Dilrosun: 'Volgens mij heeft Ajax beleid aangepast'

BVeenstra, 03-11-2018 om 12:00, 16050 views, ELF Voetbal Magazine |

Bekijk Ajax - Valencia live in de Ziggo Dome!

Voormalig Ajax-jeugdspeler Javairo Dilrosun denkt dat Ajax het beleid wat betreft het geven van contracten aan jeugdspelers heeft aangepast. De aanvaller speelde tot 2014 in de jeugdopleiding van Ajax, maar omdat een contract uitbleef, vertrok hij naar Manchester City. Inmiddels speelt hij bij Hertha BSC in Duitsland.

In de tijd dat Dilrosun in de jeugd van Ajax speelde, speelde ook Steven Bergwijn op De Toekomst. Inmiddels spelen beide spelers elders. 'Best apart dat zoveel jonge buitenspelers bij Ajax worden opgeleid, maar ergens anders doorbreken', zegt Dilrosun in gesprek met ELF Voetbal Magazine. 'In mijn geval duurde het te lang voordat ik een contract kreeg. Ik wil niet zeggen dat Ajax iets fout heeft gedaan, maar volgens mij hebben ze sindsdien wel het beleid aangepast.'

Daarmee doelt Dilrosun op het volgende: 'Talenten krijgen tegenwoordig wel meteen een contract zodra ze zestien worden. Ryan Gravenberch bijvoorbeeld, ook een exceptioneel talent', zegt Dilrosun, die blij is om te zien dat veel van zijn voormalig ploeggenoten nu doorbreken bij Ajax (of elders). 'Noussair (Mazraoui, red.) bijvoorbeeld, laatst tegen Bayern. Geweldig. Hij was altijd een aanvallende middenvelder. Heel knap dat hij zich zo ontwikkeld heeft als rechtsback.'

Zelf heeft Dilrosun nog dagelijks contact met Timothy (Fosu-Mensah, red.) en Carel (Eiting, red.). 'Als je zo terugkijkt, waren we echt een lekkere lichting. We wonnen toen de Future Cup en werden kampioen. Ik weet dat er destijds aan veel meer jongens getrokken werd. Aan Appie natuurlijk, want die was niet normaal. Maar hij wilde echt graag bij Ajax blijven. Het is niet zo dat we veel over zulke dingen praatten onderling. Iedereen moet zijn eigen keuze maken. Mijn beste keuze? Moeilijk te zeggen, want mijn carrière is nog maar net onderweg, maar naar Duitsland gaan lijkt tot nu toe een schot in de roos.'

Delen!
Tags
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
Babangida83
Één jaartje wachten tot je 17de lijkt me toch niet zo moeilijk. Het moet boven in het koppie ook kloppen.

Hadden TFM en hij bij Ajax gebleven, hadden ze nu CL gespeeld en al bij het NL-elftal gezeten. Het is nog maar de vraag of ze het gaan redden beiden.
0 -1
trodat4030
Grappig, 3 weken geleden wist meneer Drosun de superster nog niet waarom meneer Dilrosun de superster geen contract aangeboden kreeg...

https://www.ajaxshowtime.com/article/bijzaken-en-geruchten/116131/dilrosun-was-zestien-en-kreeg-geen-contract

Ik vraag me af welk verhaal nou het lulverhaal is....
1 -1
Middenweg401
Sowieso kul. "In mijn geval duurde het te lang voor ik een contract kreeg". Dat is de uitleg?
Ehm.. hoezo te lang? Waarom moest je perse toen een contract, en niet een jaartje later? Waarom is het nu of nooit op je 16e? Mij ontgaat die urgentie. En ik snap niet dat de "journalist" dat niet vraagt.
0 -2
diwa
Dat is kiezen tussen 4 jaar a 500000 euro of niets. Ben benieuwd wat jij zou kiezen
2 0
Ajax_026
Had het liefste dat hij was gebleven maar laten we het ff omkeren zou jij een jaar aan salaris kunnen inleveren?
2 -1
Middenweg401
Niks inleveren. We hebben het over een uitstel van salaris voor een kind (die nog geen salaris nodig heeft).
Ik zou voor lange termijn kiezen.
2 -2
Ozymandias
Wat als Dilrosun in dat jaar zijn been had gebroken? Veel mensen kunnen nou eenmaal geen nee zeggen tegen zo'n contract als ze ergens anders geen contract aangeboden krijgen. Dilrosun heeft er in één klap voor gezorgd dat zijn familie financieel onafhankelijk is. Hoeveel families kunnen daar nee tegen zeggen?
2 -1
Babangida83
Één jaartje wachten met als veel betere garantie dat je carrière sportief en financieel meer gaat opleveren na dat jaar en je hele familie financieel onafhankelijk maakt, met als risico dat je in dat jaar je been breekt tegenover relatief veel geld nu (niet financieel onafhankelijk), ver weg van je familie op een belangrijke leeftijd en bidden dat je het haalt en dus financieel onafhankelijk wordt. Als ze minder talent hadden, had ik het begrepen.
0 -1
Ozymandias
"Één jaartje wachten met als veel betere garantie dat je carrière sportief en financieel meer gaat opleveren na dat jaar en je hele familie financieel onafhankelijk maakt,"

En wat als Dilrosun in dat jaar zwaar geblesseerd raakt, of erger?
0 -1
T.reckveugel
Iedere familie van de speler die nu wel bij Ajax in de selectie zit
0 -3
Ozymandias
Maar dat konden ze niet voordat ze een contract werd aangeboden en dat gebeurde bij Dilrosun niet.
0 0
pieke
Toen zwaaide Wim Jonk nog de scepter op de Toekomst en werden spelers als El Mahdioui, Damon Mirani en Mickey van der Hart talent van de toekomst. Blij dat die Volendamse prutser is vertrokken.
0 -5
Ozymandias
We moeten Jonk (en Bergkamp) op blote knieen danken dat hij Olde Riekerink eruit heeft gewerkt en er voor heeft gezorgd dat de technische ontwikkeling weer centraal kwam te staan. Hij was misschien ongeschikt als manager van de jeugdopleiding maar zijn visie was precies wat Ajax op dat moment nodig had. Hij deed ook dingen fout en heeft Jongkind veel te veel macht gegeven (waardoor Jongkind meer dan tien van zijn vriendjes heeft kunnen aantrekken en performance trainers machtiger werden dan de voetbaltrainers) maar Jonk heeft véél meer goed gedaan dan slecht gedaan en de Ajax jeugdopleiding is nu veel beter doordat Jonk hoofd jeugdopleiding is geweest. Een beetje respect is wel op z'n plaats!
1 -1
godenzonenssuper
De Toekomst anno 2018
- Dravertjes als De wit en Ekkelenkamp die de grote mannen moeten zijn op het middenveld van het vlaggenschip.

Prima vooruitgang he Pieke?
Doe mij dan maar een speler als El Mahdioui.
0 0
geDaante
Mirani werd beloond voor zijn goede comeback na een zware blessure dacht ik. Verder weet jij niet wie allemaal bepaalden wie het zou worden.

Verder wordt er dankzij Jonk straatvoetbal nagebootst in de onderbouw, zijn er de Twin Games (ook landelijk overgenomen door de KNVB, zeer belangrijke ontwikkeling), was de focus op techniek, creativiteit en combinerend vermogen terug, en op spelplezier. Was er een eenduidige visie, werd individuele ontwikkeling eindelijk weer boven alles geplaatst, werden de trainingsuren verdubbeld en ook individuele trainingen daarbij.

En ga zo maar door.

Dus praat geen onzin met je 'Volendamse prutser', waarmee je eigenlijk ook zegt dat Cruijff een prutser was, daar Jonk en Cruijff het vrijwel samen deden, wekelijks contact, en Cruijff was zeer tevreden over Jonk, eigenlijk de enige over wie hij tevreden was.

Je lult maar wat, gebaseerd op antipathie jegens de persoon Jonk.
3 -2
Ozymandias
Jonk heeft veel goede dingen gedaan maar al voordat Jonk hoofd jeugdopleiding werd trainde jeugdelftallen in de onderbouw al regelmatig op de parkeerplaats. Het is dus overdreven om te zeggen dat er danzij Jonk straatvoetbal wordt nagebootst in de onderbouw.
0 0
Ajax_026
Jonk deed niet alles goed maar heeft veel tegevoegd en zijn waarde word idd doorvelen zwaar onschat.
0 0
Ar
Voorlopig heeft Dilrosun geen slechte carriere keuzes gemaakt. Hij zit inmiddels in de voorselectie van Oranje.
0 -1
Middenweg401
Niet dankzij, maar ondanks zijn keuze.
0 0
geDaante
Wees gewoon eerlijk en geef toe dat je voor de faam en het geld ging. Niks mis mee, maar kom niet met zo stom excuus. Als Van de Beek, Appie, De Ligt, Kluivert en al die anderen een jaartje kunnen wachten, kan jij dat ook.
6 -2
Middenweg401
Meneer zal wel niet genoeg "respect" hebben gevoeld.
Of hij was als enige ter wereld niet op de hoogte van het toenmalige beleid.
1 -1
Babayaka
Nog nooit van gehoord deze dilerium.
1 -3
Middenweg401
Pure noodzaak om weg te gaan. Zonder de knaken die hij in dat jaartje heeft verdiend had hij het natuurlijk nooit kunnen overleven.
0 0
Bocarra
De restanten van het plan Cruijff. Het idee dat talenten voor Ajax moesten kiezen en niet gelijk een contract aangeboden moesten krijgen was super arrogant en misplaatst. Gelukkig is men van dit onzaligmakend idee afgestapt.
1 -3
godenzonenssuper
“De restanten van het plan Cruijff”

Weet je dat die regel inmiddels al jaren geleden werd teruggedraaid door Jonk zelf?
1 -1
geDaante
Onzin, die talenten waren toch wel gegaan, die gingen niet weg vanwege nog even geen contract, maar vanwege het geld en de faam, tof doen op instagram dat ze bij Man City of Chelsea spelen. Heeft niks met het beleid van toen te maken.

Alsof Man City ook teugdeinst vanwege een lullig jeugdcontractje dat voor minder dan een paar ton af te kopen is.

Het idee was ook het kaf van het koren te scheiden, mentaal gezien. Je wil een beetje op spelers kunnen bouwen, voor zover dat nog kan. Een talent die bij het heel even uitblijven van een contract en meteen voor de faam en het geld gaat, verkast ook meteen zodra hij in het eerste staat bij de eerste interesse.

Je ziet dat de meerderheid uit zichzelf wel koos bij Ajax te blijven, voor hun sportieve ontwikkeling. Dat zijn jongens die ook niet snel naar een club als PSV zouden gaan in een later stadium, in tegenstelling tot zo'n Malen, die duidelijk geen clubgevoel kent, en puur op zichzelf gericht is. En dat mag.

Overigens was Ajax volgens Cruijff een 'lerende organisatie', waarin dingen uitgeprobeerd werden, geëxperimenteerd. Gaan bepaalde dingen goed, dan voortzetten en verder verbeteren, gaan bepaalde dingen minder, dan aanpassen of daar mee kappen. Zo innoveer je. Jonk wilde ook al het een en ander aanpassen/terugdraaien, maar kreeg daar de kans niet meer voor.
4 -1
Jornnn
Helemaal mee eens. Met name de 3e alinea is de spijker op zijn kop.
0 0
Redrum
Ja die naieve instelling heeft ons toch een paar grote talenten gekost. Gelukkig lijkt Ajax nu in meerdere opzichten het lichtb gezien te hebben.
1 0
geDaante
Nope, geld en faam en ongeduldigheid van de talenten zelf lag er aan ten grondslag, waren met een lullig jeugdcontractje bij Ajax ook wel gegaan.
1 0
RedFeather
Ik merk op dat men (ook hier) steeds kritischer is over het Plan Cruijff.
Een paar geleden zou je met dit soort teksten verguisd worden hier.
1 -1
Juichtoon
Sorry had je een minnetje willen geven. Ook Johan vond dat als dingen niet werkten je dit moest aanpassen. Dus dit had Johan zonder twijfel ook aangepast.
Hij vond vooral dat het voetbal weer in de club centraal moest staan.
2 0
geDaante
Precies, innoveren doe je door te proberen, te experimenteren, etc., en dan draai je soms of wat terug, of je gaat ermee door en verbetert het.

De mensen die Plan Cruijff weleens belachelijk maken, weten totaal niet waar het om draaide en wat de ideeën erachter waren.

Doodzonde dat dat Plan opzettelijk is laten klappen door de clubleiding, en dat de voetbaljongens Cruijff zó een mes in de rug hebben gestoken, en hun eigen ego boven het gezamenlijke plan plaatsten. Het is altijd hetzelfde liedje, mensen schieten tekort om iets moois neer te zetten.
1 -2
AjaxCitizen
Achteraf wel jammer dat Ajax het beleid wat betreft contracten aan jeugdspelers niet eerder heeft aangescherpt. Volg de jeugd niet echt op de voet, maar je hoort en leest wel dat er meerdere talenten vonden dat Ajax er te lang over deed. Als er dan grote clubs komen met veel geld, dan is het lastig om te blijven wachten.

Wel goed dat Ajax het nu wel goed aangepakt. Ajax lijkt te leren van de fouten uit het verleden. Het transferbeleid gaat prima en contracten aan jeugdspelers geven gaat veel eerder.
10 -1
Ozymandias
"Achteraf wel jammer dat Ajax het beleid wat betreft contracten aan jeugdspelers niet eerder heeft aangescherpt."

Dat was volgens het eerste jaar dat het niet geven van jeugdcontracten tot een talent 17 jaar oud was bij Ajax het beleid was. By far de grootste fout die Jonk heeft gemaakt. Ongelofelijk jammer dat Ajax daardoor Fosu-Mensah en Dilrosun kwijt is geraakt. Gelukkig leerde Jonk er snel van en heeft hij dat beleid snel weer omgezet. Dat was sowieso iets wat ik goed vond aan Jonk. Hij leek niet te volharden in de fouten die hij maakte.
4 0
geDaante
Zeker, maar het was geen fout, nogmaals, talenten gingen weg voor de faam en het geld, een jeugdcontractje afkopen deinst Man City niet voor terug, en dan waren ze alsnog gegaan.
1 -3
Ozymandias
Oh kom op man... en dan beschuldig je mij ervan dat ik bepaalde dingen goed probeer te praten. Als je niet inziet dat dit een ENORME fout was (iets wat Jonk zelf heeft toegegeven) zit je wel erg diep in Jonk's darkplace. Fosu-Mensah en Dilrosun wilde beide bij Ajax blijven maar kozen voor de zekerheid van een driejarig jeugdcontract terwijl ze bij Ajax geen enkele financiele zekerheid kregen.
1 0
geDaante
Is jouw mening, ik zie dat anders. Het is erg naïef om te denken dat ze bij een lullig jeugdcontractje van Ajax wel waren gebleven als Man City bij ze aanklopte.

Malen gaat doodleuk naar PSV, kent geen clubgevoel, gaat puur voor eigen geld en faam. Was zeer ongeduldig.

Weet je wat overigens veel erger is dan beleidsmatig het contract even uitstellen?

Mazraoui op amateurbasis laten spelen tot zijn 20e zowat, en Dest nog steeds geen contract hebben laten tekenen. Oftewel talenten die Ajax 1 normaal gesproken duidelijk moeten halen niet vastleggen, en pure middelmaat wel.
1 -2
Ozymandias
"Is jouw mening, ik zie dat anders."

Het is ook de mening van Jonk. Hij heeft zelf toegegeven dat het een fout was. Maar jij bent duidelijk zo verliefd op Jonk dat zelfs wanneer hij het zelf een grote fout vind jij nog steeds dat niet kan toegeven.

"Het is erg naïef om te denken dat ze bij een lullig jeugdcontractje van Ajax wel waren gebleven als Man City bij ze aanklopte."

Fosu-Mensah en Dilrosun hebben dat zelf aangegeven. Nadat ze vertrokken was er geen reden voor ze om daar over te liegen.

"Weet je wat overigens veel erger is dan beleidsmatig het contract even uitstellen?

Mazraoui op amateurbasis laten spelen tot zijn 20e zowat, en Dest nog steeds geen contract hebben laten tekenen."

Onzin. Mazraoui speelt nu namelijk in het eerste van Ajax en Fosu-Mensah en Dilrosun niet. Mazraoui was een laatbloeier. Fosu-Mensah en Dilrosun waren de grootste talenten van hun lichting (1998).
0 0
geDaante
Wat nou toegeven? Ik vind het geen fout, punt. Want ik geloof er niet in dat dat de reden is dat die jeugdspelers zijn vertrokken. Vertrekkende jeugdspelers is van alle tijden, zoals Ajax ook talent wegkaapt bij kleinere clubs.

Maar ook al was het een fout, wat interesseert mij dat. Van fouten leer je, en Jonk leerde van zijn fouten en ervaringen, en dát is wat je moet hebben. Overigens was Ajax volgens Cruijff een lerende organisatie, waarin fouten maken juist werd toegestaan, om van te leren en wijzer te worden. Iemand ontslaan vanwege wat foutjes, en dan een ander aanstellen die dan diezelfde foutjes weer maakt, is nutteloos. Iemand in zijn rol en functioneren laten groeien is dus vele malen effectiever en beter. Buiten dat was het ook veel proberen en experimenteren, om zo tot innoveren te komen. Loopt iets niet? Gewoon aanpassen of terugdraaien, zoals Jonk ook deed. Zijn paar foutjes staan ook niet in vergelijking met al die vele en zeer grove fouten die zijn collega's toen maakten.

Fosu Mensah en Dilrosun kunnen zoveel aangeven, die gaf ook aan niet te weten waarom hij nog geen contract aangeboden kreeg, terwijl dat voor iedereen duidelijk was. Ze geven natuurlijk niet graag toe dat ze voor de faam en het geld zijn gegaan.

Mazraoui heeft het gelukkig gehaald omdat Keizer hem op waarde schatte, en toen kreeg hij pas een contract. Van Mazraoui was allang duidelijk dat het een hele goede speler was. Heel wat beter dan al die absolute middelmaat die wél vroeg een contract kregen. Dit bedoel ik nou, altijd weer dat goedpraten van je. Altijd maar weer dat beleid ten koste van alles verdedigen.
0 -2
Ozymandias
Hoe kan je het nou in godsnaam geen fout vinden. JONK ZELF HEEFT TOEGEGEVEN DAT HET EEN GROTE FOUT WAS! Maar ene geDaante zal het wel beter weten... Zie je niet in hoe absurd dit is?!

"Maar ook al was het een fout, wat interesseert mij dat. Van fouten leer je, en Jonk leerde van zijn fouten en ervaringen, en dát is wat je moet hebben."

Ja het goede van Jonk was dat hij van zijn fouten leert. Dat schreef ik hierboven ook: "Gelukkig leerde Jonk er snel van en heeft hij dat beleid snel weer omgezet. Dat was sowieso iets wat ik goed vond aan Jonk. Hij leek niet te volharden in de fouten die hij maakte."

In tegenstelling tot Jonk blijf jij volharden dat het geen fout was.

"Fosu Mensah en Dilrosun kunnen zoveel aangeven, die gaf ook aan niet te weten waarom hij nog geen contract aangeboden kreeg, terwijl dat voor iedereen duidelijk was. Ze geven natuurlijk niet graag toe dat ze voor de faam en het geld zijn gegaan."

Tja, dit is iets wat we beide niet met enige zekerheid kunnen zeggen. Fosu-Mensah en Dilrosun zelf zeggen dat ze bij Ajax waren gebleven als ze een contract hadden gekregen. Jij zegt van niet. Ik geloof hun eerder dan ene geDaante van AjaxShowtime.

"Van Mazraoui was allang duidelijk dat het een hele goede speler was."

Onzin. Ik was één van de enige hier op AjaxShowtime die keer op keer Mazraoui noemde als een talent met potentieel. Natuurlijk had hij eerder een contract moeten krijgen maar niemand zag Mazraoui als een groot talent voordat hij naar Jong Ajax ging. Als het zo duidelijk was geweest waren veel meer mensen het toen met mij eens geweest. Jij herschrijft geschiedenis omdat de werkelijkheid niet goed bij je onderbuikgevoelens passen.

Waarom kreeg Mazraoui geen contract van Jonk? Mazraoui was al 18 jaar oud toen Jonk vertrok. Jonk had hem hem dus al twee jaar eerder kunnen vastleggen. Als Jonk hem als groot talent had gezien had hij wel net als El Azzouzi en andere een contract van hem gekregen.
0 0
T.reckveugel
Kijk naar de huidige lichting die wel bij Ajax bleef en de groep die weggegaan is en zoek de verschillen.
En voor jouw informatie, Bergkamp brak ook pas later door, had ook zomaar af kunnen haken en was elders zeker alsnog doorgebroken.
Het is kortom van alle tijden,
Dilrosun wil kennelijk graag iets roepen om zijn vertrek te rechtvaardigen. Wat helemaal niet hoeft, wie op dit forum zou het anders doen
0 -1
Ozymandias
"Kijk naar de huidige lichting die wel bij Ajax bleef en de groep die weggegaan is en zoek de verschillen."

Ik begrijp niet welk punt je hiermee maakt.

"En voor jouw informatie, Bergkamp brak ook pas later door, had ook zomaar af kunnen haken en was elders zeker alsnog doorgebroken."

Bergkamp brak onder Cruijff als A-junior door nadat Cruijff hem eerder dat seizoen van de A1 naar de A2 had teruggezet.
0 0