Onana: 'Hoop dat ik dat vooroordeel kan veranderen'

BartVeenstra, 23-11-2018 om 08:15, 5441 views, Marca |

Shop nu het nieuwe Ajax-uitshirt 2020-2021!

André Onana hoopt dat hij als donkergekleurde keeper de vooroordelen over donkere keepers kan weerleggen. De keeper vertelt in een interview met Marca over de gedachten van sommige mensen over donkere keepers.

Voordat het zover is, gaan we eerst terug naar de Europa League-finale van 2017. Ajax verloor van Manchester United (0-2), waarna Onana kort sprak met Manchester United-manager José Mourinho. De Portugese trainer gaf Onana complimenten en daarnaast vroeg hij of de keeper voor Kameroen of Nederland zou gaan spelen. Uiteindelijk viel de keuze op Kameroen.

'Het is voor een club als Ajax niet eenvoudig om een gekleurde keeper van twintig de kans te geven. Ik zie dit niet gebeuren bij andere clubs. Daarom ben ik Ajax en Nederland dankbaar, maar ik heb gekozen voor Kameroen. Daar ben ik geboren', aldus Onana over zijn keuze.

'Ik ben er trots op dat ik gekleurd ben, dat zeg ik hardop. Ik verstop me er niet voor', aldus Onana, die wel baalt van een bepaald vooroordeel. 'Sommigen denken dat donkere keepers zich niet kunnen concentreren, maar dat is niet het geval. Ik hoop dat ik dat vooroordeel bij de mensen die dat vooroordeel handhaven kan veranderen.'

Delen!
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
trooop
Totaal verknipt om trots te zijn op je huidskleur. Dan ben je echt niet fris in je hoofd.
Stel je trouwens even voor dat rutte of wilders zoiets zou zeggen. Het land zou te klein zijn.

Er zijn een paar algemeenheden in voetbal, die iedereen kent die al wat langer kijkt, die nou eenmaal langs nationale/raciale lijnen lopen. Ik neem aan dat iedereen snapt dat dat geen racisme is, hoewel onana dat hier wel een beetje lijkt te suggereren. Één zo’n algemeen bekend feit is bijvoorbeeld dat afrikaanse keepers de clowns van het keepersgilde zijn. Het verschil met de rest is verkleind, maar nog niet verdwenen. Dat kan iets biologisch maar ook iets cultureels zijn, maar het lijkt op het oog toch wel degelijk iets met concentratie te maken te hebben.

Soortgelijke bekende feiten zijn dat aziaten klein en toegewijd zijn, dat donkere afrikanen het beste fysiek hebben, dat noord en west-europeanen de tactiek en discipline hebben en de romaanse taalgebieden (zuid-europa en zuid-amerika) de passie en de techniek.
0 -5
ETM
Onana of Rutte die dat zegt is totaal onvergelijkbaar.
Onana zegt t ter verdediging van zn huidskleur. Die in deze contekst namelijk dus als iets negatiefs gezien wordt. Daarnaast is Rutte een man die vanuit zn functie alle kleuren binnen het land vertegenwoordigd, maar dat is eigenlijk nog bijzaak.
Waar maak je dan nog druk om? Om het woordje 'trots'.? Ja als je het letterlijk neemt is het raar, want hij heeft er niets voor gedaan om die donkere huidskleur te krijgen, maar je begrijpt toch wat hij bedoeld?

En Onana kan iid bijdragen aan dat het voor-oordeel minder wordt. Weet je wel, zo'n oordeel dat plaats vindt voooor dat de feiten bekend zijn.
3 0
DeGodenzonen020
Op welke feiten baseer je dit alles? Verhalen die je elkaar hoort zeggen?
Suggereren dat je concentratieaanname
biologisch of cultureel is (zeker zonder iets als wetenschappelijke feiten, zelfs die zijn nooit 100% toepasbaar) dat is onversneden racisme, vriend

"Trots op huidskleur..", "niet fris in hoofd". Dude . Als je te maken hebt met racisme en discriminatie- jij en ik kunnen het ons denk ik niet echt voorstellen - dan ga je jezelf misschien wat positievers verkopen dan wat de buitenwereld ongenuanceerd zegt. Wat moet ie anders? Zn koppie laten hangen? Ik vind zn reactie wél positief.
3 0
trooop
Jij bewijst onbedoeld waarom het debat over racisme zo giftig is. Je gooit er zonder er fatsoenlijk over na te denken gretig 'onversneden racisme' tegenaan, puur omdat je daarmee tegenwoordig altijd veilig zit. Wie is er immers niet tegen racisme.

Maar ik wil je best verlichten: álle menselijke eigenschappen zijn ofwel biologisch, ofwel cultureel bepaald (google 'nature/nurture'). En aangezien het nogal logisch is dat mensen die van ongeveer dezelfde geografische plek op aarde stammen veel van deze biologische en culturele eigenschappen delen, kun je daar rustig uitspraken over doen zonder dat dit racisme is.

Maar dat is voorbij lieden als jij gerekend, die soms bijna lijken te wíllen dat iets racisme is. Want dan kunnen ze vingerwijzen en verontwaardigd zijn, en zichzelf extra beschaafd voelen. Ik kijk al een kleine 20 jaar intensief voetbal, en ik kan je op basis daarvan verklappen - schrik niet - dat in z'n algemeenheid spanjaarden technischer zijn dan ijslanders, dat aziaten kleiner van stuk zijn dan afrikanen, en dus ook dat afrikanen niet kunnen keepen.

En dat is allemaal het gevolg van een mix van biologische en culturele factoren. Als jij denkt dat dat racisme is ben je zelf onderdeel van het probleem. Dat soort gratuite beschuldigingen zijn alleen maar olie op het vuur in een toch al belachelijk uit de hand gelopen debat.
0 0
DeGodenzonen020
Snap dat je wat aangevallen voelde en inderdaad is het van heel groot belang dat je er over moet kunnen praten. We leven inderdaad in een tijd van harde debatten en dat lost niet direct iets op. Ik pleit echter voor voorzichtigheid met zulke uitspraken. Je creëert namelijk zo al gauw een klimaat waar mensen zich zich niet betrokken voelen in ons land op cultureel en sociaal vlak. Een vijandige maatschappij en ik weiger daaraan bij te dragen.

Ik heb pedagogische wetenschappen gestudeerd dus ik weet toevallig wat van nature en nurture. Cultuur is voornamelijk een aangeleerd gegeven. Door te stellen dat biologie zo cruciaal is in identiteit druk je jezelf en anderen in een fixed mindset en niet de growth mindset die we moeten hebben. Daarin verwezelijk je dromen en talenten meer en daar moeten naartoe, toch? Dat niet je wieg bepaald qua cultuur en inkomen die je levenspad voornamelijk bepalen. Dat is al jaren aan de hand. Inkomensverschillen die toenemen. Mensen gaan echt niet meer hun best doen en een fijnere maatschappij vormen als ze worden geschetst als 'anders denkend of handelend' dan de norm.

Ik voel me overigens niet aangesproken in dat ik racisme WIL zien. Absolute onzin! Het raakt me juist dat zulke dingen gezegd worden, mensen door zulke vooroordelen zich in een hoekje gedrukt voelen. Dat is beschadigend.

Uiteraard besef ik me dat niet iedereen zo hoeft te denken als ik en het is belangrijk om van gedachte te kunnen wisselen. Dus goed dat we op elkaar reageren. We zijn het eens dat heg debat uit de hand loopt, maar het is zo belangrijk om hef erover te hebben. Ik hoop dat we het er ook over eens zijn dat er ook in de praktijk nog heel wat mag veranderen! We hebben allemaal de verantwoordelijk, ook zeker minderheidsgroepen, om steeds bewuster te worden van vooroordelen en jezelf steeds wat vrijer te maken. Heeft ook inderdaad (@ETM) met inlevingsvermogen te maken. Ook dat is niet enkel genetisch bepaald; is gelukkig aan te leren
0 0
trooop
Mocht je dit nog lezen: mooie reactie.
Kort nog wat dingen: dat klimaat waarin mensen zich niet betrokken voelen is voor velen al werkelijkheid. Je moet inderdaad voorzichtig zijn met wat je zegt, maar we moeten elkaar niet gaan censureren; dan gaan onwelgevallige gedachten 'ondergronds' en dan schep je imo nog veel grotere problemen.

Die 'growth mindset' is inderdaad een nobel ideaal, maar ook daarin pleit ik voor matigheid: de werkelijkheid is ook op dit punt erg weerbarstig. Daar moeten we niet te 'american dream'-achtig over doen, je biologie en de plek van je wieg bepalen nou eenmaal meer dan we misschien graag zouden zien. Een vals bewustzijn is niemand bij gebaat.

Maar in de kern ben ik het helemaal met je eens: er zijn - althans voor mensen met talent - gelukkig kansen om je 'lot' te overstijgen, en die kansen moeten altijd zo groot mogelijk worden gemaakt.
1 0
DeGodenzonen020
Chille thread dit! Goed hoe we elkaar konden vinden :) Kunnen sommige lui in Den Haag incl Rutte wat van leren :p

Geheel eens met je puntje over censureren. PC willen doen stoot ook af en komt pretentieus en geforceerd over soms. Dat is niet de manier. Debat en discussie zijn enorm belangrijk!
0 0
ETM
Met de strekking van je verhaal ben ik het deels eens. Het over verschillen hebben iem willen duiden is uiteraard niet racistisch.
Echter de duiding is algauw niet correct, en het gaat het er natuurlijk om dat een bevooroordeelde benadering van een individu niet goed is, hoezeer de bevooroordeling ook ontstaan is vanuit 'ontschuldige' factoren.
Dat jij Onana's uitpraak over 'trots op zn huidskleur' 'verknipt'noemt duidt er vooral op dat je heel weinig inlevings vermogen hebt, en dat de thematiek je hoog zit.
2 0
trooop
Je hebt zeker een punt. Een bevooroordeelde benadering van het individu moet, hoewel het een volstrekt natuurlijke neiging is, uiteraard zoveel mogelijk vermeden worden. De thematiek zit me inderdaad hoog, het stoort me dat er eigenlijk nergens meer normaal over gepraat kan worden. Iedereen is doodsbang om er iets verkeerds over te zeggen. Een belangrijke oorzaak daarvan ligt bij de mensen die bij het minste of geringste zomaar 'racisme!' roepen. Je reputatie is eraan als je dat tegenwoordig voor de voeten geworpen krijgt.

Maar als je me gaat beschuldigen moet je wel precies blijven. Ten eerste noem ik z'n uitspraak niet verknipt, maar noem ik het verknipt als je het echt bént, trots op je huidskleur. Dat is een belangrijk verschil. Ik snap heus wel vanuit welke positie hij die uitspraak doet, waar het vandaan komt, en ik heb ook wel een idee wat hij er dan wel mee bedoelt.

Maar precies weten kunnen we dat niet. En het is wel een zeer gevoelig onderwerp. Mensen nemen die uitspraak over, en zij bedoelen er misschien wel weer heel iets anders mee. Of juist niet. Maar zo geredeneerd kan iedereen overal mee wegkomen, zolang z'n toehoorders maar oordelen dat hij het 'goed bedoelt'.
Dat lijkt me geen geschikte maat.
Er is dan ook geen principieel verschil tussen als rutte zoiets zegt of als onana dat doet.

'Verknipt' is in dit geval misschien wat overdreven gesteld, vooruit. Maar als onana over dit onderwerp inderdaad iets anders bedoelt dan hij zegt, dan moet hij zich beter uitdrukken.
0 0
DeGodenzonen020
Mooie nuance! Volgens mij denken we er helemaal niet zo verschillend over :)
0 0
AFCAHOOLIGAN
Laat ik eerst ff zeggen dat Onana een topper is, maar vind nu wel dat hij een beetje aan het kletsen is. Ik bedoel Stanley Menzo, Michel Vorm en Kenneth Vermeer zijn ook gewoon donkere keepers die gewoon hun ding doen!
2 0
AjaxPassion
Maar allemaal geen keepers die ooit de wereldtop hebben gehaald...
1 0
AFCAHOOLIGAN
Nee maar dat hoor ik Onana volgens mij ook zeggen. Hij zegt: 'Het is voor een club als Ajax niet eenvoudig oom een gekleurde keeper van twintig de kans te geven... Maar Ajax heeft dat al 2x eerder gedaan nl Menzo en Vermeer!
0 0
Ferd
In 115 jaar is het dus 2 keer eerder gebeurd. Dat toont dus het gelijk van Onana in deze aan.
0 0
KlasseLasse
ik vind je een topper onana
0 0
jaribombari
Ik ben er super trots op dat ik blank ben. Of mag ik dat niet zeggen? Wit! Wit bedoel ik. Verwarrende tijden zijn het.
5 -3
ETM
Maar moet jij geregeld je huidskleur verdedigen omdat er een vooroordeel aanvast zit?
Ik wel, hier in Indonesie. Dan nog zeg ik niet dat ik trots ben op mijn huidskleur, maar ik schiet bijvoorbeeld wel eens in de verdediging.
Onana is een Afrikaan, een man uit een continent dat als het laagste continent op de aarde bekend staat. Dat die man dan zo'n uitspraak doet is binnen die contekst.
Verder mag jij van mij zeggen dat je trots bent 'wit' te zijn hoor. :)
1 0
AFCA0492
we zijn blank niet wit
1 0
Ajax-4-ever
Ik zie mijzelf meer als roze eigenlijk, maar dat klinkt weer zo suf. Nouja noem mij dan maar lichtgekleurd.
0 0
jackwolf
Ik ben blauw, maar niet altijd.
0 0
Ajax#1900
Homofoob!!!11
2 0
Godenzoon24
Ik wil me er niet voor verstoppen zegt hij haha. Hoe ziet hij dat voor zich dan??:p
1 0
Rdk1983
Huh? Waar gaat dit over? We hadden hiervoor toch ook Vermeer? Hij staat toch gewoon op goal ondat hij talent heeft en er hard voor werkt?
1 -2
JariHeijden
Behalve Vermeer hadden we natuurlijk in de jaren 80 en eerste helft jaren 90 Stanley Menzo. En eind jaren 80 reservedoelman Lloyd Doesburg.

Ik denk dat het bij Ajax wel meevalt met donkere keepers. Misschien dat het wel een algemeen vooroordeel is, dat zou wel kunnen. Bij Ajax hebben we er kennelijk weinig last van.
4 0
RoelH
Amsterdam heeft er minder last van.....
0 -1
Radie125
hoe zou hij denken over de zwarte pieten discussie. hij zal wel gedacht hebben waar gaat dit over volwassen mensen die een kinderfeest verknallen.
1 -5
Ozymandias
Inderdaad, al die volwassenen die heel kinderachtig doen over de ontwikkeling van het Sinterklaasfeest. Alsof er ook maar één kind is die het erg vind dat zwarte Piet met een roet Piet wordt vervangen. Mijn nichtjes hadden het niet eens door dat Piet niet meer zwart was maar wit met wat roetvegen. Als het voor de kinderen niet uitmaakt waarom is het voor sommige volwassenen dan zo moeilijk dat er iets een klein beetje wordt aangepast zodat bepaalde minderheden zich gemakkelijker voelen bij dit nationale feest?
3 -1
Aeter
Een klein beetje? Het was eerst zwarte piet weg, nu is roetveeg Piet ook al niet meer oké. Het houdt gewoon niet op het is een georganiseerde hetze om de Nederlandse cultuur af te breken, realiseer je dat goed. Sommigen denken het zijn maar kleine dingetjes, maar stukje bij beetje blijft er niks meer over van onze cultuur. We zijn al 's werelds meest tolerante land. Hier vinden al zoveel dingen plaats die in andere landen een volksrevolutie teweeg zouden brengen. Hoe denk je dat al die werklozen het geld hebben voor die antipietencampagne. Bijvoorbeeld het busvervoer, de bordjes, de woordvoerders. Ja, ze hebben zelfs eigen woordvoerders, omdat ze zelf eigenlijk geen idee hebben waar ze over praten. Dit alles wordt gewoon gefinancierd door mensen van hogerop die baat hebben bij de afbreuk van de Nederlandse cultuur.
0 -1
RusselWestbrook
Hahaha.

1) Zwarte Piet is niet hetzelfde als de Nederlandse cultuur. Nederland bestaat veel langer, de Nederlandse cultuur is veel breder dan een racistische karikatuur... mag ik toch fucking hopen.
2) Zwarte Piet is door de jaren heen al extreem veranderd. Waar hij eerst een domme, luie, boeman was met kroeshaar die je meenam in de zak naar Spanje als je stout was, of je klappen gaf met de roe, is ie pas in de afgelopen 30-40 jaar veranderd in een lieve kindervriend. Praktisch alle veranderingen zijn gedaan vanwege racistische aspecten, of omdat ze pedagogisch niet verantwoord zijn.
3) deze achterlijke discussie lijkt mij genoeg bewijs dat we niet het tolerantste land van de wereld zijn.
4) welke dingen vinden hier plaats die in een andere landen een volksrevolutie teweeg zouden brengen? Noem es iets joh.
5) ze zijn allemaal werkloos joh? Dat heb je onderzocht? Of geeft het je een goed gevoel om dat te denken?
6) welke mensen?
7) hoe zit zo'n aluhoedje?
1 0
DeGodenzonen020
Strak afgemeten reactie ;) volkomen eens!

Ben ook heel benieuwd wie er baat hebben bij "afbreuk van de Nederlandse cultuur ". Wat is precies onze Nederlandse cultuur. Daar kun je ook vele studies naar doen. Ik zou het je oprecht niet kunnen uitleggen. Wordt iig snel een kijk van mensen die ons landje binnen komen en alles omverwerpen. Vanuit mijn oudere oma bekeken, snap ik het ergens wel. Zij groeide op in een land met alleen witte mensen en ziet nu zoveel verschillende gezichten. Maar conservatisme gaat ons echt niet helpen om tot een land te komen waarin iedereen zich gaat ontplooien en welkom voelt. Als je druk zet op bepaalde groepen dan geeft dat schuring in de omgang en debat. Voelen we ons allemaal minder prettig bij, uiteindelijk.

We waren ooit super tolerant. Zie homohuwelijk, progressief drugsbeleid (inmiddels trouwens niet meer zo) en scheiding van jeugdrecht van het volwassen recht en zo pedagogische interventies konden ontstaan. Zo tolerant zijn we inmiddels niet meer. Ik zou wel heel graag willen dat we daar weee heen gaan, zoals je wel kan merken aan mijn verhaal ;)
0 0
Ozymandias
Geen van de mensen die ik ken die tegen zwarte Piet zijn vinden roet Piet geen goede alternatief.

"Sommigen denken het zijn maar kleine dingetjes, maar stukje bij beetje blijft er niks meer over van onze cultuur."

Kinderen worden toch al geleerd dat zwarte Piet zwart is vanwege de roet? Wat maakt het verschil dan uit dat hij nu iets minder zwart is en dat het iets duidelijker is dat het roet op zijn gezicht is? Zwarte Piet was aan het begin zwart omdat hij een Moor voor moest stellen. Daarna is dat ontwikkeld tot dat hij zwart was vanwege de roet. Waarom als het verhaal zich kan ontwikkelen kan het uiterlijk dan niet met het verhaal mee ontwikkelen?

Als een bepaalde minderheid zich daar prettiger bij voelt is dat toch alleen maar goed voor iedereen? Het is een nationaal feest en iedereen zou zich daar zo prettig mogelijk bij moeten voelen. Wat maakt het voor jou nou uit of hij geheel zwart of maar een beetje zwart is? Het zal het Sinterklaasfeest niet veranderen. Kinderen die opgroeien met roet Pieten genieten net zo veel van het Sinterklaasfeest als de mensen die opgroeiden met zwarte Piet.

"We zijn al 's werelds meest tolerante land."

Dit is een fabeltje wat Nederlanders elkaar graag vertellen. Nederland is helemaal niet zo'n tolerant land. Kijk maar hoe er over bepaalde minderheden wordt gepraat als ze ook maar een beetje kritiek durven te hebben op iets waar zij zich niet prettig bij voelen in relatie tot de huidige Nederlandse cultuur.

"Dit alles wordt gewoon gefinancierd door mensen van hogerop die baat hebben bij de afbreuk van de Nederlandse cultuur."

Als een cultuur wordt afgebroken doordat zwarte Piet van geheel zwart naar wit met "roetvegen" gaat is dat wel een hele zwakke cultuur. Is een cultuur waarin we begrijpen dat voor een bepaalde minderheid in onze samenleving zwarte Piet een herinnering is aan een zeer donkere periode in onze gedeelde geschiedenis en daar sympathie voor tonen niet veel mooier als cultuur?

"Het houdt gewoon niet op het is een georganiseerde hetze om de Nederlandse cultuur af te breken, realiseer je dat goed."

Welke Nederlandse cultuur? De cultuur waarin we halstarrig vast blijven houden aan een zwart gesmienkte Piet terwijl een roet Piet voor een bepaalde groep een bepaalde pijn voor een klein deel weg kan nemen? Dat is misschien iets wat jij als de Nederlandse cultuur ziet maar ik zeker niet. Cultuur is iets wat altijd in ontwikkeling is. Waarom zou het op dit aspect niet een klein beetje kunnen veranderen om het feest voor iedereen mooier te maken?
2 -1
DeGodenzonen020
Zwarte piet is volgens mij voor beide groepen een voorbeeld van een dieper onderstroom van onrust. Een gevoel dat de boel veel te snel verandert allemaal enerzijds en gevoel dat er onvoldoende geluisterd en afgestemd wordt aan de andere. Ik ben het helemaal eens met je redenering! Gewoon veranderen, niet alleen om van het vermoeiende gezeik af te zijn. En verder kijken naar oplossingen voor bijv arbeidsmarktdiscriminatie. Schandalig dat je met een naam als 'Mohammed' minder snel op gesprek mag komen en wordt aangenomen dan met 'Richard'. Ook niet goed trouwens voor werkloosheid en gemiste inmomensbelasting. Iedereen verdient kansen, toch
0 0
Joseph
Hij is trots op zwart, dus ik kan mij voorstellen dat hij het mooi vind dat blanke mensen met sinterklaas zijn trotse kleur uitdragen..
0 -2
RusselWestbrook
Hahaha, wauw.
1 -1
RaynoFischer
Ik denk dat het hem gewoon oprecht niks intereseert ;)
Heeft geen tijd om zich daar druk over te maken
0 0
AFCA1510
Voor Nederland zou gaan spelen...? was dat een optie misschien?
2 0
Stroeve
Dat zou je toch niet moeten willen als KNVB. Wat heeft zo'n jongen nou met Nederland? Hij woont hier net drie/vier jaar.
1 0
Dubbelvla
bovendien heeft ie al meermaals duidelijk gemaakt dat ie ajax als tussenstation ziet; dus binnenkort is ie ook weer weg. het lijkt me dat jongens als cillissen en zoet nog wel even meegaan, dus qua keepers zitten we wel goed denk ik.
0 0
jackwolf
Zitten we goed met Zoet??
0 0