'Ergens voel ik dat ik het voor Appie moet doen'

GinoHaverkamp, 27-02-2019 om 08:00, 9073 views, Voetbal International |

Koop nu jouw Ajax-artikel in de Ajaxshop!

Damil Dankerlui heeft met Willem II de finale van de KNVB Beker in het zicht. De oud-Ajacied wil de prijs maar al te graag winnen. Niet alleen voor hemzelf, maar ook voor Abdelhak Nouri. 'Ergens voel ik dat ik het ook voor hém moet doen, die rode badjas pakken', laat hij aan Voetbal International weten.

Dankerlui stond op het veld toen Nouri op die dramatische middag in juli 2017 in elkaar zakte. De gevolgen zijn inmiddels bekend. De verdediger denkt liever aan de goede herinneringen aan zijn jeugdvriend, zelfs aan die van die middag. 'In de eerste helft speelde de beoogde basis met alle grote namen, daarna mochten wij young boys opdraven. In de rust had Appie het hoogste woord. 'Jongens, het maakt niet uit dat wij kleiner en jonger zijn: wij gaan nu allemaal laten zien dat wij beter zijn dan die gasten uit de eerste helft', haha. Dat was typerend voor hem.’

De twee kennen elkaar al jaren. Een mooie herinnering aan Nouri stamt uit oktober 2016, toen zowel Nouri als Dankerlui samen bij Nederland onder 20 zaten. 'Hij was een beetje mijn begeleider. Op trainingen legde hij me bepaalde oefeningen uit, maar ook over andere dingen had hij tips. 'Appie nam me bij de hand. Dankzij hem leerde ik ook de andere jongens kennen. Door zijn open karakter was hij overal het middelpunt, dus als je bij hem in de buurt bleef, leerde je iedereen kennen.

'Als we vrije tijd hadden op de hotelkamer, lagen we alleen maar te chillen en te praten. Altijd over voetbal, haha. Appie wilde alles weten, we deden van die vraagspelletjes. Wat is de beste speler waartegen je gespeeld hebt? Wat is je mooiste wedstrijd? Bij welke club wil je ooit nog spelen? Maar met Appie ging het dieper. Dan vroeg hij: “Stel dat je bij die en die club zou spelen, als rechtsbuiten, hoe vul je dat dan in?'

Voor Appie

De dag dat Nouri in elkaar zakte, was ook de dag dat Dankerlui hem voor het laatst heeft gezien. De verdediger van Willem II heeft zijn jeugdvriend nog niet opgezocht in het ziekenhuis. Dat vindt hij nog moeilijk. Toch voelt de tweebenige ex-Ajacied zich verbonden met Nouri. 'Ergens voel ik dat ik het ook voor hém moet doen, die rode badjas pakken. Als eerbetoon naar Appie en onze gesprekken, uit liefde voor hem en zijn familie. Hoe mooi zou dat zijn?'

Delen!
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
Leo252
Damil Dankerlui het zou je sieren als goede vriend van Appie of in ieder geval als jarenlang teamgenoot om je ouwe maatje op te zoeken. Het zal verrot lastig zijn deze confrontatie maar ben je dit tegenover Appie m.i. verplicht. Je zal naderhand ook zien wat een oplichting dit zal zijn geweest.
Gewoon doen jongen !
0 0
ajaxinho
Appie zou onze nieuwe Jopie zijn... Ik mis hem.

In de grap die hij maakte zit een kern van waarheid.
Het was de succesformule van Bosz.
De reserves bepalen de ondergrens.

Ook in de tijd van Frank wilde ik hem al heel graag zien debuteren.
Duarte, Serero, Andersen, en later Sinkgraven, kwakkelden op die positie.
0 0
kale61
beetje popie proberen te doen....
het is anderhalf jaar geleden gebeurt, het was zijn teamgenoot en jeugdvriend????……. maar nog steeds niet langs geweest...…… weggooier
0 -3
Libero
Gelukkig ben jij er om te oordelen over hoe mensen met zo'n ingrijpende gebeurtenis in hun directe omgeving omgaan. Applaus!
0 0
ajaxinho
Het is toch prachtig om te horen wat Nouri voor hem betekend heeft.

Nouri staat er inmiddels om bekend iedereen in het groepsproces te betrekken.
1 0
PuurGeluk
Ik snap hem wel hoor(wellicht kun je het anders formuleren). Natuurlijk is het moeilijk maar als een vriend van mij dit zou overkomen zou ik misschien wel eens per 2 weken langs gaan.

Ook vrienden ben je in voor en tegenspoed.
0 0
Tinus
Ik vond Dankerlui nooit zo sterk spelen bij Jong Ajax. Maar de afgelopen wedstrijd van WII heb ik gezien en toen koppelde hij techniek aan heel veel loopvermogen. Ben benieuwd hoe hij zich verder gaat ontwikkelen.
1 0
trodat4030
Speelde in Jong vrij vaak als linksback, terwijl hij, ondanks wat er in het artikel staat, gewoon rechtspoot is. Nu speelt hij bij W2 weer op de rechterkant, daar komt ie gewoon beter tot z’n recht. Daarnaast is Damil een typisch bijproduct van de Ajax-opleiding. Jarenlang de absolute toptalenten bijgestaan zodat zij met 11 man op het veld staan en daarna z’n heil gezocht bij een club die bij zijn kwaliteiten past. Daar hebben we er elk jaar wel een stuk of 8-12 van en dat is prima in mijn ogen.
2 0
Aeter
Middenmoot eredivisie is zijn top. Tevens staat Appie's rugnummer voor het 34e kampioenschap. Dus het voor Appie doen, zou betekenen Ajax aan het kampioenschap helpen, niet voor eigen succes gaan. Beetje jammer dat mensen nu dingen in naam van Appie gaan doen voor eigen succes, dan snap je het niet.
0 -5
AFCAMM
Ken je hem net zo goed als Dankerlui?
1 0
scstan94
Wat een egoïstische reactie!
Voor Ajax staat nummer 34 voor het 34e kampioenschap en voor Appie. Voor zijn oud teamgenoten staat 34 voor Appie en de band die zij onderling hadden. Die gaat veel dieper en als ik de verhalen rond Appie moet horen dan zou Appie niets anders willen dat zijn vrienden en (oud)ploeggenoten slagen in het voetbal en prijzen winnen.
1 0
EuforischeRealist
Die mensen hebben het over hun persoonlijke band met Nouri, dat heeft niks met andere zaken te maken want daar heeft iedereen zijn eigen gevoel bij.
0 0