Bogarde: 'Moesten doorgaan, ze waren rijp voor de slacht'

BartVeenstra, 22-11-2018 om 14:25, 9736 views, Ajax TV |

Shop nu het nieuwe Ajax-thuisshirt 2020-2021!

Het is vandaag (donderdag 22 november) precies 23 jaar geleden dat Ajax in Estadio Santiago Bernabéu met 0-2 wist te winnen van Real Madrid. Het werd een geweldige voorstelling van het team van Louis van Gaal met als gevolg dat zelfs de fans van Real Madrid stonden te klappen voor de spelers van Ajax.

In gesprek met Ajax TV blikken Danny Blind, Winston Bogarde en Kiki Musampa terug op die wedstrijd. Musampa maakte vanwege een blessure van Frank de Boer zijn Europese debuut: 'De trainer kwam bij me en hij zei: "Frank doet niet mee, jij gaat mee doen vandaag, ben je er klaar voor?" Zo bijdehand als ik was op die leeftijd (18) zei ik: natuurlijk ben ik er klaar voor. Ik speelde in een geoliede machine, het klopte aan alle kanten. Als je weet wat je moet doen, kan je gewoon meedraaien.'

Gesproken wordt over een onterecht afgekeurde goal van Patrick Kluivert, een bal van Jari Litmanen die wel degelijk over de doellijn was en nog een gemiste kans van Kluivert. 'De trainer zat er bovenop en zei dat we zo door moesten gaan, die goal zou wel komen', zegt Musampa. En zo geschiedde, want Litmanen zorgde voor de 0-1. 'We moesten doorgaan, ze waren rijp voor de slacht', zegt Bogarde vervolgens. En de 0-2 zou er komen ook, via Kluivert. 'Dat waren onwaarschijnlijke goals, maar wel gewoon verdiend', aldus Bogarde. 'Die avond klopte alles. Het had ook 0-5 kunnen zijn, maar 0-2 is prima en mooi', zegt Blind, waarna Musampa besluit: 'Voordat Bernabéu voor je gaat klappen, moet je echt wat gedaan hebben, hoor.'

Delen!
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
Ajacied33
Deze wedstrijd hoort echt tot een historische pot. Ben zo blij dat ik de jaren onder Louis erg bewust heb meegemaakt. Kluivert schoot volgens mij de bal via de lat erin, bal was over de doellijn maar werd niet geteld. In deze tijd met de VAR was het gewoon 0-4 geweest. Wat waren we ongelooflijk goed zeg in die tijd..
0 0
Matts
Volgens Louis van Gaal is dit de enige "perfecte wedstrijd" die hij met zijn teams ooit heeft gespeeld. Zegt ook wel wat.

Weet iemand misschien of de wedstrijd ergens in zijn geheel terug te kijken is? Destijds was ik 8 jaar, en hoewel ik me de wedstrijd zeker nog herinner staat hij me - buiten de samenvatting op YouTube dan - helaas niet heel helder meer voor de geest.
0 0
diwa
Bogarde ging altijd door. Rondje na rondje liep ie in Londen. Schitterende vent! #zakkenvullen
0 0
AFCAMM
Mensen zeggen natuurlijk vaak dingen dingen over spelers die zoiets doen, en hoe zij het allemaal
Zouden doen. Is het mooi? Nee. Maar je kunt het iemand toch niet kwalijk nemen dat hij voor financiële zekerheid gaat?
0 0
Ferd
En dat was een terechte keuze. Hij was aan het eind van z'n carriere, bij een andere club kon hij nooit zoveel meer verdienen dan bij Chelsea. Waarom zou hij voor minder geld ergens aan de bak gaan?
0 0
elpresidente
Principes misschien vreemd voor vele. Maar als je het eenmaal in je kop heb dan hou je je er aan, al dan wel of niet terecht. Kan ik aan een kant wel waarderen. Een beest van een speler in zijn hoogtij dagen.
0 0
NaarCLbeker5
El Mundo opende met de kop ‘’Ajax steekt het Bernabeu in brand’’. ''Ajax zal vanaf nu een historische referentie in het voetbal zijn'', aldus de krant. ''In het veld heerste een stilte van bewondering en angst.''
Maar ondanks het waanzinnig goede voetbal herinner ik me vooral dat ik razend van woede was door die twee onterecht afgekeurde goals.
1 0
Ajax34
In totaal zijn er dacht ik 4 zuivere goals van Ajax tegen Real Madrid afgekeurd. Waaronder deze 2 in Madrid. Die andere 2 waren in een thuiswedstrijd waardoor we werden uitgeschakeld. (En Lyon met7-1 won)
1 0
AFCA76
Haha Real he-le-maal van de mat gespeeld. Ze kwamen totaal niet aan voetballen toe. Continu werd er op de bal gejaagd. Helemaal niks te vertellen die gasten. We hadden behoorlijk wat kansen ook in de eerste helft. Twee afgekeurde doelpunten, o.a. Kluivert, wat een beauty was dat zeg!! We hadden zeker met 0-5 voor moeten staan voor de rust. Goei ouwe tijden!!
1 0
Joseph
Heerlijk elftal, hopelijk zien de jongens van nu dat ze bezig zijn in een proces waar Ajax bij de top van Europa kan horen als ze bij elkaar blijven.
Het is niet realistisch om ze nog 4 jaar bij elkaar te houden, maar als je deze groep nog een jaar bij elkaar houdt en een sterke CV aantrekt, kan je in mijn ogen 25 jaar na dato weer een gooi doen naar iets moois.
Zeker nu Real, Bayern en Barcelona eigenlijk in een overgangsperiode zitten, ze zijn bij lange na niet zo dominant als 3 jaar gelden.
2 0
WinstonBogarde
Ja daar hoop ik ook op.. Ik denk niet dat de huidige selectie zo goed is als deze ploeg en ze zijn zeker nog niet ver genoeg.. Maar dit seizoen doen ze veel internationale ervaring op waardoor die ontwikkeling heel snel kan gaan en misschien daarnaast een paar directe versterkingen erbij en dan is het best mogelijk om ineens weer de aller beste van Europa te worden.. Hopelijk zien ze zelf inderdaad ook in dat nog een seizoen bij Ajax blijven best wel eens tot iets unieks kan leiden.. Dat ze weggekocht gaan worden voor veel geld staat vast, maar een vertrek met de "Cup met de grote oren" boven je hoofd als afscheidscadeau voor de supporters is natuurlijk het allermooiste.. PSV mag van mij best de komende 10x landskampioen worden als wij volgend seizoen de Champions League winnen met het soort voetbal als in de jaren 1994 tot 1996.. En bovendien kan ik dan mijn vader ook eindelijk vergeven dat hij films heeft opgenomen op de (beveiligde) videobanden waar ik de CL finales, de Wereldbeker wedstrijd in Tokyo en de huldigingen op had staan..
0 0
Ajax27
Zo jammer dat ik die tijd niet heel bewust heb meegemaakt. 8 jaar.. een poster op de kamerdeur, Ajax dekentje, maar vooral veel buiten ballen.
1 0
ETM
Ik was 14. Die wedstrijd heeft voor mij definitie gegeven aan wat Ajax hoort te zijn. Ik denk dat ik me onvoldoende realiseerde dat dat onmogelijk zo kon blijven. Maar ernaar blijven streven is heel belangrijk.
0 0
Gerard36
misschien wel de beste wedstrijd die ajax ooit heeft gespeeld, alles klopte, real werd echt helemaal dol getikt
1 0
3*stars*3
Ooit weet ik niet omdat ik jaren 70 niet mee heb gemaakt maar van alle potjes die ik Ajax bewust heb meegemaakt, is dit imo zeker de beste.
En dat het Real publiek dan zo respect toont, zegt ook genoeg.
Hoop dat we dat weer mogen meemaken.
1 0
OpaVerteld
Jaaaaa...dit was jaren 70 niveau, maar dan een tandje sneller.
Wat me vooral bij is gebleven is de rol van Edgar Davids in die wedstrijd.
Stond i.p.v. linkshalf, zijn gebruikelijke positie, nu Frank de Boer te vervangen centraal achterin. Dit was zijn aller, aller beste wedstrijd ooit.
Deze wedstrijd moet je eigenlijk in z'n geheel weer bekijken, zooooo mooi...
2 0
WinstonBogarde
Ik vind het ook jammer dat de complete wedstrijden uit deze tijd nergens terug te vinden zijn.. Alleen wat samenvattingen en van de CL winst een jaar eerder staat op Youtube wel de volledige radiouitzending, dus helaas zonder beeld maar toch heb ik dat wel in z'n geheel terug geluisterd..
0 0
onderhetmaaiveld
Nostalgie...

Krijg weer kippenvel.
1 0
FlyingDutchMan
Kizito Kiki Musampa, heerlijk naam :p
1 0