UEFA-ranking: Oostenrijk nadert Nederland

BVeenstra, 21-09-2018 om 08:00, 16981 views, Ajax Showtime |

Het nieuwe uitshirt van Ajax is bekend! Bestel hem nu!

 

Ondanks de prachtige 3-0 zege van Ajax op AEK Athene in de Champions League en het behouden van plek elf op de UEFA-ranking kent het Nederlandse voetbal toch een minder weekje. Directe concurrent Oostenrijk liep namelijk in op Nederland.

Na de voorrondes kende Nederland een voorsprong van 0,783 punt op Oostenrijk. De voorsprong is er nog altijd, maar wel kleiner: 0,383 punt. Hoe komt dit? De Oostenrijkse ploegen (twee van de vijf zijn nog actief, net als dat geldt voor Nederland) deden het deze speelronde beter dan de Nederlandse ploegen.

Ajax won weliswaar, maar de andere Nederlandse ploeg - PSV - ging met 4-0 onderuit bij FC Barcelona. In de Europa League donderdagavond won RB Salzburg met 2-3 bij RB Leipzig, terwijl Rapid Wien in eigen huis won van Spartak Moskou: 2-0. De Oostenrijkse clubs pakten deze eerste speelronde dus de volle buit. Op dit moment heeft Nederland 27,833 punten, terwijl Oostenrijk nu op 27,450 punten staat.

Denemarken, dat gedurende de voorrondes van dit Europese seizoen nog veel punten pakte, heeft met nog één actieve ploeg in Europa een behoorlijk karwei af te leggen. FC Kopenhagen speelde met 1-1 gelijk tegen Zenit Sint-Petersburg. De Denen staan nu op 26.275 punten en lijken daarmee uit beeld te zijn voor plek elf, tenzij FC Kopenhagen heel succesvol zal zijn in de Europa League.

Plek elf is op de UEFA-coëfficiëntenlijst is belangrijk, want de kampioen van het seizoen 2019/2020 zou zich op die manier rechtstreeks kunnen plaatsen voor de Champions League. Dit is het geval wanneer de winnaar van de Champions League zich ook rechtstreeks via de competitie heeft weten te plaatsen.

Ajax presteert top

Opvallend genoeg is Ajax, samen met het Servische Rode Ster Belgrado, de club die dit Europese seizoen de meeste punten wist te pakken. De Amsterdamse club pakte tot nu toe elf punten (inclusief vier bonuspunten voor plaatsing voor de Champions League), terwijl Nederland in totaal twintig punten bij elkaar pakte. Dat aantal moet gedeeld worden door het aantal deelnemers (vijf), waardoor Nederland op vier punten staat dit seizoen.

Huidige stand UEFA-ranking in strijd om plek elf:Bart Veenstra (Twitter: @Bart_Veenstra | e-mail: b.veenstra@ajaxshowtime.com)

  • Bekijk ook
Delen!
Tags
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
PuurGeluk
Er was niks aan de hand geweest wanneer AZ en Feyenoord gewoon gedaan hadden wat ze moesten doen. Dan eindigde je gewoon met een straatlengte op Denemarken en Oostenrijk. Het is juist heel goed dat NL 2 teams in de CL heeft.

Ik zie veel commentaar dat het spelen van CL nadelig is maar dat slaat natuurlijk nergens op.
0 0
Caparzo
Naja, een kern van waarheid heeft die stelling wel, PSV gaat namelijk veel verliezen en had in de EL waarschijnlijk veel meer punten gehaald. NL moet het verschil met Oostenrijk dit jaar halen uit plaatsing CL knock-out voor ons. En volgend jaar heel veel punten halen want dan duikelen we ver wegens goed jaar wat wegvalt.
1 0
geDaante
PSV zou gewoon derde moeten kunnen worden, en zo instromen in de EL. Ze hebben nu flink wat geld gekregen door de CL, waardoor ze financieel gezonder zijn en hun selectie na dit seizoen weer kunnen versterken of op peil houden, met als het goed is dan weer een vrij sterk PSV in Europa volgend seizoen. En in de EL kunnen ze alsnog die punten ophalen voor Nederland.

Ajax maakt zelfs goede kans op een tweede plek in de poule, en daar moet je altijd voor gaan. Je loopt de kans dat je er na de winter sneller uit ligt dan in de EL, maar je bent een sportclub, je moet altijd het maximale nastreven, altijd meten met de besten.

Zeker jongens als De Ligt, Frenkie, etc., wil je toch gewoon in de CL zien spelen? Zeker omdat het hun laatste seizoen bij Ajax is.
1 0
PuurGeluk
Ja dat goeie jaar van ons weegt zwaar tegen dat slechte jaar van Denemarken. Neemt niet weg dat AZ en Feyenoord hard gefaalt hebben. Er moeten gewoon 2 teams EL en 2 teams CL spelen. Misschien kunnen Ajax en PSV wat geld doneren aan AZ en Feyenoord. Haha dat zou wat zijn:')
0 0
DaNaRWaL
Natuurlijk slaat dat wel ergens op. Het slaat nergens op dat de punten evenveel waard zijn in de EL. Maar goed, daar zeiken we nu over. Maar als we weer veel punten pakken in de EL als Nederland zijnde, dan staan we weer allemaal te jubelen
0 0
Sampaoli
Bijzonder dat winst in beide competities met dezelfde punten beloond wordt. Niet erg voordelig voor Nederland, aangezien Ajax en PSV in de Europa League overduidelijk meer punten zouden halen. PSV zie ik nog wel derde worden en in de EL wat puntjes pakken.
0 0
AjaxPassion
Lol, niet voordelig voor NL? Het is voor het eerst in 9 jaar dat NL 2 CL ploegen heeft...

Als je het opportunistisch alleen voor dit jaar bekijkt, dan ja. Maar Ajax en PSV hebben ook al 4 bonuspunten erbij gekregen, dit staat gelijk aan 2 winstpartijen in de EL...
1 0
DonAdam
Dit zeg ik al de hele tijd sinds de euforie over die 2 CL tot stand gekomen is. In de EL zouden Ajax en PSV gemiddeld genomen veel meer punten pakken. De kans op overwintering is ook veel groter, want normaliter worden Ajax en PSV 1 of 2 in de El en 3 of 4 in de CL. Qua punten lopen we dus niet in of uiot, qua aanzien levert het ook niets op. Ik heb gisteren rondgekeken op buitenlandse sites en er wordt bijna nergens een artikel aan Ajax gewijd, zelfs niet op bild terwijl Ajax bij Bayern in de groep zit. Alleen de dailymail en de belgen hebben een stukje geplaatst. In het buitenland boeit ons voetbal helemaal niemand, het is echt aan Ajax om de status te herstellen door met geweldig voetbal de KO fase te halen en daar ook te stunten. Dan pas gaat de buitenlandse media ons weer serieus nemen.

Die Oostenrijkerers gaan zeker over ons heen, nu beide clubs gewonnen hebben van op papier sterkere tegenstanders in de poule, en zeer waarschijnlijk dik ook nog eens, want die buffer van die 4 bonuspunten verdwijnt als sneeuw voor de zon. Ik zie PSV namelijk nauwelijks punten pakken tegen Inter en Tottenham. Lichtpuntje is dat de Oostenrijkers de punten ook door 5 delen.
1 -2
AjaxPassion
Wanneer heeft PSV voor het laatst iets gepresteerd in de EL dan? En PSV was ook nog eens in pot 2 beland bij de EL loting. Daarbij heeft PSV nu gewoon slecht geloot, wat in de EL ook had kunnen gebeuren. Nu heeft PSV al 4 bonuspunten te pakken.

Ajax wordt gewoon 2e (5 bonuspunten) of 3e in de poule, gewoon perfect en daarmee gaat Ajax gewoon nog de nodige punten halen.
En financieel (veruit het belangrijkste) is de CL ook gewoon véél aantrekkelijker.

Wat een zwartkijker ben je, de Oostenrijkers moeten het ook nog maar eens laten zien.
1 0
AjaxGLM
psv gaat geen punt pakken, laat staan derde worden.
1 -1
M.Olsen
Anders wordt het gat naar de top alleen maar groter.....
2 0
Babayaka
Die hele ranking is eigenlijk belachelijk.
Psv speelde wel tegen europese top natuurlijk en die Oostenrijkse poep clubs niet.
Dat ze dit in stand houden is niet van deze tijd.
0 -3
M.Olsen
Tot het moment dat ze punten gaan geven voor betere wedstrijden. Dan is NL normaal gesproken direct het haasje en kraakt iedereen het af dat je tegen barca meer punten kan pakken.

Het is sws heel scheef. We verafschuwen de huidige CL omdat de kleintjes kansloos zijn en in eigen land willen sommige een kleinere competitie zodat de kleintjes kansloos zijn.
1 0
Ozymandias
Nee maar die Oostenrijke clubs kregen ook geen vier bonuspunten wegens plaatsing voor de Champions League.
1 0
Champy
EL deelnemers krijgen tegenwoordig 3 punten...dus het verschil tussen CL en EL is nagenoeg verdwenen.
1 0
jaripettersson
Cocu kan het niet in zijn eentje natuurlijk.
0 -1
wladimir
Hoogste tijd dat Ajax eens overwinterd in de Champions League. Hopelijk lukt het PSV om door te stromen naar de Europa League.
1 0
Bjorn
Gaat alleen dit seizoen lukken als we beiden overwinteren denk ik.
0 0
Ruff Rhythim
Overwinningen in de CL moeten meer waarde hebben dan een overwinning in de EL
0 -2
AjaxPassion
Is alleen maar nadelig voor NL over het algemeen.
0 0
chrisjuhhh
Lukt het niet dan kan je komend seizoen het weer proberen .
Ajax pak zijn punten wel .
0 -1
Ardoe
Ronduit bizar dat resultaten in beide competities hetzelfde wegen.
2 -1
Alex7
Brengt een overwinning in de Champions League niet meer op dan een overwinning in de Europa League?
Beetje krom anders...
3 0
Sunstridr
De enige verschil tussen de Champions League qua coefficient is voor het bereiken van de poulefase en overwinteren in de Champions League.
Voor de poulefase bereiken krijg je 4 punten, voor overwinteren krijg je 5.
2 0
Bullmajor
Voor het bereiken van de poulefase van de CL krijg je 4 bonuspunten.
0 0
Mikes
Nee zodra jij je plaatst in CL krijg jij 4 extra bonuspunten, dit krijgen de clubs in EL niet. Ga jij door in de poule krijg je nog eens 5 extra bonuspunten. Dat zijn dus eigenlijk 4 overwinningen en 1 gelijkspel die je cadeau krijgt.
3 0
de-Ajacied
Ajax en Az zijn al jaren de ploegen die Nederland nog een beetje in de middenmoot laten staan.
0 -1
De_Realist
AZ heeft de laatste jaren weinig gepresteerd anders. Niet slechter dan Feyenoord gelukkig, maar zeker niet best.
0 0
Mikes
Ajax en PSV bedoel je. Het gaat om laatste 5 jaar en daarin heeft AZ bijzonder weinig gepresteerd. AZ levert de helft minder punten dan Feyenoord bijvoorbeeld.
2 0
Biornha
Onjuist, op basis van de afgelopen 5 jaar dan:
AZ 32,712 punten
Feyenoord 23,212 punten
Feyenoord is wel het meest constant in Europa. 1 keer overwinteren in 10 jaar is gewoon knap.
2 0
Mikes
Die puntenaantal van jou klopt niet.
10.5 punt.
0 0
CR14FF
Haha, constant slecht bedoel je zeker!
2 -1
Nils
Maar na volgend seizoen moeten we dus 2 punten op Oostenrijk goed gemaakt hebben en 3 op Denemarken aangezien de punten van 14/15 dan vervallen. Anders zak je zo nog wat plekken.
1 0
AjaxPassion
Nee, op beide iets meer dan 1,5.

Zie de voorlopige stand van volgend jaar:

11 Denmark 5.500 8.500 5.250 4.125 0.000 23.375 0
12 Austria 3.800 7.375 9.750 2.400 0.000 23.325 0
13 Netherlands 5.750 9.100 2.900 4.000 0.000 21.750 0


Daar is dus nog helemaal niks over te zeggen. NL kan nu bijv. een geweldig jaar hebben en er volgend jaar weer een aan vastplakken, dan kun je zelfs voor de top 8 gaan.
0 0
Mikes
Jaa het is een constante strijd om plek 11, daardoor zou het ook wel eens lekker zijn als Feyenoord of AZ ons eens een keertje helpt.

Je moet proberen om ieder jaar minimaal 5.5 punten te halen, dan ben je zo goed als zeker verzekerd van plek 11.
1 0
AjaxPassion
Inderdaad!

Alleen is 5,5 punten per jaar niet genoeg. Dat hierboven is een tussenstand, geen eindstand. bij 6,5 punten per jaar haal je het nipt wss.
0 0
Mikes
We kunnen wel blijven kijken, maar iedereen die beetje naar programma kijkt weet dat we die 11de plek kwijt zijn.

1. PSV gaat nauwelijks punten pakken.
2. Ajax gaat zijn punten absoluut pakken, maar kan in zijn eentje niet op tegen 2 Oostenrijkse clubs.
3. RB Salzburg zit in een poule waarin ze sws wel 2de worden, dus die gaan door. Rapid Wien heeft gister gewonnen en de kans dat die nu doorgaan lijkt ook gestegen te zijn, 2 x winnen van zwakke broeder Rangers en het is klaar.
0 -2
FlyingDutchMan
Best wel shocking dat Salzburg bij Leipzig wint, al helemaal dat Rapid Wien Spartak Moskou verslaat haha. Normaal wint Spartak zo'n wedstrijd nog met het G-team..
1 0
AjaxPassion
Er is nog niks beslist, maar het zal idd lastig worden.
- PSV is de underdog, dus daar zijn geen verwachtingen. Alles is meegenomen.
- Ajax gaat of 5 bonuspunten pakken, of punten sprokkelen in de EL. Die kun je wegstrepen tegenover RB Salzburg.

Het hangt een beetje van Rapid Wien af, hoe die gaan presteren.
0 0
Ziyech22
En waar geeft de 11e plek recht op?
0 0
Mikes
Rechtstreeks CL plek.
0 0
Nils
Mits winnaar CL zich ook via eigen competitie plaatst.
1 0
Mikes
Jaa dat hoeft er niet bij, want dat gebeurd toch altijd.
0 -1
Kilum
Nou nee, toen Chealsea de CL won plaatste ze zich dat jaar niet voor de CL om hun titel te verdedigen.
3 0