zodat de speler fit is, fit blijft en in de wedstrijden kan pieken.'

Lees het hele PRO-artikel van VI hier.

Delen!
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
steesz34
In de media gingen er berichten rond dat spelers niet blij waren met de langere trainingen onder Ten Hag, maar je ziet nu dat dit haar vruchten af heeft geworpen. Nee, die Erik kletst niet uit zijn nek.
1 0
jackwolf
Don't jinx it boys...
0 0
Caparzo
We mogen ons gelukkig prijzen dat die volslagen gek die hier in het kielzog van Bosz helaas een tijdje kon rondwaarden (en onze eigen “Sint Johan XIV” wegzette als een lachwekkende en onzin pratende man) geen invloed meer heeft. Ik krijg die naam hier niet eens getikt want bij het idee alleen al trekken mn vingers krom en krijg ik braakneigingen.

Dan beter dit, moderne benadering en ik weet het beroepsmatig, meten is weten, overal. Je ziet dat het werkt (afkloppen, tot nu toe).
0 0
vdhaas
Goed bezig. Ik heb het idee dat veel trainers qua intensiteit doen wat ze zelf als speler vroeger fijn vonden zonder rekening te houden met het individu. Gelukkig pakt ten hag dat anders aan.
1 0
afca95
Ik vond ze tegen Groningen alles behalve fit. Of lag het meer aan het irrietante spel van Groningen..
0 0
DirkvanDam
het irritante spel van Groningen, plus mannelijk fluiten van arbitrage, als het om overtredingen tegen ajacieden was, andersom hield hij het vrij kort
1 0
Ruff Rhythim
Dit is ook zeker het succes achter dit succes ja.
0 0
PuurGeluk
Die 2e alinea, echt heel mooi geschreven!! Krijg er zelf ook energie en kracht van!
2 0
Redrum
Ik denk inderdaad dat Ajax het heel erg goed doet op dit gebied. Het is opvallend hoe weinig blessures zijn en vooral hoe fit ze waren tijdens de CL-wedstrijden. Juventus en Real werden in de tweede helft allebei weggetikt, dus dat zegt wel wat. Maar de bizarre hoeveelheid wedstrijden en vooral de korte rusttijd eist wel degelijk zijn tol. Groningen uit was weer op het tandvlees en dat ging bijna fout. AZ uit heeft ons daardoor al punten gekost. Ook vanavond wordt dat weer een uitdaging, al scheelt het dat ook Vitesse maar 2 rustdagen heeft gehad nu. Hierna gelukkig een week rust. Als ze vanavond winnen ben ik er echt van overtuigd dat Ajax het vol gaat houden dit seizoen. Sinds 31 maart thuis tegen psv hebben ze gewoon tot aan vandaag 7 wedstrijden gespeeld (in drie weken tijd). Hiervan hebben ze er gewoon 6 gewonnen en slechts één gelijk gespeeld, thuis tegen Juve. De week rust die ze nu krijgen richting Spurs uit moet genoeg zijn om ook die laatste reeks wedstrijden succesvol af te sluiten.
3 0
PuurGeluk
Bizar dat PSV thuis pas 3 weken geleden is. Voelt als 3 maanden. Zoveel is er alweer gebeurt de laatste tijd!
2 0
pizzapunt
De laatste loodjes wegen het zwaarste! Ik kan mij voorstellen dat alle benen ondertussen wel in staat van ontbinding zijn. Goed dat er dit jaar geen EK/WK is.
0 0
Antafca
is afgelopen jaren weleens anders geweest
1 0
Inhartennieren
Er zijn juist wel veel blessures geweest.
0 -5
Ronaldinho020
Ohja? Spierblessures? Vertel
1 0
Inhartennieren
De ligt, Ziyech, tagliafigo, Frenkie, Dolberg, Eting, Magalan, Onana, en dan heb ik het nog niet over de lang geblesseerde gehad.
Singraven, Veldman, Bandé, Cherny.
0 -2
SjaakWolfs
Zes namen fout gespeld. Grappig trolletje.
0 0
Ronaldinho020
Ja want sinkgraven velTMan bandé en Cerny waren spierblessures, wat een ongelofelijke onzin. En spel de namen is goed, daar is geen excuus voor.

Dolberg ook geen spierblessure, Magallan niet volledige seizoen/voorbereiding meegedraaid dus vrij logisch aangezien die moet aanhaken.

Eiting ook geen spierblessure.

Kortom, stom gelul van je.
0 0
Inhartennieren
Magallán, heeft wel n blessure gehad.
En kijk eens naar de spelling. Betweter !
Het is nogmaals géén kritiek.
Feiten.
0 -1
Inhartennieren
Zijn toch gewoon geblesseerd geweest.
Noem de blessures van PSV eens op.
Misschien 1 of 2
Het is ook geen kritiek, het zijn gewoon de feiten.
0 0
Sluk
Die van psv lijken anders allemaal wel geblesseerd sinds de winterstop...
0 0
Web
Kijk eens naar de aantal wedstrijden, en hoeveel de vaste 11/ 14 gespeeld hebben.
Echt weinig blessures
2 0