Mazraoui prijst belangrijke Jongkind en Keizer

SJvanveen, 13-11-2018 om 20:12, 5660 views, Bij Andy in de Auto |

Het nieuwe uitshirt van Ajax is bekend! Bestel hem nu!

 

Noussair Mazraoui had gedurende zijn jeugdjaren in de opleiding van Ajax niet het idee dat hij het eerste elftal zou halen. Veel vertrouwen had de club ook niet in hem, al waren ex-hoofdtalentontwikkeling Ruben Jongkind en voormalig Jong Ajax-trainer Marcel Keizer uitzondering op die regel. 

Bij Andy in de Auto sprak Mazraoui, momenteel onbetwist basisspeler bij Ajax, over zijn ontwikkeling richting de voetballer die hij nu is en zijn relatie met Hakim Ziyech. Tegen laatstgenoemde keek Mazraoui voorheen op. Nu is hij een vriend en voorbeeld. 'Toen hij bij FC Twente speelde, was hij echt een voorbeeld. Toen kwam hij bij Ajax en keek ik eerst naar hem op. Ik vond het spannend, maar dat is weggegaan. Hij is een goede vriend', aldus Mazraoui.

Toen Ziyech bij Ajax kwam, was Mazraoui nog geen onderdeel van de Ajax-selectie. Door een stormachtige ontwikkeling onder Keizer kwam daar langzaamaan verandering in. De Marokkaans international is lyrisch over de trainer die ontslagen werd in Amsterdam, maar onlangs tekende bij Sporting Lissabon. 'Keizer, toptrainer is dat', is Mazraoui kraakhelder. 'Hij is de eerste trainer die het écht in mij zag zitten. Ten Hag is ook een uitstekende trainer, maar welke speler zegt slechte trainer als hij degene is die je een basisspeler geeft', lacht Mazraoui. 

Potentie

Gedurende de Ajax-opleiding was Mazraoui vaak een twijfelgeval. Ook voor zichzelf, want de rechtsback dacht niet dat hij de ArenA zou halen. 'De potentie om in Ajax 1 te komen had ik nooit echt. Je hebt spelers die een stempel krijgen om Ajax 1 te halen, zoals Ryan Gravenberch en Naci Unuvar, maar bij mij was er één persoon die zei dat ik Ajax 1 ging halen. Dat was Ruben Jongkind (nu Cruyff Football, red.). Hij was geen voetbaltrainer, dus ik dacht: wat loop jij nou allemaal te praten. Ik geloofde er niks van, maar hij heeft wel gelijk gehad.' 

In het nabije verleden werd er een interview met Jongkind gepubliceerd over Mazraoui en zijn ontwikkeling. Dit gesprek is hier te lezen. 

  • Bekijk ook
Delen!
Tags
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
mallerd
Erg belangrijk geweest voor Ajax in de Champions League, maar toch ben ik nog niet overtuigd van hem op rechtsback. Hij speelt erg nonchalant en staat verdedigend zeer zwak gepositioneerd elke keer, wat me ook opvalt is dat wanneer hij balverlies lijdt hij op z’n dooie gemakkie terugloopt ipv te sprinten om de bal te heroveren.
0 -1
Dennis1964
Ga eens naar Specsavers.
0 0
Ferd
jij bent echt een mallerd
0 0
FlyingDutchMan
Lekker bezig Nous!
4 0
geDaante
Eiting had ook baat bij de performance coaching toentertijd, toen deze werd weggewerkt merkte je ook een fysieke terugval bij Eiting, die veel had aan trainingen gericht op explosiviteit.

Ik ben nooit fan geweest van fysiek in de opleiding, maar hier zat echt een idee achter. Niet fysiek scouten om jeugdpotjes makkelijke te winnen, maar scouten op ook iele, creatieve jochies, deze voetballend maximaal ontwikkelen en de volledige focus op techniek, handelingssnelheid, inzicht en creativiteit, om pas helemaal aan het einde van de rit, en na de groeispurt talenten heel gericht flink fysiek aan te pakken, zodat ze fysiek versneld klaar geraakten om de stap naar de eredivisie te maken.

Veel jeugdtrainers die daar niks van moesten weten omdat hun egootje werd ingeperkt, laten talenten niet doorstromen omdat ze hen fysiek niet klaar achten. Dus wel zeiken dat dat performance gedoe overbodig en slecht is, maar dan talenten als Nouri te lang laten aankloten beneden hun niveau en niet overhevelen naar het eerste, omdat ze fysiek er nog niet klaar voor zouden zijn. En zelfs twijfelen of spelers het wel redden door gebrek aan fysiek...

Men vergeet hier ook vaak dat die individuele performance trainingen bovenop de al verdubbelde(!) trainingsuren met de bal kwamen, en ook bovenop de individuele trainingen met bal. Dus het ging in niks ten koste van techniekontwikkeling en dergelijke, daar was de opleiding sinds inmenging Cruijff en Jonk volledig op gericht.
7 -2
Bensco
Klopt niet helemaal geDaante. Ik ben een sterk aanhanger van de cruijff/jonk filosofie en geloof dat Ajax echt de bus gemist heeft om de meest vooruitstrevende opleiding van de wereld te worden toen ze deze filosofie de deur uit lieten lopen. Maar de training kwam niet bovenop het voetballende gedeelte. slechts een klein gedeelte. Dat was het probleem ook, het inpassen van deze trainingen in een beperkt aantal trainingsuren. Men kon het aantal trainingsuren niet veel uitbreiden omdat jeugdspelers ook hun scholingsplicht hebben. De ruzie ontstond over een balans qua trainingsuren binnen enerzijds het voetballende gedeelte (bergkamp/edwin) en anderzijds het performance gedeelte (jonk). Lange termijn oplossing leek men vooral te willen gaan voor scholing op de club om reistijd te besparen en maatwerk van scholing te maken. Een oplossing voor korte termijn was er echter niet waardoor het conflict uit de klauwen liep
0 -2
MisterAFCA
Nog steeds pijnlijk dat Henrichs en co dat helemaal verkloot hebben. Gelukkig loopt Ajax op dit moment goed waardoor zij het gelijk aan hun zijde denken te hebben... Ik ben bang dat er in de nabij toekomst echter weer terug gevallen gaat worden in de ellende van voor de revolutie. De lichting Nouri, vd Beek, Kluivert, Eiting en Nous hebben zeer veel gehad aan de visie Jonk/Cruijff en daar plukken we nu de vruchten van. Ze zijn op de toekomst echter weer allemaal eigen plannetjes aan het trekken. Hierdoor voorspel ik dat de aankomende jeugdtalenten die gaan doorbreken, nooit het niveau gaan aantikken van de huidige eigen jeugd spelers... Waardoor Ajax er uiteindelijk in kwaliteit op achteruit zal gaan en je weer opnieuw kan beginnen. Helaas dan wel zonder de allergrootste... R.i.P Johan
4 -1