De Ligt: 'Aan onszelf of publiek meegaat'

BVeenstra, 15-08-2018 om 08:20, 5876 views, NOS |

Bekijk Ajax - Valencia live in de Ziggo Dome!

Waar zijn teamgenoot Klaas-Jan Huntelaar al sprak over de goede wisselwerking tussen het publiek en het Ajax-elftal heeft nu ook Matthijs de Ligt verteld dat de Amsterdamse fans kunnen fungeren als een 'twaalfde man'. In een kolkende Johan Cruijff ArenA won Ajax dinsdagavond met 3-0 van Standard Luik, waardoor de play-offs van de Champions League bereikt zijn.

'Natuurlijk geeft het ons steun, maar het ligt ook aan onszelf', vertelt De Ligt in gesprek met de NOS. 'Vanaf het begin zaten we er nu bovenop en dan krijg je het publiek ook mee. Tegen Heracles Almelo begonnen we slap en dan is het wat gemoedelijker. Het is dus aan onszelf of het publiek meegaat of niet.'

Waar Ajax vorige week nog moeite kende met Standard Luik, was daar dinsdagavond in Amsterdam amper sprake van. De vraag is dan ook of de Belgen tegenvielen. 'Ik wist wat ze konden. Uit bij Luik hebben wij bij fases ook goed gespeeld, maar er waren ook fases dat we toen te weinig brachten. Als wij de druk erop konden houden, wist ik wel al dat wij meer kwaliteiten hebben.'

In de play-offs van de Champions League speelt Ajax volgende week tegen Dinamo Kiev, maar eerst wacht voor het elftal van trainer Erik ten Hag zaterdagavond nog een competitieduel op bezoek bij VVV-Venlo. 'Ik zie dat niet als hinderlijk. Wij willen de Champions League halen, maar we willen ook kampioen worden. Nu weer punten verspelen zit niet in onze planning. En we moeten ook een signaal afgeven naar Kiev. We willen laten zien dat we moeilijk te kloppen zijn.'

Delen!
Tags
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
Freddy Al
Die de Ligt heeft het allemaal wel door,slimme ,volwassen gozer.
0 0
Aspers73
Ik vind eigenlijk dat een Europese wedstrijd best wel anders mag zijn dan competitie. Dat is toch de kers op de taart, en dat moet qua ambiance ook zo zijn. Dan weten ze ook meteen waar ze in de competitie voor moeten vechten....Europees voetbal het seizoen erop!
0 0
HenryVakH1972
Bij een competitie wedstrijd heb je te maken met verwende seizoenkaart houders waarvan een veel te groot deel ook niet komt opdagen dus logisch dat de sfeer beter is bi een wedstrijd waar losse kaarten voor moeten worden gekocht
4 0
NUL20
Zit ook wel ander publiek in vergelijking met competitiewedstrijd tegen een laagvlieger in de vakantieperiode... sowieso uitverkocht en met andere verwachtingen.
0 0
4xEC1
Echt wijze teksten van de Ligt hoor. Hij draait het even om: Niet het fanatieke publiek is verantwoordelijk voor het goede spel van gisteren maar het goede spel zorgt ervoor dat het publiek nóg fanatieker wordt. Ik hoop dat alle spelers dit gewoon beseffen en alle wedstrijden de volle 100 ingaan. Dan komt de titel vanzelf!
WZAWZDB
5 0
Labrador
Het record van vandaag is de standaard voor morgen. Kortom, tegen Kiev nog meer chaos en een nog grotere heksenketel. Noord oost zuid west, ga staan, ga los en zorg er voor dat de return ook op papier kan worden afgedaan.
4 0
Ajax4life16
West gaat sowieso niet lukken, maar heel Zuid, Noord en 2e ring Oost moet tegen Kiev inderdaad gewoon opstaan en meedoen.
2 0
ajaxxcied4life
Ik denk dat er toch een buitenspeler bij moet.
0 -1
Joseph
Misschien voor de breedte om Bandé op te vangen, maar er zijn genoeg mogelijkheden, als Tadic of Neres geblesseerd raken of rust moeten krijgen, kun je Ziyech naar voren schuiven.
Nadeel is dat je dan na de winter een extra vleugelspeler hebt, die drukt op de begroting, net als dat je nu een extra spits zou halen ivm Dolberg.
1 0
gras
Als Neres op rechts mag, zal hij veel en veel gevaarlijker zijn. Dan komen er per wedstrijd minstens 5 kansen bij. Tadic op links zag je gisteren al bij die goal. Die kan daar veel sneller handelen en voorgeven, omdat hij niet naar zijn juiste been hoeft te draaien.

Daarachter moet jong talent de kans krijgen zoals Johnson, Kuhn en hopelijk Cerny straks. Juist die jongens ontwikkelen zich dan veel sneller als ze met deze spelers kunnen spelen.

Overigens was Ajax gelijk kwetsbaar wanneer de druk eraf ging. Achterin moeten ze iets minder proberen alles voetballend op te lossen en eigenlijk vind ik dat in die eindfase je een type Davids / Wouters miste. Iemand die zo'n Frenkie tot de orde roept wanneer die heel nonchalant op een laag tempo achterin met vuur speelt. Iemand die ballen verovert zodat je niet steeds achteruit hoeft.

Lastige is dat die types zo gewild zijn, dat het moeilijk scouten is, zeker als ze ook nog goed moeten kunnen ballen. Zou iig Donny erin zetten voor Schone. Veel meer box to box.
4 -1
DavidFerr
Tadic en Neres zijn beiden links dus ik snap je onderstaande uitleg niet. Kun je dat verder toelichten?

Quote
“Tadic op links zag je gisteren al bij die goal. Die kan daar veel sneller handelen en voorgeven, omdat hij niet naar zijn juiste been hoeft te draaien.”
0 -1
Lane 8
Hij probeert wim Kieft na te praten, die zei ook al dat neres niks kon met zn linkerbeen.
1 0
DavidFerr
Het viel mij gisteren ook al op dat Wim
Kieft niet eens wist dat Neres links is.
0 0
FlyingDutchMan
Inderdaad, Wim zat duidelijk niet met zijn neus op het veld..
0 0
Ajax27
Bijna helemaal mee eens. Alleen nog meer ervaring is denk ik niet nodig met een type davids/wouters. In een dergelijke fase moet je iemand als Frenkie gewoon durven te wisselen voor Donny of Eiting. Dat soort type spelers hebben we en die kun je makkelijker coachen dat ze die verdedigende rol op zich moeten nemen zonder fratsen uit te halen.
1 0
AFCA1510
Dacht ik gisteren ook. Je hebt eigenlijk gwn geen vervangers voor de Flanken moesten Tadic of Neres uitvallen.
1 0