Sierhuis blikt terug: 'Bank Jong Ajax omslagpunt'

SJvanveen, 29-01-2019 om 17:05, 5168 views, FC Afkicken |

Bekijk Ajax - Valencia live in de Ziggo Dome!

Kaj Sierhuis, verhuurd door Ajax aan FC Groningen, heeft in een lang en openhartig gesprek met Neal Petersen van FC Afkicken teruggeblikt op zijn periode bij Ajax aan het begin van dit seizoen. In een podcast gaf de goaltjesdief uitleg over zijn weg van basisspeler bij het eerste tot bankzitter bij Jong Ajax. 

De spits laat weten dat Ajax altijd zijn favoriete club is geweest en dat hij droomde van een debuut in de hoofdmacht. Begin dit seizoen kwam die droom uit, maar week bij week slonken zijn kansen en perspectief. Sierhuis legt uit. 'Begin dit seizoen was ik er heel dichtbij, maar dat was omdat Dolberg geblesseerd was. Op een gegeven moment raakte Dolberg weer fit en was ik derde spits. Ik kon met dat plaatje leven, maar ik wilde wel bij Ajax 1 blijven trainen. Je kwam op de club en mij werd steeds minder meegedeeld dat ik bij het eerste trainde. Dan ga je nadenken over de juiste keuze.' 

Het moment dat Sierhuis van niet meer trainen bij Ajax 1 naar de bank van Jong Ajax ging gaf de doorslag in zijn gedachten over een transfer. 'Op het begin werd er niet veel gezegd, maar op een gegeven moment had ik een gesprek met Michael Reiziger (trainer Jong Ajax, red.). Hij heeft een aantal punten aangekaart waaraan ik moest werken en daarbij zeiden ze dat Danilo het goed deed en hij meer kansen verdiende. Dat was wel een knauw. Ik zag het niet aankomen en was het er niet mee eens. Ik kreeg ook nog te horen dat er een jongen uit Afrika, Lassina Traoré, zou komen en ik weet dat jongens uit het buitenland kansen krijgen. Als de speelminuten bij Jong Ajax ook nog minder zouden worden, werd het lastig voor mij. Dat was een omslagpunt.' 

'Denk dat de staf een goal verwachtte' 

Waar het precies misging voor Sierhuis bij Ajax, weet de doelpuntenmaker niet. Wél heeft de aanvaller een idee. 'Ik denk dat de staf verwachtte dat ik een goal zou maken', laat hij weten. Sierhuis speelde drie duels, waarvan een in de basis, maar vond niet het net. Toch steekt hij zijn hand niet in eigen boezem. 'Ik vond niet dat ik er veel aan kon doen', doelt hij besluitend op het niet krijgen van doelkansen tegen onder meer Heracles Almelo (1-1). 

Delen!
Tags
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
PJSM
Als je goed genoeg bent speel je of krijg je kansen anders niet. Gun deze jongen het allerbeste en hoopt dat hij via deze omweg alsnog zijn doel kan bereiken. Voor nu is Ajax nog een stapje te hoog.
0 0
Dastaan
En dat kreeg een basisplaats met Ajax Heracles eerste wedstrijd. Die kale balgehakt bewijst gewoon een matige trainer te zijn. Hoop datie ontslagen wordt. Ben der klaar mee.
0 -1
Ar
Ik vind toch dat Ajax en Ten Hag niet goed omgegaan zijn met Sierhuis. Hij had vorig seizoen al wat meer kansen moeten krijgen. Debuut ging niet door door een rode kaart van Veltman, dat was natuurlijk balen voor die jongen, maar waarom hij een week of twee weken later niet alsnog mocht debuteren heb ik heel erg raar gevonden. Maar misschien vond Ten Hag dat Sierhuis intern primair niet goed reageerde op de domper van een debuut dat niet doorging. Voor de camera was ie echter realistisch.
Dan zijn debuut in de basis tegen Heracles. Dat was natuurlijk al heikel, dat een paar basisspelers op het bankie zaten. Die jongen speelde echter die eerste helft helemaal niet verkeerd, echt niet minder dan Dolberg of Huntelaar, maar werd er in de rust al afgehaald. En dat terwijl bij een 1-0 achterstand een spits voor een spits ook geen logische wissel is. Zet dan Huntelaar erbij, als je goals wil. Die vroege wissel moet flink balen zijn geweest, en heeft wellicht ook een knauw gegeven aan het zelfvertrouwen. En misschien heeft Kaj ook ergens mentaal niet helemaal goed gereageerd, want anders kan ik de wijze hoe met hem is omgegaan niet verklaren.
Waarom verdient Danilo meer kansen?! Waarom mag Dolberg wedstrijdfit worden in het eerste?! Sinds wanneer is daar het eerste voor?! Waarom hebben ze Dolberg niet gewoon 4 wedstrijden in Jong Ajax laten spelen, om daar eerst wedstrijdfit te worden en zijn vorm terug te vinden tegen iets mindere tegenstanders dan in de eredivisie?! Die jongen is notabene ook pas 20.
Maar Dolberg heeft wedstrijden mogen aanklooien, en Kaj heeft al met al wat?! Nog geen 90 minuten gespeeld, om plaats te maken voor mister mooi-body, onze prachtige etalage barbiepop. En wat laat die zien?! Die haalt het momenteel bij Groningen ook niet hoor.

Wat ik nog onbegrijpelijker vind is dat ie niet meer bij het eerste bleef trainen. Die jongen is er nog niet, net zo min als Huntelaar er op die leeftijd was, maar is wel nu al verder dan Huntelaar op die leeftijd, en zou bij het eerste kunnen leren van de meester, want het is hetzelfde type. Goed in 16, spitsenneusje, maar (mee)voetballend niet de allerbeste. Maar daar kan je beter in worden, want Huntelaar is daarin nu ook beter dan 10 jaar geleden. Weten we nog dat Ten Cate hem eens op de bank zette omdat hij niet goed genoeg meevoetbalde?!
Is overigens ook bij die ene keer gebleven omdat Huntelaar gewoon een mannetje is. Die is naar zijn trainer gelopen en heeft zoiets gezegd als: dit zijn mijn kwaliteiten, dit en dat kan ik allemaal niet of minder, je maakt gebruik van mijn kwaliteiten of ik blijf thuis.
Ofwel: het Van Basten advies. Die gaf Zlatan een soortgelijk advies.
Een spits moet niet doen waar ie niet goed in is. Een spits moet doen waar die goed in is.
Een 16 meter spits moet dus gewoon bediend worden in de 16. En dan kan je topscorers krijgen, want zo werd Huntelaar in zijn eerste Ajax periode topscorer.
6 0
Knalpot
Vroegah draaide alles erom de spits in stelling te proberen te brengen, tegenwoordig zijn vooral die andere 3 eromheen er ook bij betrokken om de doelpunten te gaan maken.
0 0
3sterren
Vroegah, toen de sex nog vies was en het water schoon, mocht een spits 89 minuten onzichtbaar blijven als hij er maar tenminste 1 goal scoorde in de resterende minuut ...
0 0
MPAjax
Spelers tussen 18-21 worden niet voldoende begeleidt zodat ze in de eredivisie net zo goed zijn als in de jeugd? of zijn de jeugdscouts niet goed genoeg? of ligt het juist aan de trainers omdat hij zegt dat hij niet weet op welk gebied hij moest verbeteren?

Dacht dat de jonge spelers via micoach op de hoogte gebracht worden welke details ze moeten verbeteren? of heeft een speler zonder ambitie tot het verbeteren van bepaalde vaardigheden gewoon geen kans, dat laatste lijkt mij bij sierhuis het geval.

Mensen die zeggen je moet het al in je hebben kan ik geen gelijk geven want zoals is gebleken is talent in de jeugd, dat je het in de jeugd in je hebt om een goede op een bepaalde positie te worden, absoluut niet voldoende op een hoger niveau.

Ik wijd het grotendeels aan arbeidsethos, discipline en een duidelijke opdracht als het gaat om trainingen. Elke positie vraagt om zn eigen wijze van spelen dus de opdracht om als spits goed te worden in vrijlopen en daardoor meer kans te hebben tot scoren.
2 0