'Goede spelers opleiden levert meer op dan prijzen winnen'

GinoHaverkamp, 06-02-2019 om 07:30, 5102 views, Algemeen Dagblad |

Bekijk nu de nieuwe thuis-trainingslijn van Ajax!

Ajax trok afgelopen zomer de portemonnee in een poging om aan te haken bij de Europese subtop. Zo werden Daley Blind en Dusan Tadic voor tientallen miljoenen euro's naar Amsterdam gelokt. Arie van Os, tussen 1989 en 2001 penningmeester bij Ajax, denkt in het Algemeen Dagblad dat dit soort transfers de standaard gaan worden voor de club.

Van Os is blij dat Ajax, in tegenstelling tot eerdere jaren, flinke bedragen neerlegt om aansluiting te vinden bij grotere clubs. 'Je moet mee met de vaart der volkeren als je in rol in de subtop van Europa ambieert', waarmee de oud-bestuurder doelt op de steeds hoger oplopende transferbedragen binnen de top van het voetbal. 'Er is nu geen weg meer terug. We zitten in de mallemolen. Uitstappen is afhaken.'

Daniël Dwarswaard, journalist van het AD, denkt ook dat de koerswijziging van Ajax, waarbij ook afscheid is genomen van het salarisplafond van rond de één miljoen euro, gevolgen heeft voor hoe spelers en zaakwaarnemers naar de club kijken. 'Er zijn nieuwe normen en waarden. Elke speler weet dat er wat te halen valt bij Ajax. En vooral, elke zaakwaarnemer weet dat.'

Om ervoor te zorgen dat het eigen vermogen van 150 miljoen niet een keer op raakt, moet Ajax volgens Van Os vasthouden aan twee verschillende fundamenten. 'De internationale scouting moet top zijn en de eigen jeugdopleiding ook.' De geboren Amsterdammer verwacht dat Ajax daarmee structureel geld verdient. 'Kijk bijvoorbeeld naar Davinson Sánchez, die na één jaar voor veertig miljoen weg ging. Goede spelers scouten en opleiden levert meer geld op dan prijzen winnen. Al is dat laatste hoog tijd natuurlijk.'

  • Bekijk ook
Delen!
Tags
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
Pierre Heno
"Al is dat laatste hoog tijd...!" . Ja..dàt mag je wel zeggen Arie! Want anders kun je tijdens de wedstrijden net zo goed beide doelen weghalen en gewoon maar wat de bal rond laten gaan op het veld. De fans pikken het toch wel. Maar zó zijn we niet getrouwd toch?!
1 0
Wzawzdb99
En daar draait het om, geld verdienen?
1 -1
Ronaldinho020
Lekker gelezen kerel, jij komt er wel!
0 -1
RusselWestbrook
Wat een spannende titel.
1 -1
markk
Waarom kiezen tussen goede spelers scouten en prijzen winnen? Je zou beide moeten nastreven. Als je alleen goede spelers scout om ze vervolgens voor veel geld te verkopen eindig je als een AS Monaco, 500 miljoen binnenhalen aan de verkoop van spelers om vervolgens te degraderen. We moeten ook erkennen dat er op dit moment niet genoeg talent in de jeugd speelt om het vertrek van De Ligt/De Jong/Ziyech op te vangen en dus moet je nu al flink investeren om de sportieve doelstellingen te halen (elk jaar mee doen aan het hoofd toernooi van de CL).
1 0
RusselWestbrook
Dit soort verhalen krijg je dus met zulke titels. Het gaat totaal niet over een keuze maken tussen spelers scouten/opleiden en prijzen winnen. Hij zegt alleen maar dat het ene meer geld oplevert dan het andere.

Landskampioen worden levert je bijvoorbeeld, inclusief plaatsing voor de CL, maar net iets meer op dan één Sanchez verkopen. Eén Frenkie de Jong verkopen levert je véél meer op dan landskampioen worden en je plaatsen voor de CL.
1 -3
Pierre Heno
Precies.
0 0
Duif63
Maar zonder plaatsing voor de CL had Frenkie echt geen 86 miljoen opgebracht.
0 0
Ronaldinho020
Komt door het onvermogen van mensen om begrijpend te kunnen lezen
0 -1
Babangida83
Geen idee waarom we naar één van de mannen luisteren die Ajax bijna failliet heeft laten gaan.
2 -1
Illegaal
Prijzen winnen is ook heel belangrijk, veel geld hebben en niks winnen zoals het Ajax van de afgelopen 4 jaar is niet wat een supporter wil. Psv toont dat je met minder geld als Ajax wel van alles kan winnen en dat je een sterk team kan opstellen. Dit jaar weer hetzelfde, ze staan weer 5 punten voor op ons en dit is geen toeval.

Voor de supporter is winnen het belangrijkst
3 -2
makaveli
ze staan 5 punten voor idd. Ajax speelt 2x gelijk en verliest 2x dat zijn over al die wedstrijden geen dramatische cijfers.. PSV pakt hoe ze het ook doen gewoon bijna alle punten. Barcelona wint ook niet maar zo even alle wedstrijden omdat ze de beste selectie van de competitie hebben. ook hun hebben wel eens een slippertje. enige pech is dat PSV dit nog niet heeft gehad. maar Ajax kan zeggen dat het Europees succes heeft gehaald met mooi voetbal. iedereen was en is lovend over. de Europese campagne die we doormaken. en dit word mogelijk gemaakt door een goed beleid. we zijn. een goede weg in geslagen en aangezien we een zeer slappe competitie hebben qua tegenstand kan een klein slippertje in de competitie grote gevolgen hebben omdat je concurrent ook bijna geen tegenstand ondervind.
0 0
Pierre Heno
Ik kan me nog net het seizoen herinneren waarin Feyenoord de schaal wist te pakken met 'slechts' 1 punt voorsprong op Ajax. Ook tijdens die 2e seizoenshelft zou Feyenoord beslist nog wel punten gaan inleveren zodat Ajax kansen op de titel recht overeind zouden blijven. Vervelend was dat Feyenoord nog maar nauwelijks punten verspeelde die 2e seizoenshelft. Het puntenverlies tegen Heerenveen en Heracles thuis kan dus wel degelijk van beslissende waarde zijn aan het eind van de rit. Die potjes uit bij PSV en Feyenoord kun je nu eenmaal altijd wel 'ns verliezen, that's all in the game.
0 0
Ajax27
Daar zeg je het heel goed, wat de support wilt. Gelukkig hebben supporters het niet voor het zeggen. Dan hadden we zoals PSV wat meer kampioenschappen gehaald, waren we internationaal totaal niet meer aanwezig. Structureel EL en daar vroeg afhaken. Minder grote talenten kunnen halen. Die spelers wel langer bij elkaar kunnen houden. Daardoor nationaal meer kampioenschappen binnen halen. Maar internationaal... nada. En dan in een competitie kampioen worden die ieder jaar slechter en slechter en slechter wordt.

Nee GELUKKIG hebben wij het niet voor het zeggen. Gelukkig is er beleid door slimme mensen die over de lange termijn nadenken. Mensen die een stevige fundering hebben gelegd voor de komende 10 jaar. De prijzen komen vanzelf wel weer. Ergens komt er een tijd dat ook PSV gewoon niet meer kan aanhaken en dan slaan we toe. Heel hard slaan we dan toe waardoor onze concurrenten achter hun oren moeten krabben, ook hun beleid gaan aanpassen om over 10 jaar weer te kunnen concurreren met Ajax. Ajax is gewoon voorloper, heeft veel tijd, geld en middelen geinvesteerd EN ook juist niet geïnvesteerd om te kunnen doen wat ze nu doen.
0 -1
Sanalologo
Onzin verhaal zeg, PSV heeft inderdaad minder groot talent en kan daardoor de boel bij elkaar houden. Maar ook PSV heeft jaren terug besloten meer geld te stoppen in de Jeugdopleiding en dat gaat zich komende jaren ook uitbetalen. Komt een goede lichting aan. Misschien wel sterker dan dat van Ajax zelf.

Er komen bij Ajax voorlopig weinig cashcows aan op Gravenberch en Unuvar na. Ook Ajax mag gaan oppassen hoe ze hun geld gaan besteden. Want Tadic en Blind gaan na hun contract 0 euro opleveren. Haal je komende zomer weer 2 van dit soort spelers kan het hard gaan opweg naar de bodem van de geldput.
1 0
makaveli
da's weer dikke onzin natuurlijk. het geld van blind en tadic is door het Europese succes al weer terug verdiend. daarmee komt door onze Europese campagne dat we frenkie voor 86 miljoen (inclusief bonussen) hebben kunnen verkopen. hierdoor kunnen we weer nieuwe talenten kopen die ons op termijn weer geld opleveren en zo kan je de selectie blijven aanvullen met ervaren dure aankopen.
0 0
ajaxxcied4life
Zuiver!
0 0
Sluk
Tuurlijk levert de handel in spelers het meeste geld op, maar met handel in spelers creëer je geen topclub met historie en lok je mensen en sponsoren ook niet naar je toe. Dat kan alleen met vermakelijk voetbal en regelmatig prijzen pakken.
1 0
Schwalbino
Handel? Hij heeft het over opleiden.
0 -3
Libero
"Goede spelers scouten en opleiden levert meer geld op". Hoe kan dat meer opleveren als je die spelers niet verkoopt?
2 0
Illegaal
hij heeft het ook over handel.
0 0
mgtow
Zal best zo zijn dat prijzen minder opleveren dan spelertransfers maar ik ben dat debiele gejengel zat van die Brabantse pillenslikkers die met de meest schimmige transferdeals meer succes behalen dan wij de afgelopen jaren.
2 -2
makaveli
tuurlijk wil ik graag dat Ajax prijzen wint en kampioen word. maar vind hoe het er nu bij de club aan toe gaat ook mooi. we spelen bij vlagen mooi voetbal halen mooie spelers en je ziet dat hierdoor spelers vertrekken naar mooie clubs. het is een beetje als het Nederlands elftal. weten dat je het WK niet gaat winnen maar je kan altijd zeggen wij waren de betere en we hadden het mooiste voetbal. al mag dat kampioenschap nu wel een x richting Ajax vallen.
3 -4
tyzinho
In tegenstelling tot het Nederlands elftal is Ajax wel gewend om prijzen te pakken. Met salarissen van 2 miljoen per jaar mag Ajax zich wel achter de oren krabben als ze niet elk jaar met die schaal staan hoor. Frenkie de Jong is meer waard dan het hele rechterrijtje vd Eredivisie. Tadic, Blind en Ziyech verdienen denk ik net zoveel als de hele Feyenoord selectie. Er moeten gwn prijzen binnengehaald worden. Waar doen ze het anders voor al die hoge bedragen....
4 0
koetje
We blijven een voetbalclub. Kapitaal moet Grootendeels op het veld staan en niet op een rekening.
4 0
Babangida83
https://www.nrc.nl/nieuws/2008/03/06/ajax-coach-van-basten-wil-het-kapitaal-op-het-veld-11499201-a890380
We weten allemaal hoe dat is afgelopen. Kun je uitleggen wat je er mee bedoelt? Misschien begrijp ik je verkeerd.
0 -2
afca95
Eens! maar maak dat de bobos maar wijs
2 0
RusselWestbrook
Op dit moment staat met afstand de duurste Ajax selectie in het veld, ooit. Zowel qua salarishuishouding als uitgegeven transfersommen.
1 0