UEFA-ranking: Nederland levert plekje in

BVeenstra, 10-08-2018 om 07:10, 24123 views, Voetbal International | Pak 30 procent korting op het uitshirt van dit seizoen .

De slechte resultaten van de Nederlandse clubs afgelopen week in de Europese toernooien hebben negatieve gevolgen voor de UEFA-ranking, zo meldt Voetbal International. Feyenoord en Vitesse verloren hun wedstrijden in de Europa League, terwijl Ajax een zeker lijkende overwinning verspeelde tegen Standard Luik.

Het gelijkspel (2-2) van de Amsterdammers leverde nog wel 0,1 punt op, maar door de blamage van Feyenoord - de Rotterdammers verloren met 4-0 van AS Trencin - en de nipte nederlaag van Vitesse - de Arnhemmers verloren met 0-1 van FC Basel - is Nederland plek twaalf kwijtgeraakt aan Denemarken. Dankzij zeges van FC Kopenhagen, Brøndby IF en FC Midtjylland in de voorronde van de Europa League pakte Denemarken deze ronde 0,9 punt. Alleen FC Nordsjaelland verloor.

Nederland hoopt dit jaar plek elf over te nemen van Oostenrijk, maar moet toezien dat Denemarken het dit seizoen tot nu toe een stuk beter doet. In totaal pakte Nederland in dit prille seizoen één punt, Oostenrijk staat op 0,6 punt, terwijl de Denen al op 2,75 punten staan.

Plek elf is belangrijk in de strijd om Champions League-tickets. Vanaf het seizoen 2020/2021 zal de landskampioen van de nummer elf zeer waarschijnlijk één club mogen afvaardigen in de Champions League. Dit kan wanneer de winnaar van de Champions League zich via de eigen competitie ook kwalificeert voor de Champions League.

De volledige UEFA-coëfficiëntenlijst, gebaseerd op resultaten van de laatste vijf seizoenen, zie je op de website van Voetbal International.

Trui nodig vandaag? De WZAWZDB-sweater is in de uitverkoop! Wil je weten wat er nog meer verkrijgbaar is in de AS-Wesbhop? Kijk dan hier!

  • Bekijk ook
Delen!
Tags
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
Ajaxvooraltijd
Kutkakkerlakken.

Van Vitesse en dergelijke verwacht je niet anders al zouden ze dat wel moeten met hun begrotingen. Clubjes met een begroting van 2 miljoen lachen onze nummer 3 zelfs uit.
1 0
Chesterson93
En dan was Feyenoord zelfs nummer 4.
0 0
Pieter433
Geen reden voor paniek.
Groepsfase CL telt 32 clubs, incl. ca. 27 voor top 10 landen.
Groepsfase EL telt 48 clubs, incl. ca. 24 voor top 10 landen.
Dat is 29 plaatsen (5 CL 24 EL) voor de landen 11 t/m ca. 30 (in de praktijk). Kortom, samen met ons gaan vrijwel alle landen vanaf plek 11 met max. 2 clubs de groepsfase in. Meer ruimte is er niet. Als we het daar redelijk doen met Ajax en PSV is er niks aan de hand.
Ik doel hier op het aanhaken bij plek 11. Uiteraard ga je zo niet inlopen op de top 10.
3 -1
DonAdam
Jij snapt helemaal niets van de UEFA ranking voor landen. Punten die Ajax en PSV gaan scoren in de poulefase, gaan gedeeld worden door het aantal clubs dat aan de start van het seizoen zijn ingeschreven. Vijf in ons geval.

We zakken steeds verder weg op de ranglijst en nummer 16 staat akelig dichtbij qua punten. Als Nederland 16 of lager komt te staan, stroomt de kampioen in voorronde 2 in en mag onze nummer 2 geen voorronde CL meer spelen... We leveren dus een deelnemer aan Europees voetbal in en kwalificeren voor het hoofdtoernooi wordt over het algemeen nog lastiger.
2 -1
Pieter433
Jij snapt helemaal niets van wat ik schrijf. Als alleen Ajax en PSV overblijven en het redelijk doen (bijv. 2e in groep EL of 3e in groep CL), dan zal dat voldoende zijn om plek 11 t/m 13 vast te houden. Als Ajax en PSV gaan falen, dan pas zal jouw verhaal van toepassing worden. Wat ik zeg is, niet meteen in paniek raken om het feit dat AZ, Feyenoord en Vitesse er (straks) uit liggen.

Denemarken is de enige serieuze concurrent die door vier deelt, de rest deelt door vijf. Van plek 15 stroomt de kampioen in beginsel ook in voorronde 2 in (als de CL winnaar zich niet via de competitie plaatst), dus met plek 11 t/m 14 zit je safe. Dat kan met gemiddeld 2 groepsfase deelnemers jarenlang. Oostenrijk had de afgelopen 4 jaar namelijk resp. 2, 3, 1 en 1 groepsfase deelnemers en staat 11e, de aanleiding voor mijn reactie op het artikel.
0 0
chrisjuhhh
Duidelijk en waar !
1 -1
louis60
We willen mooi voetbal zien met technisch hoogstaande individuele acties. Maar als je dan kijkt hoe 'matige' clubs onze Nederlandse topclubs te kakken zetten, moet je je afvragen of het fysieke aspekt niet steeds vaker de doorslag geeft. S.Luik liep ons in de 2e helft op alle fronten voorbij. En gisterenavond ging het weer helemaal mis. Ik hou me hart vast. Ajax; koop er op de valreep nog een fysiek sterke en snelle spits en dito verdediger bij (Frans,Afrikaans) Want anders gaan we het vaak in het laatste kwartier van de wedstrijden weggeven.
1 0
Adios
misschien moeten de punten die in Europa gehaald worden maar meetellen in de competitie. Het is immers in het belang van elke club in Nederland dat daar goed gepresteerd wordt en sommige clubs gaan het nog als positief omschrijven als ze vroeg worden uitgeschakeld (Cocu vorig jaar, jaar ervoor Gio). Dan krijgen de clubs die presteren het aantal punten dat ze bijdragen aan het eind erbij opgeteld (0,4 voor een overwinning, 0,2 voor een gelijkspel)
2 0
Maik
Dit vind ik wel een idee hoor. Spelers sparen voor de competitie is echt belachelijk.
0 0
Nosky
Zeer goed idee.
Want inderdaad, het op een lage prioriteit zetten van EL voetbal door met name PSV de laatste jaren, zijn we onze positie kwijtgeraakt.
1 0
DirkvanDam
interessant idee! dan moet je wel presteren in Europa!
0 0
DS
Het is zo zonde dat een trainer als Peter Bosz thuis zit. Dat is een vernieuwende coach die Nederlands voetbal verder kan brengen.
Wat heeft Gio nou voor vernieuwends gebracht? Die gaat gewoon verder met wat ze al voor de ijstijd deden. Tikkie breed en tikkie terug.
1 0
D4nny
Niet alleen Bosz. Ook die Muniz heeft in het verleden goed werk geleverd. Maar waarom hij nooit bij een betere club aan de slag is gegaan (of de kans heeft gekregen) snap ik dan weer niet.

Het is niet alleen de clubs in Nederland, ook (of misschien VOORAL) de KNVB moet toegeven dat het helemaal mis is en in de keukens van andere landen gaan kijken. Frankrijk was helemaal nergens begin jaren 90 en de FFF heeft toen een nieuwe methode van opleiden (regionale groepen en weet ik veel wat meer) geïntroduceerd. Resulteerde in het WK in 1998. Die hebben resolute actie ondernomen, iets waar ik de KNVB nog nooit op heb kunnen betrappen. Daar is het meer pappen en nathouden/pleister op de wonden.
0 0
DS
Niet alleen afkijken maar vernieuwen. Heel de wereld speelt tegenwoordig 3-5-2 / 5-3-2.
Dat betekend niet dat wij dat ook moeten gaan doen. Je moet iets nieuws verzinnen waarmee je dat kapot kan spelen.
0 0
Ajaxbrl
Ach ja of je nou 14e of 24e staat in de ranking maakt niet zo veel meer uit geloof ik , misschien raken we nog een ticket kwijt ofzo voor de nr5...
1 -3
Nosky
Een ticket kwijtraken zou helemaal niet zo'n ramp zijn voor Nederland.
Probleem is de toename van voorrondes, want die komene we - zoals we wederom zien - maar heel matig door.

Als je een ticket kwijt bent, ben je ook minder afhankelijk van een vijfde kansloze kanditaat. Laten we wel wezen, clubjes als Heracles en dat fair play ticket een aantal jaar terug, doen ons wel de das om.

Eigenlijk zou Nederland best één of twee tickets kunnen inleveren. Dan blijven de betere clubs over, en de punten die gehaald worden door deze clubs wegen vervolgens veel zwaarder. Dus gaat stijgen op de ranglijst ook weer makkelijker.
Dit is namelijk dé reden waarom landen als Oostenrijk ons hebben ingehaald.
1 0
Kilum
Als Feyenoord niet Europees wil spelen, geef dat ticket dan aan een andere club. Heerenveen, Utrecht of wat mij part NAC Breda. Ik zie liever een ploeg die alles geeft en trots is om namens Nederland in Europa te spelen en voor elk puntje zal strijden dan wat Feyenoord nu laat zien.
3 0
Bocarra
Wout Weghorst, Wolfsburg;
We trainen 4x zoveel en 2x zo lang als bij AZ. Het accent ligt op de omschakeling. Nederland loopt zo achter.
2 -2
Bky
Mooi. Maar hierin zit dus helemaal geen goed of fout. Lang en veel trainen kan. Maar je kan ook kort en intens trainen. Bosz deed het laatste en je kan nou niet bepaald zeggen dat hij geen succes had.
0 0
Ajax27
Hou toch op over Bosz... alstublieft zeg. Welk succes had Bosz? Hij is geen kampioen geworden, heeft geen prijzen? Dus welk succes?

Hij verloor met 4-1 van Rostov wat ons CL voetbal kostte. De groepsfase EL was aardig goed. Tegen Legia win je na een treurige 0-0 uitwedstrijd moeizaam met 1-0 thuis. Tegen Kopenhagen verlies je uit met 2-1 en speel je gelukkig een goede thuiswedstrijd. Tegen Schalke en Lyon speel je de 2 meest geweldige thuiswedstrijden in jaren, maar heb je alle geluk van de wereld dat tegen je tegen Schalke in de blessuretijd met een rode kaart op zak nog een goal maakt door notabene Viergever. En bij Lyon uit speel je zo naïef dat je bijna je 4-1 thuiswinst verspeelt. Als die wedstrijd 5 minuten langer had geduurd had Lyon nog eens gescoord en waren ze in de blessuretijd gewoon over ons heen gelopen.

Dus met ontzettend veel geluk behaal je de finale, wat me een mooie trip naar Stockholm heeft opgeleverd, maar waar ik een draak van een wedstrijd heb gezien. Na 10 minuten zag het hele stadion en iedereen voor de buis al dat de standaard tactiek niet ging werken, want daar had Mourinho zich tegen gewapend. De altijd koppige Bosz liet het echter 90 minuten zo staan, zag geen enkele reden om van tactiek te wisselen en dat kon hij ook niet. Hij had maar 1 tactiek en dat was hoog druk zetten en aanvallen in een 4-3-3 systeem. Nog nooit zo'n kansloze finale gezien waar het krachtsverschil zo groot was.

Dus nee, ik weiger de polonaise achter Bosz aan te lopen die ons echt wel mooie wedstrijden heeft gebracht, maar ontzettend koppig z'n ene stijltje wou doorvoeren, ook als dit in een wedtrijd niet ging.
2 0
Bky
Heerlijk. Het zit zo diep hé. Gewoon toegeven dat het halen van een EL finale een succes was is natuurlijk heel moeilijk. Ook snel 4 alinea's (wat we nu ondertussen al 600 x op dit forum hebben moeten lezen) daarover spuien terwijl het daar helemaal niet over ging. Ga zo door.
0 0
FUBAR
Volledig met je eens. Bosz wordt echt enorm overgewaardeerd op basis van een paar goede wedstrijden.
0 0
Redrum
Absoluut, ik hoef die irritante professor echt nooit meer bij Ajax te zien.
0 0
DS
En toch is dat ook niet alles. Onder Peter Bosz werd er ook niet zoveel getraind, en troefde we oa Schalke fysiek af.

Ten Hag traint weer harder, maar ik vond Luik fysiek weer een stuk sterker dan ons.

Het is te complex om te zeggen dat te weinig trainen het probleem is.

Duidelijk is wel dat voetbal steeds fysieker word en dat Nederland daar zwaar in achter loopt.
2 0
Jornnn
Clubs die verliezen van lager geplaatste landen gewoon -3 punten geven in de competitie. Dan nemen ze dit soort wedstrijden in de toekomst hopelijk wél serieus.
0 0
GvanderK
Het grappige/ernstige hier is dat Feyenoord gisteravond bloedserieus was.
6 0
Ajacied0591
Feyenoord gewoon uitsluiten van Europees voetbal pure zelfmoord.
2 0
kampioen0809
Uitsluiten voor Europees voetbal die rotterdammers, wat een blamage joh. Ajax verneukt het ook vaak, maar wat zij altijd op de mat leggen... En maar volhouden dat ze nog een bekende topclub zijn in het buitenland. De jongere generatie kent ze helemaal niet.
4 0
chloorbestendig
Moet ik over een jaar of 12 aan mijn pasgeboren zoon uit gaan leggen dat Feyenoord vroeger eens kampioen van Nederland was, en zelfs Europees speelde...die gelooft daar natuurlijk geen ene klote van tegen die tijd in de strijd tegen degradatie.
3 0
Ajaxbrl
Ja een soort FC Twente verhaal gaat dat worden... XD
0 0
Barra
Bijzonder dat clubs uit kleinere voetballanden, met kleinere begrotingen ons telkens de baas zijn. Je hebt vaak het gevoel dat wij alleen maar slappe zakken hebben rondlopen en in de rest van Europa kan er nog een keer gebikkeld worden.
1 0
gras
Dat is een coach probleem. Niet een spelers probleem. Diezelfde spelers en vaak nog 1/2 niveaus daaronder, wassen ons de oren namelijk wanneer ze in Bulgaarse, Sloveense of Deense ploegen spelen.
0 0
DarkDefender
Dat is niet alleen een gevoel hoor ;-)
0 0
Ajacied0591
Je was me voor hahaha
1 0
A'dammer
Typerend voor Nederlands voetbal. En veel supporters in Nederland die tegen Ajax zijn omdat we zogenaamd arrogant zijn. Nee! Ajax heeft ambities en wil de lat hoog leggen...

Ook schrijnend dat de meeste voetbalclubs en supporters zich enkel tegen Ajax alles willen geven en de overige wedstrijden gemakkelijker ingaan. En daar zit dus een mentaliteitkwestie die het Nederlandse voetbal verder achteruit doet gaan !
2 0
Redrum
Precies, en dan mogen wij Ajacieden van een aantal moraalridders hier niet lachen om de genante wanvertoning van Feyenoord. Hou alsjeblieft op zeg. Ik ben het wij-gevoel in Nederland al een tijdje geleden kwijt geraakt hoor. Het is Ajax tegen de rest. Nederlandse clubs hebben er de afgelopen jaren alles aan gedaan om de best voetballende ploeg uit de CL te weren en het gevolg is dat we nu de meest slechte Europese jaren aller tijden voor Nederland beleven.
0 0
daanafca92
De resultaten zijn toch ook gewoon schandalig! Om te schamen.
4 0
koenos1
Idd. Feyenoord mag nooit meer Europa in
0 0