'Bid elke dag voor het slapen voor Appie'

BVeenstra, 16-07-2018 om 13:35, 9936 views, Ajax.nl | Het nieuwe jaarboek van Ajax is uit!

Ajax-speler Noussair Mazraoui heeft het nog elke dag hartstikke moeilijk met het leed rond Abdelhak Nouri (foto is van mei 2015). Laatstgenoemde liep alweer een jaar geleden ernstige en blijvende hersenschade op als gevolg van hartritmestoornissen. Voor Mazraoui geeft zijn geloof hem in moeilijke tijden veel houvast.

'Op de Islam kan je altijd terugvallen, in goede en in slechte tijden', vertelt Mazraoui in gesprek met Ajax.nl, waarna hij vertelt over Nouri. 'Sinds het gebeurd is bid ik elke avond voor ik ga slapen voor hem. Ik vraag God voor zijn genezing en kracht voor zijn familie. Als het mij al zoveel pijn doet, hoe moet het dan voor de familie voelen? Dankzij de Islam kan ik het een plekje geven. Wij geloven dat alles is geschreven.'

Dat Mazraoui een zachte kant heeft en een familiemens is blijkt wel uit de manier waarop hij over zijn moeder spreekt. De verdediger annex middenvelder heeft een heel sterke band met zijn moeder. 'Ik kan écht alles met haar bespreken. Dan maakt ze een theetje, een broodje en hebben we diepe gesprekken. Dat is pure ontspanning voor mij.'

Mazraoui woont nog altijd in Alphen aan den Rijn met zijn ouders, broertje en zusje. Voetballen op de pleintjes doet hij niet meer ('als ik daar een blessure oploop zullen ze er bij Ajax niet blij mee zijn'). Wel gaat hij er vaak kijken. 'Als vrienden spelen. Iedereen doet heel normaal tegen me, ook nu ik bij het eerste zit. Ze steunen me, houden van me en dat is natuurlijk wederzijds. Ik ben niet veranderd. Ik ben dezelfde Nous als vroeger en zo wil ik ook blijven.'

  • Bekijk ook
Delen!
Tags
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
AFCAMM
Geloof van een mens kan prachtig zijn. Het kan iemand in een moeilijke periode kracht en hoop geven. Daar is helemaal niets mis mee en dat zorgt niet voor problemen.

Het is het georganiseerde geloof, religie, dat voor problemen zorgt, omdat er dan sprake is van een duidelijke hiërarchie, met machtsposities. De instituten zijn uiteindelijk weinig anders dan een bedrijf dat stinkend rijk wordt door macht over de gelovigen uit te oefenen. Het komt bijvoorbeeld door die macht dat er zoveel aidsslachtoffers zijn in Afrika, omdat de kerk condooms niet leuk vond. En het komt door haatpredikers in een machtspositie dat mensen een heilige oorlog voeren. Niet door een individu dat gelooft in een god die alles al uitgestippeld heeft en hem of haar na zijn dood beoordeelt.
0 0
Pheadrus
Wat een diepgang vandaag op AS. Ook eens leuk om mee te maken.
2 0
Heiko
We zijn nu een jaar verder, Appie zal helaas niet meer genezen. Dat is de realiteit.
1 0
AFC Ajax
er zijn in mijn ogen nog dingen die er veelbelovend uitzien wat betreft het herstellen van hersenen, maar die worden door overheid belemmert door allerlei reguleringen waardoor het 20 jaar langer duurt.
zoals dit bijv.: https://www.ted.com/talks/jocelyne_bloch_the_brain_may_be_able_to_repair_itself_with_help
0 0
godenzonenssuper
Aan de ene kant is het mooi en fijn voor mensen als ze steun en kracht halen uit een geloof.
Aan de andere kant is het vrij ernstig als je serieus denkt dat er een opperwezen op een wolk iedere seconde miljarden mensen in de gaten houdt.
2 -4
Cisco
Geloof is achterhaald en zorgt voor veel problemen. Mensen die geloven in een god houden zichzelf voor de gek. Inmiddels is bijna alles al wetenschappelijk bewezen en kunnen de feiten door gelovigen alleen nog gepareerd worden door "Je kunt niet bewijzen dat God NIET bestaat".

Vaak is de reden dat mensen gelovig zijn "omdat ze zo zijn opgevoed." Dat is dus een grote non reden. Als je al zou moeten geloven dan kies je een geloof uit dat jou het meeste aanspreek, op een leeftijd dat je er zelf goed over na kan denken. Het zou dus NIET ingeprint moeten worden door je ouders.

Bij Christenen gebeurt dit gelukkig steeds minder, als zijn er nog genoeg gekkies die helaas hun kinderen al opzadelen met een geloof. Bij Moslims is dit eerder regel dan uitzondering.
3 -5
BokkieBokstra
Ach, daar is niet perse een god voor nodig. Geloof wordt inderaad misbruikt. Maar kijk naar Stalin of Hitler, dat was weer een heel soort geloof. Het is ook niet mijn pakkie aan maar zolang mensen elkaar niet in de weg zitten moet iedereen het voor zich weten.
0 0
ratje
Dat wetenschap iets bewijst (=de op aarde geldende natuurwetten uitleggen) betekent niet dat dit niet dankzij god zo in elkaar zit. En nee, ik ben niet gelovig opgevoed.

Bovendien: als je zo in wetenschap gelooft, maar de wetenschap niet kan bewijzen dat god niet bestaat, hoe kun je dan stellen dat god niet bestaat?

Maargoed, gaan we het weer over voetbal hebben? :)
2 0
Caparzo
Sja, er zijn toch zo nog wel een paar "Grote Vragen" open waar wetenschappers dan van zeggen dat het impertinente vragen zijn, die je niet mag stellen.

Beetje een equivalent van het jongetje wat vroeger aan de dominee of pastoor vroeg hoe het toch kon dat het licht werd geschapen voordat de zon werd geschapen, mocht hij ook niet vragen van ze, want voor zulke vragen was ons menselijk verstand te beperkt. De vraag van wat er was voordat er iets was, daar heeft niemand een antwoord op, ook de wetenschap niet. En de mens vraagt het zich af, sinds ze redelijk kunnen denken.

De onomkomelijke wetmatigheid is (om met Plato te spreken) "Uit niets kan niet iets ontstaan", toch is er nogal wat. Echter dat alles was er ooit ook niet, het grote Niets, de andere dwingende wetmatigheid. Dit was er altijd voor er iets was, in de eeuwige oneindigheid van tijd en ruimte (wat we ook al niet begrijpen, want alles heeft toch een begin en eind?).

Die 2 te moéten verweven (daar komen we niet omheen), dat is de essentie van godsdienst, iemand moet immers ergens in dat Niets iets gecreëerd hebben, anders bestaat het simpelweg niet, zo is de redenatie.

Zo zie je maar, vragen, vragen.. :)
1 0
Heiko
Kinderen van ouders die Ajacied zijn worden ook "opgevoed" met Ajax.

Kinderen van gelovige ouders worden meegenomen naar de kerk. Kinderen van Ajacieden worden meegenomen naar wedstrijden van Ajax.

En dan wordt er hier in reacties geconcludeerd dat geloof voor problemen zorgt. Maar is dat in het voetbal anders? Voetbal is ook oorlog, toch?
1 -2
Sterretje73
Hmm toch is Ajax elke dag zichtbaar en bewezen aanwezig terwijl het geloof zich toespitst op een, notabene door mensenhanden geschreven boek. Van meer dan 2000 jaar oud. In het geval van de Islam overigens 1300 jaar waarin allerlei wonderen verteld worden die daarna nooit meer bewezen te zien zijn geweest. En als je werkelijk wilt weten hoe het geloof werkt cq in elkaar steekt zou je de docu “relition” van Zeitgeist eens moeten bekijken op Youtube.

Zelfs dan is het inderdaad niet aan ons te bepalen waar een ander zijn/haar troost en/of steun vandaan haalt .
0 0
Cisco
Kinderen van ouders die Ajacied zijn plegen meestal geen aanslagen uit naam van Ajax. Het geloof is de grootste bron van onrust in de wereld.
2 -2
Heiko
Ieder mens heeft een soort van geloof.
0 0
Pheadrus
De familie en vrienden van Carlo Picornie denken daar misschien anders over.
4 0
RusselWestbrook
Dat helpt dan niet echt, dat bidden.
3 -8
JPM
Beter lezen.

(1) Hij bidt ook voor de familie / hoopt dat de familie extra steun kan krijgen in moeilijke tijden
(2) Hij bidt voor Appie, maar dat wil niet zeggen dat (volledige) genezing (op korte termijn) het enige positieve resultaat kan zijn
(3) Waarschijnlijk helpt het bidden hem zelf ook bij het verwerken / vorm van meditatie.

Dus tenzij je bepaalde krachten bezit die (1)-(3) perfect kunnen meten, is dit - wederom, wanneer het op religie aankomt - een kortzichtige comment van je. Ik ben zelf btw niet gelovig en ook niet met religie opgevoed, maar dat betekent niet dat je dan maar denigrerend moet praten over de manier waarop anderen hun leven invullen.
2 -2
insectenverdelg
" dankzij de islam kan ik he een plekje geven. "
Ik ben Atheïst, maar snap dit soort uitspraken nooit. Als er wel een God is (in dit geval Alah) heeft hij dut dis zo gewild. Waarom bij een vrome jongen als Nouri vraag ik me dan af? Sterker nog als Alah ditcsooet dingen wil, dan wil ik er niet in geloven. dit soort zaken moeren je toch juist heel erg twijfel geven?

ik gun iedereen zn geloof en de kracht die hij / zij er uithaalt. maar imo verblind t vooral.
4 -2
Pheadrus
Heel diep menselijk onderwerp; Als je er van uitgaat dat God de toneelschrijver is van wat er hier ook aarde gebeurd, dan kom je er niet uit. Als je God verzoekt om genade en troost om dit leed te ondergaan en aanvaarden, dan biedt dat perspectief. Dit heel in het kort en als gezegd; niet een luchtig onderwerp.
0 0
Labrador
Tja ieder zijn ding. Wie zijn wij om daar wat van te vinden? Als die jongen daar kracht uit haalt dan is dat toch allemaal prima?
6 -1
insectenverdelg
helemaal mee eens hoor. ik begrijp het alleen niet.geld overigens voor el3k geloof, niet alleen voor de islam.
0 0
Ajax4life16
Gelovigen zullen waarschijnlijk niet begrijpen hoe je kan geloven dat er geen God is, dus het werkt aan beide kanten zo. Het kan me eerlijk gezegd ook niet zoveel schelen, zolang je geen extremistische gelover bent en je je aan de waarden en normen van de Westerse samenleving houd(als je in de Westerse wereld leeft natuurlijk).
1 0