Gemeente wil aandelen in ArenA verkopen

De Amsterdamse gemeente wil op termijn af van de aandelen in de Johan Cruijff ArenA. Momenteel is 48 procent ervan in handen van de gemeente, maar deze wil dit dus terugschroeven naar nul. Het heeft naar eigen zeggen namelijk te weinig te zeggen over het beleid.

'Bij benoemingen van de bestuurders of bij uitbreidingen van het stadion hadden we niets te vertellen', zegt wethouder Udo Kock over de situatie in Het Parool. 'We gaan met Ajax om tafel om 23 procent van de aandelen aan hen te verkopen. De overige 25 procent houden we nog tien jaar in bezit op verzoek van de andere aandeelhouders, daarna kunnen we besluiten om dat ook van de hand te doen.'

Na een nieuwe deal hebben zowel Ajax als Amsterdam wel al meer stemrecht gekregen volgens de krant. Ajax zelf heeft dertien procent van de aandelen van de ArenA in handen. 

  • Bekijk ook
Delen!
Tags
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
Rmokum
Totaal onrealistisch, maar wat zou t mooi zijn om ooit weer eens een nieuw stadion te bouwen. De JC arena wordt t maximale uitgehaald om t onze thuishaven te laten zijn, maar de akoestiek is dramatisch en het is sfeerverlagend dat je vanaf je plek niet alle andere supporters kan zien. Geeft veel minder een wij gevoel. Bij de bouw van de Allianz arena is dat wel als uitgangspunt genomen.
1 0
Ajax4xbestevaneuropa
Jaren terug gingen er nog geruchten over uitbreiden omdat er ek wedstrijden gespeeld zouden worden en er een nieuwe kuip zou komen. De uitbreiding is er deels geweest door meer stoeltjes in de grachten en dichter op het veld. Wie weet zal het deze eeuw nog gebeuren dat er een 3e ring bij komt of op een andere manier er iets kan/moet gebeuren.Er is onderzoek gedaan en het dak zou kunnen worden verhoogd. Anti ajax mensen lachen en zouden roepen dat het tijdens erdivisie nooit vol zit, maar reken maar dat bij europese wedstrijden ajax 70.000 kaarten kan verkopen tegen CL tegenstanders. is toch 15.000 meer dan nu.
Ik ben al lang blij dat er nu een rood witte muur is op zuid die de arena doet kolken als nooit te voren.Reken maar dat als ajax een grote tegenstander verslaat er totale gekte ontstaat en de hele arena meedoet.Barca thuis kon je niet te gek doen want ging eigenlijk nergens meer om. Kiev Twente Lyon. Laat deze CL editie ook onvergetelijke thuiswedstrijden worden, kiev en aek was in ieder geval een lekker begin. Volgende week op naar de 7 punten! Dit seizoen voor het eerst officieel de JC Arena, wat zou europees succes dan prachtig zijn, al is het een kwartfinale CL.
4 -1
Willem410
Iets zeg mij dat er achter de schermen wel een plan klaar ligt om er boven een rij of 10 bij te zetten.
Echter zolang er in Rotterdam niks gebeurd is er totaal geen noodzaak om het uit te voeren aangezien de Arena wat betreft het NL elftal en concerten een aardig monopolie heeft.
Het zal toch geweldig zijn als ze in Rotterdam een half miljard gaan investeren in een stadion van 63.000 man waarop ze op vanalles hebben moeten bezuinigen om het rond te krijgen.
Dat ze op de dag dat ze daar beginnen de Arena bekent maakt dat ze het stadion even uit gaan breiden naar 66.000 man ofzo.
Hebben ze daar als het dan eindelijk af is nog steeds het 2e stadion van het land.
2 0
DeWijsneus
Ik volg het stadion nieuws van onze vrinden redelijk en heb zeer mijn twijfels of het er wel gaat komen. Laatst stelde Feyenoord alweer nieuwe eisen over vaste inkomsten, terwijl het allemaal al eerder besloten was. Ik zie een megaproject sowieso slecht van de grond komen in deze tijden, vooral als je ziet hoe het er daar voor staat in die contreien van Rotterdam Zuid.
0 0
VanDeMolen
Als ze in 010 een groter stadion hebben staan, zal me dat eerlijke gezegd een rotzorg zijn. Wedstrijdje doen wie het grootste stadion heeft, doe je alleen om iets te compenseren en dat hebben ze daar hard nodig.
2 0
eros
De aankoop van de Johan Cruyff arena is gestart.
Van 13% naar 38%!

Als de modernisering en vernieuwing van de Arena voltooid is graag de Gaten dicht en dakkapellen liften achter de doelen! Dan gaan we richting de 70.000 toeschouwers.
Over een aantal jaar kan het dak nog gelift worden en de derde ring worden voltooid zodat er tegen de 90.000 bezoekers in kunnen.

Met zo'n groot stadion blijf je PSV (35.000) en Feyenoord (50.000) ruimschoots voor in inkomsten en dus begroting.

En langzaam van de beurs verdwijnen.
4 -2
Len nart
90 000 komt in de champions league wel vol! Maar voor eredivisie wedstrijden is dat echt niet te vullen, misschien 65 000 als je het goedkoper maakt.
0 -1
eros
Dan kan je er altijd nog voor kiezen om de derde ring gesloten te houden.
Maar als de eredivisie een upgrade krijgt naar 16 teams en playoffs, zal dat ook betekenden dat er meer grote wedstrijden komen.

Toen de Arena net stond dacht de buiten wereld ook dat de ajax blij mocht zijn als de eerst ring gevuld zou zijn.
0 -2
Radie125
Nog meer gaten op de tribunes
0 0
Mikes
Het gaat hier niet om aandelen die je meer zeggenschap oplevert. De Johan Cruijff Arena heeft een ietwat ingewikkelde constructie, ik zal het proberen uit te leggen.

Ajax heeft 13% van de aandelen van Johan Cruijff Arena, Gemeente heeft 48% van de aandelen en de overige 39% ligt in handen van de zogeheten 8 founders van de toen Amsterdam Arena. Dit zijn puur de aandelen van hoeveel geld er destijds is ingelegd bij de bouw van het stadion, het zegt niets over zeggenschap in de JC Arena.

De 8 founders wouden iets terug voor het financiele risico wat zij namen. Dit kwam in de vorm van een Commanditaire vennootschap. In deze c.v. zijn de exploitatierechten verdeelt onder de 8 founders. DIt wil zeggen dat deze 8 bedrijven bepalen wie de bestuurders van de JC arena zijn en bepalen dus de keuzes die gemaakt worden.

Ajax heeft geen enkele invloed op de keuzes die gemaakt worden, tenzij AJax exploitatierechten koopt, maar die heeft de gemeente ook niet.
3 0
Danos
Maar als ik het stuk nu goed lees van het parool is er dus ook een overeenkomst om de gouvernance te veranderen zodat Ajax en de gemeente ook stemrecht/invloed krijgt.
Maar je hebt helemaal gelijk je moet ook nog wel exploitatie “ rechten” krijgen.
2 0
Mikes
Idd, wel een enorm cruciaal detail in deze zaak die niet wordt genoemd door AS. Dankjewel voor je tip ik had het zelf niet geziena
1 0
Ajax27
Kijk tenminste iemand die het snapt hier.
1 0
Bjorn
Volgens mij was dit al bekend sinds 2016/2017 en dit wilden ze tegelijk doen met de naamswijziging, maar Ajax kwam er met de gemeente nog niet uit over de prijs. Hopelijk lukt het alsnog.
1 0
Fieldman
Waarom zou Ajax die aandelen willen hebben? Krijgen we meer inkomsten of alleen meer zeggenschap?
Tientallen miljoenen is een beetje duur voor alleen zeggenschap. Bovendien wordt de ArenA al prima geleid.
0 0
Radie125
De huurkosten gaan dan ook met dit % zodat er meer overblijft voor het voetbal bedrijf scheelt ongeveer 5.000.000 per jaar
1 -1
Minsc
5 miljoen minder inkomsten voor de Arena dan? Dan maakt de Arena 4 miljoen verlies per jaar.
0 0
Mokumnorth
Vergeet niet dat je dan ook als arena 5.000.000 minder inkomsten hebt. Dus waar is je winst?
0 0
Radie125
Ajax betaald nu 20.000.000 huur voor het deel waar ze geen eigenaar is dit wordt dus nu 15.000.000. omdat ze voor een groter deel eigenaar zijn.
1 -1
Danos
Als je ook exploitatie rechten krijgt kan je meer uit het stadion halen voorbeeld Jupiler is nu sponsor van Ajax maar Heineken van de Arena.
Als je dus ook de exploitatie rechten hebt kan je ook veel meer vragen aan Jupiler aangezien je meer kan bieden.
2 0
Mokumnorth
Ik snap je punt, maar zal daar een verschil van miljoenen inzitten?
0 0
Mikes
Kregen we er maar meer zeggenschap voor terug. Het enige wat je hier een klein beetje meer van krijgt is de winstuitkering. Dit is echter ieder jaar maar rond de 100.000 euro.
1 0
EVH
Bezit AJAX slechts 13% van de aandelen…????
0 0
Willem410
Snel inlijven die 23%,.
Die gemeente denkt toch elk jaar anders, na EK 2020 willen ze soms zo de rest ook verkopen.
0 0
AFCAHOOLIGAN
Dus dat betekent dat Ajax 36% van de aandelen dan heeft. De gemeente 25% Wie heeft de overige 39% dan?

En met die 61% kan Ajax dan ook besluiten om bijvoorbeeld de ADE niet door te laten gaan?
0 0
Mikes
Nee het is een ingewikkelde constructie. De zogeheten "acht founders" van de Arena hebben de overige 39%. Dit zijn 8 grote bedrijven die de financiering van de Arena hebben geregeld. ABN, Philips, BAM groep en Coca Cola zijn 4 van de 8. Zij hebben het alleenrecht om bestuurders te kiezen voor de Arena. Deze bestuurders maken de keuzes van de Arena, hier hebben zowel de gemeente als Ajax geen invloed op.
2 0
Maxwell5
Overigen zijn in het bezit van founders van de ArenA; oa KPN.
1 0
Mikes
Het is en blijft een bizarre constructie. Ajax en de gemeente hebben samen 61% van de aandelen van het stadion, maar ze hebben beiden niets te zeggen over de besluiten die genomen worden.
3 0
Joseph
Hoe werkt die constructie dan? Stel dat Ajax 61% zou hebben, zouden ze dan alsnog vast zitten aan die veldvernietigende feestjes?
0 0
mvdk
Om iedereen boven te blijven zou Ajax 51% moeten zien te krijgen. Dan zijn zij de baas.
0 0
Mikes
Nee dat is niet waar. Er is een aparte bv binnen de Arena die over de besluiten gaan. Dat zijn die 39% aandelen van de founders. Die hebben met zijn 8en de macht over de beslissingen. Die 61% van Ajax en gemeente zijn alleen aandelen voot winstuitkering, verder kunnen ze vrij weinig.
2 0
ghouleseddik
Tenzij een andere partij een zgn 'golden share' heeft.
0 0
Mikes
Jaa kijk mijn bericht hierboven. Er was een jaar geleden al wat ruis hierover en toen heb ik me er in verdiept (Er zijn wel meerdere artikelen over en de site van Johan Cruijff Arena).
2 0