Bosz blikt terug: 'Finale nooit mogen verliezen'

BVeenstra, 03-01-2019 om 10:45, 25292 views, Voetbal International |

Koop nu jouw Ajax-artikel in de Ajaxshop!

Voor het eerst sinds 24 mei 2017 heeft Peter Bosz onlangs met Voetbal International de Europa League-finale van Ajax tegen Manchester United (0-2) teruggekeken. Normaal keek de trainer altijd de wedstrijd direct na afloop terug, maar dat was na de finale anders. Bosz spreekt over 'een boutwedstrijd', die hij niet nóg eens wilde kijken.

Zo'n anderhalf jaar later is Bosz er toch eens voor gaan zitten. Te lezen valt dat de trainer spreekt over enkele situaties in de wedstrijd die bepalend zijn geweest. Een opvallende zaak: precies zoals Ajax had verwacht speelde Manchester United vooral de lange bal op Marouane Fellaini. Bosz legt uit dat Ajax twee opties had: of een verdediger op de middenvelder van Manchester United zetten of een middenvelder.

Omdat optie één te risicovol was - mocht de Ajax-verdediger het kopduel verliezen, was het direct één-op-één - koos Bosz ervoor om een middenvelder van Ajax Fellaini zoveel mogelijk te hinderen. En dat lukte, zo vindt Bosz. Feitelijk blijkt het ook te kloppen, zo valt te lezen: 'Ajax had – anders dan voetbalanalisten achteraf zeiden – verdedigend nauwelijks last van Fellaini.'

Het grootste nadeel van de lange bal op Fellaini was vooral dat Ajax zelf zijn eigen spel niet kon spelen. 'Door amper een aanval op te bouwen, kon Ajax zijn grote wapen, het vroeg verstoren van zo’n opbouw, niet in stelling brengen', schrijft Voetbal International. Een ander opvallende zaak is dat Manchester United er bewust voor koos om Davinson Sánchez, de relatief mindere passer, te laten opbouwen.

Geen Plan B

De vraag is dan ook: waarom koos Bosz niet voor een plan B? Hij wijst naar het enorm drukke schema van Ajax in dat seizoen, hetgeen ervoor zorgde dat Ajax slechts twee fatsoenlijke trainingen per week kon uitvoeren. 'Die benut je om de speelwijze (Plan A) door te ontwikkelen en specifieke accenten aan te stippen met het oog op de (aanstaande) tegenstander. Meer is niet mogelijk.’

Bovendien geeft Bosz aan dat Ajax de finale wist te halen door het Plan A. 'De reden dat we verloren hebben, is vooral dat we die speelstijl tegen United niet zo goed uitgevoerd hebben als we kunnen', zegt Bosz, die de verloren finale uiteindelijk kansloos noemt. Waar Bosz eerder dacht dat zijn spelers hun niveau niet haalden, spreekt hij nu andere taal. 'Nu ik deze hele wedstrijd heb gekeken: ik heb mijn spelers tekort gedaan.’

Uiteindelijk vindt de oud-trainer van Ajax dat de finale ook anders had kunnen verlopen. 'We hadden deze finale nooit mogen verliezen. En ook niet hoeven verliezen. We hadden hem kunnen winnen. Ik zie dat er mogelijkheden zijn geweest. Alleen omdat je geen kans gecreëerd hebt, is dat moeilijk voor te stellen.’

De volledige tactische analyse van Bosz met Voetbal International - inclusief beeldmateriaal - is hier te lezen.

Delen!
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
Ajax27
Wat lees ik toch een hoop bullshit in zowel het artikel als de reacties hieronder... nu een beter elftal dan toen? ja vast, maar het scheelde niet veel want iedereen was toen in topvorm in de 2e helft van het seizoen. Dolberg, Sanchez, Ziyech, Traore, Klaassen, de Ligt... dan had je nog een bank met (als is het 1e halve jaar beter management had toegepast) Nouri, vd Beek, Riedewald, Tête, Bazoer... ook toen hadden we gewoon een topteam.

Plan-B is geen tijd voor? Wat een bullshit, daar heeft iedere trainer bij iedere Europese topclub mee te maken. Ja en ook degene die ieder jaar opnieuw moeten opbouwen. Ten Hag is het levende bewijs die met dit Ajax 3 of 4 verschillende speelwijzes kan doorvoeren zonder dat iedereen in de war raakt. Op die manier krijgen er ook veel spelers speeltijd en uiteraard heb je 1 speelstijl die je het vaakst toepast en waar de basiself van vaststaan.Maar Ten Hag heeft gewoon de mogelijkheid om gedurende de wedstrijd zn tactiek en speelwijze te kunnen veranderen.

Hoe erg ik ook fan van Bosz ben, daarin vind ik echt dat ie is tekort geschoten. Door krampachtig vast te houden aan 1 systeem en 11 spelers, kon ie niets anders en vertrokken een aantal toptalenten.

Natuurlijk, ligt ook aan het mentaal van de spelers maar ik denk dat spelers als Riedewald, Bazoer en Tête heel ergens anders stonden in hun carrière wanneer Bosz het anders had aangepakt.
1 -3
ETM
Vorm is in de discussie niet relevant. Het gaat om de kwaliteit van de selectie. Op die vergelijking reageer je. Als het samenspel goed gaat dan krijg je 'vorm'.
Het vermogen van een elftal om tactsisch te schakelen ligt weldegelijk voor een groot deel bij de spelers zelf. En dat gaat nauwelijks over mentaliteit. Wel over ervaring.

De transformatie van het spel duurde idd pakweg een half seizoen ja, en het rolllen van koppen was daarbij noodzakelijk. Ajax speelde niet 'ineens' zo goed die 2de seizoens helft.

Tuurlijk hadden Riedewald, Bazoer en Tete baat gehad bij een trainer die wat anders wilde...
0 0
Ajax27
Niet mee eens. Het vermogen om te kunnen schakelen ligt bij de automatismen die je in een team slijt gedurende het jaar. Die slijt je er alleen in wanneer je meerdere opties uitvoert en herhaalt. Natuurlijk heeft het wel met vorm te maken. Neem Dolberg, dat ie kwaliteit heeft staat buiten kijf maar zijn bepaalde dat er destijds geruchten waren over bedragen ala 60 miljoen. Hij was gewoon weergaloos. Nu bij lange na niet. En zo waren er nog 3-4 spelers die vrijwel iedere wedstrijd een 8 of 9 scoorde. Een vorm die naast kwaliteit bepalend is om te winnen. Het rollen van koppen noodzakelijk? Bazoer, die had de mentaliteit van een hoopje strong, die rotte appel moest er idd uit. Maar met Riedewald, Tête en El Ghazi had ie veel meer kunnen en moeten rouleren. Traore presteerde in de competitie niet bijster veel, vooral Europees wel. Schone had regelmatig plaats kunnen maken voor Riedewald. Veltman... Die was dat jaar gewoon een drama. Zelfs de bondscoach snapte Bosz niet en stelde Tête op in het NL elftal. Dat vind ik gewoon fouten van een trainer.
0 0
ETM
Jij onderschat enorm de grote van de transformatie.
Dat Bosz meer had kunnen rouleren gedurende het seizoen ben ik echter eens.
0 0
Koekepeer
Het feit dat MU achteruit kon blijven leunen door die eerste mazzgoal vind ik ook best wel bepalend geweest. Ajax was niet goed, maar zonder die goal......
3 0
Pierre Heno
Goed dat hij het verloop van die finale nu beter inziet. Zo had Dolberg al na 20 minuten gewisseld mogen worden want hij kwam er totaal niet aan te pas en had Traoré meteen de centrumspits positie moeten innemen ( zoals uiteindelijk pas 20 min voor tijd gebeurde toen Dolberg alsnog werd gewisseld).. Maar zo gaat dat in finales. Zie AC Milan - Ajax in Madrid 1969 met Alessandro Mazolla m.o.t.m.
1 -2
Simon1
Geweldig artikel om te lezen en zo goed geanalyseerd van Bosz. Wedstrijden worden gewonnen op details. Finales zijn (bijna) nooit wedstrijden om naar huis over te schrijven. Het zijn wedstrijden op zich. Spelers staan onder spanning, verliezen is geen optie en zo sluipt er angst in. Zo een jong team van Ajax dat zo ver is gekomen met dominant én attractief voetbal was al prachtig. Dat jaar onder Bosz maakt je een trotse Ajacied. Als dat team en Bosz nog één jaar, met de aankopen van nu, onder contract gestaan, dan was Ajax allang heer en meester in de eredivisie.

De afgunst en het jennen van supporters van AZ, Feyenoord en PSV kon je gemakkelijk van je af laten glijden. Wat nou Feyenoord heeft de beker? Wat nou AZ pakt de beker? Wat nou Ajax had geen prijs? Wij hadden de finale van EL met dominant én attractief voetbal! Steek die maar in je poeperd! Internationaal schreef iedereen over Ajax en geen enkele pers van internationale allure had het over die tweederangs clubje uit Rotjeknor. Ajax stond weer op de kaart. We Are Back!

Moeten we de finale dan maar vergeten? Nee, maar laten we het ook niet groter maken dan het is. Bosz wordt compleet afgemaakt omdat hij een finale verliest. Noem eens een trainer van Ajax op die, in zijn eerste seizoen, al direct in de finale van een Europees toernooi staat? Wellicht zijn die er wel, maar zeker niet veel. Dat Bosz die finale niet terugkijkt, vind ik juist mooi. Het laat zien dat die man ook gevoel heeft en dat die verloren finale hem geraakt heeft.

Topsport is emotie.
6 0
Babangida83
Bosz is gewoon afgetroefd door Mourinho. En dat vind ik helemaal niet erg. Er zijn er wel gerenomeerdere trainers met meer ervaring vanaf gegaan tegen Mourinho. (Van Gaal Cl-finale 2010)

Wat hij in mijn ogen - achteraf gezien - kan leren is dat hij flink gehapt heeft. De verdediging had rustig moeten blijven en het team had de eerste 20 minuten verassend iets verder terug kunnen zakken (hoeft niet veel) om United aan het twijfelen te krijgen. (Hier is Ten Hag weer beter in).
En ten tweede leek het er voor mij op dat de verdediging en met name Sanchez er mentaal niet klaar voor was. Die had geduldiger moeten zijn. Je weet dat Mourinho je onzeker wil maken. Take in on the chin. Dat is zijn tactiek.

Dat ManUnited ook nog betere spelers had, hielp ook niet mee met de druk en bij Ajax waren het allemaal nog baby's. Dus heel verassend was het allemaal ook weer niet.

Dat gezegd hebbende vind ik dat Bosz ons een geweldig seizoen heeft gegeven, met een geweldige tactiek (nog beter dan Ten Hag), waar ik met smacht naar terugverlang. Wat een echte vreugdefeesten hebben we toen beleefd. Zou hetzelfde zijn als dat we nu Real Madrid verslaan, wat je eigenlijk niet verwacht.

Hoop ook dat de Ten Hag vs. Bosz discussie nu eens stopt, want wat hebben we een geluk met beiden. Ik vind er persoonlijk wel iemand bovenuit steken, maar echt veel is dat nu ook weer niet, buiten dat het een smaakkwestie is. Dus lekker boeien...

Excuses voor de lengte
1 -3
Van Reenen
DIT artikel heeft te maken met mosterd en maaltijd. Waarvan akte.
1 -3
ETM
Van Reenen
Waarvan akte

;)
0 0
Thommy1234
Speelde zo goed dat jaar europees, snel de tegenstander onder druk zetten bal afpakken en het tiki taka voetbal was ongeloofelijk, met hier en daar een gelukje kwam je zomaar in de finale terecht. De finale opzich had je puur geen kans door de speelstijl van mourinho omdat hij wist dat Ajax wou voetballen en het spelletje wou spelen zoals ze al deden omdat dat werkte tegen goede tegenstanders. Ik denk als je de wedstrijd was ingegaan om meer de 0 te houden en proberen de counter op te zoeken dat je misschien wel meer kans had gehad omdat mourinho dan van zijn hele plan moest afwijken omdat je weet dat mourinho verdedigend speelt en niet snel zelf het spelletje wilt maken. Snap ook wel dat we onze speelstijl speelde en gewoon aanvallend voetbal wouden laten zien en ben trots op de ploeg die dat heeft bereikt en helaas speelde man utd op een pussy manier eigenlijk, als je zo een grote club bent.
2 -2
OpaVerteld
Wel opmerkelijk dat een professional als Bos die wedstrijd nog niet had terug gezien.
Kan me voorstellen dat een supporter zo'n wedstrijd nooit meer wil zien, maar een trainer/coach??
Juist de verloren wedstrijden kunnen een bron van kennis en inzicht zijn voor een coach en een basis voor onwikkeling en verandering.
3 -4
Ajaxbrl
Als Bosz destijds de selectie had gehad die Ten Hag nu onder zijn hoede heeft dan hadden we de EL gepakt en het landskampioenschap.
5 -4
Radie125
eens
0 0
Joseph
Wat een ongelofelijk seizoen was dat, er zijn geen enkele excuses nodig voor het niet winnen van die finale. Iedereen had het tenenkrommende voetbal van het jaar daarvoor nog op het netvlies staan en we dachten dat een Nederlandse club nooit meer de finale van een Europees toernooi kon halen.

Met een selectie die lang niet goed genoeg mag worden geacht om zo dominant voetbal te spelen, werden betere ploegen van de mat gespeeld in eigen huis. Dat geklaag over een plan B is ook totaal onrealistisch, als plan A niet zo sterk was, lagen we er net als Frank in de voorbereiding al uit.

Wat er nu gebeurt met ten Hag is leuk (hij heeft alleen van Benfica als sterke tegenstander gewonnen), maar het gaat veel te ver om hem met dit materiaal nu al een tactisch betere trainer te noemen, wat ik nu soms voorbij hoor komen. Waar Bosz de opbouw moest verzorgen met Sanchez, Viergever en Schone heeft ten Hag daar nu de Ligt, Frenkie en Blind voor staan. Als het nodig is bedenken die ter plekken nog plan C, D en E.
3 -6
AFCAsphere
Correct me if I’m wrong, maar je kunt plan A als prioriteit behouden en daarnaast meer variatie proberen in te bouwen? Of is dat gewoon niet mogelijk? Volgens mij wel, althans dat lijkt EtH ook te doen.

Het seizoen 16/17 zal ik mij altijd positief blijven herinneren, maar het is gewoon ontzettend zuur dat je dan uiteindelijk zonder prijs staat. Een finale speel je maar één keer en dan is het heel erg teleurstellend dat je zo kansloos bent geweest. Notabene maar één schot op doel gelost, rond de 90ste minuut...
0 -2
ajaxinho
Oneerlijke vergelijking inderdaad.
Net zo oneerlijk als de vergelijking tussen de selecties van Bosz en FdBoer.

Ten Hag moet met deze materie wel werken aan een Plan B.
Heeft hij zich daar al over uitgesproken?
2 -1
Kuningast
Ik snap hem wel. We speelden het hele seizoen op 1 manier dus dan is dat lastig om ineens om te gooien. Spelers haalden sowieso niet hun niveau en dat had niet zoveel met het systeem te maken.

Aan de andere kant, wie had nou gedacht dat we ooit nog een europacup finale zouden halen? Ik hoop dat Bosz nog eens terugkomt en een herkansing krijgt want ik was wel fan van hem.
3 0
trainerdv
Zeker leuke analyse. Op Lyon thuis (en Schalke thuis) na hebben we dat seizoen geen echt waanzinnige wedstrijden gespeeld (zoals we dat dit jaar al wel meerdere malen hebben gedaan). Het voetbal was zeker goed, maar om de finale te winnen hadden we weer zo'n superdag moeten hebben. Erg jammer dat ze die dag niet boven hunzelf uit konden stijgen. Misschien zat in die specifieke voorbereiding nog wat ruimte.
1 -5
AjaxPassion
Misschien ligt dat aan het beschikbare spelersmateriaal?

Verder ben ik het niet met je eens. Ik heb genoten van 2x Celta, 2x Luik, Kopenhagen Thuis en Lyon uit. Zeker als je die wedstrijden vergelijkt met de Europese wedstrijden onder de Boer
1 0
ETM
Tegen Celta was ook mooi, en Feyenoord thuis en PSV thuis, al verliep de score niet goed.
Maar vooral heb ik dat seizoen genoten van de transformatie. Dat je met vallen en opstaan een ploeg ziet transformeren naar een fundamenteel ander soort voetbal. De inspeelpasses over de grond tot hoog in het veld. Dat er spelers gekozen worden puur ten faveure van de beoogde speelwijze. De opnieuw uitgevonden Viergever en Schone, de verantwoordelijkheid van snotapen De Ligt en Dolberg. Om Ziyech plots bijvlagen als een beest te zien ook op defensief vlak etc etc.
Van de spelontwikkeling heb ik het meest genoten en de ultieme uitvoering in de thuiswedstrijden tegen Lyon en Schalke.
Het huidige Ajax is sterker en heeft meer kwaliteiten, maar het Ajax van 16/17 verdiend zeker een plek aan de muur. Doodzonde idd van de verloren finale. Dat seizoen verdiende een prijs.
1 0
3*stars*3
Had echt een goed gevoel vooraf maar was een teleurstellende finale.
Blijf erbij dat Bosz het op tijd moest fixen.
Hij verteld het nu wel heel mooi maar taak van een trainer is zorgen voor een switch, als je ziet dat het niet loopt.
Grootste “compliment” was eigenlijk dat United zich ging aanpassen aan Ajax.
Ze gaan de geschiedenisboeken in maar manier waarop ze speelden, verdiende echt geen schoonheidsprijs en zeker niet voor een club als United.
Een schot van Pogba die nog eens van richting werd veranderd en een goal uit een weggegeven corner en het was game over.
2 -3
ETM
Ik had geen goed gevoel vooraf, omdat je het spel van United kon zien aankomen. Ook het matige rendement van spelers, waar ik wel vaak van genoot (Younes, Dolberg en Traore) baarde me zorgen. United was favoriet. Maar neemt niet weg dat ik het alsnog teleurstellend vond. Zooo knullig die 0-1. En de 2de helft in aanloop naar de 0-2, dat gepriegel, gedribbel, de besluitenloosheid... gewoon een team dat tactisch niet voldoende was opgewassen.
En ja misschien had Bosz tijdens de wedstrijd zus of zo kunnen doen. Maar dat hij zich als uitangspositie niet aanpaste neem ik hem niet kwalijk. Zo gek veel was er niet aan te passen. Schone op Fellaini heb ik nooit als probleem gezien.
0 0
AjaxPassion
Waarom had je een goed gevoel vooraf? Was dat omdat Ajax met aantrekkelijk en aanvallend voetbal hun tegenstanders hun wil oplegden in de rondes voor de finales? Was dat omdat die teams 'meegingen' in het spelletje dat Ajax graag speelde waardoor Ajax zo aantrekkelijk kon spelen?

Wat viel er dan te fixen voor Bosz in de finale? Waarom zie je dan niet in dat hét juist door die aanpassingen, een matige vorm van de spelers en wat geluk voor United kwam dat Ajax vrijwel onmogelijk had kunnen winnen die dag? Geef eens fatsoenlijke onderbouwing wat Bosz dan anders had moeten doen en waarom dit wél tot een goede afloop zou hebben geleid?
0 0
3*stars*3
Zoals er na die finale tig keer werd aangegeven, hij had geen plan-B,
Hij gaf hierboven toch zelf aan dat hij 2 keuzes had?
Dan neem je maar iets meer risico om toch in de wedstrijd te komen en sta je maar 1-op-1.

En ja, vooraf had ik een goed gevoel want United was dat seizoen echt niet denderend en ik zag ze tegen Celta.
Uit volgens mij door een vrije trap gewonnen en thuis werden ze lange tijd dolgetikt door die Spanjaarden en pakte die Bailly ook nog eens dom rood.

Ik kon vooraf ook niet weten dat Bosz er verstijfd bij zou staan en het niet op tijd kon repareren,
We moeten niet doen alsof Ajax kansloos was en Bosz niets kon veranderen om het beter neer te zetten, terwijl (oud poulegenoot) Celta een maand ervoor juist een goede voorbeeld gaf.
We speelden niet tegen een Real of Barca met de echte wereldtoppers.
En zelfs dan heb je een kans maar als ik jouw reacties zo zie langskomen, was Ajax kansloos, bullshit.
2 -1
ETM
Maar United was ook niet veel beter. Vergeet dat ook niet.
Je kon er wel donder op zeggen dat die met Mourinho aan het roer en een selectie van 300miljoen verschrikkelijk taai zouden zijn. Juist omdat ze niet zouden gaan voetballen.
En finales zijn finales. Dan heb je tactiek maar ook tactische discipline, Ajax werd los zand doordat t niet met de situatie om kon gaan. Riedewald alleen al was een verzwakking van jewelste. Viergever was veel belangrijker dan dat de meesten toen al wilde inzien. Detail?
Ja, maar details doen er toe. Finales worden vaak lelijk gewonnen en op geslepenheid. Dat gebeurde. En de 0-2 was wel echt klasse hoor. Een seizoen waarin Ajax ver boven gemiddeld presteerde in Europa en meteen gaan gingen mensen lichtzinnig denken over een United waarvoor er enorme belangen speelde. Over Madrid wordt nu door een aantal imo ook al te lichtzinnig gedacht.
1 0
AFCAsphere
United was inderdaad sterk, maar ik denk dat Solskjaer ze veel beter laat spelen, wat niet geheel verrassend is. Maar ik denk dat we minstens gelijkwaardig aan United waren dat seizoen. We hadden wel een kans in die finale, maar helaas...

Ik vond het wel opmerkelijk dat er op AS al een hosanna stemming heerste voordat de finale gespeeld was. Zo van “we pakken die Mancunians wel even!” Datzelfde zie je nu een beetje met Real Madrid ja, maar we moeten echt op onze hoede zijn.
0 0
AFCAsphere
Goed voorbeeld van Celta. Notabene onze poulegenoot die United toch mooi even scheel tikte op Old Trafford.
0 0
3*stars*3
Voorbeeld dat het dus wel kon...

Maar ik heb geen zin om hier nog lang over door te gaan met hem want we komen er niet uit.
Discussiëren is prima maar je hebt altijd mensen ertussen, die hun mening door jouw strot willen douwen,
Dan is het snel afgelopen, Is nu genoeg geweest.
0 0
AFCAsphere
Ja ik ben er ook klaar mee haha, ik heb vandaag alweer veel te veel tijd besteed aan deze website. Had mezelf beloofd geen of zo weinig mogelijk discussies te voeren op AS, maar ik liet me weer verleiden haha.

Anyways, fijne avond nog kerel.
0 0
AFCAsphere
Toch fijn om te zien dat veel AS’ers het erover een zijn dat de wedstrijd keren mogelijk was en dat het teleurstellend was om te zien dat Bosz daar geen poging toe waagde.

United heeft deze finale schaamteloos gewonnen door die verschrikkelijk saaie Mourinho, maar de manier waarop ze hem wonnen zal niet vaak ten sprake komen denk ik. Die aanslag in Manchester hing toch een beetje als een zwart deken over de finale heen en daarom werd deze gewonnen prijs een soort van opgedragen aan de slachtoffers.
0 -1
ETM
Ik ben totaal niet anti iedere vorm van kritiek op Bosz, maar dat elftal was ook gewoon minder 'onderlegd' dan bijv het elftal nu.
Ik herinner me nog goed hoe Ajax de 1ste helft wel degelijk in de wedstrijd groeide. Ik had tegen het einde van de 1ste helft echt wel goede hoop dat t doelpunt zou komen, hoewel er geen echte kansen waren gecreeerd. 2de helft liep niet. Dan kan je als coach ingrijpen (voor de 0-2 vooral). Wat had jij gedaan?

Je kon op voorhand de piepjonge ploeg ook vol opdrachten het veld in sturen om het heel anders te gaan doen. Om zeg maar United te verrassen, maar ik geloof echt niet dat dat beter was afgelopen. De kans die Ajax had was om met de verworven overtuiging het gevecht aan te gaan, op de manier waarop het dat tot aan de finale gedaan had. Maar Ajax speelde die wedsrijd zo nerveus dat ik nerveus werd van bijna iedere bal... en dan nog, had Ziyech of Schone die bal er ineens ingepeerd zoals ze dat ook kunnen doen dan was de vlam in de pan geslagen en had ik het nog wel willen zien. Een moment van individuele klasse.. het bleef ook uit..
0 0
AFCAsphere
Het klopt wel dat het huidige team verder is dan het team van 16/17. Maar heel veel ontloopt het elkaar ook niet. Wel was het erg jammer dat je basisspelers zoals Viergever en Sinkgraven mistte.

Ik kan niet echt een specifiek antwoord geven op de vraag wat ik anders zou doen. Maar je kan je afvragen of het wel zo slim was om constant zelf op te bouwen. Je weet dat United puur en alleen de bus zou parkeren en de lange bal zou schieten. We weten ook dat het qua aanvallen wel wat gevarieerder zou kunnen bij Bosz. In dit artikel staat o.a. dat hij niet getraind heeft op een plan B en C en dat vind ik toch wel jammer. Met een plan B en C heb je meer variatie en kun je de wedstrijd laten kantelen, wat met alleen plan A duidelijk niet lukte.

Ik snap dat het weinig zin heeft om in de tweede helft het opeens heel anders te doen als je nooit getraind hebt op een andere tactiek, want daarmee stuur je ze met onbekende opdrachten het veld in. Zoals je zegt speelt hun onervarenheid en zenuwen ook nog een rol, dus ja. Maar van tevoren had je toch kunnen inschatten dat je tegen een bus kwam te spelen? Dan had Bosz naar mijn mening wel meer moeite mogen doen om wat meer variatie in het spel te krijgen. Maar goed, ik ben geen trainer en al helemaal geen expert, dus voor mij is het makkelijk oordelen. Ik blijf Bosz ontzettend dankbaar voor zijn werk.
0 0
AjaxPassion
Toch lachwekkend dat er mensen zijn die liever een zondebok aan willen wijzen na zo'n magistraal seizoen, dan dat ze mensen credits geven voor dat die finale überhaupt is bereikt...

En dat om hun gelijk te halen? Om te janken eigenlijk eerder...
1 0
Web
Magistraal seizoen, zou leuk seizoen ook op zijn plaatst zijn
De missers mee geteld
Schalke, PSV, Cambuur, Feyenoord, Groningen, Excelsior uit, en zo kan ik nog even door gaan, hoe kun je nou praten van magistraal.
0 -2
Knalpot
Magistraal...magistraal tja daar ga je al nat.
0 -1
AFCAsphere
Ik zie dat je maar al te graag de situatie om wilt draaien en mij ervan wilt betichten dat ik per se een zondebok wil aanwijzen, terwijl ik Bosz ontzettend dankbaar ben dat hij ons Ajax heeft teruggegeven binnen één seizoen en ook na 21 jaar in zijn eerste seizoen na het tijdperk de Boer al een Europese finale haalde. Daar zal ik hem altijd dankbaar voor zijn. Ik ben alleen teleurgesteld dat hij te weinig in te brengen had tegenover te tactiek van Mourinho. Jij hebt moeite om dat te begrijpen, omdat niemand blijkbaar kritiek mag hebben op Bosz. So be it, ik ga daar verder niet over discussieren. Ik hoop in ieder geval dat Bosz het heel goed gaat doen bij Leverkusen.
1 -1
3*stars*3
Een tactisch sterke coach kon het zeker keren.
Kan je herinneren hoe United door oog van de naald kroop op old Trafford, tegen Celta?
Guidetti wist het niet af te maken en zo ging United lucky door.
Celta had kennelijk wel juiste aanpak.

En ja, Ajax had richting finale ook wat geluk maar Bosz geeft zelf aan dat we finale niet hadden moeten verliezen.
Maar Bosz is een goede prater en altijd geweest.
Hij lult er altijd omheen en het ligt nooit aan hem.
0 -1
AjaxPassion
Jij vindt het nog steeds gek dat United met dat materiaal van Ajax heeft gewonnen? Mourinho is een meester om zijn team voor belangrijke wedstrijden klaar te stomen en als je dan ook nog eens dergelijke kwaliteitsspelers tot je beschikking hebt en wat geluk aan je zijde hebt, dan is het toch niet gek dat zij wonnen?

Haha die laatste alinea...

Hij bedoelt hier dat ze de wedstrijd 'in principe' niet hadden hoeven verliezen als ze hun normale vorm hadden gehaald en United niet zoveel geluk had bij die goal(s).
0 0
AFCAsphere
Newsflash: niemand vond het opmerkelijk dat United KON winnen, dat is niet het punt waar over gediscussiëerd word. Wij wilden graag meer variatie in het aanvallen zien. End of discussion.

En ik het zal het nogmaals herhalen: Mourinho haalde lang niet het maximale uit zijn selectie. Zij mochten dan wel meer kosten, maar wij waren in onze vorm minstens gelijkwaardig. Helaas kwamen we dus niet in de wedstrijd vanwege de tactiek van Mourinho, dus onze goede vorm had uiteindelijk geen invloed op de wedstrijd.
0 0
AFCAsphere
Klopt ja, ik weet nog goed hoe die kwal Guidetti in de absolute slotfase een enorme kans kreeg op de winnende goal. United had geluk dat ze uiteindelijk maar één goal incasseerde.

Bosz heeft inderdaad geen media training nodig, want hij weet hoe hij voor de camera kan staan en zelfvertrouwen moet uitstralen. Uiteindelijk schortte het toch gedeeltelijk aan het tactische aspect bij hem. Hopelijk heeft hij daarvan geleerd en doet hij het beter bij Bayer Leverkusen.
0 0
trooop
Ik was verbijsterd tijdens deze wedstrijd, die in balbezit als volgt verliep: onana naar de ligt, de naar sanchez, sanchez probeert een middenvelder aan te spelen maar faalt, en dat x25. Meest domme en eigenwijze wedstrijd van de hele periode-bosz. Helaas net in de finale.
3 -2
AjaxPassion
Wat was de oplossing dan? Zoals Bosz al aangeeft, er waren weinig andere opties...
0 0
trooop
Dat weet ik niet precies. Ik zou best een paar dingen kunnen verzinnen, maar ik ben slechts liefhebber en supporter. Stellen dat er geen andere opties waren dan in 1 wedstrijd 20x op rij tegen dezelfde muur op lopen is in elk geval een kansloze constatering. Het was gewoon een kutstrategie, we werden volledig geneutraliseerd door mourinho. Dan MOET je als trainer zijnde iets verzinnen, al helemaal in een finale. Interesseert me geen flikker wat, maar dóe iets.
Dat deed hij niet.
In mijn ogen uit pure koppigheid. Zo zitten wel meer trainers in elkaar.

Ben verder een groot bosz-fan voor de goede orde.
0 0
AFCAsphere
Jeetje, ga je nog vijftig keer dezelfde vraag stellen?

Luister, ik denk dat vrijwel iedereen op AS hier heeft kunnen genieten van dat seizoen, maar die finale was een hele zure afsluiter. Er zijn er hier niet veel die er qua tactiek verstand van hebben, ik helaas ook niet, maar wat duidelijk is over die finale is dat Bosz er niet stoïcijns 90 minuten naar had moeten kijken zonder in te grijpen. Het is verder veel te makkelijk om het verlies af te schuiven op persoonlijke fouten van Riedewald of Veltman, en al helemaal niet op het feit dat United een sterkere selectie zou hebben, want daar maakte Mourinho nauwelijks gebruik van met zijn behoudende tactiek. Ik ga geen uitgebreide anekdote schrijven over exact welke tactische aanpassingen hij had moeten maken, want ik ben helaas geen expert. Dat het anders had gemoeten, dat lijkt me duidelijk. Het is gewoon ontzettend jammer dat we die avond kansloos hebben verloren, terwijl ook Bosz zegt dat dat niet nodig was. That's it, en daar wil ik het ook bij laten.
1 0
AjaxPassion
Dat we die avond kansloos hebben verloren komt puur door de slechte vorm van de Ajaxspelers en het geluk dat United had.

"Dat het anders had gemoeten, dat lijkt me duidelijk."
Dit slaat dus werkelijk nergens op, want het KON gewoon niet anders. Ik heb nog 0 mensen gehoord die de oplossing hadden.
0 0
Web
Geen vorm van de spelers? dat was de verdienste van Mourinho.
Die liet Ajax niet in het spelkomen, Ajax kon geen druk op bal krijgen, omdat ze contant lang spelen ( zelfde wat PSV tegen Ajax deed )
Volgens mij heb ik dit al meerdere keren gezegd, iets behoudener ( 0 mensen oplossingen )
Wat wij wekelijks in de competitie tegen komen, wat meer mensen achter de bal, iets behoudener, niets mis mee.
Kijken hoe Mourinho daar op anticipeert?
Soms moet dat, iedereen kan VOOR de tijd weten wat United deed. Ook Bosz dus.
Maar hij duld van zijn assistent geen inbreng, iets wat andere trainers soms wel doen. Alleen Kruzen de ja knikker. Er was nooit tegen gas
0 0
AjaxPassion
Heb je het interview met Bosz al gelezen? Daar geeft hij haarfijn aan dat er wel mogelijkheden lagen om onder de druk van United uit te spelen, maar dat ze niet de juiste vorm hadden om het uit te voeren. Natuurlijk ligt dat ook aan de tactiek van Mourinho, maar je doet nu net of United uit koekenbakkers bestond. Na die lucky 1-0 speelden zij een gewonnen wedstrijd.

En zoals je in de competitie tegen PSV dit jaar hebt gezien is het enorm moeilijk om dat te bestrijden wanneer je tegenstander fysiek sterker is en de lange bal gaat hanteren. Of had je graag gezien dat Ajax mee ging in dat spelletje tegen United?

Je laatste alinea is weer tenenkrommend.
0 0
Web
Nee, zijn samenwerking met de staf was goed.
Had je graag gezien dat ze in het spelletje van Mourinho mee doen. Ja vooral het eerste halfuuur
Laat Mourinho maar met een antwoord komen
Dat heb ik al meerdere malen aangegeven
Een finale wil je ten koste van alles winnen.
0 -1
AFCAsphere
Haha, hoe ironisch. Mij zeggen dat mijn comment nergens op slaat maar deze verloren finale wel afdoen als een wedstrijd waarin wij een slechte vorm hadden en United geluk.

Je zegt zelf dat United ons spel ontregelde op de typische Mourinho manier, wat de rest van ons ook al hadden geconstateerd, maar nu verander jij je verhaal opeens door te zeggen dat de wedstrijd was gewonnen op geluk? LOL!

Tuurlijk Riedewald zijn ingooi was belachelijk en daarmee werden ze geholpen, maar voor de rest heeft United het ‘volwassen’ gedaan door ons op te wachten en ons eruit te counteren en ook nog toe te slaan in dode spelmomenten.

Als Bosz aanpasssingen durfde te maken dat had dat het verloop van de wedstrijd kunnen veranderen. Jij gelooft daar niet in omdat je Bosz dan niet meer kunt verdedigen, maar Bosz zegt zelf dat het niet nodig was om deze wedstrijd te verliezen. Helaas realiseerde hij dat te laat.

Bovendien heb ik nu al meerdere keren gezegd dat ik geen tactisch expert ben, maar dat er echt wel tactici zijn die deze wedstrijden hadden kunnen omdraaien. Dat jij daar niet in geloofd omdat Bosz jouw god is en United te sterk zou zijn, dat is jouw probleem. Jij denkt in dit geval in beperkingen, puur en alleen om Bosz te verdedigen, en dat is een zwakte.
0 0
AjaxPassion
Je snapt het niet hè? Op het moment dat United buitengewoon gelukkig op 1-0 voorsprong kwam, speelde ze een gewonnen wedstrijd. Toen konden ze op de Mourinho manier gaan spelen. Op welke manier spreek ik mezelf dan tegen? En wat klopt er niet aan wat ik zeg over het slechte Ajax en het geluk van United?

Je snapt dus ook al niet wat Bosz bedoelt met 'deze wedstrijd hadden we niet hoeven verliezen'. Hij bedoelt namelijk dat ze de wedstrijd 'in principe' niet hadden hoeven verliezen als ze hun normale vorm hadden gehaald en United niet zoveel geluk had bij die goal(s).

Zoals ik al zeg, maakt het niet uit dat je geen tactisch expert bent, want dat ben ik ook niet, maar iets zinnigs wat hout snijdt heb ik hier nog niet over gelezen.
0 0
AFCAsphere
Ze speelden een gewonnen wedstrijd omdat Bosz geen enkel idee had wat hij tegenover de tactiek van United moest zetten, dat is de conclusie die wij hier allemaal uit kunnen trekken. Je kan hem nog talloze keren proberen te verdedigen, maar ik blijf erbij dat hij deze wedstrijd had kunnen keren, maar het na liet omdat hij niet op een plan B en/of C had getraind.

Mourinho zorgde ervoor dat wij totaal niet in ons spel kwamen. Jij zegt dat we niet in vorm waren, maar dat is complete bullshit. We verkeerden in een prima vorm en hadden al het vertrouwen van de wereld omdat we Kopenhagen, Schalke en Lyon hadden verslagen. Wij verloren de finale niet omdat we uit vorm waren, maar omdat onze trainer niks had in te brengen tegen de bus-counter tactiek van Mourinho. Dan kan je nog zo goed in vorm zijn, maar dan kom je er simpelweg niet doorheen, omdat United die bus heel ‘volwassen’ heeft neergezet.

Ik vind dat je nogal een gebrek aan respect hebt door mij te vragen of ik iets niet snap, terwijl je zelf gebrekkige argumenten brengt die ik onderuit haal. Als jij van mening bent dat we deze wedstrijd nooit hadden kunnen winnen omdat United te goed zou zijn (wat absoluut niet zo was) of omdat zij een ongebruikelijk hoge dosis geluk hadden (wat ook niet zo was) dan mag jij die mening hebben, maar dan heb je een gebrekkige en makkelijke onderuit te halen mening waar ik het duidelijk mee oneens ben. Ik ga mezelf ook niet constant herhalen, want mijn standpunt is duidelijk, maar jij wilt koste wat koste Bosz verdedigen. Daar wil ik je dan veel succes mee wensen, want ik ga niet meer van mij waardevolle tijd verspillen aan een discussie die niet vooruit komt omdat jij te eigenwijs bent om in te zien dat deze wedstrijd wel degelijk gekeerd had kunnen worden, puur en alleen omdat je in beperkingen denkt, zodat je Bosz kunt verdedigen.
0 0
3*stars*3
Zie jouw reactie en ben het mee eens.
Over heel het seizoen genomen, kon je als Ajacied vaak wel genieten en zagen we na jaren weer een leuk Ajax.
Vooral in 2e seizoenshelft was Ajax los.

Zijn grootste fout maakte hij trouwens eerder en dat was in Eindhoven.
Onmogelijk om 120min te strijden in Gelsenkirchen en paar dagen later in Eindhoven weer dezelfde 11 op te stellen.
Kan mij herinneren dat er 2 spelers vroegtijdig voor/in de rust eruitgingen (Traoré/Younes) omdat ze niet fris waren.

PSV was dat seizoen shit en dat was de pot, die je moest winnen om over Fey heen te gaan.
0 0
AFCAsphere
Klopt, ik vond het ook opmerkelijk dat Viergever er weer in stond nadat hij een paar dagen eerder niet normaal meer kon lopen in Gelsenkirchen.

PSV was dat seizoen niet in goede doen, zeker na hun matige CL campagne. We konden ze pakken, maar lieten het na door te weinig frisse spelers op te stellen.
1 0
3*stars*3
Zeker weten.
We kunnen uren doorgaan maar het was gewoon een domme zet van Bosz in Eindhoven.
0 0
AjaxPassion
Tja, achteraf is altijd makkelijk lullen. Tegen Cambuur werd Bosz erop aangekeken dat hij met zoveel Jonkies speelde.

Volgens mij had ik het destijds ook graag wat meer wissels gezien, maar wat had je gezegd als Ajax wél ging wisselen en had verloren?

Die wedstrijd tegen PSV zou je ook de KNVB aan kunnen rekenen.
0 0
3*stars*3
Man, KNVB beker zien ze bij Ajax en PSV al jaren als een “warming-up”, tot de grotere duels.
Bullshit om hem erop aan te kijken want logisch dat je kiest voor B-keus tegen Cambuur en zoals Ten Hag deed tegen Roda.
Lag gewoon aan instelling van die gasten, om Cambuur en laatst Roda, niet gretig aan te pakken.

Ook makkelijk om naar KNVB te wijzen, na Schalke.
Hij koos voor dezelfde 11 en raakte vroegtijdig Younes en Traoré kwijt met klachten.
Je kon bijv kiezen voor Neres en Kluivert vanaf het begin erin.
Verder had je volgens mij jongens als Frenkie, Cerny, Nouri en Donny ook nog op de bank.

En aub niet beginnen dat die te jong waren.
De Ligt en Kluivert waren 17 en speelden (halve)finale(s) EL..
1 0
AjaxPassion
Zoals ik al zei, ik was het er destijds volgens mij ook niet mee eens dat hij dezelfde spelers liet spelen.

Maar je doet net alsof Ajax gegarandeerd had gewonnen als Bosz wél had gewisseld en het een uitzondering is om uit bij PSV een wedstrijd te verliezen. Volgens mij was Ajax ook nog gewoon beter in die wedstrijd.
0 0
AjaxPassion
Ik heb nog welgeteld 0 antwoorden op die vraag gekregen.

Oh wacht eentje trouwens. Plan B, lange halen snel thuis. Maar wat denk je? Dat Ajax daar niet 10x kanslozer mee zou zijn tegen het fysieke United?

Verder ontken ik niet dat de finale slecht was en dat heb ik ook altijd gezegd, maar in hoeverre is dit Bosz aan te rekenen dan?

Je zegt nu, Bosz had in moeten grijpen, maar WAT had hij dan kunnen doen? Niks toch? Dit was de strijdwijze die het beste werkte, dat ie niet werkte, so be it. United heeft het gewoon slimmer gespeeld en door de gelukjes van Utd. was Ajax gewoon kansloos.

Het is ook geen schande om van een team te verliezen die dat seizoen 300 miljoen heeft geinvesteerd, maar dat dat Bosz wordt aangerekend, dat slaat nergens op. Zeker niet als je naar het palmares van Mourinho kijkt. Een echte cupfighter.
0 0
AFCAsphere
Ozy had hier beneden al gezegd dat er wel meer variatie qua aanvallen had mogen zijn.

Ik vind het in ieder geval vrij naiëf van je om te denken dat we met meerdere plannen (B, C of D) net zo kansloos waren geweest. Natuurlijk ligt het in de natuur van Ajax om zelf op te bouwen, maar je ziet dat United je spel keer op keer ontregeld. Dus wat doe je dan? Geen aanpassingen maken? Als je die finale nog 10 keer overnieuw speelt op dezelfde manier dan verlies je hem gewoon 9 keer op identieke wijze.

En ik heb al gezegd dat ik geen expert ben op het gebied van tactiek, dus een echt duidelijk antwoord kan ik je niet geven, maar er lopen echt wel genoeg getalenteerde trainers en tactici die het verloop van de wedstrijd hadden kunnen veranderen.

Bosz had niks kunnen doen? Ja sorry, maar dat gaat er bij mij dus niet in. Bosz heeft het er niet op om aanpassingen te maken, maar dat is iets anders. Hij speelde al het hele seizoen met plan A, zegt ook in dit stukje dat hij te weinig tijd had om een plan B of C te trainen, maar dat moet toch kunnen? Ik zet daar een vraagteken bij, want ik ben dus geen expert en ook geen proftrainer.

En nu breng je dus toch weer het argument dat het geen schande is omdat United zogezegd over een miljardenploeg beschikte. Als je United onder Mourinho hebt gezien dan weet je ook wel dat hij bij verre na niet het maximale uit zijn selectie heeft gehaald. United speelde alles behalve bijzonder. Dat ze een ontzettend stugge ploeg waren die moeilijk waren om te bestrijden, ja dat klopt.

All in all, ik ben niet boos op Bosz, want ik ben hem dankbaar voor dat seizoen, maar ik ben teleurgesteld dat hij geen aanpassingen durfde te maken.
0 0
AjaxPassion
Ik kijk uit naar zijn reactie, want die heb ik nog niet gekregen...

Ik vind het stuitend van je dat je zegt dat je iets per definitie fout vindt (geen plan B), terwijl je het compleet niet kan onderbouwen... Naar mijn mening wás er gewoon geen betere optie, en dat kan toch ook gewoon? Gewoon door ongelukkige momenten, terecht verloren?

"Als je die finale nog 10 keer overnieuw speelt op dezelfde manier dan verlies je hem gewoon 9 keer op identieke wijze."
1. En zou dat een schande zijn dan als je kijkt naar de selectie en mogelijkheden van Man U. tegenover Ajax? Naar mijn mening niet.
2. Daar ben ik het niet mee eens, want de goals die Utd. scoorde waren absurd en bijna ongeëvenaard. Er kwamen namelijk ongelofelijk veel toevalligheden bij kijken.

Je laatste alinea: Zoals gezegd, ik heb nog 0 goed onderbouwde verhalen gehoord hiervoor.
0 0
AFCAsphere
Ik vind het fout dat Bosz toekeek hoe wij kansloos op aan het bouwen waren tegen een United dat ons zonder enige moeite tegen wist te houden? Hoe vaak moet ik dat nog herhalen?

Het punt is dat je veel gevarieerder kunt aanvallen dan dat Bosz deed, dat laat Erik ten Hag dit seizoen zien, maar Bosz liet het blijkbaar na om daar op te trainen. Daarmee beperkte hij zijn ploeg. En dan kun je natuurlijk het argument geven dat EtH over beter materiaal beschikt, maar dat vind ik de makkelijk om te zeggen. EtH heeft een andere mindset dan Bosz.

Door ongelukkige momenten verloren? Hahaha kerel, we schoten één keer op doel! In de 90ste minuut notabene! Ben jij daar tevreden mee als Ajacied? Ik niet. Vervolgens val jij weer terug op argument zoals “United had geluk”, maar dat is veel te simpel om het daarop af te schuiven omdat het niet waar is. Zij wisten ons perfect te bestrijden omdat onze trainer geen aanpassingen wilde maken. Jij zegt een andere mening te hebben, maar dat zou nergens op slaan want het is gewoon overduidelijk dat Bosz tactisch werd overklast in deze finale.

1) Ik heb al gezegd dat Mourinho bij lange na niet het maximale uit zijn selectie haalde, dus qua kwaliteit lagen we echt niet zover uit elkaar als jij wilt voordoen
2) Alleen de eerste goal was gelukkig vanwege die ingooi en de van richting veranderd schot. De cornergoal van Mhikitaryan was gewoon een prima goal waar geen geluk bij kwam kijken.
0 0
ErikDeBosz
Bosz had gewoon hetzelfde moeten doen als Mourinho, helemaal niks. Het is een finale, die moet je proberen te winnen en de manier waarop maakt geen hol uit. Je bent gewoon volledig in het mes gelopen.
4 -1
davidgravemaker
Bosz heeft het natuurlijk goed gedaan en we hebben fantastische wedstrijden gehad, maar vond dat sommige spelers ook te veel krediet kregen bij hem. Ik vond bijvoorbeeld de uitwedstrijd tegen Lyon Traore echt bedroevend slecht, bijna nog nooit iemand gezien die zo veel balverlies in 1 wedstrijd leed. Ik vind de kritiek op het wisselbeleid van Ten Hag zeker terecht, maar Bosz was daarin niet veel beter. We zijn nu gelukkig ook in uit-wedstrijden veel constanter.
2 -1
afcas
ooit gedacht dat beide dat doen doordat ze weten dat ze niet populair waren in amsterdam en dus extreem op resultaat speelden wat spelers betreft? ik kan me nog heel goed herinneren namelijk dat na het tweeluik met schalke nog een hele hoop mensen vond dat bosz moest oprotten. stel zij doen een wissel die verkeerd uitpakt hadden ze gelijk een probleem gehad. kijk naar keizer met rosenborg. men gaat voorbij aan het feit dat rosenborg uit buitenspelpositie scoorde en legt de schuld volledig neer bij de wissel zeefuik erin. dat is keizer tot na zijn ontslag nog blijven achtervolgen. in principe kozen bosz en ten hag er dus voor om meer zekerheid te hebben op het behoud van hun baan. dat vind ik nog wel eens jammer van ajax. een hoop fans die niet zoveel van het spelletje snappen zijn er heel snel bij om spelers/trainers af te vallen waardoor deze trainers minder vrij zijn om hun visie ten uitvoer te brengen zonder te hoeven vrezen voor hun baan.
0 -1
AjaxPassion
Wie was zijn alternatief dan? El Ghazi? Nee daar schiet je iets mee op...
0 0
Kilum
Neres was toen het alternatief. El Ghazi is toen vertrokken in de winter. En Neres gehaald.
1 0
AjaxPassion
Ohja, daar heb je gelijk in :P
0 0
Figo
We waren gewoon volstrekt kansloos in de finale. 1 kans gehad in de 90e minuut. Denk liever aan die thuiswedstrijden tegen Schalke en vooral Lyon. Is ook al weer 1.5 jaar geleden. Tijd dat we dit hoofdstuk afsluiten nu.
4 -1
atalantanio
De realiteit is dat Ajax thuis geweldig was en uit dramatisch. Bosz doet het overkomen alsof Ajax in die finale pech had en net zo goed had kunnen winnen maar buiten de Arena waren dit de resultaten van Ajax in de knock-out fase:

Legia Warschau uit: 0:0
FC Kopenhagen uit: 1:2 verloren
Schalke 04 uit: 0:2 verloren (na 90 minuten), 2:3 verloren (na verlenging)
Lyon uit: 1:3 verloren
Manchester (neutraal terrein): 0:2 verloren

Structureel slecht dus. Die finale halen was fantastisch en thuis hebben we al die clubs weggespeeld, maar Ajax was gewoon niet goed genoeg om op neutraal terrein van een ervaren team als Man Utd te winnen.
6 -1
Babangida83
Je mist Celta uit, Panathinaikos-uit en Standaard-Luik-uit. Die waren vrij ok. Legia-uit was ook prima en Lyon-uit was een wedstrijd met twee gezichten. Ik vind dat je ietwat overdrijft, maar dit was zeker iets waar het elftal nog progressie in liet zien.
Tegen Lyon zag je dat het puur lef/vertrouwen was en dat dit erg broos was: jeugdigheid.
0 0
AjaxPassion
Heb je de uitwedstrijd tegen Lyon überhaupt gekeken?

Voor de rest heb je aardig gelijk, maar aan wie of wat ligt dat dan?
1 -1
AFCAsphere
Die eerste helft in Lyon was echt uitstekend hoor, maar als je het vervolgens nog bijna weggeeft door twee goals in de laatste drie minuten van diezelfde eerste helft en daarna door het oog van de naald kruipt in de tweede helft ... dat was toch wel typisch voor het Ajax dat uit speelde onder Bosz dat seizoen. De kans die Cornel aan het einde kreeg was belachelijk groot, maar gelukkig is hij een matige afmaker. Als daar Lacazette of Fekir had gestaan, dan was 'ie er waarschijnlijk gewoon ingegaan. I know, "als als als" telt niet en ik ben ook gewoon hartstikke trots op het Ajax van 16/17, maar je moet toegeven dat we in Gelsenkirchen en Lyon naast de nodige strijdlust ook van behoorlijk veel geluk hebben genoten.
1 -1
AjaxPassion
Zoals ik al zei, aan wie of wat ligt dat dan?

Het waren duidelijk persoonlijke fouten van Viergever (en ik meen de Ligt) die die wedstrijd naar de tering holpen. Het lag iig niet aan de strijdwijze.
0 -2
AFCAsphere
Ik vind het veel te makkelijk van je dat je 'persoonlijke fouten' als oorzaak aanwijst voor de moeite die wij tijdens deze wedstrijden hadden. Bijvoorbeeld Gelsenkirchen-uit. Ja, die dag hadden veel spelers een off-day, maar Schalke wist dondersgoed hoe zij ons moesten bestrijden, waardoor wij totaal niet in de wedstrijd kwamen. Iedereen kon zien dat het totaal niet liep, maar het leek erop als we 90 minuten door zouden gaan op dezelfde voet. Bosz was en is denk ik nog steeds het type die zich niet wilt aanpassen aan de tegenstander en dat kon je ook toen duidelijk zien. Schalke had ons compleet moe gestreden, want Viergever kon nauwelijks meer rennen en had ook niet meer de kracht om te springen bij de 3-0 van Caligiuri. Uiteindelijk mag je diezelfde Viergever dan ook op je knieëen bedanken dat hij de laatste beetjes energie uit zijn benen perstte en de 3-1 scoorde, want anders was er echt geen goal meer van onze zijde gevallen. Nick liep letterlijk tegen het schot van die verdediger aan. Volgens mij hebben we op de 3-2 na vrijwel geen enkel schot gelost op hun doel. Dan mag je toch wel van heel veel geluk spreken.

En ik vind het niet fijn als je de hele wedstrijd stoïcijns toe zit te kijken hoe je ploeg ploetert, meerdere doelpunten om je oren krijgt en te eigenwijs bent om aanpassingen te maken. Hetzelfde geldt voor die finale. Ik vind Bosz een prima trainer maar jij lijkt hem te verafgoden, terwijl ook hij zo zijn tekortkomingen heeft, zoals eigenlijk iedere trainer. Daarom ben ik ook nu blij dat EtH zo op variatie hamert en meerdere manieren heeft om zijn tegenstander te bestrijden.
1 0
Web
Zo is het, Bosz heeft ons leuke wedstrijden en een finale gebracht, maar dat verafgoden
Nooit concessies doen, soms moet dat.
En is dat nou zo moeilijk, beginnen met linies kort op elkaar, en kijken wat Mourinho er tegen over zet?
Anders maar eens schaak wedstrijd, finale mag ook ten koste van alles.
1 0
AjaxPassion
Hahaha, je doet net of we met concessies wel hadden gewonnen.

En je wil trouwens beweren dat de linies van Ajax niet kort op elkaar stonden? Je hebt het stuk nog steeds niet gelezen hè?

United liet Ajax aan de bal, of had je gewild dat Ajax de bal keer op keer cadeau had gedaan aan United? Ook maakte Ajax alleen aan de bal een kans tegen het fysiek 10x sterkere en fittere United en daarbij hadden ze op die manier de finale gehaald en zaten ze in die flow. Als je het dan ineens om gaat gooien, dan snap je het niet helemaal (en speciaal om jou te overtuigen, dat doet ten Hag ook niet :o !).
0 0
Web
Ik heb zelf de 90 minuten gezien
En heb daar mijm mening over.
Inzakken tegen Mourinho, en kijk maar wat hij er tegen overzet.
Dat deed Ten Hag met Utrecht tegen Kiev ook.
Misschien wel dezelfde verhoudingen?
Ik verzeker jou, mocht Ajax zo ver komen.
Waar ik niet in geloof. Ten Hag zekerheden in bouwt
Sterker nog dat zal mits een goed resultaat thuis tegen Real. In Madrid al gebeuren, let maar op.
0 0
AjaxPassion
Ik doelde op Lyon uit v.w.b. die persoonlijke fouten. De wedstrijd bij Schalke kan ik me niet meer zo goed voor de geest halen, maar ik denk dat je die redelijk goed schetst. Die wedstrijd hadden we echter thuis allang dik moeten beslissen met een 5 doelpunten.

Dat Bosz zich niet gaat aanpassen, dat is een aanname en ook niet waar op basis van het verleden. Hij is bijv. niet voor niks Traore ook in de spits blijven gebruiken. We gaan het zien bij Leverkussen of Bosz zich gaat aanpassen of niet.

Dat ik het een geweldige openbaring vond na al die saaie Ajax jaren dat klopt, maar verafgoden doe ik hem niet. Maar ten Hag kwam vergeleken met Bosz in een gespreid bedje terecht en mocht een half jaar zijn team leren kennen voordat hij moest presteren. Bosz had daar geen tijd voor en had (nogmaals) een dramatische selectie om me te starten.

Nogmaals, hoe had Bosz de finale dan aan moeten pakken?
0 0
AFCAsphere
We hadden thuis van Schalke met ruimere cijfers kunnen winnen ja, maar dat deden we niet. Uiteindelijk gaat het dan met de grootst mogelijke moeite alsnog goed in Gelsenkirchen, maar dan niet dankzij Bosz, maar eerder ondanks hem. Viergever is de absolute held van die avond.

Traoré in de spits gebruiken is een kleine aanpassing, maar hij had wel meer mogen doen om te voorkomen dat Schalke zo over ons heen denderde. Wat dan precies, vraag je? Dat mag je aan een tacticus vragen. Je kan zo weer hetzelfde argument brengen door te zeggen dat ik aanpassingen wilde en vervolgens geen goed voorbeeld geef, maar dat slaat nergens op want een trainer - zeker op zulk hoog niveau - kent meerdere manieren om zijn tegenstander te bestrijden. Ik wilde op een gegeven moment graag meer over voetbaltactiek leren, maar helaas kan ik nu geen specifiek voorbeeld geven.

Jij weet ook dondersgoed dat Bosz vol op de aanval wilde spelen en daarmee liep je bepaalde risico’s. We hebben ervan kunnen genieten maar ook een verhoogde bloeddruk aan over gehouden. Ik zie dit seizoen toch een beter gebalanceerde manier van aanvallen en verdedigen, met als beste voorbeeld de wedstrijden tegen Kiev-thuis en beide wedstrijden tegen Benfica.

Ik ben het met je eens dat Bosz drastische aanpassingen moest maken na het tijdperk de Boer en die credits geef ik hem ook altijd, want dat was echt niet makkelijk voor hem en zijn visie. Toch is het heel zuur dat we ondanks die vooruitgang onder Bosz toch kansloos ten onder gingen in de finale, terwijl dat niet nodig was. Dat kan je wel begrijpen, toch?
0 0
AjaxPassion
Je bent echt een achteraf redeneerder en dat is, zoals ik al meerdere keren aangaf, heel makkelijk. Voetbal is een sport waar de vorm van de dag een rol speelt. Is het een grove fout om uit bij Schalke met dezelfde opstelling te spelen als waarmee hij ze thuis had vernederd? Nee absoluut niet.

Is het überhaupt gek als er een keer een mindere wedstrijd wordt gespeeld of een foutje wordt gemaakt? Nee, natuurlijk niet, iedereen maakt fouten. Jij wilt per se Bosz als zondebok aanwijzen voor het niet winnen van de finale en voor de slechte uitwedstrijd bij Schalke, maar dit is niet nodig i.m.o.

En inderdaad zoals je zelf al zegt, probeer je je gelijk te halen, maar je kunt het niet onderbouwen. Je komt alleen maar met vage 'wat als' scenario's die 0% garantie bieden op een betere uitkomst.

Weet je ook dat Bosz NOUJUIST door die aanvallende instelling de finale überhaupt heeft gehaald? Je doet net of dit een vanzelfsprekendheid is. En nogmaals, welk team maakt geen fouten en welk team heeft er geen 'geluk' nodig om een finale te bereiken? Men wil zoals gezegd blijkbaar per se een zondebok aanwijzen en dat slaat facking nergens op bij zo'n uitzonderlijke prestatie.

"Toch is het heel zuur dat we ondanks die vooruitgang onder Bosz toch kansloos ten onder gingen in de finale, terwijl dat niet nodig was. Dat kan je wel begrijpen, toch?"
Absoluut is dat zuur, maar dit wil je Bosz dus aanrekenen?
0 0
AFCAsphere
En wat is er mis mee dat ik achteraf constateer dat het anders had gekunt? Is dat fout? Nee, ik vind van niet. Bosz denk ik ook niet, of dat hoop ik althans niet. Hij kan uit deze wedstrijd afleiden dat hij zijn ploeg gevarieerder moet laten aanvallen, want dat was ook al een probleem bij Dortmund, zoals Ozy ook al zei. Die Duitse ploegen wisten uiteindelijk heel goed wat het plan van Bosz was en konden het moeiteloos ontregelen, iets wat Mourinho al eerder deed.

Ik zeg overigens helemaal nergens dat ik hem verwijt dat hij in dezelfde opstelling was begonnen in Gelsenkirchen. Hij had wel degelijk tactische aanpassingen kunnen maken. Maar zoals ik al zo’n 50 keer eerder heb gezegd, dat vind Bosz niet leuk en dat was duidelijk zijn zwakte geweest. Of dat nog steeds zo is, dat moeten we gaan zien bij Leverkusen.

Ik zeg notabene meerdere keren dat ik Bosz credits geeft voor het mooie voetbal destijds en ik respecteer hem ook dat hij ons het Ajax teruggaf waar veel Ajacieden naar snakte. Jij doet nu voor alsof ik hem per se naar voren wil schuiven als zondebok, maar dat is complete onzin. Je probeert de rollen om te draaien en mij in negatief daglicht te stellen dat ik Bosz per se als schuldige wil aanwijzen, terwijl jij hem overduidelijk ten koste van alles wil verdedigen door de meeste gebrekkige argumenten te noemen. “United had geluk, wij waren uit vorm, hij kon geen aanpassingen maken”. Allemaal gebrekkige argumenten en dat geeft des te meer aan dat jij Bosz verafgood. Ik heb niets tegen de beste man, ik had gewoon willen zien dat hij getraind had op meer variatie en een plan B en C, zodat we niet zo ontzettend voorspelbaar waren en zodat Mourinho ons spel niet zo makkelijk kon ontregelen. Is dat zo moeilijk te begrijpen en te accepteren? Blijkbaar wel, want je gaat echt tot het uiterste om hem te verdedigen, jeez...

Ik ben iemand die altijd het positieve in situaties wilt zien, ik ben een optimistisch persoon en heb het beste met mensen voor, maar als ik het nodig vind dan zal ik ook het negatieve benoemen. Als dat je niet zint, tja dan... sorry, not sorry!
0 0
Schip
Ik vind ook dat veel te snel werd geaccepteerd dat je van United en Mourinho enkel kunt verliezen in een finale. Wat een bull shit. United was vrijwel gelijkwaardig aan Celta, terwijl Ajax dat ook al was in de prille beginfase, toen Ajax nog lang niet de vorm had die het laat in de 2e seizoenshelft kreeg.

Maar uiteindelijk heb je verloren met 2 goals verschil, zonder echte kansen te hebben afgedwongen. Sorry, maar dan heb je als coach echt geen deuk in een pakje boter kunnen slaan in deze tactische wedstrijd. Verder was de terugkeer van Bosz een frisse wind en ontiegelijk belangrijk voor de identiteit van Ajax en het bewijs dat dit soort voetbal niet gedateerd is, maar een ondateerbaar wapen zal blijven zolang je de lef hebt het te spelen.
6 -2
Babangida83
Spaanse ploegen spelen in de groepsfase altijd met een grotendeels tweede elftal. Kan me nog herinneren dat Ajax het thuis nog benauwd kreeg toen Aspas en Guidetti erin kwamen.
Daarnaast was Celta tegen United ook vrij kansloos en werd het spannend omdat United zich het laatste kwartier ofzo al door waande.
0 0
3*stars*3
Sterker nog, United kwam thuis heel goed weg tegen Celta.
Guidetti met een grote misser in de slotfase.
Maar met hangen en wurgen wist United toch finale te halen.
1 0
AjaxPassion
Kom eens met een oplossing dan? En kom niet aan met de dooddoener, ik ben geen Ajax-coach...
0 0
Schip
Er zijn altijd verschillende mogelijkheden. Als je tegen een fysiek sterk centrum als dat van United speelt, dan speel je toch gewoon met een valse 9, of iig een teruggetrokken spits? Wat je nu de Bayern variant noemt met Tadic, was al lang gemeengoed onder Cruijff tegen Engelse ploegen. Barca heeft dat zo ook een paar keer gedaan tegen PL ploegen.

Dat heeft als voordeel dat je 9 minder statisch is en je een beter bezet middenveld krijgt. En dat was wel nodig tegen United dat daar Ajax vastzette. Dan had je meer kans met een extra man je vrije man te vinden en je er onderuit te spelen.

Of anders wel een verdediger op Fellaini zetten en 1 op 1 spelen. Wat was er te verliezen? Je moet ergens die man extra creëren en van de backs kwam dat niet. Van Gaal kwam er in 95 tegen een veel defensiever spelend Milan toch ook niet aan in de eerste helft? Die liet Rijkaard ook inschuiven.

Dat een tegenstander een antwoord heeft, hoef je je niet voor te schamen. Maar je kunt je er toch niet bij neerleggen. En dat gebeurde wel. Vindt Bosz nog steeds een held hoor ;)
1 0
Web
Web heeft het niet op Bosz, klopt
Maar volgens mij heeft AjaxPassion aandelen in Bosz, je kunt ook doorslaan.
Man wat neemt hij het op voor hem
2 -4
JPM
Doe toch niet zo verschrikkelijk kinderachtig, gozer..
4 -2
AjaxPassion
En dan ook nog over zichzelf in de derde persoon praten :')
0 0
Babangida83
Heb ff gemist dat dat niet meer mocht? Tis niet zo dat hij dat de hele tijd doet ofzo.
0 0
Web
Vorige week kwam je met een topisch van Turbo aan. Ik vind zelfs dat dit nooit mag
0 0
Web
Jij doet niet anders, dan er anderen bij te halen
0 0
Schwalbino
Het siert hem wel dat hij nu terugkomt op zijn eerdere visie dat de spelers hun niveau niet haalden. Ajax had idd geen goed plan b.
0 -1
AjaxPassion
Vond jij wel dat de spelers hun niveau haalden dan? Wat had plan B moeten zijn?
0 0
Schwalbino
Bosz geeft aan dat Ajax zijn spel van vroeg storen en van daar uit aanvallen niet kon spelen omdat United de lange bal speelde. Als het team daar geen antwoord op heeft, halen de spelers natuurlijk ook hun normale niveau (als ze dat spel wel kunnen spelen) niet.

Hier is dus het niet halen van hun niveau het gevolg van het niet kunnen uitvoeren van plan A. De wedstrijd werd dus niet veloren omdat de spelers hun niveau niet haalden maar omdat ze tactisch geen antwoord hadden op de manier waarop United speelde.

Er bestaat een plan b dat elke voetballer kent: opportunistisch spelen. Ik zeg niet dat dat de overwinning had gebracht maar het had wel veel twijfel uit de ploeg kunnen halen.
2 -1
AjaxPassion
Juist. Maar als je, zoals je zelf al aangeeft, al weet dat 'plan B' al helemaal volstrekt kansloos is, dan ga je toch niet plan B gebruiken? Dat is precies wat Bosz aangeeft.

Of anders gezegd, waarmee was de winkans van Ajax het grootst volgens jou? Plan A of plan B?
0 0
AFCAsphere
Ozy had het al genoemd in deze thread: Bosz zijn tactiek beschikte over te weinig variatie qua aanval. Mourinho hoefde niet veel moeite te doen om onze aanval te analyseren en te ontregelen. Dat je je niet aanpast aan de tegenstander is één ding, maar als je vervolgens 90 minuten lang stoïcijns op dezelfde manier gaat proberen op te bouwen en aan te vallen is gewoon compleet zinloos tegen een trainer als Mourinho.
2 0
Schwalbino
Het gaat erom hoe je tijdens de wedstrijd reageert als je tactisch plan niet opgaat. Ajax komt vroeg in de wedstrijd op achterstand. Veel meer balbezit maar geen kansen. Wel veel gebrei op het middenveld maar geen rendement. In de rust had hij de spelers kunnen opdragen om opportunistisch te spelen. United meer aan de bal laten komen.
2 0
afcas
ajax kan niet counteren...
0 0
AFCAsphere
Niet? Heb ik dit huidige seizoen toch regelmatig succesvol zien gebeuren.

Dat Bosz daar destijds geen gebruik van wilt maken, tsja... dat is gewoon jezelf beperken.
1 0
AjaxPassion
Toen stonden ze 1-0 achter en was er weinig aan de hand.

Achteraf praten is makkelijk en plan B had al helemaal niet gewerkt
0 -1
Web
Mee eens
0 -3
Babayaka
Topper riedewald gooide lekker in dat is wat ik me nog herinner.
0 0
AFCAjaxMidNineties
Als. Mits. Maar. Het was een volslagen maar dan ook echt volslagen kansloze wedstrijd. Ik zou oprecht willen dat het niet waar was maar het heeft voor mij het hele mooie gevoel van al die wedstrijden daarvoor in 1 avond compleet te niet gedaan. Helaas voelt het zo dramatisch bij mij. Heb er ook nooit meer iets van teruggekeken dat Europacup seizoen. Je stond uiteindelijk voor lul in heel Europa. als zijnde, wat doet die ploeg in godsnaam in de finale? Zelden tot nooit is een ploeg zo letterlijk kansloos geweest in een grote finale.
1 -3
Siemmie
Als er één club was die dat seizoen niet voor lul stond in Europa, dan is het Ajax wel. Elke krant in Europa schreef, net als nu, lovend over Ajax in Europees verband. Ook ná de finale. Iedereen wist wat Ajax in de finale deed en hoe ze daar gekomen waren. Dat we vervolgens in de finale niet best speelden, het zijt zo. Ik weet wel zeker dat er vrij weinig Europeanen waren waarbij Ajax na de finale voor lul stond. De lange, fantastische weg die Ajax naar de finale heeft afgelegd, weegt veel zwaarder dan de finale zelf.

Je mag best een andere mening hebben, maar beweren dat Ajax voor lul stond is weer het andere uiterste.
3 -1
AjaxPassion
"Het heeft voor mij het hele mooie gevoel van al die wedstrijden daarvoor in 1 avond compleet te niet gedaan. Helaas voelt het zo dramatisch bij mij. Heb er ook nooit meer iets van teruggekeken dat Europacup seizoen. Je stond uiteindelijk voor lul in heel Europa. als zijnde, wat doet die ploeg in godsnaam in de finale?"

Hahaha wauw wat een absurde leeghoofden reactie is dit.

Ajax stond nota bene voor het eerst sinds 21 jaar weer in een Europese finale...
21 jaar!!! Geen enkele prestatie of spelopvatting kwam hier ook maar bij in de buurt in die jaren.

Heb je überhaupt het interview gelezen? Jij zou er in ieder geval enorm veel van op kunnen steken en het zou daarnaast goed zijn voor je objectiviteit...
1 -2
AFCAjaxMidNineties
Prima. Dit is mijn mening. Ik denk dat jij er nog veel van kan opsteken dat andere mensen een andere mening en een ander gevoel kunnen hebben over iets. Dat het niet in je persoonlijke straatje past blijkbaar dat iemand zich hierover zo kan voelen zegt veel meer over jou dan over mij.
3 0
Web
Dat kan niet bij AjaxPassion, Bosz en Turbo hebben het uitgevonden
1 -1
AjaxPassion
Je mening is volstrekt ridicuul, getuigd niet van enige realiteitszin.

Zoals ik al zei:
Ajax stond nota bene voor het eerst sinds 21 jaar weer in een Europese finale... 21 jaar!!! Geen enkele prestatie of spelopvatting kwam hier ook maar bij in de buurt in die jaren.

Als je dat niet op waarde kan schatten dan zegt dat ook een hoop over jou...
1 -3
Web
Mening ridicuul, je bent ook nog een dictator ook
Zoek een ander land, waar je geen mening mag geven
2 0
AFCAjaxMidNineties
Prima. Fijne dag nog.
2 0
AjaxPassion
Dankje, hetzelfde.
0 -3
geronimo
Ik vond het een afknapper dat Ajax zo kansloos de finale verloor en als hij daarna de ploeg in de steek liet was ik klaar met Bosz
3 -5
Schwalbino
In de steek laten is een groot woord. Clubs dumpen trainers aan de lopende band. Iedereen vind dat normaal. Als een trainer de kans krijgt om zich te verbeteren dan gaat ie doorgaans want hij weet ook hoe makkelijk het sentiment bij een club kan omslaan. Dat verhaal achteraf over het verschil van inzicht over technische dingen heb ik altijd met wat zout genomen.
4 0
geronimo
Laatste zin ben ik helemaal met met jou eens en de rest eigenlijk ook wel zo'n kans bij zo'n grote club zoveel geld erbij krijgt hij waarschijnlijk nooit weer
1 -1
Web
Nee maar dat was niet Bosz zijn schuld?
Dat was Ajax zijn schuld?
Tenminste dat vinden de meesten hier.
Onana dacht daar anders over.
2 -5
grannig mokum1
1 verdediger er achter en 1 ervoor Fellaini zo doet ze ook in het PL
0 -1
jackwolf
Veltman, Riedewald, Younes...we zijn nu zoveel sterker.
3 -2
OKP-AFCA
Ah een topic voor Web, om zich nog eens even uit te leven.
6 0
Web
Valt mee hoor, geef mijn mening.
Maar Bosz is hier heilig
AjaxPassion leeft zich veel meer uit.
0 -3
ghouleseddik
Ik vind het vooral jammer dat we 'm zo kansloos verloren hebben, van een ploeg die er niet eens een mooie wedstrijd van wilde maken.
0 0
chrisjuhhh
Ik kan mij herinneren , dat ik toen zei van ; Neres op rechts , Traore in de spits en vd Beek voor Schone , dan hadden ze het zeker gered, want je ben dan verrassend tegen over Mourinho
1 -3
AjaxPassion
Ja, goed plan man. Haal je enige opbouwer er ook nog eens uit...
0 -2
chrisjuhhh
Nou wat bouwde Schone op zeg phoe lig er nu nog wakker van .
Ziyech speelde ook toen nog hoor
0 0
AjaxPassion
Ziyech die opbouwt? :') Hou maar op.
0 -1
ajaxinho
Ben het niet eens met de situatie Klaassen.
Niet zoals de foto aangeeft.
Sanchez is al naar rechts gedraaid en ziet Dolberg niet meer als optie.
Je kan Klaassen kwalijk nemen dat hij niet vrijer/dwingender aanspeelbaar is.

Ik heb in de finale extra op Sanchez gelet,
omdat hij richting de finale erg onzeker speelde.
Zo onzeker dat ik hem betichtte van omkoperij.
Was niemand anders dat opgevallen (tegen Schalke en Lyon)?

Verder vind ik dat Ajax (en elk ander club) altijd een Plan B moet hebben.
Omdat Ajax zijn talenten in verschillende aanvallende systemen opleid.
Ook Ten Hag moet de (welbekende) punt naar achteren weer inleiden.
Anders kan hij in hetzelfde mes lopen als Bosz.
1 -2
Restored
omkoping hoe dan? Sanchez heeft ons zo vaak gered in die EL campagne...
0 0
AjaxPassion
Wat een onzin over omkoperij. Sánchez is een geweldige verdediger, maar een hele matige opbouwer. De onzekerheid komt voor uit zijn onkunde, niet uit omkoperij.

Stel eens een plan B voor dan? En houdt hierbij eens in het achterhoofd welk team Bosz in de maag gesplitst kreeg van zijn voorganger de Boer...
1 -1
ajaxinho
3-4-3 had gekund bij een achterstand.

Schone op 6
Ziyech/Frenkie/VdBeek/Nouri als halven
Klaassen op 10
0 0
Babangida83
Volgens mij gebruikte hij dat ook in de finale toen Frenkie er op t laatst nog inkwam.
0 0
KingJames23
Doordat te hag met 2 controleurs speelt krijgen we heel weinig tegendoelpunten. Anders had hij wel met de punt naar achteren gespeeld.
2 -1
Restored
Niemand haalde zijn niveau die dag...
0 0
Ajaxxxisdebeste
Dan proberen we het dit jaar even overnieuw, mag ik dromen, ja ik mag dromen...
1 -1
Ozymandias
Het grote probleem van de speelstijl van Bosz is dat er veel te weinig variatie in het opbouwspel aanwezig is. Daardoor was het voor Manchester United makkelijk om Ajax te dwingen via Sánchez (de zwakke schakel in de opbouw) op te bouwen. Dit was ook het probleem van Dortmund toen Bosz daar de hoofdtrainer was. Zodra de Bundesliga clubs door hadden dat Dortmund maar twee/drie variaties in de opbouw hanteerde stelden de ploegen zich daar op in en werd de opbouw van Dortmund elke wedstrijd geheel ontregeld. Ik hoop dat Bosz sinds zijn ontslag bij Dortmund heeft onderzocht hoe hij in zijn speelstijl meer variaties in het opbouwspel kan toevoegen. Anders zal hij bij Bayer Leverkusen zeker weer vroegtijdig worden ontslagen en dan zal het moeilijk worden om nog een buitenlandse werkgever te vinden. De intentie waar Bosz zijn ploegen mee laat spelen is geweldig maar in zijn speelstijl heeft de tactische uitvoering daarvan heeft zeker nog grote zwaktes.
4 -3
Joseph
Ik denk dat als hij met Blind, de Ligt en Frenkie deze speelstijl zou hanteren, het niet te stoppen zou zijn. Hij had achterin bij Ajax geen goede opbouwer, het is al een wonder dat het überhaupt zo goed lukte. Dat het team van toen de finale kon spelen van de Europa League, is niet het werk van een trainer met grote zwaktes in zijn tactische uitvoering. Zeker als je ziet hoe hij thuis tot 2x toe een sterkere tegenstander van de mat speelde.
1 -1
Web
Ik ben het met je eerste alinea eens
Maar als het dan werkelijk een top trainer is?
Hoe kan het dan zo fout gaan bij Dortmund?
Voor Bosz kwam was het goed, Bosz was nog niet weg en ze wonnen weer
Dat heeft toch met tactisch inzicht ( neer zetten van het team ) met de trainer te maken?
1 -2
Babangida83
Zou ook met zijn sociale skills te maken kunnen hebben of met een ruzie tussen een invloedrijke speler en de coach. Politiek met het management. Er zijn vast nog wel andere redenen te noemen ook. Denk dat het een combinatie is. Zijn tactiek is vrij rigide en naar mijn idee terecht, maar dat accepteert niet iedereen. Het is toch een niet veel gebruikte tactiek. Dus dat moet je durven als trainer en speler. Denk dat je Bosz na vele succesverhalen moeilijk kunt gaan pakken op één buitenlands avontuur. Ben wel daardoor extra benieuwd naar zijn tweede avontuur. Denk dat Bosz wel geleerd heeft van Dortmund (niet tactisch, maar politiek).
0 0
AjaxPassion
Danku.
0 0
AjaxPassion
Weet je nog hoe de staat van Ajax was toen Bosz het roer overnam?
- Zijn zeer ervaren 1e keeper vertrok vlak voor het verstrijken van de transferdeadline,
- Hij had een LB die er helemaal niks van kan (Dijks)
- Hij had een matige centrale verdediging (Viergever en Veltman)
- Een dramatisch opbouwende RB
- Een betonnen middenveld (Bazoer, Gudelj, Klaassen),
- Zijn 1e spits vertrok midden in een cruciale fase (kwalificatie CL) en
- Zijn rechtsbuiten El Ghazi was totaal geen geschikte rechtsbuiten voor Ajax.

Uiteindelijk heeft hij samen met zijn staf gedurende het seizoen enorm veel rechtgetrokken, maar hij bleef zijn zwakke plekken houden die hij niet 1-2-3 kon oplossen. Sánchez was opbouwend een drama, Riedewald moest de finale spelen zonder ritme, Klaassen en Ziyech zijn opbouwend dramatisch.

Van die zwakheden heeft Mourinho gebruik gemaakt. Wat had Bosz anders moeten doen volgens jou dan? Hoe had hij na een moeizame begin en met een enorm druk wedstrijdschema, met dit spelersmateriaal, zijn opbouw kunnen verbeteren?
2 -3
Knalpot
Jaja nu weten we het wel Petertje.
0 0
Web
Dat moet hij ook nog eens willen?
Waar heeft hij zich aangepast?
0 -3
Arie Vink
De finale was een anticlimax na een mooi toernooi. Uit waren we niet altijd even goed, maar thuis was een genot om naar te kijken. Ik hoopte enorm op dezelfde inzet en passie als de thuiswedstrijden, maar het werd een matig, zwak potje. Zonde, maar ik kijk nog steeds terug op een bijzonder Europees jaar.
1 0
AjaxPassion
Precies wat je zegt. Alleen valt het met de slechte uitwedstrijden ook wel mee. Ajax was tegen Lyon uit in de 1e helft (op de laatste paar minuten na) geweldig. Een aantal persoonlijke fouten gaven een enorm vertekende ruststand en daaruit komt natuurlijk scorebordjournalistiek voort.

De enige écht slechte uitwedstrijd was die tegen Schalke, maar die wedstrijd had Ajax een formaliteit moeten maken aangezien ze Schalke thuis werkelijk compleet van de mat speelde. Verder was de uitwedstrijd tegen Kopenhagen ook niet goed, maar slecht is een groot woord.
0 -1
AjaxPassion
Wauw, echt een geweldige tactische analyse van Bosz (geïnterviewd door Pieter Zwart en Michel de Hoog, 2 van de beste analisten in NL). Klopt helemaal tot in detail.

Je moet echt eens het originele stuk lezen, echt geweldig leesvoer:
https://decorrespondent.nl/9054/we-spraken-met-peter-bosz-in-detail-over-de-details-die-wedstrijden-beslissen/799542125910-03507cfa
4 -2
Caparzo
"Ze Zpeziol Wan" met zijn "alles voor de winst" versloeg Bosz doodsimpel, beter had hij anders geanticipeerd (wist wat ging komen). Het "geen tijd gehad" om te trainen op een plan B hoor ik voor het eerst, vind ik een uitvlucht 1,5 jaar na dato. Het was "wij passen ons niet aan", dat zei hij toen zelf en nu probeert hij de geschiedenis wel heel opzichtig in een ander licht te zetten. Maargoed, gedane zaken hebben geen keer, het was een mooi Europees jaar desondanks, daarvoor zijn we hem dank verschuldigd.
3 -3
AjaxPassion
Heb je het originele stuk gelezen? Ik heb bovenstaande knip en plak stuk nog niet eens gelezen, maar ik kan me voorstellen dat die sensationeel verdraaid is.
0 0
mcatarinob
Onder Bosz heeft ajax mooi en aantrekkelijk voetbal laten zien. Wat bij mij is blijven hangen van die finale is, dat ze ajax niet in hun spel hebben laten komen.
1 0
Babangida83
Precies. Maar Bosz had daar een aantal interessante tegenzetten voor die in principe ook werkten. Mijn conclusie is dan dat ons team nog te jong was om niet onder de indruk te raken van én de finale én de instelling van Manchester United. Dan helpt zo´n slechte ingooi van Riedewald ook niet mee, want als je achterkomt tegen Mourinho, dan wordt het nog moeilijker. Verder vond ik United ook wel gewoon een goede ploeg.
1 0
ajaxinho
Dat is de juiste conclusie.

Je kan er van alles op analyseren.
Maar de meeste spelers waren nog niet rijp voor de finale.
Dat zag je eigenlijk al in de moeizame finales (Schalke- en Lyon-uit) ervoor.
In die wedstrijden was de druk al heel hoog.
1 0
Babangida83
Precies, dat zag je in die uit-wedstrijden ook. En dan is een finale natuurlijk dubbel zoveel druk.
0 0
AJAIXIXIXI
Klopt, Mourinho speelt dan wel verschrikkelijk voetbal maar hij had voor die wedstrijd wel een uitstekend plan om ons vast te zetten.
1 0
N-ajax
De finale was deels gewoon pech, en deels tegen een veel betere tegenstander moeten spelen. United had nauwelijks kansen, en scoren de eerste goal door een blunderende ingooi van Riedewald, en een waardeloos schot door Pogba dat toevallig van richting verandert wordt. En als je eenmaal achter staat tegen Mourinho dan win je zo'n wedstrijd niet meer.
1 0
AjaxPassion
Zoals regelmatig aangegeven was Klaassen (en de voetballend slechte Sánchez, maar dat wist iedereen al) de hoofdreden van het verliezen van de finale. En dat kwam niet alleen door het slecht verdedigen bij de 1e goal. Het kwam namelijk door zijn aanspeelbaarheid.

Bosz had achteraf gezien misschien beter met Frenkie op het middenveld kunnen spelen. En toen had ik vooraf eigenlijk ook Traore in de spits verwacht, zijn bewegelijkheid had wellicht ook kunnen helpen.

Verder zat het voor United allemaal ook enorm mee en voor Ajax helaas absoluut niet.
1 -4
Web
Vreemd dat Ten Hag wel iets gereserveerd speelt tegen Benfica waar het niet liep, de tweede helf thuis tegen Kiev het zelfde, die heeft wel tijd om dat er in te krijgen?
Bosz zal nooit, maar dan ook Nooit toe geven dat hij fout zat
Uit tegen Schalke ging het al zowat fout, daar had je ook gereserveerd moeten spelen
Zo denk ik er over, hij kent maar een taktiek, is tactisch lang niet zo goed onderlegd dan Ten Hag
Bosz is in een ding veel beter, met de mond.
De kritiek zal wel weer komen, maar zo denk ik er over.
6 -6
AjaxPassion
Je hebt het over Benfica, welke wedstrijd bedoel je?

Ja, Ten Hag heeft weldegelijk tijd gekregen om dat erin te krijgen, hij heeft namelijk een half jaar gekregen om aan zijn spelersgroep te wennen. Daarnaast was er met zijn spelersgroep niet zoveel mis als met hetgene wat Bosz in zijn maag gesplitst kreeg.

Zoals Joker hieronder al zegt, geeft hij zijn fouten weldegelijk toe. Dit zegt dus meer over jou dan over hem.

Ajax had het destijds thuis tegen Schalke al af moeten maken, een slechte wedstrijd zoals uit kan er altijd tussen zitten. Toch werd de volgende ronde uit het vuur gesleept, waarom focus je je daar niet op?

Hierna bestaat je bericht enkel uit rancune en jouw subjectieve mening, maar dat is iedereen hier al gewend.

Ik ben benieuwd of je hier nog inhoudelijk op in gaat. Ik verwacht zoals gewoonlijk van niet.
0 -1
Web
Om je laatste alinea, kan ik het al niet opbrengen
Alsof ik nooit ergens inhoudelijk op reageer
Ik heb hele discussies gehad met anderen bv ETM maar met respect.
En dat mis ik bij jou.
1 -2
AjaxPassion
Je bevestigd enkel mijn verwachting. Zoals voorspelt ga je weer niet in op een inhoudelijke discussie.
0 -1
Joker
Web ik citeer uit het stuk hierboven

Nu ik de wedstrijd heb terug gekeken "Ik heb mijn spelers te kort gedaan"

wat zal hij daar mee bedoelen?

Ik citeer jouw Bosz zou zijn fouten nooit toegeven :)
1 0
Babangida83
Dat is interessant, want zowel uit als thuis had Benfica er naar mijn idee wel een paar meer kunnen scoren, maar spelen ze het gewoon niet goed uit. Nu heeft Ajax inmiddels ook wel wat meer kwaliteit en ervaring, en dat scheelt natuurlijk ook. Volgens mij is dat gewoon een ´lood-om-oud-ijzer´-discussie. Heeft niks met opvatting te maken.
2 0
AjaxPassion
Wat bedoel je met gereserveerd Web? Je weet dat je ook met een tegenstander te maken hebt met de tactisch sterkste coach van de wereld?

Het is duidelijk dat je niet het hele interview hebt gelezen en zo ken ik je ook weer... Bosz legt daarin tot in detail uit waarom het misging.

Lees dit eens: https://decorrespondent.nl/9054/we-spraken-met-peter-bosz-in-detail-over-de-details-die-wedstrijden-beslissen/799542125910-03507cfa

Dan mag je het nog eens proberen.
4 -1
Web
Begin het jaar eens goed om je niet zo druk te maken over mij?
Zo ken ik je weer, jij kent mij helemaal niet, gelukkig.
Als jij niet begrijpt wat gereserveerd betekend?
Kijk je eens de tweede helft van Ajax - Kiev. En Benfica thuis.
Iets meer mensen achter de bal, de ruimtes klein houden ( zeker zelf nooit gespeeld )

Jij met je Sanchez en Klaassen, moet ik dat serieus nemen?
0 -5
AjaxPassion
Als ik me druk maak om bullshit dan begin ik het jaar slecht? Ik ken de gebruiker Web helaas maar al te goed. En OKP-AFC en zijn likers zo te zien ook...

Zoals ik al zeg, Je weet dat je ook met een tegenstander te maken hebt?

"Iets meer mensen achter de bal, de ruimtes klein houden ( zeker zelf nooit gespeeld )"
Mij verwijten dat ik zelf nooit heb gespeeld en dan complete bullshit uitkramen. Heb je überhaupt de wedstrijd tegen United gekeken?
0 0
Web
Ik vind dat jij bulshit uitkraamt, en ook nog op een heel agressieve wijze ook, maar dat zal je wel niet door hebben zelf.

De grootste bulshit was over Nouri, echt toen wist ik dat je niet goed bent en een Bosz aanbidder bent
Bosz op de stoel van de dokter, sinds die tijd neem ik je niet meer serieus, gewoon klein verstand.
0 0
AjaxPassion
Zoals voorspelt ga je weer niet in op een inhoudelijke discussie en compleet off-topic. Zo ken ik je weer Web.
0 0
Web
Kijk nou eens rustig op dit topisch
De scherpte waar jij jou gelijk wil halen, geen ruimte voor andere inzichten, meningen, gaat mij veel te ver. Schrol eens naar boven, misschien schrik je er zelf van
0 0
..::Rootje::..
Kijk jij eens de wedstrijd Ajax-Munchen terug. En vooral naar de kans van Munchen in de 12e minuut.

Met je gereserveerder spelen.
4 0
Web
Daar ben ik het helemaal mee eens, Ajax speelde een moment met 7 spelers voor de bal, keek ik heel erg van op, gebeurt namelijk bijna nooit onder Ten Hag
Of dat nou te maken had met Blind en Frenkie verkeerd neer gezet was?
0 -2
trodat4030
Verkeerd neergezet? Door de meesterlijke en tactisch geniale Erik de supercoach Ten Hag? Hoe kan dat nou? Die doet toch altijd alles goed?
1 -4
Web
Juist, iedereen maakt fouten.
Ik ben de laatste die dat niet zegt.
Maar jij vind Ten Hag niets, prima toch.
0 0
NuchtereAjacied
"Vooral met het hoofd was Fellaini in Stockholm onverslaanbaar. Onze landgenoot won maar liefst 15 luchtduels, dat waren er drie meer dan alle Ajax-spelers samen. En bovendien een nieuw record in de geschiedenis van de Europa League. Niet alleen een record van de finales, maar van alle wedstrijden ooit gespeeld in die Europa League. Indrukwekkend."

Aldus diverse bladen waaronder Nieuwsblad.BE. Nou ben ik de eerste die niet alles gelooft wat geschreven wordt, maar ik kan me nog veel te goed herinneren dat Fellaini irritant goed speelde. Ajacieden kwamen er tegen hem niet aan te pas.
0 -3
Babangida83
Daar was bewust voor gekozen, dus dat is dan ook niet zo gek natuurlijk.
0 0
AjaxPassion
Lees het originele interview eerst eens, voordat je onzin uit goedkoop scorende media gaat posten.
0 -1
ETM
Fellaini won steeds ja en kopte naar zo goed als niemand. Het was niet zo relevant. Net als dat Frenkie in het centrum ook niet zo relevant was als dat men dat dan graag wilt zien.
Wat wel zo was was dat Man U Ajax geen spelers gaf om onder druk te zetten. Het vrijlaten van Sanchez speelde in de openingsfase een rol, en wel een belangrijke want Ajax begon onrustig door veel foute inspeelpasses..
Cruciaal voor de aanpak van United was het op voorsprong komen. Riedewald hielp een handje.
Ik vind wel dat Ajax haar niveau niet haalde. Het plan-b gelul na die pot vond ik heel hinderlijk. Zo ook het naar beneden lullen van de prestatie.
Nog hinderlijker was dat het er het seizoen erop alsmaar ging om (modewoord) planb.. terwijl plan a toen meestal nergens op leek.

Ook stoor ik me trouwens aan hoeveel mensen Lyon uit als voorbeeld noemen van een slechte uitwedstrijd. Dat was het namelijk helemaal niet. Is puur scorebordjournalistiek..
4 0
Web
De eerste helft uit tegen Lyon, vond ik de beste uit helft van het hele seizoen
2 -3
AjaxPassion
Goed stuk en vrijwel helemaal eens!

Frenkie i.p.v. Klaassen had i.m.o. wel een wezenlijk verschil kunnen maken (of bedoel je dat niet met Frenkie in het centrum?), al was Frenkie toen natuurlijk nog niet zo ver als nu. Maar zijn basiskwaliteiten sloten wel 100x beter aan bij de behoefte die Ajax had in die wedstrijd.

Het vrijlaten van Sánchez was de key van de wedstrijd. En niet alleen in het begin, maar de hele wedstrijd.
0 0
insectenverdelg
uit Lyon was geheel niet alecht. althans, niet de 1e helft. De 2e helft werd het minder. Wel kregen ze kinderlijk eenvoudig voor de rust nog doelpunten tegen. Zo makkelijk mag dat niet, en dat gebeurt ten Hag 9ok veel minder snel. Schalke uit was daarentegen wel echt een mindere pot.

En dat Ajax niet haar niveau haalde kwam ook door t tactisch plan van Mourinho. Het zag er niet uit, maar Ajax had er geen antwoord op.
1 0
ETM
Klopt. Maar Ajax speelde als van slag, en dat is hoe slap het ook klinkt ook iets dat je krijgt met zo'n jong elftal. Men wil ook nog wel eens vergeten dat ManU gewoon favoriet was. Ajax had een hele goede pot nodig en dat was het van Ajaxkant echt niet.
2 0
FlyingDutchMan
Klopt, het was alle ballen op Fellaini en die kopt ze naar een teamgenoot..
0 0
AjaxPassion
Daar kwamen welgeteld 0 kansen uit.
0 0
insectenverdelg
beetje zoals PSV thuis dit jaar won met de Jong in de spits.
0 0
koenos1
Mocht Ten Hag ooit pleite gaan, dan mag Bosz na zijn succesvolle periode bij Leverkusen weer terugkeren.
14 -6
Babangida83
En daarna Ten Hag weer terug :-). Lekker afwisselen. Ik zou Keizer ook wel graag weer eens terugzien, overigens. Denk dat we het beste nog hebben gemist van hem.
1 0
Michelangelo
bosz hoeft nooit meer terug te komen. Heeft ajax gewoon in de steek gelaten.
2 -2