Heitinga: 'Wedstrijd 'dood' maken zit niet echt in systeem'

BartVeenstra, 08-11-2018 om 10:45, 3737 views, De Telegraaf |

Koop nu jouw Ajax-artikel in de Ajaxshop!

Ajax O19-trainer John Heitinga heeft een 'dubbel gevoel' overgehouden aan het gelijkspel van zijn elftal tegen de leeftijdsgenoten van Benfica in de Youth League. De Amsterdammers gaven een 1-3 voorsprong uit handen, maar staan nog wel bovenaan in de groep.

'De eerste helft was Benfica beter en kwamen wij gelukkig op 1-1, maar de tweede helft hebben we het met succes anders neergezet en na de 1-3 hadden we de wedstrijd "dood" moeten maken. Bij Nederlandse spelers zich dat echter niet echt in hun systeem', vertelt Heitinga na afloop van de wedstrijd in gesprek met De Telegraaf.

De oefenmeester van Ajax O19 was ondanks het puntenverlies wel trots. 'In een poule met Bayern München en Benfica staan we na vier speelronden nog steeds bovenaan. Winnen wij bij AEK Athene dan zijn we zo goed als zeker van de volgende ronde. Ik ben tevreden dat we als staf en de spelers maximaal zijn uitgedaagd. Benfica-uit zorgt voor weerstand die er verder nooit is en niet is na te bootsen.'

Delen!
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
geDaante
Wat nou als staf uitgedaagd? Het gaat niet om jouw ontwikkeling en jouw eigen projectje, maar om de individuele ontwikkeling van je beste talenten, en dus niet middelmaat uit Jong Ajax omdat je denkt met dat extra fysiek en ervaring te winnen. Middelmaat die de basis van Ajax 1 niet gaan halen, en dus totaal verspilling van kostbare tijd/weerstand voor betere talenten die wél een heel goede kans maken. Die middelmaat krijgt ook al weerstand in de Jupiler League.

En dan altijd weer die keuze voor minimaal één loper, zelfs twee als de mogelijkheid daar is...

De opleiding is verziekt helaas, het is weer in handen van nietszeggende, visieloze mensen.
1 -2
Patatjeoorlog
Negatieve pannenkoek, staan bovenaan en het is nogsteeds niet goed voor jou.
0 0
geDaante
Positieve laagmikker, het gaat niet om resultaat, maar om individuele ontwikkeling van je beste talenten, dus niet spelers als De Wit, Ekkelenkamp, Botman, Bakboord, etc. die Heitinga opstelt voor fysiek en ervaring, denkende dat je daar vooral mee wint, in plaats van voor zo goed mogelijk voetbal te gaan met je beste talenten.

Een echte Ajaxcoach gelooft in dat laatste.
1 -1
Patatjeoorlog
Zonder de ervaren spelers die jij opnoemt hadden ze thuis nooit kunnen winnen van benfica en uit gelijk kunnen spelen. Dus voor jou geldt alleen de ontwikkeling en niet de winst? Dan hadden ze allang uit de YL gelegen.
0 0
Babangida83
Maar dat zijn wel goede people managers :-D (Voor het bedrijf is dat alleen wel funest.)
0 0
geDaante
Zijn vooral goed in het elkaar de hand boven het hoofd houden. Middelmaat omringt zich met middelmaat, liefst nog wat minder, zodat hun positie gegarandeerd blijft.
1 -1
Horrontelli
Helaas zit een wedstrijd levend maken niet in zijn systeem.
1 -1
ajaxinho
Ik vond de wedstrijd ook saai.
Alles op één tempo.

Gelukkig hebben we 1 of 2 spelers die het verschil kunnen maken.
Maar dat moet bij Ajax niet zo zijn.
1 -1
Horrontelli
Ik heb deze wedstrijd niet gezien. Maar wel andere wedstrijden van zijn teams, vorig jaar en dit jaar. Het vloeit bepaald niet en hij maakt angstige keuzes.
0 0
Dexy
Dat je dit nastreeft als jeugdtrainer van Ajax, de wedstrijd 'dood maken'...

Een Ajax-jeugdcoach hoort gewoon te allen tijde tegen zijn ploeg te zeggen: volle borst vooruit, zet continu hoog druk en val aan.

Is de zoveelste uitspraak van Heitinga die aantoont dat hij (nog) niet geschikt is als jeugdcoach.
1 -3
Babangida83
Ik ben het met je eens, want begrijp je vertrekpunt.

Maar een wedstrijd doodmaken kun je ook prima doen zonder veel van je attractiviteit te veel te verliezen in mijn ogen. Als back kun je b.v. iets minder vaak er overheen gaan. Je jaagt hun keeper iets minder op, waardoor je op het veld alle mannen bezet houdt en die dus niet makkelijk aan voetballen toekomen. In balbezit proberen te blijven. Je man niet laten draaien. Minder happen, maar gewoon geduldig de tegenstander de oplossing laten zoeken. Veel de bal tackelen (als in constant proberen de bal uit iemands voeten te krijgen ipv deze zelf buit proberen te maken) Geconcentreerd blijven spelen, totdat je 3 goals verschil hebt gemaakt. Dat soort details. Laat de tegenstander maar de moeilijke keuzes maken. Maar wij willen soms nog te geforceerd een goal proberen te maken. Bij een verschil van 2 doelpunten (of 1 doelpunt met nog weinig op de klok), moet je het uitvoetballen. Zo haal je de moed uit een elftal van de tegenstander en dat is heel belangrijk. Maar wel zeker acties blijven maken, gecalculeerd risico blijven nemen en op zoek gaan naar meer goals. (niet zoals gisteren, toen sommigen het wel geloofden.)

Dat betekent mijn ogen niet: inzakken, tactiek aanpassen, compacter staan dan anders en puur op de counter spelen. Je hoeft het allemaal gewoon iets minder te forceren en iets beter je linies in de gaten houden op aansluiting en of er nog genoeg man achter de bal staan t.o.v. de tegenstander. Ik vrees wel dat Heitinga dit bedoelt.
1 0
geDaante
Door dat te doen maak je de tegenstander alleen maar sterker en roep je druk op je zelf af.

Voor mij is Ajax aanvallen, goals maken en doordrukken, zoals je nu weer gemerkt hebt, was een voorsprong van 2 goals niet genoeg, had er dan geprobeerd 3-4 van te maken. De aanval is ook de beste verdediging, zeker voor Nederlandse ploegen.
1 -1
Babangida83
Mijn punt is dat het ene het andere niet uit hoeft te sluiten, als je het enkel op de details doet. Blijven aanvallen, goals maken en doordrukken is voor mij wel een voorwaarde.
0 0
geDaante
Dat is waar, maar dat zal niet de wijze zijn waarop Heitinga het ziet ;)
0 -1
f.m.d.
Tactiek aanpassen als de situatie erom vraagt. Niks mis mee. Ontbreekt in systeem van spelers, maar kennelijk ook in de opleiding.
2 0
geDaante
Dat doet ie maar bij een of andere amateurclub. In de Youth League gaat het erom je visie en speelwijze uit te dragen, en zien te winnen met je beste talenten. Dus niet je meest ervaren, middelmatige talenten, maar je beste, ongeacht leeftijd.

Het is de bedoeling dat de talenten betere worden in het spel dat ook door het eerste gespeeld wordt, deze zou in grote lijnen gelijk moeten zijn aan dat van de jeugd. En ook dat de beste talenten worden uitgedaagd door een hoger niveau. Dan ga je geen spelers opstellen die al de weerstand van Jong Ajax ervaren én het nooit gaan schoppen tot de basis van Ajax 1.
1 -1
off
Wat een onzin. Je moet de wedstrijd leren lezen als speler. Laat ze dat vooral in de jeugd leren, en fouten maken. En niet in het eerste.
2 0
geDaante
Je weet duidelijk niet waar Ajax voor staat. Ajax is aanvallen en nog eens aanvallen, score uit zien te breiden, en nooit te consolideren of een bepaalde stand te verdedigen. Dat zit zoals Heitinga ook niet in het systeem van Nederlands, probeer het dan ook niet.

Het is allemaal resultaatgericht gedoe, de individuele ontwikkeling van je beste talenten staat duidelijk niet voorop. Heitinga gebruikt de o19 om zelf te experimenteren en 'beter' te worden als coach, met zijn aanpassen, tactieken bedenken en dergelijke. Er zou een eenduidige clubvisie moeten zijn, en ten alle tijden uitgedragen moeten worden.
2 -2
off
Je bent duidelijk iets te vol van jezelf. De basis van Ajax is inderdaad aanvallen. Maar als je onder druk staat en nog 5 minuten te spelen hebt dan moet je daar wijs mee omgaan. En een wedstrijd doodmaken is niet met z'n allen voor de goal hangen. Maar is niet blind aanvallen.
1 -1
geDaante
Niet mee eens, de onder 19 is een opleidingselftal, waarin talenten zowel qua teamspel als individueel beter moeten worden.

Dus in plaats van de druk te ondergaan, moet je onder die druk uit zien te voetballen. En dan gaat dat meer eens fout, dáár leer je van.

Heitinga pakt de -19 aan alsof het het eerste elftal van Ajax is, waarin teamresultaat voorop staat (met wel het geloof dat dat vooral behaald wordt door goed aanvallend spel).
1 -1