Ten Hag: 'Counters kunnen en moeten beter'

GinoHaverkamp, 13-03-2019 om 08:15, 4452 views, Voetbal International |

Maak kans op jouw Ajax-droom. Vul je lijstje in!

Erik ten Hag ziet veel groei bij Ajax door het seizoen heen. Volgens de oefenmeester is er echter nog één, groot heikel punt bij de Amsterdamse ploeg: counters.

Tussen de Champions League voorronde-wedstrijd tegen Sturm Graz in juli 2018 en de legendarische wedstrijd tegen Real Madrid (1-4) zit een enorm verschil. Zo ziet ook Ten Hag. 'Als eerste denk ik dat we heel veel progressie hebben geboekt in het druk zetten', vertelt hij in de Voetbal International'Daarnaast hebben we het voor elkaar gekregen het spel tussen de linies in balbezit steeds beter te beheersen. Ook op een variabele wijze', vervolgt hij.

'Door tussen de linies, in de zogenoemde half spaces te komen, brachten en brengen we tegenstanders steeds meer in problemen.' Toch is Ten Hag nog niet helemaal tevreden over zijn team, want de counters kunnen veel beter als het aan hem ligt. 'Dat heeft zeker ook te maken met wat we in balbezit doen. Welke keuzes we maken in balbezit. Wanneer ga je voor de kans? Wanneer moet je balbezit houden? Als we dat nog beter gaan beheersen, kunnen we een volgende stap zetten.'

 

Delen!
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
ratje
Volgens mij bedoelt Ten Hag hier het verdedigen (of voorkomen) van counters, of ben ik de enige die het zo leest?

"Heeft óók te maken met wat je doet in balbezit". Dus op zo'n manier staan/spelen dat je niet zo makkelijk counters weggeeft..
0 0
Koningtoto
Ik vind het aanvallende spel echt geweldig. Maar defensief zijn we echt veel te kwetsbaar, dat zullen we ook vanavond zien, het is PEC maar, dus gaan we met zijn allen 50 meter van de goal staan. Onana op 30 meter van zijn doel. Ik persoonlijk hou er van, ik hou van deze risico's, want het levert de mooiste potjes op, maar als je tegenstander een keer rustig blijft voor de goal ga je nat. We staan zo ongelofelijk open als er een lange bal van de 16 van de tegenstander op onze helft wordt gegooid. Dus ook die countermogelijkheid er uit halen moet beter.
1 0
ratje
Zie mijn reactie hierboven, volgens mij bedoelt Ten Hag juist wat jij graag wilt zien (countermogelijkheid eruit halen).
0 0
Libero
Tegen Real werd er prima gecounterd, maar die waren ook aanvallend ingesteld.
In de ED zie je te vaak dat als de tegenstander compact verdedigt er veel te weinig gedaan wordt met balveroveringen op eigen helft, waarbij er imo te vaak gekozen wordt voor het van achteruit opbouwen van een aanval. Juist op die momenten waarbij de tegenstander niet met negen man achter de bal staat mag er van mij best wel eens wat opportunistischer gespeeld worden. Go deep!
1 0
Beer
Waar.
Ik vind bv. dat Ziyech nog te veel het overzicht verliest bij de omschakeling en vaak iets te egoïstisch met de kansen omgaat. Hij kiest te vaak voor een schot op doel terwijl zijn medespelers in een kansrijkere positie staan.
2 0
AlexIbarra
Wat je zegt klopt wel maar volgens mij bedoelt TenHag juist dat meer spelers moeten denken zoals Ziyech.
Dus na een balverovering vaker de gevaarlijkste opening zoeken voor de counter (met het risico op balverlies en commentaar dat je alles zelf wilt doen), ipv braaf de bal uit de drukte halen, via Onana naar de andere kant en opbouwen.

Daar ben ik het op zich al heel lang mee eens. Tegen mindere ploegen levert 1 minuut de bal rondspelen altijd wel ergens op het veld ruimte op. Tegen betere ploegen kun je met risicoloze passing niet zo snel zelf een gat creeren en Moet je soms meteen je kans grijpen als zij een zeldzaam foutje maken.
We willen natuurlijk geen counterploeg worden maar horen beter de momenten te herkennen om snel toe te slaan. En dan nog goed uitvoeren uiteraard. ;)
1 0
masterrr
Heel goed dat Ten Hag hieraan is gaan werken. Het is zo'n dodelijk wapen, maar nooit aan gewerkt door de erfenis van De Boer (dominantie, balbezit).
2 0
AnsB
Helemaal eens. Ik kan me nog goed herinneren hoe gefrustreerd ik vaak was dat een bal teruggespeeld werd (alle risico uitbannen), terwijl er kansen voor de omschakeling lagen.
Je zag dat overigens niet alleen bij De Boer maar bij veel clubs en vertegenwoordigende elftallen waar 'verzorgd voetbal' werd gespeeld, o.a. bij Oranje, maar ook bij FC Twente onder Schreuder.

Net als ik het Oranje onder Van Basten zo'n enorme verademing vond omdat hij de eerste coach bij Oranje was die überhaupt aandacht besteedde aan de snelle omschakeling (m.u.z. wellicht van Michels tijdens het totaal voetbal, maar destijds had het toch wat andere accenten). Met o.a. die beroemde wedstrijden tegen Frankrijk en Italië als voorbeeld. Daarna is die aandacht voor lange tijd weer verdwenen in Oranje en pas onder Koeman terug aan het komen.

Ten Hag is een moderne trainer die eigenlijk alles vanuit doordachtheid doet, inclusief zijn trainingsstof. Wat dat betreft past hij bij types als Guardiola, Klopp, Tüchel en de Duitse 'laptoptrainers'. Dat dit niet altijd uitpakt zoals hij bedacht heeft wordt hem vaak verweten, maar persoonlijk heb ik dit liever dan een trainer die de gebaande paden volgt. Bovendien wil het nog niet persé zeggen dat de gedachte niet klopte, je blijft als trainer óók afhankelijk van de uitvoering, de tactische discipline en 'toevalligheden', zoals een bal die net wel of niet goed valt, scoreverloop, scheidsrechterlijke beslissingen e.d.
2 -1
JohnnyD
Blij dat er nog iemand bestaat die Van Basten niet weg zet als een kneus van een trainer. Ik vond ook dat hij het bij Oranje meer dan behoorlijk deed met verrassende ingrepen. Die periode toen bij Ajax was zo'n slangenkuil, daarin kan niemand presteren.
1 0
Mario65
Er is altijd ruimte voor verbetering en Ajax heeft snelle mensen zoals Neres en Dolberg liet tegen Fortuna ook een goede sprint zien om maar wat op te noemen.
0 0
Libero
Inderdaad was dat een prima loopactie van hem, maar Dolberg zie ik toch te vaak niet voluit met een uitbraak meerennen. Er wordt vaak gezegd dat hij niet genoeg aangespeeld wordt, maar hij is te regelmatig niet aanspeelbaar.
Neres is idd snel, maar niet bepaald op-de-brommer snel; soms mis ik bij Ajax wel de snelheid van bv een Kluivert.
1 0
Schip
Moet zeggen dat de eerste omschakelingen tegen Real anders best goed waren...Maar in de tweede helft waren ze juist niet scherp genoeg. Als ik dan toch moet kiezen, doe mij dat eerste maar.

Verder is de druk naar voren toe goed, maar de druk op de bal rond de eigen 16 en daarvoor vind ik juist matig. Daar ga je voelen dat je met echte voetballers speelt.

En die half spaces worden vanzelf benut als je met spelers als Ziyech, VdBeek en Tadic speelt. IK zou juist meer breedte in het veld willen. Dat is juist H(ollandse) S(chool), maar een beetje uit de mode doordat Pep het anders is gaan invullen. Maar dan moeten de back het veld breed houden. Dat lukt onvoldoende bij ons.

Ik zie ook veel liever Neres op rechts, die het beiden kan. Die is tweebenig, als je ziet hoeveel en wat hij met rechts kan. Grappig is dat PSG uit tegen United juist weer liet zien hoe Nederlandse ploegen vroeger het veld breed hielden. United liep 90 minuten achter de bal aan....

Geeft je ook meer controle. Er zijn genoeg mensen met een versnelling, loopactie of ingeving om vanuit daar die opening te vinden.
0 0
Ruff Rhythim
MOETEN beter...
0 0
3*stars*3
Is al jaren niet top bij Ajax maar dit seizoen ziet het er beter uit.
0 0
jackwolf
Aan corners kan ook nog wel wat verbeterd worden...
3 0
dondonny
Wat een termen
2 -5
KleinMiljoen
Wordt het te moeilijk voor je jongen?
6 -2
Ozymandias
Zodra de term ‘half-spaces’ wordt gebruikt schieten er hier op AS een aantal leden in paniek. Het is moeilijk voor ze te begrijpen dat het veld horizontaal gezien uit meer bestaat dan alleen het centrum en de twee flanken aan beide kanten. Dat de meeste (buitenlandse) hoodtrainers het veld horizontaal gezien nu verdelen in de linkerflank, de linkerhalf-space, het centrum, de rechterhalf-space en de rechterflank lijkt hoge wiskunden voor deze leden.

Guardiola laat op het trainingsveld zelfs extra lijnen verven zodat deze vijf horizontale vlakken duidelijk zijn aangegeven maar zodra Ten Hag de term half-space gebruikt wordt hij belachelijk gemaakt...
8 -1
Sergevanw
Ben het wel met je eens! Echter kun je in je communicatie ook gewoon duidelijk zijn en iets minder interessant doen! Je buitenspeler aan de binnenkant laten spelen is namelijk het zelfde idee!

2 -4
Dubbelvla
Ten Hag doet 90% van zijn communicatie richting spelers in het Engels, lijkt me niet zo gek als je dan internationale termen gebruikt.
4 0
Ozymandias
Dit bedoel ik nou. Hoezo is het gebruiken van de term ‘half-spaces’ interresant doen?! Het is al meer dan tien jaar een veel gebruikte term onder hoofdtrainers en analisten. Alleen in Nederland niet waar trainers en analisten tactisch enorm achter lijken te lopen. Als je het hebt over ‘de flanken’ is dat toch ook geen “interresant doen”? Net als ‘de flanken’ zijn de ‘half-spaces’ gewoon een gebied op het veld. Daar is niets interresants doenerig aan. Typisch Nederlands, een volk dat denkt cosmopolitisch te zijn maar eigenlijk enorm naar binnen is gekeerd. In het voetbalwereldje is dat zo duidelijk als wat. Nederanders denken not steeds dat ze het echte voetbal hebben uitgevonden en termen die ze niet kennen worden dus maar weggezet als “interresant doen”.
4 -2
Sergevanw
Nou ik weet ook dat die term er al lang is maar de gemiddelde supporter of journalist niet! Het was geen aanval... ik vind ten hag prima trainer maar als je al niet het beste media overkomen hebt kan die het zichzelf een stuk makkelijker maken!!
0 -1
Libero
Het punt wat Ozymandias maakt - en daar ben ik het mee eens- is dat het eens tijd wordt dat wij in Nederland onszelf eens een beetje beetje op de hoogte gaan brengen. Dat het publiek niet vertrouwd is met hedendaags vakjargon is mede doordat journalisten/analisten weigeren met de tijd mee te gaan. Velen laten zelfs doorschemeren dat vroeger alles beter was en gaan al het nieuwe, bv. laptoptrainers, ridiculiseren. Dat vind ik een stuk schadelijker dan iemand die "interessant doet", terwijl hij in feite blijk geeft enorm professioneel bezig te zijn en zijn vak op sommige vlakken op bijna wetenschappelijke wijze uitoefent.
1 0
Ozymandias
Inderdaad Libero, goed samengevat. Ik zou daar nog aan toevoegen (als reactie op Sergevanw) dat het natuurlijk onzin zou zijn als Ten Hag zich zou aanpassen aan de Nederlandse sportmedia. Dat die te conservatief en arrogant is om van het buitenland te leren betekent niet dat Ten Hag zich maar tot hun niveau moet verlagen.
1 0
Libero
Ze zijn niet slechts "te conservatief en arrogant om van het buitenland te leren", maar ook van een jongere binnenlandse generatie.
Zo heeft een Derksen meer dan eens bv. een Pieter Zwart en een FC Afkicken denigrerend op de korrel genomen.
Die man is echt een stereotype mastodont die zich in zijn geloofwaardigheid bedreigd voelt en daarom wild om zich heen aan het slaan is.
1 0
AFCAMM
Ach, ‘tussen de linies’ (wat toch vrij letterlijk aangeeft wat het betekent) is voor velen al voetbaljargon dat ze boven de pet gaat. De media snappen er ook niets van.
2 0
Kikke
Die Ten Hag kan zo uit zijn nek lullen...
0 0