VI: 'Ziyech en Tadic veruit meest creatief bij Ajax'

NielsOpdam, 15-11-2018 om 15:10, 8830 views, Voetbal International |

Het nieuwe uitshirt van Ajax is bekend! Bestel hem nu!

 

Hakim Ziyech en Dusan Tadic zijn veruit de meest creatieve spelers van Ajax. Dat blijkt uit statistieken die Voetbal International heeft gepubliceerd. De twee Ajacieden hebben tot nu toe veel meer kansen gecreëerd dan de rest van de selectie.  

Hakim Ziyech en Dusan Tadic wisten ieder 67 kansen te creëren. Dat is veel meer dan de rest. Nummer drie Donny van de Beek volgt bijvoorbeeld met met 28 kansen, waarna Lasse Schöne volgt met 23 gecreëerde kansen. Opvallend genoeg creëerde een speler als Frenkie de Jong 'slechts' veertien kansen. Hakim Ziyech staat met liefst 110 schoten ver aan kop wat betreft het aantal pogingen. Nummer twee, Klaas-Jan Huntelaar, volgt immers pas met 54 schoten, terwijl nummer drie Dusan Tadic pas op 42 schoten staat.

Donny van de Beek heeft tijdens dit seizoen de meeste wedstrijden achter zijn naam staan. De middenvelder gaat met 24 wedstrijden aan kop. Toch heeft Van de Beek niet de meeste minuten gemaakt dit seizoen. Keeper André Onana is namelijk degene die met 1.980 minuten het meeste aantal minuten in het veld stond voor de Amsterdammers. Ziyech is met 1.910 de veldspeler met de meeste minuten.

Nicolás Tagliafico maakt de meeste onderscheppingen van Ajax. De Argentijn heeft tot nu toe 64 onderscheppingen gemaakt. Hij wordt gevolgd door Noussair Mazraoui en Frenkie de Jong. Mazraoui maakte 36 onderscheppingen, terwijl De Jong er 35 maakte. Laatstgenoemde is wel de meest succesvolle Ajacied in duels, hij wint 65 procent van zijn duels. 

Binnen de selectie van Ajax zijn er vijf spelers die dit seizoen al meer dan duizend passes hebben verzonden. Daley Blind verzond tot dusver al 1.503 passes en is daarmee de Ajacied met de meeste passes. De top drie wordt gecompleteerd door Lasse Schöne en Frenkie de Jong. De Deense middenvelder verzond 1.383 passes, terwijl De Jong 1.376 passes gaf. Matthijs de Ligt staat op plek vier met 1.180 passes en Hakim Ziyech staat op de vijfde positie, de spelmaker verzond 1.172 passes.

  • Bekijk ook
Delen!
Tags
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
Kikke
Wat een onzin statistieken zeg, Ziyech is een ego tripper, hoeveel keer heeft hij op het goal geschoten en hoevaak zat hij er in? Tadic en Ziyech staan op de buiten posities, staan er altijd in. Jong staat achterin en van Beek, heeft lang niet zoveel wedstrijden gespeeld. Zou dus als je cijfers gebruikt, dit corrigeren voor het aantal wedstrijden wat je hebt gespeeld en hoevaak de pases aan komen en hoevaak eruit gescoord wordt... vooralsnog heeft de achterhoede gescoord...
0 -1
ETM
Ik ben een grote Frenkie aanhanger, en ook vind ik een kansen-creeer statistiek niet perse alles zeggend. In een team zijn er meerdere rollen. Frenkie kan Ajax bijv eindeloos onder druk uit laten spelen of tijd en ruimte scheppen voor anderen.
Toch vind ik men hier wel een beetje mild voor Frenkie. Schone is mede-controleur en heeft een iets andere rol, maar juist een minder aanvallende en hij creeert dus 'desondanks' echt een stuk meer kansen. (of komt die statistiek voort uit zn vrijetrappen?)
Ik denk echter wel dat Frenkie vaker in de kleine ruimte een aanspeelpunt is, daar vanuit creeer je minder snel direct een kans. Al is dat tricky, want als je een man uitspeelt in de kleine ruimte is de kans op een kans wel weer groter ;)
Ook kan Frenkie juist door de rol van Schone meer risico in zn spel leggen, en risico moet juist leiden tot kansen..

Andersom is het ook opvallend dat Frenkie in de top3 van onderscheppingen zit en Schone dan weer niet. Al denk ik ook dat dit juist ermee te maken heeft dat Schone dichterop de verdediging speelt. Dan drijft Schone een tegenstander naar buiten en vangt een verdediger die speler op. Al met al kun je statistieken zonder contekst moeilijk op waarde schatten.

Dat Ziyech en Tadic veruit de meeste kansen creeeren is geen verrassing. Ziyech is de grote spelmaker en berucht erom. Ziyech is minder balvast, en zal beslist opportuner speler en de bal vaker krijgen. Dat Tadic dus vergelijkbare statistieken heeft vind ik wel bijzonder. Tadic staat minder centraal in het spel, is meer buitenspeler dan Ziyech, en voetbalt vooral hoger op het veld met ook meer weerstand. Tadic is meer de aanvaller in de huidige opzet, komt vaker met zn rug naar de tegenstander en vaker in de 1vs1. Ik denk dat Tadic bizar veel creeert voor zijn positie. Een Fisher, Younes, El Ghazi, Traore komen er naar mijn inschatting niet bij in de buurt. Alleen kun je in die vergelijking ook weer niet om de contekst heen. Toch lijkt t me een veilige aanname dat Tadic creatiever is dan deze genoemden. Dat zijn allemaal toch meer pure aanvallers. Tadic brengt voetbal in de kleine ruimte, is een dienaar. Dat is ook het bijzondere aan hem. Ik denk dat veel mensen zich onvoldoende zijn impact op het voetballend vermogen realiseren.

Lang verhaal kort, sorrie geen drastische conclusies. Meimeren over statistieken, thats all ;)
0 0
PeterVKV
Geeft aan dat Frenkie een pure 6 is.
0 -1
mvdk
Joh...
0 0
Web
Dat Frenkie minder kansen criieert heeft met zijn positie te maken, hij zorgt er mede voor dat Tadic en Ziyech de ruimte in de ploeg krijgen, en niet plaats gebonden zijn, en daardoor veel kansen creëeren, geld overengens ook voor Schone.
0 0
Aspers73
110 schoten, 109 daarvan waren naast.
2 -11
AFCAMM
Je moet geen cijfers gebruiken die je niet kent. Eerst even leren tellen.
0 0
mvdk
Jij hebt liever Gudelj terug?
2 0
T.reckveugel
Nee, iemand die minimaal tussen de palen kan schieten en een keer nadenkt of om zich heen kijkt voor hij kansloos uithaalt
0 -1
Joseph
Denk dat dit de reden is waarom Frenkie nog een seizoen moet blijven, die moet aanvallend veel meer kunnen brengen. Hoop dat hij snel ook wat meer naar voren gaat spelen, dat speelt ook mee natuurlijk.
0 -1
Petterson1964
Heeft ook met zijn positie te maken.
0 -1
afcas
heeft meer met zijn speelstijl te maken.
0 0
Web
Het gaat om het team, Frenkie zorgt dat Tadic en Ziyech veel van positie kunnen wisselen. Frenkie zorgt dat de bal bij Tadic en Ziyech komt.
2 0
Joseph
In het team zie ik meer waarde voor Frenkie in een aanvallendere rol. Hij moet nu vanuit de verdediging opbouwen, als hij dat vanuit het middenveld doet, komt er ook meer ruimte voor de aanvallers.
Frenkie kan veel meer dan alleen de bal bij Ziyech en Tadic bezorgen.
0 0
sdjt01
Maar tegelijk heeft frenkie dan weer geen schot. Iets wat vrij belangrijk is als hij aanvallender zou komen te staan.
0 0
31xAjax
dat heeft Ziyech ook niet....
0 0
sdjt01
Je maakt een geintje toch?
0 0
T.reckveugel
Nee, lijkt me niet, 110x schieten, de ballen gaan alle kanten op. Beschamend voor iemand met zijn inzicht,
50% op de spits van dienst of aan iemand die wel tussen de palen schiet en je hebt 55x meer kans op een doelpunt.
Dat er niemand opstaat en Ziyech tot de orde roept is onbegrijpelijk
0 0
EersteAanname
Dus hij heeft heel veel inzicht volgens jou, maar op de momenten dat hij schiet is dat niet een gevolg van dat inzicht? Krom verhaal...
0 0
Ballemabbe
Hoezo is dat opvallend genoeg?

Ik wil de statistieken wel eens zien van wie de assist voor de assist gaf.
2 0
Ozymandias
De assist voor de assist wordt normaliter meegerekend als het creëren van een kans. Alle passes die een substantiele invloed hebben gehad op de kans worden meegerekend. Ik denk alleen dat er zo weinig spelers als De Jong zijn dat zijn waarde in het creëren van kansen niet op waarde wordt ingeschat. Als De Jong met zijn dribbels twee tegenstanders naar zich toe heeft getrokken om vervolgens via een simpele pass en vrijstaande teamgenoot (die doordat De Jong twee man uit positie heeft getrokken veel meer ruimte heeft) aan te spelen wordt dat misschien niet altijd meegerekend maar De Jong heeft dan wel degelijk een grote invloed op het creëren van de kans gehad. Dembélé (Tottenham) is de enige speler die ik ken waarvan ik vind dat hij qua speelstijl echt vergelijkbaar is met De Jong.
0 0
Afstandsschot
Dembélé vind ik juist een veel fysiekere speler dan De Jong. De Jong is echt uitzonderlijk in zijn dribbel en passing, terwijl Dembélé sterk is in beide maar toch vooral fysiek niet van de bal te zetten is. Kan zo geen betere vergelijking verzinnen, maar voor mij is er ook maar 1 Frenkie. Hopelijk groeit hij uit tot wereldtop en vergelijken we over 5 jaar vergelijkbare toptalenten met onze Frenkie.
1 0
Ozymandias
Het beeld wat jij van Dembélé hebt is totaal anders dan wat ik (en de Engelse pundits) van hem hebben. Dembélé is fysiek sterker maar komt bijna nooit in fysieke duels terecht bij Tottenham. Hij dribbelt juist (net als De Jong) opbouwend om zo spelers naar zich toe te trekken om vervolgens een vrije man te vinden. Daarbij kan hij (net als De Jong) met relatief gemak zelf een directe tegenstander uitspelen en draait hij zich (net als De Jong) altijd geweldig open.
0 -1
afcas
dat zou je verwachten, maar in nederland is men wat dat betreft heel slecht in het kijken naar statistieken. meestal kijkt men ook niet naar de hoeveelheid balcontacten personen nodig hebben om aan die statistieken te komen.
0 0
vijfennegentig
Hahah rustig maar, het is geen wedstrijdje hoor. Ieder zn taak lijkt mij.
0 0
MK77
Precies je moet ook in de positie staan om een doelkans te creëren
0 0