'Champions League op de schop, vier poules van acht clubs'

GinoHaverkamp, 18-04-2019 om 07:35, 8729 views, De Telegraaf |

Koop nu jouw Ajax-artikel in de Ajaxshop!

De Champions League gaat mogelijk op de schop. De European Club Association, een organisatie die alle topclubs van Europese landen vertegenwoordigd, wil graag dat het miljardenbal per 2024 uit vier poules van acht clubs bestaat. Dat bericht De Telegraaf

Het is één van de voorstellen die er ligt om de Champions League te veranderen en wordt gezien als de meest kansrijke. Het format met vier groepen van acht teams is het zogeheten 'competitie-format'. Van elke poule gaan er vier clubs door naar de knock-out fase en degradeert de nummer laatst. Die wordt voor het toernooi erop vervangen door een club uit de Europa League. Huidige prestaties in het miljardenbal zullen leidend zijn voor kwalificatie, maar de UEFA gaat ook wildcards uitdelen aan grote ploegen die grote clubs die buiten de boot vallen en clubs met een grote historie.

Het nieuwe concept moet meer inkomsten genereren voor Europese clubs. De absolute topclubs willen namelijk meer gegarandeerde inkomsten uit het Europese toernooi en daar moet het nieuwe format voor zorgen. Clubs spelen immers meer wedstrijden en verdienen dus meer geld, ook al leidt dit tot meer voorspelbaarheid.

Op basis van de huidige verhoudingen in het Europese voetbal zou Ajax de enige Nederlandse club zijn die zich gegarandeerd plaatst voor deze vernieuwde Champions League. Of de plannen ook daadwerkelijk doorgaan, weten we dit jaar nog. De betrokken partijen willen voor 2020 de knoop doorhakken.

Koop nu jouw wedstrijdsjaal, voor de halve finale van de Champions League, in de Ajaxshop!

Delen!
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
Babangida83
Meer inkomsten? Sinds wanneer is dat een probleem dat opgelost dient te worden?
0 0
Ajax4xbestevaneuropa
Hoe willen ze dit doen dan, een club als Milan dat de laatste 5 jaar niet eens top 3 van italie haalde, moeten die er zomaar bij? Of krijgen die een elk jaar een wild card?
Kan je er alleen maar uit als je degradeert?
Dan kan united dus CL spelen terwijl ze 6e werden? Ik noem maar wat.
Eigenlijk wordt het dus een besloten clubje waar alle topclubs met lijm op hun plekkie zitten vastgeplakt. Jaarlijks verzekerd van CL inkomsten. City en Psg, hoe lang hebben die al oneindig veel geld om uit te geven, 10 jaar? Won City met die poen ooit de CL? Of parijs? Dacht het niet.
We kunnen denken: Zolang Ajax maar mee mag doen! Maar ik vind dat je het in de competitie moet verdienen om naar de CL te gaan. En kleine clubs moeten de kans hebben CL te spelen dmv een voorronde. Daar moet Ajax zich hard voor maken aangezien we zelf van de voorrondes naar de halve finale kwamen. Voor de kleinere opkomen. Zonder de kleine clubs zijn de grote ook niks waard. Klinkt raar, maar kijk naar het ''kleine'' Ajax dat de europese top voedt met spelers. Dat is ook de functie van kleinere clubs waar de grotere van profiteren, onze spelers. De grote clubs zeggen dan eigenlijk we willen wel jullie spelers en talenten wegkapen, maar jullie zijn te klein voor onze CL.
Beetje vergelijkbaar als met films maken. De figuranten en b acteurs heb je ook altijd nodig. Kan je ook niet zeggen Jullie horen er niet bij en mogen niet op de aftiteling. Zelfde als de grote voetbal clubs die denken zonder de kleinere te kunnen en ze willen wegstoppen in de EL.
0 0
Pas
'De absolute topclubs willen namelijk meer gegarandeerde inkomsten uit het Europese toernooi en daar moet dit nieuwe formaat voor zorgen'. Dat moet je gvd gewoon beter je best doen en zorgen dat je meer wint.
1 0
JohnnyD
"Wildcards voor clubs met een grote historie". Dat is wel lekker vaag. En wie bepaalt dat dan? Heel veel clubs hebben een "grote historie". En wat is een "grote historie"? Dat is maar net hoe een ieder er naar kijkt en ook weer afhankelijk in welk land je speelt. Hongarije bv heeft een hele grote historie. Nottingham Forrest weer eens een wildcard dan? Vaag allemaal.
0 -1
Babayaka
Nou dat valt wel mee hoor, heel veel clubs hebben europpees helemaal geen history.
Man city bijv, chelsea bijv een zooi spaanse clubs
Een zooi engelse clubs, in italie eigenlijk alleen juve milan en milaan.
0 0
JohnnyD
Het is maar net hoe je er naar kijkt. Voor sommige clubs is bereiken halve finale een enorme prestatie terwijl voor andere clubs het niet winnen van de finale eigenlijk een nederlaag is. In die zin heeft bv een Barca nauwelijks een "historie". Pas in 1992 wonnen ze hun 1e EC1. Daarna pas weer 2006. En al genoemd....Nottingham heeft grote historie (2x EC1), maar stelt nu weinig meer voor. Krijgt die een wildcard dan? Celtic? Anderlecht? Clubs met een "historie" is eindeloos.
0 0
Pheadrus
Ik denk dat de grote 5 landen Ajax er bij wil houden. Amsterdam is leuk, goede beleving, goed bereikbaar en een echte voetbal stad met een lange historie. Van de kleine landen heeft Amsterdam denk ik de beste positie om jong top talent aan te trekken. Veel beter dan Rusland, Turkije, Oostenrijk, Zwitserland, Oekraïne. Het moet dus mogelijk zijn om elk jaar een CL waardige selectie te bouwen waarin de nodige eigen jeugd zit.
0 0
Pheadrus
Kleine analyse;
Ik heb net gekeken naar ranking van Europese ploegen. De beste 32 teams zijn zo verdeeld; SP-5, VK-6, D-4, ITA-3, Fr-3 = 21. De rest; Por-3, UKr-2, Rus-2, NL-1, Tur-1, Oos-1, Zw-1 = 11. Als de UEFA deze verhouding "ongeveer" in stand houd (door een maximum voor grote landen te stellen) dan is het inderdaad gunstig voor Ajax. Er moeten dan minimaal 8 Kleine landen teams meedoen; 2 per poule. Dan moet Ajax minimaal 7e worden om niet te degraderen. Gevolg is wel dat de schaal en de beker troostprijzen worden.

Het is wel zaak dat Ajax nu doorpakt met doorselecteren en de selectie verbreden. Er mag de komende jaren geen"minder" jaartje meer tussen zitten. Dus tot 2024 elk jaar groepsfase CL halen.
1 0
JariJari
NL prijzen zijn al troostprijzen.

Dit zou geweldig zijn.
0 -1
Ajax27
Gewoon helemaal een kutplan!
Nu Ajax 1 jaar een succesvol Europees jaar heeft op CL niveau zijn vele kindertjes hieronder positief? De scheve verhoudingen in Europa worden hierdoor alleen nog maar krommer. Ja wij als Ajax zijnde zitten er nu dan bij. Maar kijk eens hoeveel moeite het nu al kost om in de CL te komen door de lage classering van NL. 3 voorrondes, 6 wedstrijden om in de groepsfase te komen.

Als je straks via de Europa League moet promoveren naar de Champions League krijg je hetzelfde als wat je nu ziet in de competitie. Ook daar zul je dan continu dezelfde clubs zien promoveren/degraderen. Voor clubs als PSV, Feyenoord, Anderlecht, Celtic en noem ze maar allemaal op zal het vrijwel onmogelijk worden om nog ooit in de CL te voetballen. Want die tikken gewoon niet het niveau aan van clubs als Valencia, Arsenal, Chelsea... etc.

De verschillen worden dan dusdanig groot qua inkomsten dat je in steeds meer landen standaard kunt voorspellen wie er kampioen wordt. Hoe jammer zou het zijn als in Engeland zoals de afgelopen 2 jaar City en Liverpool jaar in, jaar uit met zijn 2en bovenaan staan. Dat maakt de competitie gewoon veel minder interessant.
0 -1
Babayaka
Cl blijft een gedrogt, kijk alleen omdat ajax nog speelt.
0 0
JariJari
Maar met dit systeem zijn we straks af van de impact van de lage klassering van Nederland.

Anders blijven we altijd gehandicapt door die andere achterlijke NL ploegen.
0 0
Pheadrus
Ik was in eerste instantie negatief maar bij nader inzien kan het voor Ajax gunstig zijn.

Afhankelijk van hoe ze het inrichten kan het zijn dat Ajax in de CL speelt en PSV en Feyenoord er nooit meer bij komen. Dan domineert Ajax qua begroting en selectie de eredivisie. Nog meer dan wat er nu al begint te gebeuren. Dit kan een grote impact hebben.
1 0
JariJari
Eredivisie verlaat je gewoon binnen 10 jaar. Boeit niemand meer wat.
0 0
Warrior
Ja, dat je net als PSG en Juventus 20 punten voorsprong hebt... Wat een lol. Dan moet je ook uit de eredivisie stappen, en er een Europese competitie van maken. Het wordt dan een miljardenbal, en dat houdt Ajax niet lang vol. Financieel liggen we nog veel te ver achter. Nee, laat het maar zoals het is. Ik houd wel van wat spanning in de eredivisie
0 0
atalantanio
Dan wel de naam ‘’Champions League’’ opheffen, daar heeft dit niets meer mee te maken.
1 0
Warrior
Dat had al veel eerder gemoeten. Dit heeft veel meer met geld, dan met kampioenen te maken.
0 0
Pheadrus
Klopt. Goed punt.
0 0
Bky
Jaaa wij elk jaar een wildcard
0 0
JariJari
Perfect plan! Enige kans die Ajax heeft om blijvend aan te sluiten en de eredivisie beperkingen achter zich te laten.

Ajacieden die hier tegen zijn zijn echt dom ...
0 0
Aeter
Precies, maar probeer dat de leek maar wijs te maken.
0 0
Warrior
Iemand die zo praat is nog veel dommer.
0 -1
JariJari
Wat? De waarheid is dom?
0 0
Restored
niet aan beginnen
0 -1
vdhaas
Ik zou er niet aan meedoen
1 -1
trodat4030
Hahahahahaha, wat een belachelijk idee!

M’n enige hoop is dat dit in de Telegraaf staat en niet in een kwaliteitskrant.
1 -1
Aeter
Ik denk dat je het verkeerd ziet dit is een garantie dat Ajax CL speelt. Voor Ajax zou dit prima zijn. Alleen is de Nederlandse competitie dan niets meer waard, maar goed die is toch al flut.
1 0
Warrior
Jaja, daarom zijn we ook al 25 jaar achter elkaar kampioen.
1 0
Aeter
Wat lul je nou? Kom met iets constructiefs of zeg lekker niks.
0 -1
behangdelul
En de UEFA is maar bang dat anders de topclubs voor zichzelf gaan beginnen.
Nou: BOEIEND!
Direct een transferverbod instellen voor clubs om te verkopen aan de andere bond. Eenmaal voor de andere bond gespeeld? Prima dan speel je nooit meer voor deze bond. Veel succes topclubs met eindelijk eens zelf topspelers en jeugd opleiden.
Wat een dramatisch idee is dit zeg. In plaats van de financiele wantoestanden bij de topclubs aan te pakken gaan we ze nog even een tandje rijker maken.
0 -1
Pheadrus
Het is heel ongunstig voor Ajax maar niet tegen te houden. Het is net als de Europese Unie die ook steeds belangrijker wordt ten koste van de afzonderlijke landen. Het gaat steeds meer lijken op een Europese competitie waarin alleen de beste clubs mee doen. Je promoveert en degradeert vanuit de EL. Er is geen koppeling meer met de prestaties in de landelijke competitie. Dit is echt een fundamentele verandering.
1 -2
JariJari
Gunstig voor Ajax pik
1 0
Pheadrus
Ze stappen hiermee af van het concept dat elke landskampioen een kans krijgt om toe te treden tot de groepsfase. De nationale competitie is dus niet meer leidend en dus niet meer van belang. Dus kun je ook meer dan 4 teams per land krijgen. Ajax en andere clubs uit kleine competities worden zo uit het toernooi "gezuiverd".

Tadic en Blind komen nu naar Ajax om toegang tot de CL te krijgen, niet om tegen Emmen te spelen. Dat voordeel verliest Ajax alsmede de miljoenen die met de CL gemoed zijn. Echt waardeloos dit idee voor Ajax.
0 -1
Ruff Rhythim
Volgens dat artikel in de telegraaf zou Ajax als enige Nederlandse vertegenwoordiger juist wel van deelname gegarandeerd zijn.
1 0
Pheadrus
"Van deelname gegarandeerd" - ja precies, het eerste jaar. Als Ajax dan een keer een slecht jaar heeft en het laatste wordt degradeert Ajax naar de EL en moet het de halve finale EL halen om weer terug te komen. Dan geld; "die zien we nooit meer terug!"

Ongunstig dus.
3 -1
Joseph
Met de huidige prestatie is dat voor Ajax heel gunstig, maar dit gaat het nog oneerlijker maken.

Dit gaat er voor zorgen dat er meer clubs van de rijkste voetballanden in die competitie komen.

Als je dit iets eerlijk wilt maken, moeten de laatste 2 clubs degraderen, dan is de doorstroom van onderaf beter en wordt het geld beter verdeeld.
2 0
Pheadrus
Het is echt ongunstig voor Ajax. Stel de slechtste 4 van de CL degraderen en de halve finalisten van de EL promoveren. Ik garandeer je dat de halve finalisten van de EL altijd uit de grote 5 competities komen. Dus speelt Ajax na enige tijd nooit meer CL. De jeugd van Ajax zal op hun 16e op zoek gaan naar een club dat wel kans op de CL maakt. Ajax raakt nu al elk jaar een van de beste spelers kwijt. Hele slechte ontwikkeling.
0 -1
JariJari
Veel beter dan het huidige systeem waar je als je uit NL komt permanent handicapped bent.

Ook levert dit 14 CL wedstrijden op in de groepsfase op die in het weekend gespeeld gaan worden. Dus de eredivisie wordt stukje bij beetje 'afgeschaft'.
0 0
Pheadrus
Ik heb net gekeken naar ranking van Europese ploegen. De beste 32 teams zijn zo verdeeld; SP-5, VK-6, D-4, ITA-3, Fr-3 = 21. De rest; Por-3, UKr-2, Rus-2, NL-1, Tur-1, Oos-1, Zw-1 = 11. Als de UEFA deze verhouding "ongeveer" in stand houd (door een maximum voor grote landen te stellen) dan is het inderdaad gunstig voor Ajax.

Het is wel zaak dat Ajax nu doorpakt met doorselecteren en de selectie verbreden. Er mag de komende jaren geen"minder" jaartje meer tussen zitten. Dus tot 2024 elk jaar groepsfase CL halen.
1 0
Dubbelvla
wow... dit is echt een slecht idee zeg.

laten we de CL op de schop gooien om de kloof tussen groot en klein zo intens groot mogelijk te maken als we kunnen verzinnen. dit zou goed zijn voor Ajax, initieel. maar wat als je er een keer per ongeluk uitfloept na een slecht seizoen (voor te stellen), en je krijgt geen wildcard. hoe kom je er dan ooit weer in? de EL winnen? een competitie die vurig veel zwaarder wordt elk jaar? (dit jaar met Arsenal, Napoli, Benfica, Villareal, Chelsea... dat is gewoon een tweede CL). En hoe kom je uberhaupt nog in de in de EL? alleen de kampioen? spelen op den duur de hele Spaanse en Engelse competitie europees, omdat ze zich allemaal plaatsen via de EL en er nooit meer uitgaan?

Alleen maar voor 't geld.. het is om te huilen. De rijkste clubs zeggen: we willen nog rijker worden anders gaan we weg, en zo geschiedde het.
0 -1
Bennyben
Hahaha Ajax is naar de halve finale en de meeste grootte clubs liggen eruit, dus willen ze meteen weer verandering.

Dit zijn meer wedstrijden dat kunnen clubs als Ajax niet behappen kijk naar Ajax wat er op de bank zit
1 0
JariJari
Nee joh, wij mogen meedoen!
0 0
NotForSale
Superleague is that you?
0 0
NotForSale
Superleague is that you?
0 0
gebruikersnaam
kortom, gewoon de superleague
0 0
Vak M
Perfect dit. Dat ik dit mag meemaken: sportief altijd tussen en tegen de andere top van Europa en financieel het begin van veel meer inkomen, bv eindelijk eens normale televisierechten vergoeding ( waar we nu 10% krijgen van Swansea City en Brighton...)
1 0
Tecmessa
Sorry maar dit is te kortzichtig. Dit zou de doodsteek zijn voor het Nederlands voetbal. Tuurlijk is het mooi dat Ajax waarschijnlijk op basis van geschiedenis (en de huidige prestatie) mee zou mogen doen, maar hiermee sluit je alle andere Nederlandse clubs af van Europees voetbal. Dat zorgt voor een enorme uitholling van je competitie. Ook omdat wij ons dan vooral op het Europese avontuur zouden focussen en niet meer op de nationale competitie. Dan bloedt de eredivisie langzaam dood. Nationale competitie moet de basis zijn, Europees voetbal als aanvulling. Niet andersom.
1 0
JariJari
FUCK het NL voetbal.

Ik ben voor AJAX. En dit is voor de langetermijn onze beste kans.

PSV kan eerste divisie Europa spelen. Ook mooi.
0 0
off
Goed idee laten we de monopoliepositie van sommige landen nog verder verstevigen.
2 0
insectenverdelg
en mocht t een keertje fout gaan, heb je altijd nog de wildcard achter de hand...
2 0
insectenverdelg
wildcards en kwalificatie via europese tpernooien? mogen er zometeen zeker ook merr dan 4 ploegen uit 1 land in zitten?
1 0
gi0vanni
De tekst zegt dat er wildcards komen dus dat zou best mogelijke moeten zijn. Zo'n competitie heeft als voordeel dat er geen onzinnige neplotingen meer zijn. Maar inderdaad zijn te veel wedstrijden niet goed. Gelukkig doen spelers als Veltman, Sinkgraven, Dolberg en Huntelaar het best goed. Dus Ajax heeft een aantal spelers op de bank die wat kunnen betekenen voor het team.
0 -1