Kranten: 'Ten Hag moet lastige knopen doorhakken'

BVeenstra, 02-08-2018 om 09:05, 11288 views, Nederlandse kranten |

Bekijk Ajax - Valencia live in de Ziggo Dome!

De Nederlandse kranten zijn daags na de 1-3 overwinning van Ajax bij Sturm Graz in de tweede voorronde van de Champions League enthousiast over de prestatie van de Amsterdamse club. Wel zijn er aardig wat vraagtekens rond het elftal van Erik ten Hag: Wat wordt de uiteindelijke basiself? Welke spelers komen uiteindelijk op de bank en wie vertrekken er misschien nog wel?

In De Telegraaf, waar ook volop aandacht is voor de gepasseerde Donny van de Beek, schrijft dat Ajax in het begin van de wedstrijd slordig was en het vergat de trekker (via Dusan Tadic en Klaas-Jan Huntelaar) over te halen. 'De Amsterdamse gemakzucht zorgde voor wat hachelijke momenten in het strafschopgebied van André Onana en een aantal ongevaarlijke afstandsschoten, maar tot echte kansen leidde het niet.'

Nu Ajax door is naar de volgende voorronde is de Amsterdamse club verzekerd van minimaal acht Europese wedstrijden. 'Om ongeduldige wisselspelers met speelminuten tevreden te houden. Al zal Ten Hag alsnog lastige knopen moeten doorhakken. Handhaaft hij de zwak begonnen, maar zich steeds iets beter in de wedstrijd spelende Lasse Schöne en Carel Eiting? Maar bovenal, wat doet hij met Frenkie de Jong?'

De krant schrijft namelijk dat De Jong op papier misschien wel de beste 'vier' voor Ajax is. 'In de twaalf duels die hij daar speelde, kreeg Ajax slechts zeven tegengoals, één per 135 minuten. Negen wedstrijden werden gewonnen, drie eindigden gelijk, dus nul keer werd er verloren.'

Het Algemeen Dagblad zag woensdagavond een 'oud' Ajax. 'De basiself van Ajax van gisteren was met een gemiddelde leeftijd van 24 jaar en 307 dagen sinds 16 maart 2014 - in alle competities - niet meer zo oud geweest. Ajax heeft geleerd van zijn fouten en kocht 'oud' in. Niet geheel toevallig maakte juist een tweetal oudjes gisteren de doelpunten.'

Een van de 'oudjes' - Dusan Tadic - krijgt volop lof in de krant. De Serviër zocht na de warming-up pas veel later dan zijn teamgenoten de kleedkamer op. 'Hij werkte nog zeker vijf minuten lang moederziel alleen af op een leeg doel. Om maar snel weer het goede gevoel te krijgen. In alles laat Tadic in zijn eerste weken bij zijn nieuwe club zien dat het hem menens is en dat hij dolgraag de Champions League in wil.'

Ook De Volkskrant is positief over Ajax. 'Het contrast met de voorgaande jaren is groot. Toen verkocht Ajax aan het begin van het seizoen telkens voor miljoenen haar beste spelers, maar slaagde er niet in om de selectie op fatsoenlijke wijze aan te vullen. Door die afwachtende houding begon het telkens met een achterstand aan het seizoen. Dit keer gaf directeur spelerszaken Marc Overmars al meer dan 41 miljoen euro uit aan versterkingen.'

Het zorgt er wel voor dat Ajax nu een heel brede selectie heeft. Zo werd Van de Beek gepasseerd en zaten ook Daley Blind en Zakaria Labyad nog op de bank. 'De club houdt nog altijd rekening met een vertrek van Ziyech terwijl Barcelona nog altijd hengelt naar de diensten van Frenkie de Jong.'

Delen!
Tags
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
trainerdv
De echt ekunst is om meer dan 11 vaste spelers te hebben zodat je verschilelnde speelstijlen kan volgen. dat wil Ten Hag ook. Het zou mooi zijn als de ego's aan de kant gaan, (dus accepteren dat je mnisschien 20 ipv 30 wedstrijden speelt) bij de gehele selectie
0 0
Joseph
Ik ben benieuwd of we vaker 3-4-3 gaan spelen, met zo veel talent en kwaliteit op het middenveld wil je dat gewoon optimaal benutten.
0 0
grannig mokum1
Zolang het goed loopt en de trainer duidelijkheid verschaft naar de spelers toe en de spelers het accepteren , dan is het goed toch?
0 0
chrisjuhhh
Het AD loopt te zoeken en te zoeken man man man triest krantje
1 -1
grannig mokum1
Precies, is een 010 krant he
0 0
ETM
Vermoeiend dat kranten zich al weer 'zorgen' gaan maken om spelers op de bank. Op dat het sappige verhalen moge opleveren, of beter, dat is al een verhaal, voor die kranten. Staat er ook nog iets in de krant over de toch verrassende keuze van Ten Hag om nu juist met Schone en Eiting samen te spelen?
Waarom niets over het opmerkelijk hoge gehalte van voetballende/ en spelmakende spelers binnen de lijnen? Bijvoorbeeld..
Dat 'eindelijk geleerd van de fout te jong te zijn' idee zit me ook dwars. Zo ongenuanceerd.
En als ze straks niet van Luik winnen? Ervaring kopen toch weer mislukt?
0 0
chrisjuhhh
Dat wat jij nu typ is voor die kranten te hoog gegrepen , dat snappen ze niet .
0 -1
eros
Dit seizoen zullen we een wedstrijd of 50 spelen.
Je krijgt straks weken met in 7 dagen 3 wedstrijden.
Ook zal je te maken krijgen met schorsingen, blessures, interlands en spelers die rust nodig hebben.
De oudere zullen snappen dat ze wel eens wissels zitten, en de jonkies zullen niet klagen als Tadic zal spelen ipv zij zelf.
3 0
Leprechaun
De breedte van de huidige selectie hoort bij de ambitie van een topclub. Maar toch is het zonde dat spelers als Frenkie, Carel, Donny niet iedere week minuten zullen maken.
0 -1
Ozymandias
Ik vind dat helemaal niet zonde. Sterker nog ik ben daar erg blij mee aangezien de kans op blessures dan (een stuk) minder groot zal zijn. Daarbij zullen ze minder snel het gevoel krijgen dat ze Ajax ontgroeid zijn omdat ze nog niet elke wedstrijd zeker zullen zijn van een basisplaats.
3 -2
Leprechaun
Heb je ook helemaal gelijk in. Ik denk dat de komst van Tadic en Blind de hiërarchie in de selectie veel goed zal doen. Types als Kluivert zullen zich toch een stuk minder snel dé vedette gaan voelen.
2 0
Ozymandias
Typisch Nederland waar mensen nog steeds niet inzien dat topclubs meer dan elf "vaste" basisspelers hebben doordat ze rouleren.
2 -1
Leprechaun
Klopt, maar dan nog heb je als trainer wel een ideale elf lijkt me. En spelers voelen natuurlijk aan of ze daar wel of niet bij zitten.
0 -1
Ozymandias
Ik denk niet dat de meest tactisch sterke hoofdtrainers een vaste ideale elf hebben. Ik denk dat hun ideale elf per tegenstander verschilt aangezien elke tegenstander een eigen speelstijl heeft. Een ideale elf is vooral iets voor ouderwetse (Nederlandse) hoofdtrainers en supporters.

In de top van Europa zie je meestal dat een hoofdtrainer een bepaald fundament hanteert (met daarin de beste spelers) en dat de rest van de invulling wordt bepaald door naar de kracht en zwaktes van de tegenstander te kijken zodat er daarop kan worden ingespeeld.

Een speler zal natuurlijk weten of hij wel of niet bij dat fundament hoort maar zolang die meer wedstrijden wel dan niet speelt zal hij zich zeker nog een basisspeler voelen. Pas wanneer een speler bij de 5/6 beste van Ajax hoort zullen ze in dat fundament komen te staan.

Trouwens, één van de redenen dat er bij Ajax relatief veel blessures zijn is dat er met relatief veel jonge spelers wordt gespeeld die voor het eerst op dat niveau trainen en spelen. Juist daarom is het bij een club als Ajax belangrijk dat er relatief veel wordt gerouleerd.
4 -1
Champy
Ten Hag lijkt wel iemand die consistenter zal rouleren. Dat was oorspronkelijk ook het plan van De Boer, maar die deed dat praktisch nooit.
1 0
Saanchez
Sluit ik mij volledig bij aan Ozy. Het is een goede zaak dat Ajax kan rouleren met zoveel kwaliteit. Bovendien komt iedereen echt wel aan zn minuten en staan we ook sterker als een van de jongens een nieuwe blessure krijgt.
2 0
AFCA.
Dolberg
Tadic - Ziyech - Neres
Frenkie - vd Beek
Tagliafico - Blind - De Ligt - Mazraoui
Onana

Zo zou ik het wel graag zien.
4 0
Ajax27
Dit wordt idd de lastigste kwestie ALS we de hele selectie behouden. Dan krijg je zoiets als een paar jaar geleden met een te goede bank voor een club als Ajax. Ik ben er ontzettend blij mee maar Ajax is een opleidende club, een tussenstation. Je wilt dus veel spelen en het liefst op de positie waar je het beste uit de voeten komt. Een bank met vd Beek, Dolberg, Labyad, Wober... da's moeilijk tevreden te houden.
0 0
chrisjuhhh
De fout die Bosz toen maakte , was juist door te weinig te rouleren iets wat Ten Hag wel zou doen .

Denk enkel maar terug naar de EL finale , PSV uit Excelsior uit waren allemaal wedstrijden waarin hij kon rouleren en nog wat wedstrijden maar schiet even niet te binnen .
0 -1
Ajax27
Dat is zeker waar, spelers als Riedewald, Tete, Bazoer had ie veel vaker kunnen/moeten brengen.

Blijf het eeuwig zonde vinden van dat trio. Ik denk dat als ze een aantal jaren waren gebleven ze de grote sterren van het nieuwe Ajax/Oranje hadden kunnen worden.

Maja van de andere kant snap ik Bosz ook wel. Je wilt automatismen creeren, spelers vertrouwen geven en ze moeten leren om lange seizoenen te draaien. Alleen bij echte vermoeidheid had je dan je basiself gewisseld. Dus dan blijft nog steeds hetzelfde dat je een té goede jonge bank hebt. Jonge (top)spelers in wording moeten gewoon iedere week spelen.

Daarom ben ik heel benieuwd of Ten Hag het aandurft om bijv. Schone ernaast te zetten ipv vd Beek en hoe hij Labyad tevreden gaat houden wanneer Ziyech blijft. En als die spelers allemaal blijven, is er dan wel plaats voor Frenkie op het middenveld? Is er dan wel plaats voor Blind? Moeilijke keuzes hoor.
0 0
masterrr
We zijn nu iig tot de winterstop verzekerd van 3 competities. Daarvoor heb je alle spelers nodig, simpel zat. En dan zal er ook echt nog wel eens iemand geblesseerd raken. We moeten af van dat idee "te veel goede spelers". Nee Ajax is een topclub en daar wordt keihard geconcurreerd.
3 0
ajax4ever01
3-4-3 zou een oplossing zijn jongens wat vinden jullie?
0 0
chrisjuhhh
Competitie ja !
Europees nee !
Knvb Ja !

En Nee tegen PSV , Feijenoord , AZ , Utrecht , Vitesse .
De rest kan je bekijken hoe ieder speelt , maar je kan toch overal de juiste veld bezetting doen dan is het irrelevant hoe je opstelling is , dit zag je gisteren ook multi-functioneel .
0 -1
Leprechaun
Waar zou jij Blind dan opstellen in een 3-4-3?
0 0
AFCZlatan
Cvm
0 0
Ozymandias
Ten Hag zal waarschijnlijk nooit een 3-4-3 met ruit (en dus een CVM) hanteren. Dat systeem wordt namelijk als hopeloos verouderd gezien door mannen als Guardiola, Vanhaezebrouck en Pochettino (in mijn ogen de drie tactisch beste hoofdtrainers van het moment). In plaats daarvan gaan ze voor een 3-4-3 met vierkant (3-4-2-1/3-2-4-1) waarbij er veel meer dynamische positiewisselingen mogelijk zijn.
0 -1
Bky
4-3-3 en elke wedstrijd winnen is ook prima in mijn ogen.
1 0