'Nonchalance misschien door mogelijke koppositie'

ArthurV, 21-01-2019 om 18:50, 5715 views, Ajax TV |

Koop nu jouw Ajax-artikel in de Ajaxshop!

Na het tegenvallende 4-4 gelijkspel van Ajax tegen SC Heerenveen, heeft trainer Erik ten Hag een dag na de wedstrijd de draad weer opgepakt. De oefenmeester heeft gezien waar het misging afgelopen zondag, maar beseft ook dat er een hoop lering uit het duel met de Friezen kan worden getrokken.

Maandag heeft Ten Hag met de selectie de beelden van het gelijkspel teruggezien. 'En van daaruit moet je weer verder. En dat moet je weer omzetten en de volgende keer beter doen. Van gisteren kun je niks meer veranderen, maar aan de toekomst wel.' De trainer merkt dat zijn ploeg ook goed beseft wat beter had gemoeten. 'Het gaat er altijd om dat ze weten waar het verkeerd gaat en dat ze dat bewustzijn hebben. En dan kun je daarmee aan de slag en omzetten in beter spel.'

Ten Hag noemt de restverdediging en het nonchalance als de hoofdoorzaak van het mindere spel. 'En daar komt de gebrekkige communicatie uit voort. Waardoor je minder goed in de duels komt en waardoor je duels verliest. Dan wordt het een aaneenschakeling van fouten en dan komt er een soort domino-effect tot stand.'

De keuzeheer krijgt vervolgens de vraag voorgeschoteld of het inpassen van Kostas Lamprou en Daley Sinkgraven effect heeft op de afstemming achterin. 'Ik wil er niet twee spelers uitlichten', is de man uit Haaksbergen duidelijk tegenover Ajax TV. 'Collectief hebben we gefaald. Natuurlijk hebben sommige spelers in hun handelingen en communicatie in de afstemming de verkeerde dingen gedaan. Maar het is niet gericht op één speler.'

Mogelijke koppositie

Zelf denkt Ten Hag dat het gelijkspel van PSV bij FC Emmen ook invloed kan hebben gehad op zijn ploeg. 'Ik denk dat toch misschien de mogelijke koppositie een bepaalde nonchalance en gemakzucht heeft laten ontstaan. En dat mag niet, je moet je blijven focussen op de dingen waar het om gaat.'

 

 

Delen!
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
Gecko
Ten Hag moet de hand eens in eigen boezem steken!
Zelf verkeerde keuzes gemaakt!
Sinkgraven geen back! Dolberg veel te lang laten staan
Ik weet bijna zeker dat met magallan en blind als back de overwinning gewoon een zekerheidje was.

Blind vond ik ook niet best. Werd veel te gemakkelijk voorbij gelopen
Donderdag zullen we wel winnen. Bij verlies is het gewoon crisis!
0 0
Mario65
En wederom geeft hij de schuid alleen aan de spelers.
Typisch Ten Hag!!!
Is het dan niet nonchalant om iemand als Sinkgraven linksback te zetten terwijl hij geen echte verdediger is?
Of Dolberg die er nog steeds niks van bakt?
Huntelaar had niet veel tijd nodig om tot scoren te komen..
Dat is een echte spits.
Ten Hag is een eigenwijze boer !!!
1 0
Joseph
De restverdediging die faalt en de nonchalance, 2 zaken die ten Hag in de hand gewerkt heeft met niet adequaat opvangen van de geblesseerde Tagliafico. Dat is een belangrijke verdedigende kracht en die is opgevangen met middenvelder Sinkgraven, een nonchalante keuze die de restverdediging erg kwetsbaar maakt.
Herkenbaar overigens, tegen PSV deed ten Hag hetzelfde. Voor iemand waar iedereen zo hoog over spreekt vind ik dit gewoon een domme actie. Net als het laten gaan van Wober en het niet opstellen van Blind op het middenveld, team had veel verder kunnen zijn.
0 0
ETM
Nou Lagasj,

Ten Hag zegt hier niets vreemd hoor. Als hij eigenlijk denkt 'verrek ik had Daley nooit moeten opstellen' gaat hij dat alsnog niet zeggen natuurlijk. Hij benoemd wel enkele juiste zaken. Ten Hag lijkt me geen motivator a la Simeone nee, maar aan motivatie was er echt geen gebrek. Dat zag je ook wel. Ajax ging hartstikke gretig van start. Het voetbalde niet denderend (niks met Lamprou of Sink te maken) maar de energie was prima en de 3-1 ook terecht met rust. Met ook kadootjes van Heerenveen, dat wel. (2-1 was een prachtige goal!)
Ik weet zeker dat het gros van de supporters toen ook vooral nog aan het doelsaldo dachten. De 2de helft zag je Ajax naief aanvallen, en daar lijkt dan idd een soort gemakzucht in te schuilen. Let wel, een dergelijk kwaal is geen 'motivatie-probleem'. Toen Heerenveen in no time profiteerde (3-3) was de chaos compleet. Eigenlijk helaas vergelijkbaar met de nederlaag tegen PSV.
Vervolgens gaan spelers het collectief alleen maar meer los laten en steeds individueler spelen. En heb je een fase waarin je kostbare tijd verliest om te herstellen. Zoals Schone zei: we kwamen geen moment in ons spel. De motivatie om de 4-3 te maken spatte er verder wel gewoon vanaf. Alleen had Ajax geen grip. Op basis van kansen moet je vervolgens alsnog wel winnen, maar je had ook zomaar kunnen verliezen. Dat je na de 4-3 het alsnog weggeeft is werkelijk onvoorstelbaar. Dan moet er een automatische lockdown in werking treden. Ondertussen bleef Ajax opportuun de 5-3 zoeken..

Maar dat probleem van gemakzucht/onderschatting is wel evident. Ook in de eerste helft zie je een paar mooie staaltjes voetbal die te maken hebben met dat Ajax zich superieur voelt. Dat is ook Ajax. Dat wil je als supporter ook zien. Maar daarin schuilt dus ook een gevaar. Tegenstanders bundelen al hun energie en focus om te profiteren van fouten. En je kunt niet altijd overal op het veld alles oplossen met een schaartje of een driehoekje. Ajax moet vooral met veel risico blijven spelen maar niet vergeten dat het met veel risico speelt. Een De Ligt of Blind kan niet steeds naar voren hollen. Dat je 3 keer de bal feilloos terug veroverd betekend niet dat je het de 4de keer ook wel weer doet. Je krijgt gewoon dat spelers halfbakken duels ingaan. Tegenstanders teren op effectiviteit en die mag je nooit onderschatten. Heerenveen is ook niet zonder aanvallende kwaliteiten. Het is niet voor niets zo dat ook de Barca's en City's van deze wereld soms lullig punten verspelen. Na de enorme domper tegen PSV zag je heel lang die gemakzucht niet meer, en ik hoop van harte dat dat nu weer zo zal zijn.

Bij Lamprou en de opstelling van TH heb ik ook bedenkingen. Maar je moet ook naar het grotere plaatje blijven kijken en dan is Ten Hag met zijn Ajax nog altijd bezig aan een zwaar bovengemiddeld goed seizoen.
1 0
Schwalbino
Als Ajax er vol voor was blijven gaan dan waren de 2 zwakke plekken in de opstelling niet echt zichtbaar geworden. Zoals je zegt sloop er gemakzucht/over- en onderschatting in de ploeg. Zodra dat gebeurt gaat de machine haperen. Je kunt een hele rits dingen noemen die dan minder goed gaan: er wordt minder fanatiek gejaagd, het niveau van het positiespel daalt, felheid in de duels daalt, ruimtes worden groter, er wordt vaker balverlies geleden, de concentratie daalt, er wordt slordig gespeeld etc.

Kortom: je zwakke plekken worden niet meer zo goed door het collectief afgedekt en zijn meer op zich zelf aangewezen. Als het hele team was blijven functioneren als voetbalmachine dan had Sinkgraven nauwelijks werk gehad en dan had Lamprou nooit zoveel schoten op doel gekregen.

Er zijn ook wedstrijden waarin Ajax boven zich zelf uitstijgt. Dit is gewoon het omgekeerde ervan. Dezelfde intermenselijke processen maar dan omgekeerd.
0 0
ETM
Ja grotendeels eens. Al waren de zwakke plekken hoe dan ook de zwakke plekken. Maar ik vind het in de kern dus net als jij wel een zaak van collectief falen.
0 0
Lagasj
Deze man is volkomen ongeschikt als trainer van Ajax.
Hij moet gissen waar het aan lag.
Nou meneer Ten Hag zou het misschien aan uw gebrek aan motivatie kracht zijn, of misschien het wisselbeleid of misschien de begin opstelling of misschien wel alle drie.
En wat dacht u van het inkoopbeleid van Overmars om maar te zwijgen van het selecteren van een keeper die eerder al door een echte Ajax keepertrainer was afgetest vanwege zijn lengte, en aan degene die zo briljant was om hem toch terug te halen en zelfs reserve rol te geven.
Ook Overmars misschien?
Kom op heren RVC, de bezem door deze bende mislukkelingen.
Is bijna 1000 dagen niet aan kop liggen nog niet genoeg, of wilt u nog meer schade laten aanrichten?
0 -1
Babangida83
Haha, als iemand een fout maakt, ergens niet perfect in is, of ergens nog niet aan toegekomen is, dan moet hij direct op straat gezet worden, volgens jou? Nu moet dit wel van iemand komen die altijd alles perfect uitvoert, denk ik dan. Dat kan niet anders. Waar kan ik jou contracteren? Heb wel een bescheiden budget...
0 0
MPAjax
het blijft zeer matig keeperswerk want de afstandschoten ware houdbaar
2 0
Van Reenen
Waarom hebben ze eigenlijk Wober verkocht als Marc c.s. al weken hebben geroepen dat er in de winterstop geen bepalende spelers zouden worden verkocht. Volgens mij was alle heisa niet nodig geweest als Wober gewoon in het centrum had gestaan of linksback. Maar ja, die Miljoenen euro die je nu kon vangen van Sevilla, was toch wel lekker en was meer dan nodig. Meer nodig dan Wober. Hieruit blijkt dat dit soort uitspraken door personen van technische staf en directie aantonen dat die personen niet te vertrouwen zijn.
0 0
Ammehoela
Juist als het om de koppositie gaat zou je zeggen dat ze er dan vol voor gaan. Hoe kun je op zo'n moment nonchalant worden? Wat een onzin zeg.
0 0
Inhartennieren
Het is gewoon echt niet te geloven.
0 0
Schwalbino
Voordat je namen gaat noemen moet je constateren dat vooral het team gisteren gefaald heeft. Iedereen speelde slap en slordig.

Na elk tegendoelpunt zette Ajax even aan en scoorde binnen no time. Daarna viel de ploeg weer terug in het slappe en slordige spel. Op die manier geef je de wedstrijd weg. Keer op keer. Op die manier breng je de zwakke plekken op het veld in situaties die je moet zien te vermijden.

Na de 3-1 zag je dat het weer 'zo'n wedstrijd' zou worden.
0 0
X-RaY
'Nonchalance misschien door mogelijke koppositie'

Het zijn gewoon geen killers maar kinderen in een snoepwinkel die niet weten wat ze moeten doen als hun lolly wordt afgepakt. Het is allemaal veel te mooi en lief, gewoon niet zakelijk genoeg. Er lopen er meerdere met hun hoofd in de wolken vanwege hun vermeende status. Ajax kan de druk niet aan, al jaren niet. Dit is hierdoor helaas alleen maar nog erger geworden.

De drempel tussen een positieve flow of een afgang die onderhand als een soort spook Ajax achtervolgd is flinterdun. Dit vraagt heel veel concentratie maar het is gebleken dat dat niet het sterkste punt is van Ajax. Ik ga uit van het positieve maar ik kan niet ontkennen dat ik wel erg vaak aan die andere kant denk.

Stel dat...? Dat wordt dan een kaartenhuis die alleen bij Ajax mogelijk is.
0 -1
Jelephi
Als Tadic gewoon die 4-1 binnen jast is er niets aan de hand. Je maakt het jezelf onnodig lastig en begint ongeconcentreerd aan de tweede helft. Dat je dan een kabouter in de goal hebt staan die er ook nog eens geen kloten van kan helpt ook niet mee.
0 0
Litmanen85
Waarom zou je er geen spelers mogen uitpikken? Kunnen die rijke ventjes dat niet aan? Zou eens tijd worden dat er een trainer staat die dat gewoon een uitspreekt. Ik krijg het ook te horen op mijn werk als ik niet presteer pfff. Lamprou gewoon bagger gekeept, zeg dat gewoon.
0 0
Schwalbino
Individuele tekortkomingen die tot fouten leiden als het hele team niet als team speelt.

In normale doen had Ajax niet keer op keer wild-west taferelen op eigen helft toegestaan. In normale doen had Lamprou dus nauwelijks een geplaatst schot voor de kiezen gekregen en Sinkgraven was niet zo hopeloos overlopen als nu gebeurde.

Het team heeft zondag de zwakke plekken in de ploeg in de steek gelaten.
0 0
afcas
omdat het hele team dramatisch was? verdediging liep alleen maar naar achter, middenveld liet veel te grote gaten vallen en de aanvallers waren betrokken bij 2 tegengoals... dan zou je best wel spelers eruit mogen pikken, maar dan zou je spelers die ook kritiek verdienen dus overslaan...
0 0
SPLNDD
Die jongens krijgen dat (intern) echt wel te horen hoor.

Als jij iets verneukt op je werk, vertelt je baas je dat ook onder 4 ogen en niet in de volle kantine.
0 0
ajaxminimax
Een trainer gaat niet voor de media eigen spelers afvallen, dat is ook wel logisch
0 0
Ajax#1900
Precies, daar gaan ze alleen maar slechter door spelen
0 0
ajaxminimax
Zelden zo kapot geweest van een gelijkspel, wel moet ik zeggen dat ik van mening ben dat Ten Hag er weinig aan kan doen. Sinkgraven als Linksback moet gewoon kunnen, hebben we bij Bosz gezien, tis niet super, maar tegen heerenveen moet dat kunnen. Verder als Tadic de penal benutte, stond het 4-1 bij rust en was de wedstrijd natuurlijk gespeeld. Ja en Lamprou was natuurlijk zwak, hier moet je gewoon een nieuwe keeper voor halen. Het kan gewoon echt niet bij een topclub. Verder werd er lachwekkend verdedigd bij de tegendoelpunten. De heerenveen spelers kregen continu vrij baan om door te lopen. Mag nu hopen dat de selectie voorlopig geen extra atv dag neemt. 4 goals tegen wat een schande
1 0
Schwalbino
Sinkgraven als back kan zolang de hele ploeg vol ervoor gaat.
0 0
ajaxwestland09
sinkgraven als linksback kan gewoon niet valt door de mand! is gewoon een linkermiddenvelder niks meer niks minder!
0 0
Ajacied33
We hebben een probleem als we de druk van het moeten winnen na een misstap van Psv gaan bespreken. Man, je moet 95 minuten lang dat gras opvreten, en de tegenstander erbij. Je moet gretig zijn en altijd de bal willen hebben. Winnen ten koste van alles!!! We hebben te lang geen prijs gepakt, dus geen excuses!! Slap gedoe zeg
3 0
Schwalbino
Er was veel te weinig druk. Dat is vaker het probleem van Ajax.
0 0
ajaxwestland09
Donderdag mogen ze weer tegen heerenveen. Deze wedstrijd staat enorme druk hopende dat de heren het nu wel goed doen
2 0
BrandjeXL
Welnee, dat wordt een simpele 4-1 voor Ajax..Gisteren hadden ze er moeten staan. Nu moeten ze er weer van "leren".
3 0
RaynoFischer
Idd, donderdag kunnen ze het waarschijnlijk ineens weer wel.
0 0
ajaxwestland09
Dan moet meneer ten hag niet gaan rouleren wat hij tegen Roda ook deed
1 0
RaynoFischer
Lijkt me niet dat je dat tegen Herenveen gaat doen, misschien alleen Neres ipv. Donny bijvoorbeeld en/of Magallan erin
0 0
Ajacied33
Ben blij dat die wedstrijd weer op het programma staat. Kunnen we gelijk deze rekening vereffenen
0 0
BrandjeXL
Pfffff, als je verliest door een waardeloze keeper en je eigen arrogantie dan is er helemaal niks te vereffenen. Als wordt het 10-0 dan vergoedt dat niks voor gisteren wat mij beteft
1 0
Ajacied33
Ik bedoelde meer dat we een rekening open hebben staan jegens onszelf. Nu laten zien dat gisteren een klote incident was
0 0
BrandjeXL
Oh ok, duidelijk!
0 0
arigold
#faalangst
0 0
ajaxwestland09
Ten eerste geen lamprou meer in Ajax 1 ten 2de sinkgraven nooit meer linksback laten spelen. Huntelaar gewoon weer ff in de spits. Gelijkspel van PSV invloed hebben ga toch weg man. Gewoon presteren.
0 0
ST
Zwakke opstelling Ten Hag. Van tevoren al je falende opstelling voorspelt en helaas gelijk gekregen, ook in welke opstelling het wél had moeten zijn.

Blind op linksback is beter dan Sinkgraven zonder wedstrijdritme

Magallan is topfit en goed genoeg voor het centrum van Ajax. Kan daarom prima op de plek van Blind spelen (LCV).

Huntelaar is veel effectiever dan Dolberg en belangrijker voor het team. Dolberg heeft geen basisplaats meer verdiend.

Neres is veel te goed voor de bank. Gewoon in de basis laten starten. Waarom zou VD Beek niet mét Neres kunnen spelen? Meest bizarre waar Ten Hag klaarblijkelijk van overtuigd is.

Lamprou mag natuurlijk niet in de basis. Ook niet als Onana geblesseerd is. Dan maar El Maach.
1 -1
Ajaxamsterdam0485
Ach, dan moet juist gebrand zijn om te winnen. Al jarenlang als de kans zich voordoet vertikken ze het om hem te nemen
2 0