'Goede spelers opleiden levert meer op dan prijzen winnen'

GinoHaverkamp, 06-02-2019 om 07:30, 5255 views, Algemeen Dagblad |

Profiteer eerder van Black Friday in de Ajaxshop!

Ajax trok afgelopen zomer de portemonnee in een poging om aan te haken bij de Europese subtop. Zo werden Daley Blind en Dusan Tadic voor tientallen miljoenen euro's naar Amsterdam gelokt. Arie van Os, tussen 1989 en 2001 penningmeester bij Ajax, denkt in het Algemeen Dagblad dat dit soort transfers de standaard gaan worden voor de club.

Van Os is blij dat Ajax, in tegenstelling tot eerdere jaren, flinke bedragen neerlegt om aansluiting te vinden bij grotere clubs. 'Je moet mee met de vaart der volkeren als je in rol in de subtop van Europa ambieert', waarmee de oud-bestuurder doelt op de steeds hoger oplopende transferbedragen binnen de top van het voetbal. 'Er is nu geen weg meer terug. We zitten in de mallemolen. Uitstappen is afhaken.'

Daniël Dwarswaard, journalist van het AD, denkt ook dat de koerswijziging van Ajax, waarbij ook afscheid is genomen van het salarisplafond van rond de één miljoen euro, gevolgen heeft voor hoe spelers en zaakwaarnemers naar de club kijken. 'Er zijn nieuwe normen en waarden. Elke speler weet dat er wat te halen valt bij Ajax. En vooral, elke zaakwaarnemer weet dat.'

Om ervoor te zorgen dat het eigen vermogen van 150 miljoen niet een keer op raakt, moet Ajax volgens Van Os vasthouden aan twee verschillende fundamenten. 'De internationale scouting moet top zijn en de eigen jeugdopleiding ook.' De geboren Amsterdammer verwacht dat Ajax daarmee structureel geld verdient. 'Kijk bijvoorbeeld naar Davinson Sánchez, die na één jaar voor veertig miljoen weg ging. Goede spelers scouten en opleiden levert meer geld op dan prijzen winnen. Al is dat laatste hoog tijd natuurlijk.'

Delen!
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
Pierre Heno
"Al is dat laatste hoog tijd...!" . Ja..dàt mag je wel zeggen Arie! Want anders kun je tijdens de wedstrijden net zo goed beide doelen weghalen en gewoon maar wat de bal rond laten gaan op het veld. De fans pikken het toch wel. Maar zó zijn we niet getrouwd toch?!
1 0
Wzawzdb99
En daar draait het om, geld verdienen?
1 -1
Ronaldinho020
Lekker gelezen kerel, jij komt er wel!
0 -1
RusselWestbrook
Wat een spannende titel.
1 -1
markk
Waarom kiezen tussen goede spelers scouten en prijzen winnen? Je zou beide moeten nastreven. Als je alleen goede spelers scout om ze vervolgens voor veel geld te verkopen eindig je als een AS Monaco, 500 miljoen binnenhalen aan de verkoop van spelers om vervolgens te degraderen. We moeten ook erkennen dat er op dit moment niet genoeg talent in de jeugd speelt om het vertrek van De Ligt/De Jong/Ziyech op te vangen en dus moet je nu al flink investeren om de sportieve doelstellingen te halen (elk jaar mee doen aan het hoofd toernooi van de CL).
1 0
RusselWestbrook
Dit soort verhalen krijg je dus met zulke titels. Het gaat totaal niet over een keuze maken tussen spelers scouten/opleiden en prijzen winnen. Hij zegt alleen maar dat het ene meer geld oplevert dan het andere.

Landskampioen worden levert je bijvoorbeeld, inclusief plaatsing voor de CL, maar net iets meer op dan één Sanchez verkopen. Eén Frenkie de Jong verkopen levert je véél meer op dan landskampioen worden en je plaatsen voor de CL.
1 -3
Pierre Heno
Precies.
0 0
Duif63
Maar zonder plaatsing voor de CL had Frenkie echt geen 86 miljoen opgebracht.
0 0
Ronaldinho020
Komt door het onvermogen van mensen om begrijpend te kunnen lezen
0 -1
Babangida83
Geen idee waarom we naar één van de mannen luisteren die Ajax bijna failliet heeft laten gaan.
2 -1
Sluk
Tuurlijk levert de handel in spelers het meeste geld op, maar met handel in spelers creëer je geen topclub met historie en lok je mensen en sponsoren ook niet naar je toe. Dat kan alleen met vermakelijk voetbal en regelmatig prijzen pakken.
1 0
Schwalbino
Handel? Hij heeft het over opleiden.
0 -3
Libero
"Goede spelers scouten en opleiden levert meer geld op". Hoe kan dat meer opleveren als je die spelers niet verkoopt?
2 0
mgtow
Zal best zo zijn dat prijzen minder opleveren dan spelertransfers maar ik ben dat debiele gejengel zat van die Brabantse pillenslikkers die met de meest schimmige transferdeals meer succes behalen dan wij de afgelopen jaren.
2 -2
makaveli
tuurlijk wil ik graag dat Ajax prijzen wint en kampioen word. maar vind hoe het er nu bij de club aan toe gaat ook mooi. we spelen bij vlagen mooi voetbal halen mooie spelers en je ziet dat hierdoor spelers vertrekken naar mooie clubs. het is een beetje als het Nederlands elftal. weten dat je het WK niet gaat winnen maar je kan altijd zeggen wij waren de betere en we hadden het mooiste voetbal. al mag dat kampioenschap nu wel een x richting Ajax vallen.
3 -4
tyzinho
In tegenstelling tot het Nederlands elftal is Ajax wel gewend om prijzen te pakken. Met salarissen van 2 miljoen per jaar mag Ajax zich wel achter de oren krabben als ze niet elk jaar met die schaal staan hoor. Frenkie de Jong is meer waard dan het hele rechterrijtje vd Eredivisie. Tadic, Blind en Ziyech verdienen denk ik net zoveel als de hele Feyenoord selectie. Er moeten gwn prijzen binnengehaald worden. Waar doen ze het anders voor al die hoge bedragen....
4 0
koetje
We blijven een voetbalclub. Kapitaal moet Grootendeels op het veld staan en niet op een rekening.
4 0
Babangida83
https://www.nrc.nl/nieuws/2008/03/06/ajax-coach-van-basten-wil-het-kapitaal-op-het-veld-11499201-a890380
We weten allemaal hoe dat is afgelopen. Kun je uitleggen wat je er mee bedoelt? Misschien begrijp ik je verkeerd.
0 -2
afca95
Eens! maar maak dat de bobos maar wijs
2 0
RusselWestbrook
Op dit moment staat met afstand de duurste Ajax selectie in het veld, ooit. Zowel qua salarishuishouding als uitgegeven transfersommen.
1 0