Verhuurd: Sierhuis en Matusiwa veroveren basisplaats

ThijsZwagerman, 07-02-2019 om 13:00, 13376 views, Ajax Showtime |

Koop nu jouw Ajax-artikel in de Ajaxshop!

In de reeks "Verhuurd" richt Ajax Showtime zich maandelijks op de Ajacieden die dit seizoen elders op huurbasis hun minuten maken. In deel 1 veel aandacht voor Kaj Sierhuis en Azor Matusiwa, die zich razendsnel aan lijken te passen bij hun nieuwe clubs.

De maand januari stond voor liefst vijf Ajacieden in het teken van een tijdelijke overgang. Het meest in het oog springend was het verhuren van Kaj Sierhuis en Azor Matusiwa aan respectievelijk FC Groningen en De Graafschap. Verder vonden ook Dennis Johnsen, Mateo Cassierra en Luis Orejuela in de winterse transferperiode op huurbasis een nieuwe club.

Op de laatste dag van het vorige kalenderjaar maakte Ajax de huurdeals van Sierhuis en Matusiwa wereldkundig. Beiden zochten hun heil elders, omdat het perspectief in Amsterdam niet al te rooskleurig was. Sierhuis was, nadat hij aan het begin van het seizoen nog regelmatig minuten maakte in Ajax 1, niet meer verzekerd van een basisplaats in Jong Ajax. Matusiwa kon, ook nadat hij al enkele weken weer fit was, niet op een basisplaats bij de beloften rekenen. De tijdelijke transfers van het tweetal naar mooie Eredivisieclubs, lijken op basis van de eerste weken goed uit te pakken.

Kaj Sierhuis

Wedstrijden: 3
Basisplaatsen: 2
Speelminuten: 161
Doelpunten: 1

'Ik wil hier laten zien dat ik in de Eredivisie goals kan maken. Als ik er veel kan maken, ziet Ajax dat ook. Het is dus zeker geen afgesloten hoofdstuk.' Met die doelstelling arriveerde Sierhuis begin januari in het hoge noorden. De ambitieuze spits maakte tijdens het trainingskamp van FC Groningen direct een goede indruk. De aanvoerder van De Trots van het Noorden, verdediger Mike te Wierik, gaf gelijk aan de meerwaarde van Sierhuis in te zien en hoopte dat de Ajax- huurling bij de hervatting van de competitie direct in de basis zou staan.

De wens van Te Wierik werd gehonoreerd, want in de eerste Eredivisiewedstrijd na de winterstop ruimde FC Groningen-trainer Danny Buijs direct een basisplek in voor Sierhuis. De 20-jarige speelde ruim een uur mee in het met 3-0 gewonnen duel met Heracles Almelo. En hoewel hij nog niet tot scoren kwam, wist de Ajacied wel direct indruk te maken op zijn nieuwe supporters. De spits was naar eigen zeggen voortdurend 'aan het sleuren en jagen' en maakte daarmee een goede beurt bij het Groningse publiek.

Genoeg voor een basisplaats op bezoek bij PSV was het alleen niet, want een week later besloot Buijs zijn spits om tactische redenen te slachtofferen tegen de titelconcurrent van Ajax. De trainer van de Groningers koos in zijn tweemansaanval voor Mimoun Mahi en Feyenoord-huurling Mo El Hankouri. Spelers die meer snelheid hebben dan Sierhuis en counteren gemakkelijker maken. In de slotfase viel de Ajacied nog wel in, maar hij kon niet voorkomen dat PSV op fortuinlijke wijze de drie punten in Eindhoven hield.

Op bezoek bij Willem II keerde Sierhuis weer terug in de Groningen-basis en deed hij direct wat hij het beste kan: scoren. Nadat oud-Ajacied Django Warmerdam Groningen na 35 minuten op schitterende wijze op voorsprong had geschoten, vierde Sierhuis twee minuten later zijn primeur. De spits anticipeerde goed op een lange bal van Thomas Bruns en dook ineens op voor de neus van Willem II-doelman Timon Wellenreuther. Sierhuis bleef vervolgens koel en schoot de bal met zijn linkerbeen zakelijk raak in de rechteronderhoek. Een echte spitsengoal en tevens zijn eerste in de Eredivisie. Naast zijn cruciale 0-2 was Sierhuis ook erg belangrijk in het veldspel van FC Groningen. De nummer 9 was voortdurend aanspeelbaar en werd goed gebruikt in de combinatie. Na 75 minuten ging hij onder luid applaus van het uitvak naar de kant.

Azor Matusiwa

Wedstrijden: 3
Basisplaatsen: 3
Speelminuten: 268

Ook Matusiwa maakte in de eerste weken bij zijn nieuwe club een goede indruk. De verdedigende middenvelder, die op de slotdag van vorig seizoen nog debuteerde in het eerste elftal van Ajax, speelde zich bij De Graafschap razendsnel in de basis. Trainer Henk de Jong was lyrisch na Matusiwa’s officieuze debuut op het trainingskamp van De Superboeren in Noord-Spanje. Tegen de Spaanse eerstedivisionist Peralada kreeg de Ajax-huurling direct een basisplaats en speelde hij de hele wedstrijd mee. Buiten het feit dat men bij De Graafschap erg blij is met de komst van Matusiwa, is de 20-jarige zelf ook content met zijn overstap, zo vertelde hij aan Ajax Showtime. 'Ik stond nog steeds onderaan in de hiërarchie (bij Ajax, red.). Het is voor mij beter om nu te spelen in de Eredivisie bij De Graafschap. Hier kan ik mij bewijzen.'

Het begin is in ieder geval hoopgevend, want de huurling is na zijn basisdebuut tegen Peralada niet meer uit het elftal verdwenen. Na zijn officiële debuut voor De Graafschap, in het met maar liefst met 5-1 gewonnen duel met Fortuna Sittard, was iedereen bij de Achterhoekers lovend over het optreden van Matusiwa. Trainer De Jong noemde de Ajacied zelfs de ontbrekende schakel en het was dan ook niet verwonderlijk dat hij tegen Excelsior (2-0 nederlaag) en NAC Breda (3-0 zege) opnieuw in de basis stond. Matusiwa voorziet het middenveld van De Graafschap van het broodnodige voetballende vermogen en staat regelmatig aan de basis van een aanvalsopzet. Bovendien is de controleur van onschatbare waarde in het verdedigende aspect. Door zijn goede gevoel voor het kiezen van positie en het 'stukje gif en agressiviteit' - zoals De Jong het noemt - verovert hij ontzettend veel ballen.

Matusiwa bedankt de supporters van De Graafschap na afloop van de 3-0 zege op NAC Breda.

Dennis Johnsen

Wedstrijden: 1
Basisplaatsen: 0
Speelminuten: 24

Naast de genoemde Sierhuis en Matusiwa heeft Ajax met Johnsen en Van Leer nog twee contractspelers bij Eredivisieclubs ondergebracht. Johnsen maakte vlak voor het sluiten van de transferdeadline de tijdelijke overstap naar SC Heerenveen, de club die de Noor eerder vanuit zijn vaderland naar Nederland haalde. De Friezen bedongen een optie tot koop op de linksvoor en kunnen hem aankomende zomer dus definitief vastleggen. Afgelopen zondag maakte Johnsen zijn Eredivisiedebuut voor SC Heerenveen. Na ruim een uur spelen kwam de sierlijke rechtspoot in de ploeg en met een aantal kenmerkende acties liet Johnsen zich gelden. Nadat hij voor zichzelf een goede schietkans had gecreëerd, schoot hij over, terwijl hij met een pass met de buitenkant van zijn rechtervoet ook een goede kans inleidde.

Het perspectief van Johnsen in Friesland lijkt goed. SC Heerenveen huurde de aanvaller nadat sterkhouder Arber Zeneli in de afgelopen transferwindow de overstap maakte naar het Franse Stade Reims. Johnsen moet de veelscorende Zeneli doen vergeten, maar heeft op de linksbuiten-positie ook nog concurrentie van Nemanja Mihajlovic. De Serviër wist in zijn eerste anderhalf jaar bij Heerenveen echter nog niet te overtuigen en kwam ook dit seizoen amper in actie. Nadat trainer Jan Olde Riekerink zich na afloop van Johnsens debuut lovend uitliet over de huurling en stelde dat de Noor zijn visitiekaartje had afgegeven, is de kans dan ook aannemelijk dat Johnsen bij SC Heerenveen de voorkeur zal krijgen boven Mihajlovic.

Benjamin van Leer

Wedstrijden: 17
Basisplaatsen: 17
Speelminuten: 1530

Van Leer komt al vanaf het begin van dit seizoen uit voor NAC Breda. De doelman wisselt sterke optredens af met zwakke, maar vooralsnog kenmerkt zijn seizoen zich vooral door een handjevol blunders. Het perspectief in Amsterdam werd er voor Van Leer deze winter bovendien niet veel beter op. Ajax haalde Bruno Varela binnen na het geschutter van Kostas Lamprou tegen SC Heerenveen en dus heeft Van Leer er aankomende zomer (mits Ajax de koopoptie op Varela licht) een extra concurrent bij. Afgelopen vrijdag ging Van Leer niet vrijuit bij de 1-0 van De Graafschap. Door de nederlaag tegen de ploeg van Matusiwa daalde NAC naar de laatste plaats op de ranglijst. Positief voor Van Leer is dat hij dit seizoen wel wekelijks in actie komt.

Siem de Jong

Wedstrijden: 11
Basisplaatsen: 9
Speelminuten: 710
Doelpunten: 3

De 30-jarige De Jong is dit seizoen actief in Australië, waar hij op huurbasis uitkomt voor Sydney FC. Nadat de Ajacied kort na zijn komst geblesseerd raakte, speelde hij zich, toen hij weer fit was, meteen in het elftal. De Jong scoorde tot dusver drie doelpunten in de Australische A-League en was ook in het bekertoernooi trefzeker. In januari was de routinier in de duels met Adelaide United (2-1 winst, één doelpunt) en Wellington (0-1 winst, winnende doelpunt) zeer belangrijk voor Sydney FC, maar raakte hij wel weer opnieuw geblesseerd. Bij het maken van de enige goal van de wedstrijd tegen Wellington liep De Jong een knie- en enkelblessure op, maar zijn zaakwaarnemer Louis Laros liet aan Ajax Showtime weten dat de schade meevalt en dat zijn client waarschijnlijk deze week zijn rentree zal maken.

Bekijk hieronder de heerlijke vrije trap van De Jong in het duel met Adelaide United:

Mateo Cassierra

Wedstrijden: 0
Basisplaatsen: 0
Speelminuten: 0

Waar Sierhuis dus indruk maakt bij FC Groningen, gold dat in de eerste helft van dit seizoen zeker niet voor Cassierra. De Colombiaan maakte één doelpunt in het shirt van De Trots van het Noorden en zat meer op de bank dan dat hij op het veld stond. In de winterstop keerde Cassierra daarom terug bij Ajax, maar in Amsterdam kwam de spits niet in de plannen voor. Om die reden werd hij voor anderhalf jaar verhuurd aan Racing Club. De Argentijnen bedongen bovendien een optie tot koop op de Colombiaanse jeugdinternational, waardoor er aan zijn avontuur bij Ajax definitief een einde lijkt te gaan komen.

Luis Orejuela

Wedstrijden: 1
Basisplaatsen: 1
Speelminuten: 90

Net als landgenoot Cassierra kwam ook Orejuela bij Ajax niet uit de verf. De rechtsback kwam in 2017 voor 3,5 miljoen euro over van Deportivo Cali, maar speelde slechts één wedstrijd in het eerste elftal van Ajax. Dit seizoen deden de Amsterdammers helemaal geen beroep op de Colombiaan, waardoor een verhuur aan Cruzeiro uitkomst bood. De Brazilianen hebben na de verhuurperiode van een jaar de optie om Orejuela voor anderhalf miljoen euro definitief vast te leggen. Het debuut van de aanvallend ingestelde rechtsachter was in ieder geval hoopgevend. Tijdens de 3-0 zege op Villa Nova verzorgde basisspeler Orejuela de assist op de 1-0.

Bekijk hieronder vanaf 0.58 de assist van Orejuela tegen Villa Nova:

Thijs Zwagerman (Twitter: @ThijsZwagerman | e-mail: metthijs@gmail.com)

Delen!
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
Mario65
Men had beter Dolberg kunnen verhuren
Sierhuis blijkt veel productiever te zijn....
Een aanvaller die WEL scoort..!!!!
0 0
Ajax27
hell yeah! Erg tof om te lezen dat jullie luisteren naar wensen en ideeën van andere AS'ers hier. Kort en beknopt overzichtje of een verhuurde speler aan zn minuten komt elders. Geeft een veel duidelijker beeld, thanks boys!!
1 0
Ajax27
Aanvullend hierop... Ik zou eenzelfde rijtje van de jongens vanaf 16-20 ook wel eens op een rijtje willen zien. Ik weet niet of statistieken van junioren net zo goed worden bijgehouden met aantal wedstrijden en minuten. Anders verschuiven naar 18-22 jaar en kijken wat ze in die periode in het buitenland doen.

In België pas geleden ook weer een universitair onderzoek gedaan naar jonge Belgische talenten die al vroeg voor het buitenland kozen. Ook daar vrijwel iedereen mislukt.

Combinatie van taal, cultuur, gastgezinnen, speelwijze, school... precies in een lastige periode van 16-18 waar je enorm gevormd wordt. Ik denk dat veel talenten en hun families zich daar ontzettend op verkijken.
0 0
Ar
Het is natuurlijk allang bekend dat jongeren in die leeftijd het best gedijen in eigen omgeving. Je hoeft ook niet ver te kijken voor voorbeelden (Zivkovic, Schuurs).
0 0
ajaxwestland09
Orejuela en cassiera daar houden. Siem de jong verkopen afscheid van nemen. Kijken wat sierhuis en matusiwa doen
0 0
Dexy
Mooie rubriek overigens, echt een toevoeging op de site!

Over het algemeen zijn huurconstructies door de jaren heen amper succesvol te noemen, maar ik heb het idee dat het juist dit seizoen zomaar eens anders voor Ajax kan uitpakken. Puur omdat de verhuurde spelers vrijwel allemaal serieus aan spelen toekomen bij hun clubs en/of zelfs basis staan, waardoor ze zich veel sneller kunnen doorontwikkelen op Eredivisie-niveau.

Matusiwa heeft nu al een basisplek bij de Graafschap te pakken en ontwikkelt zich zeer goed, Sierhuis lijkt hard op weg naar een vaste plek in de basiself van Groningen en Johnsen gaat - als ik het mag geloven - zeer waarschijnlijk vanaf de volgende speelronde een basisplek krijgen bij Heerenveen. Kortom, ideale omstandigheden waarin de huurspelers zich optimaal kunnen ontwikkelen.

Zeker de huurdeals van Matusiwa en Sierhuis zouden zomaar eens succesvol kunnen gaan uitpakken voor Ajax!
2 0
Harrie Nak
Wat zeker geen toevoeging is zijn die full screen pop-ups die ik opeens op de iOS app voor m’n kiezen krijg!
0 0
afcas
nouja, anders spelers hadden altijd een basisplaats aan het begin van de verhuurperiode. het probleem is juist dat verhuurde spelers de eerste zijn die eruit gehaald worden wanneer het even iets minder gaat. en bij de huurdeal van sierhuis kan het juist zijn dat wanneer hij het wel goed doet groningen hem aantrekt...
0 0
Dexy
Matusiwa is i.m.o. de ideale nummer 6 voor Ajax (zeker voor in de topwedstrijden). Hij is fel, dekt goed door op spelinzicht, wint bijna alle duels en verovert veel ballen. En veel van zijn passes gaan ook nog eens vooruit en zijn op maat. Ik heb twee van de drie wedstrijden die hij gespeeld heeft bij de Graafschap teruggekeken, en hij is daar nu al echt 1 van de betere spelers (zowel qua duelkracht als qua voetballend vermogen). Het is uit tactisch oogpunt ook eigenlijk van de gekken om een controleur op te stellen die deze genoemde eigenschappen niet bezit, zelfs Barcelona heeft met Busquets een balafpakker op 6 staan.

Van diverse Graafschap-supporters verneem ik dat ze in Doetinchem nu al helemaal gek zijn op Matusiwa. Dat is mooi om te horen!

Ik hoop dat hij zich daar positief kan blijven ontwikkelen de rest van dit seizoen. Als dat het geval wordt, hoop ik dat Ajax hem in de zomer terughaalt en hem de kans geeft om zich te laten zien in de voorbereiding in juli.

We hoeven die overhypte Schouten helemaal niet te halen, we hebben in Matusiwa al precies zo'n zelfde type speler zelf in huis.
3 0
Ar
Vind de verhuur van Matusiwa zelfs vreemd te noemen, omdat ie kwaliteiten heeft die we verder niet in huis hebben en hij in sommige wedstrijden de ideale vervanger van Schöne zou zijn. Als Schöne of De Jong er niet bij is moeten we nu al meteen gaan schuiven in de basisopstelling.
0 0
Joseph
Hoop dat Matusiwa zich blijft ontwikkelen, kan een mooie opvolger van Blind zijn (de middenvelder, waar hij hoort), die zal na het EK wel een nieuwe club krijgen.
2 0
Marcao
Off topic: als ik bij opstarten van de AS-app of laden nieuwe pagina telkens een pop-up met reclame van 5 seconden in mijn bakkes krijg, zien ze mij hier niet meer terug.

Ik begrijp dat er een verdienmodel moet zijn, maar dit is volkomen doorgeslagen.
0 -1
jellejanssen
Als jij voor je probleem geen oplossingen wilt zoeken (voor een probleem die de rest niet heeft), dan blijf je toch lekker weg? Quitter.. Mazzels!

OT: Leuke rubriek. Mooi dat Sierhuis een goede start heeft gemaakt bij die sympathieke club uit het hoge noorden!
0 0
Marcao
Misschien werken die pop-ups niet op jouw Nokiaatje. En nu pyjama aan en slapie doen. Truste knul.
0 0
afcas
zo een sympathieke clubs is het niet?
0 -1
EKS
Prima rubriek met meerwaarde
8 0
Labrador
Mooi!
7 0
Cisco2
Heeft Johnson nou een basisplaats gehad? En dan 24 minuten spelen? In de tekst staat dat hij er na een uur in kwam, dit lijkt mij logischer....

Leuk om te lezen over Orejuela. Hoop dat hij en Mateo slagen in Zuid Amerika.
1 0
appeltje
Johnsen heeft één invalbeurt gehad. TZwagerman gaat ervan uit dat Johnsen volgende wedstrijd een basisplaats heeft.
1 0