Ten Hag analyseert: 'Moeten echt die stap zetten'

ArthurV, 18-03-2019 om 18:35, 4834 views, Ajax TV |

Maak kans op jouw Ajax-droom. Vul je lijstje in!

Ajax-trainer Erik ten Hag denkt dat het gemis van Hakim Ziyech één van de hoofdoorzaken kan zijn geweest voor het mindere spel van afgelopen zondag. Bij AZ verloor zijn ploeg met 1-0, nadat de Marokkaans international al vroeg in de wedstrijd moest afhaken met een kuitblessure.

Ten Hag zag dat zijn ploeg meer moeite dan normaal had in de spelopbouw. 'Maar desalniettemin hadden wij de wedstrijd in de eerste fase onder controle. Totdat Ziyech uitviel, daarna werd het toch wat anders. Dan kom er een ander type speler erin en daarmee werd het ritme gebroken.'

De oefenmeester benadrukt dat Ziyech van onschatbare waarde is in het aanvalsspel. 'Met Dusan Tadic als zowel zakkende als hoge nummer negen. En nu moesten we Donny van de Beek en Kasper Dolberg in een andere rol plaatsen. En daar had het team wat moeite mee. Daardoor werd het ritme gebroken en kreeg AZ wat meer de overhand.'

Ajax begon volgens Ten Hag nog erg goed aan het tweede bedrijf. 'Vlak voor rust hadden we natuurlijk een geweldige kans met Van de Beek, nadat het team zich had aangepast aan de nieuwe situatie. In de eindfase van de eerste helft waren we ook weer beter. En ook na rust waren we weer prima.'

'Daarna komt er een fase waarin we ons laten verrassen in het linkerblok', gaat Ten Hag verder in gesprek met Ajax TV. 'Twee keer met Calvin Stengs, waar een vrije trap en een hoekschop uit voortkwam.' Uit deze hoekschop wisten de Alkmaarders de eerste treffer binnen te werken. 'En dat is een bepalend moment. Wij kunnen heel goed voetballen, maar op momenten waarin we niet zo goed in de wedstrijd zitten en niet zo balvast zijn, dan moet je wel de wedstrijd neutraal kunnen houden. Dat is wel een stap die we echt moeten gaan zetten.'

Na de tegengoal deden de Amsterdammers er alles aan om deze toch nog ongedaan te maken. 'En ja, dan zit het ook niet mee. Maar dat is dan vaak zo. Als je het neutraal houdt, gebeurt dit niet. Maar nu moesten we in de achtervolging en dan groeit de keeper van de tegenstander vervolgens uit tot de grote held', zucht Ten Hag.

Delen!
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
mercurius3
Ten hag vind ik een faalhaas. Ik vind het ook onbegrijpelijk dat zo iemand een miljoenensalaris kan verdienen zonder een woord fatsoenlijk Nederlands te spreken, dat is onrechtvaardig ten aanzien van trainers die wel kunnen praten. Er zit totaal geen tactische lijn in het spel van Ajax (ziet er soms leuk uit op basis van opportunisme en individuele kwaliteit, maar er zit geen doorwrocht idee achter). Daarnaast 5 punten achterstand met verreweg de beste selectie van Nederland in de afgelopen 20 jaar. Hoe krijg je het voor elkaar om met deze selectie geen kampioen te worden, dat is een nog grotere kunst dan wel kampioen worden.
0 0
ETM
Maar je kunt het type Ziyech dus niet vervangen. Tuurlijk is er geen 2de Ziyech. Maar dus ook geen creatieve aanvallende middenvelder die goed genoeg is?
Labyad is volgens mij, zoals gevreesd echt een mismatch. Het is een speler die in een wat naar achter hellend team veel de bal moet krijgen en dan met zn schot het verschil kan maken. Opbouwend heeft hij dus niet de kwaliteiten voor Ajax. Als pure vleugel ook niet. Blijf me afvragen hoe Ten Hag Labyad zag toen hij hem naar Ajax haalde. Een soort supersub?
Of is Labyad gewoon sinds hij bij Ajax zit in een neerwaardse spiraal terecht gekomen?
Van gevierd man naar potentie 'bruikbaar' te grote overgang? Maar juist vanwege die goede relatie die TH en hij zouden hebben verwacht je dat Labyad er wel het maximale uit kan halen. Doet hij dat?
0 0
Babangida83
Je gaat me niet zeggen dat je in zijn variabele systeem afhankelijk bent van één speler...Amateurisme ten top.
3 -1
Superjan
Wat je dus eigenlijk voorstelt is dat je minder gebruik moet maken van Ziyechs exceptionele kwaliteiten, zodat het verschil minder groot is in het geval hij er een keer niet bij is. Ze moeten bij Barcelona dan dus ook Messi minder in het spel betrekken. Dat lijkt me het paard achter de wagen spannen. Het hoge niveau dat Ajax heeft gehaald dit jaar, had het nooit gehaald zonder Ziyech. Zo gaat dat met sterspelers: zonder hen gaat het ineens een stuk minder. Ongelofelijk kut dat het uit tegen de nummer 4 was maar wat doe je eraan?

Ik ben er wel voor om nog een tweede speler in de selectie te hebben die een dribbel naar binnen combineert met visie en steekballen. Dat is de volgende stap in Ajax' ontwikkeling: dat je zelfs die (financieel dure) rol dubbel bezet hebt. Dit jaar is dat nog niet zo (Labyad kan het absoluut niet brengen). Sterker nog: de verwachting was dat Ziyech dit jaar helemaal niet meer bij Ajax zou spelen.
0 -2
Joodhannus73
Er was veel te weinig beweging voorin en de tweede bal werd niet of nauwelijks gewonnen. Heb me met name geïrriteerd aan Van de Beek. Wat is die verdedigend slecht. Gaat geen duel aan. Houdt alleen zijn man voor zich. Hij loopt wel veel, maar ontloopt ook elk duel. Hij gaat er gewoon niet in, of het moet een aanvallende actie zijn. Hij zoekt wel de diepte, maar als hij voor de goal komt mist hij meestal. Geen idee waar de hoesanna voor hem vandaan komt. Blijf het een mindere versie van Klaassen vinden. Die had tenminste wel dat gif. We missen een type Vidal of Nigel de Jong (in hun goede dagen). Dani de Wit vind ik ook zo’n type. Alleen heeft hij nog te weinig ervaring. Maar waarom breng je hem niet in dit soort duels? En Huntelaar kan je ook beter inbrengen als het echt spannend wordt. Is toch nog scherper voor de goal dan Dolberg. Die weer eens sterk tegenviel. Er loopt in Zuid-Amerika vast wel een spits en een giftige middenvelder rond die we goed kunnen gebruiken. Willen we structureel kampioen worden, dan zullen we een veel uitgebalanceerder team moeten hebben.
0 0
trooop
Wedstrijdje tegen het grote az op z’n kop omdat 1 flankspeler wegvalt. Met een selectie die een miljard meer heeft gekost. Na bijna anderhalf jaar bouwen en schaven aan het team.

En dan ook nog hun keeper die uitgroeit tot held. Het is bijna oneerlijk. Dat kon trouwens ook alleen maar omdat wij de ene na de andere topkans creëerden!

De ene kutsmoes is nog sneuer dan de volgende.
3 0
Robeerke
Vind wel dat we te weinig 'slot-op-de-deur' spelers hebben. Die momenten waarop het voetballend gewoon ff niet lukt heb je gewoon een bikkelharde teringlijer a la Poulsen nodig. Magallan moet zoiets kunnen maar die staat er nog niet, en zo'n optie op 6 zou ook welkom zijn.
0 0
maikelklaassen
je ziet na 1 minuut al dat az volle bak pressie gaat spelen op onze achterhoede, doorjagen op onana en mazraoui. Dat moet ten hag toch ook zien??!! en toch blijven ze hetzelfde spelletje spelen met de jong die op zijn gemakkie wil opbouwen en spelers inspeelt die dubbel gedekt worden. al onze verliespartijen zijn zo tot stand gekomen. en ik vrees nu al voor groningen willem2 en de graafschap uit. want die gaan ons natuurlijk ook zo aanpakken
1 0
Mario65
Het ziekelijke van dit alles is dat Ten Hag zichzelf niet als één van de hoofdoorzaken ziet.
Ziyech geblesseerd dat kan gebeuren.
Hoe dit op te vangen is lijkt mij aan de trainer, die overigens weer blijft hangen aan Dolberg die er niks van bakte.
De stap die Ten Hag moet zetten is door de achterdeur van de JC Arena en terug naar zijn akker.
3 -2
Kuningast
Hou eens op man! Met je kutsmoesjes

Voor de winterstop misten we Ziyech ook een paar keer. Toen speelden we gewoon beter, Na dat trainingskamp in USA is het minder geworden, vooral qua beleving

Ik lees vaak dat ten hag zijn teams na de winterstop vaak een stuk minder zijn. Nou wij duidelijk ook. Dan moet er iets mis zijn met de aanpak van ten hag.
1 0
Ajax412
Gelukkig is er blijkbaar ook iets mis in de aanpak van de trainer van de concurrent, die zijn na de winterstop ook beduidend minder bezig dan daar voor. Guardiola en Mourinho hun team hebben ook wel eens een mindere fase. Ben blij dat hij het inzicht heeft om een wedstrijd normaal te analyseren en zich niet zo gek laat maken als de meeste hier.
1 -1
talent020
ik ben fan van de Tadic variant in Europa maar in Nederland heb ik mijn twijfels bij die variant, met Dolberg en Huntelaar heb je 2 spitsen die goed genoeg zijn om elke verdediging lastig te maken, je ziet het gisteren er valt 1 iemand weg en gelijk is je plan weg met die variant,
1 -1
davidgravemaker
Wat?? Dolberg goed genoeg om elke verdediging lastig te maken? Dolberg presteert helemaal niets. Maakt geen doelpunten, is geen aanspeelpunt, glijd constant uit. We missen echt een killer voorin.
0 -1
AJAIXIXIXI
Het gemis van Ziyech was een oorzaak omdat je Dolberg voor hem erin zet en daardoor van systeem moest veranderen. Je had veel beter direct Lang kunnen brengen zodat je op dezelfde manier door kon spelen.
2 -2
Beffie
Geen plan B en C dus.
2 -2
Ronaldinho020
eerste wedstrijd die je gekeken hebt?
0 -4
altijdwelwat
Als Erik even de cijfers van de laatste 20 wedstrijden voor wat betreft spelaandeel( passing) en gewonnen duels erbij had gepakt . Dan had hij kunnen weten dat het inbrengen van Dolberg gedoemd was om te mislukken. 70 minuten voetballen , 6 passes alle 6 achteruit , 5 duel waarvan 1 gewonnen en dat was het dan voor wat betreft Dolberg. Die volgens de laatste geruchten nog steeds in de broekzak van Koopmeiners zit. En dan achteraf verbaasd zijn dat het ritme werd gebroken, je verzint het niet. Had gewoon Lang gebracht ( Type Ziyech) en dan had Tadic in zijn rol kunnen blijven, maar Erik had er de ballen niet voor. Jammer !!
1 -3
FUBAR
Sorry maar ook hier wordt Dolberg constant aangemerkt als zo'n fantastische speler terwijl ik zeker weet dat oudje Huntelaar gewoon topscorer zou zijn als die basis zou staan bij Ajax. Puur op mentaliteit en positie kiezen.
2 0
DirkvanDam
Dan had je hem niet op moeten stellen. en zyech had eerlijk naar het team en zichzelf moeten zijn.
2 -1
mvdk
Het blijven mensen he... Geen robots.
1 0
DirkvanDam
profs zijn het! je moet in het belang van het team denken. en als je niet fit genoeg bent om voluit te kunnen gaan dan zul je plaats moeten maken.....
2 0