Bosz lovend: 'Het mooiste voorbeeld is Ajax'
Peter Bosz is erg te spreken over wat Ajax liet zien in de uitwedstrijd tegen Bayern München in de Champions League. De Amsterdammers groeven zich niet in, maar behaalden een resultaat door het hanteren van hun eigen speelwijze.
De voormalig coach van Ajax, die de Amsterdamse club naar een historische Europa League-finale leidde, prijst Ajax voor het behouden van zijn eigen identiteit. Aanpassen is leuk, vindt Bosz, maar niet ten koste van alles noodzakelijk. 'Het mooiste voorbeeld is Ajax', zegt de momenteel clubloze trainer tegenover Voetbal International. 'Ze gaan op bezoek bij Bayern München en pakken hun eigen spel op. Ze hebben gedaan waar ze goed in zijn en na die eerste tien minuten dicteerden ze. Heel knap en zo hoort het.'
Wat Ajax in Duitsland tentoonspreidde, koppelt Bosz aan zijn eigen visie. De manager is van mening dat je aan je eigen visie moet vasthouden en dat was precies wat Ajax deed en doet in de Champions League. 'Veel mensen zeiden: timmer het dicht, loer op de counter. Maar nee, Ajax deed het op de Nederlandse manier en was succesvol. Heel mooi en het laat zien dat het kan. Ik heb twee jaar geleden met Ajax laten zien in de Europa League waar we toe in staat kunnen zijn. En dat met een heel jong elftal. Ja, we hebben de finale verloren, maar we waren er heel dichtbij. Mensen die tot die reeks twee jaar geleden riepen: dat kan niet meer met een Nederlandse club, zijn geloochenstraft.'
- Bekijk ook
Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.
Jammer dat mensen dan Bosz meteen gaan afzetten tegen Ten Hag en zo in reactie aan de kern voorbij gaan.
Het draaien van de punt was voor Ten Hag een gouden greep. Dit bezien zijn spelers materiaal, maar ook en nog belangrijker gelet op de manier waarop hij wil spelen. Een hele andere manier dan Bosz, maar een manier die ook leiden moet tot een aanvallend Ajax dat tegenstanders haar wil op legt. En dus ook al op hoog niveau daartoe geleid heeft.
Voor Bosz was de punt naar achteren ideaal. En Schone op die positie was toen een gouden greep. Bosz had een andere selectie en een evident andere tactische insteek. Anders dan Ten Hag. Dan willen mensen een 'simpele' discussie met al omvattende conclusies over wie er beter was. -1 op 1 tegen elkaar afzetten met verschillende selecties, tegenstanders, en bepaalde wedstrijden die dan uitvergroot moeten worden in het voordeel van of Bosz of Ten Hag.. ik voel er niet veel voor. Het gaat om spelontwikkeling, om identiteit, resultaten over een periode en om Ajax.
Ik was enorm onder de indruk van Bosz. Niets ten nadelen van Ten Hag. Heeft niets met Ten Hag te maken. De transformatie van het spel onder Bosz vond ik heel indrukwekkend. Zo ook de drastische keuzes die hij maakte. Bosz was door de massa niet bejubelt geweest als hij er tegen Kopenhagen uitgevlogen was, maar mijn steun zou hij zeker gehad hebben.
Na het eerste halve seizoen onder Ten Hag was mijn vertrouwen in hem tot bijna aan een 0punt gedaald, maar dit seizoen is het absoluut flink stijgende. Ik zie dat Ajax een hele sterke selectie heeft. Maar ik zie ook dat Ten Hag een duidelijke lijn te pakken heeft. Zijn lijn, en dat is heel belangrijk. Ik heb met hem niet wat ik met Bosz had, maar dat is niet relevant. Bosz is weg en dan vrees je dat er een trainer komt die er een zootje van maakt, en bovenal Ajax niet meer Ajax laat zijn. Maar ik heb er steeds meer vertrouwen in dat Ajax een goede trainer te pakken heeft.
Ik heb niet bij alle keuzes van Ten Hag een goed gevoel en ik had ook niet bij alle keuzes van Bosz een goed gevoel. Maar de Europese campagne van Bosz was genieten en dat is de huidige CL campagne ook. En deze trainers zijn daar belangrijk in.
Met de punt naar achter is heel iets gewaagder als het drukzetten en de verdedigende organisatie niet goed wordt neergezet, maar is dat wel het geval, is het minder gewaagd, omdat drukzetten in die formatie beter gaat.
Coaches die dat spelen, zijn minder op de nul houden gericht, en meer op meer scoren dan de tegenstander. Dát is des Ajax, dat is Cruijffiaans.
De opbouw gaat ook beter en makkelijker, waardoor je minder snel vastgezet wordt. Dat wil je als Ajax zijnde niet.
Bosz had geen andere speelwijze verwacht. Hij paste zich niet aan omdat hij de piepjonge selectie wilde laten volharden in het spel dat hen tot die finale gebracht had. Veel spelers hadden hun zenuwen niet in bedwang en gingen individueler voetballen. Ajax haalde niet het vereiste niveau. Ajax kreeg wel steeds beter druk op het oerverdedigende United en snakte toen naar een moment van individuele klasse. Dat bleef uit. Een moment van klasse van United (selectie van 300miljoen) bracht hen de 2-0 en toen was het gepiept.
Wat wel zo is in mijn ogen, is dat het onder Bosz nog wat teveel op de omschakeling was gericht, en nog net wat te weinig op het aanvallend combinatiespel en balbezit. Maar het was dan ook pas zijn eerste jaar, en Klaassen is niet geschikt voor kort combinatiespel, en Ziyech ook niet echt, doordat hij te vaak zelf bepalend wil zijn, met teveel balverlies als gevolg, en te weinig samenspel.
Geen enkele geloofwaardigheid meer
Klaassen is dat tótaal niet, bijna het tegenovergestelde, en verstopte zich ook in die wedstrijd. Ziyech was ook slecht aanspeelbaar, kwam die bal niet halen, maar wilde hem dieper ingespeeld krijgen, of helemaal niet leek het wel. Dan houdt het al op, dan kan je daar niet doorheen voetballen. De lange bal hanteren was ook geen optie door dat flinke verschil in fysiek en lengte, en is niet des Ajax.
Dat laatste is jouw aanname, breng het niet als de waarheid.
Bruins Slot heeft Koeman ook aangegeven te stoppen met zijn achterlijke 5-3-2, sinds hij dat niet meer doet gaat het weer zoals het moet.
Beterschap voor Ton!
Ten Hag doet het tot nog toe heel aardig, maar het is niet mijn type trainer.
Teveel aanpassen, 4-2-3-1, Van de Beek of Neres op 10, en daarmee teveel diepgang zonder bal en te weinig creativiteit, teveel nadruk op de nul houden, te weinig combinatiespel van achteruit, opbouw niet bepaald optimaal door twee man voor de verdediging die de passlijnen naar voren blokkeren, en een nummer 10 die te diep staat en teveel gericht is op diepgang. Dat is één van de redenen waarom Ajax het zo moeilijk met de druk van Benfica had. Dat moet echt beter, het onder druk uit voetballen.
Ik denk dat dat 'laatste stapje', waardoor het niet lukte tegen psv en benfica, vooral te maken heeft met de kwaliteiten van onze spelers. Een paar van onze spelers die vaak worden gebruikt in de tweede fase van de opbouw, zijn voetballend niet bestand tegen felle, goed uitgevoerde druk. Bij ziyech, bij donny sinds die met z'n gezicht de verkeerde kant op staat, en in mindere mate bij schone, gaat het structureel mis als de tegenstander maar kort genoeg zit. Ik zie niet in hoe spelen met de punt naar achteren hier verandering in kan brengen.
Onder bosz was dit ook een pijnpunt tegen felle tegenstanders, en toen speelden we wel met een 6. In feite hadden we toen maar 2 smaken over als schone goed gedekt werd: het midden overslaan en ineens dolberg inspelen (een gouwe ouwe variant die ik nu trouwens ontzettend mis), of traore zoeken vanwege z'n balvastheid.
Hoewel ik het dus ook graag nog beter zou willen zien (succesvol onder de druk uitspelen wil je júist tegen de meest felle teams), bewezen we vooral tegen bayern hoezeer we in dat opzicht verbeterd zijn. Kijk maar terug: zo'n beetje elke mooie aanval begon met lekker combineren achterin, onder druk.
Dat dit die wedstrijd zo goed ging had in mijn ogen trouwens ook te maken met het gebrek aan vertrouwen bij bayern; telkens een paar stapjes te laat komen typeert teams die niet vrijuit acteren. Maar het had vooral te maken met onszelf: wij maakten zo nu en dan grandioos gebruik van de gaatjes die zij lieten.
Toch ben ik het wel eens met een aantal dingen die je zegt: we halen er aanvallend nog zeker niet het maximale uit, en ik vind het ook niet altijd leuk om naar te kijken. Genieten van kort combinatiespel is een kwestie van smaak zeg je, maar dat is me veel te bescheiden. Het is eerder een kwestie van goed ontwikkelde smaak. Het is het 'hogere' voetbal, het moeilijkste en meest verfijnde deel van het spel. Dat is niet zomaar een kwestie van smaak.
Dat aspect ontbreekt wat mij betreft vooral nog aan dit team: kort, slim, snel, verfijnd combinatiespel, voorin en op het middenveld. Met de huidige opstelling kun je dat ook eigenlijk niet verwachten.
Maar juist achterin/qua opbouw zijn we daar al wel een heel eind mee op weg.
Kiev probeerde druk te zetten en Ajax deed alsof ze er niet waren. Bayern deed het en kwam bedrogen uit...
Juist op dat punt heeft Ajax stappen gemaakt. Ik denk ook dat t Ajax van nu het beter kan dan het Ajax van 16/17- al had dat Ajax ook al grote stappen gemaakt door op iedere positie voetballend vermogen te hebben. Die wedstrijd uit bij Lyon was daar een goed voorbeeld van, en frappant genoeg wordt die wedstrijd juist door velen herinnert als een pot waarin Ajax werd weggespeeld...
Wat je in je beoordeling van het huidige Ajax vind ik moet meenemen is de dynamiek van de opbouw. Het spelen met 2 controleurs maakt meer positiewisselingen mogelijk.
Het Ajax van 16/17 gaf de tegenstander, maar ook zichzelf minder tijd. Het speelde voorwaardser en meer op de 1vs1. Maar ik vind niet dat je kunt concluderen dat het meer gebruik maakte van creativiteit aan de bal. Ik lees zie in jou teksten over het huidige Ajax vaak het Ajax van 15/16. Daar gaat er iets scheef ;)
In het vergelijken van de beiden Ajaxen kun je uiteraard ook niet om de spelers heen. De ontwikking bij de jeugd ( De Ligt, Frenkie, Neres, Mazraoui), de vertrokken spelers (Sanchez, Traore, Klaassen, Viergever 'Younes' 'Kluivert") en de aanwinsten ( Wober, Tagliafico, Huntelaar, Blind, Tadic). Maar die gegevens bewaar ik voor een andere keer :)
Ik vind persoonlijk Ten Hag tactisch iets beter maar van Bosz kan ik enorm waarderen dat hij compromisloos attractief voetbal nastreeft. Ik hoop dat Ajax onder Ten Hag een aantal jaren geweldig presteert en wanneer hij uiteindelijk vertrekt zal Bosz (na Vanhaezebrouck) mijn op één na favoriete mogelijke opvolger zijn. Vanhaezebrouck is mijn favoriete mogelijke opvolger omdat ik hem tactisch beter dan zowel Bosz als Ten Hag vind en hij compromisloos aanvallend voetbal nastreeft.
We hebben nu een betere selectie.
Dat team van 2 jaar geleden was veel jonger en onervaren. Verder verloren we alleen 3-1 uit bij Lyon. Je doet net alsof we elke Europese uitwedstrijd met dikke cijfers verloren.
Hij zette een aanvallende middenvelder op linksback en een op 6 en iedereen was daar lovend over. Ook de manier van drukzetten vond ik onder Bosz beter.
Bovendien denk ik dat je beter met een 6 kan spelen dan met een 10.
Ten Hag heeft dit seizoen 2x een uitstekende tactiek gehad tegen Bayern en AZ en 2x geblunderd tegen Heracles en psv. Maar in de meeste wedstrijden vind ik dat hij niet de beste tactiek hanteert. TenHag haalt (nog) niet het maximale eruit en dat deed Bosz wel.
Waarom? In mijn ogen heeft Ajax niet de juiste linksback (Tagliafico kan niet als een inverted back spelen in de opbouw) om in het moderne voetbal met een '6' te kunnen spelen en dat kan alleen worden opgelost door Blind centraal achterin te houden maar dan heeft Ajax geen geschikte '6'. Met de huidige spelersgroep denk ik dat een systeem met een '10' tactisch verstandiger is.
Tegen Heracles heeft Ten Hag niet tactisch geblunderd. De acht basisspelers die toen ook in de basis stonden hebben toen gewoon niet goed genoeg gespeeld. Tegen PSV maakte hij wel een grote tactische fout. Het klopt dat Ten Hag nog niet het maximale uit de spelersgroep haalt maar dat is logisch in de eerste helft van het seizoen. In het tweede helft van het seizoen zal Ajax nog beter spelen dan nu.
Het is een tactische blunder om niet je sterkste team op te stellen in je 1e competitiewedstrijd en bovendien totaal onnodig.
Dat ligt aan de spelers die je ter beschikking hebt. Met de huidige spelersgroep kan je veel beter met een '10' spelen. Anders zou er heel veel variatie uit het opbouwspel van Ajax verdwijnen en qua drukzetten maakt het sowieso geen verschil. Kijk maar naar hoe Ajax drukzet. Als er een '6' zou staan zou dat op dezelfde manier gebeuren.
----Tadic-------Dolberg--------Neres----
-----------Frenkie------Ziyech--------------
------------------Schöne-----------------------
Taglia------Blind-----De Ligt------Mazra
Kan meer dan prima, zeer veel voetballend vermogen. Frenkie dan de heel iets teruggezakte half, Ziyech iets meer aanvallend.
Van achteruit kunnen de goede passers Blind en De Ligt met name Frenkie maar ook Ziyech meteen inspelen, dus een linie overslaand. Twee opties dieper op het middenveld om in te spelen. De passlijnen worden niet geblokkeerd door teveel drukte en teveel man voor de verdediging. Je hebt ook twee man hoger op het middenveld staan, waardoor er beter druk te zetten valt.
Dus in mijn ogen zowel in balbezit als bij balverlies beter. In zo'n formatie had je makkelijker onder de druk van Benfica uit kunnen spelen. Betere afspeelmogelijkheden, betere positionering van spelers ten opzichte van elkaar, plus je roept minder druk op je uit door niet twee middenvelders voor je verdediging te zetten.
Dat is het probleem niet. Om met een '6' genoeg variatie in de opbouw te krijgen moet er in de opbouw één verdediger naast de '6' in de andere half-space komen te spelen. Tagliafico is daar niet geschikt voor en als Ajax met een '6' speelt moet Blind daar staan en die kan dan niet centraal achterin spelen om als '4' die rol in te vullen. Schöne is ongeschikt als '6' op het niveau waarop Ajax nu speelt.
Dat middenveld is sowieso totaal niet geschikt. Ziyech verliest veel te vaak de bal op gevaarlijke momenten en in gevaarlijke posities en nu staat er met Sánchez geen snelle verdediger met enorm veel felheid die dat keer op keer op kan lossen (zoals toen Ziyech onder Bosz als half speelde).
Ajax heeft momenteel een spelersgroep die geschikter is om met een '10' te spelen. Die moet je niet geforceerd met een '6' laten spelen omdat je denkt dat dit systeem tactisch beter is. Zelfs Guardiola speelt met een '10' als dat beter past bij spelers die hij ter beschikking heeft (wat nu bij City veel minder vaak is dan bij Bayern).
Mocht Tagliafico over anderhalf seizoen vertrekken en Mazraoui nog bij Ajax spelen zou ik Blind op '6' zetten en Sinkgraven als linksback laten spelen. In mijn ogen heeft Ajax dan een drietal wat voor nog meer variatie in de opbouw kan zorgen dan nu.
Verder helemaal met je eens!
Het voetbal heeft altijd periodes gekend waar een bepaalde speelstijl domineert. City en Liverpool laten gelukkig zien hoe je voetbal speelt ieder op zijn eigen manier.
Tijdens Bosz was het misschien iets te aanvallend waardoor de verdediging niet altijd even goed stond. We hadden best geluk om tegen lyon en schalke door te gaan, had daar ook gemakkelijk fout kunnen gaan.
Ten hag is er nog lang niet. 5 punten achter. psv uit drama. Munchen uit kan je winnen, als je je niet aanpast. Stelt hij geen spits op. Benfica uit exact het zelfde. Als je vol op de aanval speelt waren we er al.
succes . . .
en ja natuurlijk winnen we van Aek. Maar eerst zorgen dat je in de competitie niks meer verspeeld, en hopen dat pisve fouten gaat maken.
Alhoewel we nu wel een goede verdediging hebben.