Silooy: 'Vooral in jaren tachtig echt een bouwval'

BVeenstra, 13-07-2018 om 07:25, 11760 views, Algemeen Dagblad | Pak 30 procent korting op het uitshirt van dit seizoen .

Voormalig Ajacied Sonny Silooy bewaart hele bijzondere herinneringen aan het Olympisch Stadion in Amsterdam. Vrijdagavond speelt Ajax in dat stadion een oefenduel met RSC Anderlecht en om die reden sprak het Algemeen Dagblad met de ex-verdediger van de Amsterdammers.

'Vooral in de jaren tachtig was het echt een bouwval. Die toiletten in de kleedkamers, die stónken. Dat wil je niet weten. Dan zag je wel dat het een stadion uit de jaren twintig was. Warm water was er wel. Meestal dan', herinner Silooy zich nog. In 1992 won Silooy met Ajax de UEFA Cup in het Olympisch Stadion nadat Torino in de finale - toen over twee duels - werd verslagen. 'Misschien dat juist dat thuisgevoel ons die overwinning heeft gebracht. Al hadden we natuurlijk ook best wat geluk met een bal tegen de paal en de lat.'

Voor zijn gevoel speelde Silooy zijn beste wedstrijd in het Olympisch Stadion. 'Dat was tegen Real Zaragoza in de halve finales van de Europa Cup II. De uitwedstrijd hadden we al gewonnen. Dat werd een waterballet. Thuis speelden we ze echt van de mat. Dat heb je weleens, dat alles lukt.'

Ajax speelt vrijdagavond in het Olympisch Stadion, omdat er in de Johan Cruijff Arena op dit moment geen gras ligt vanwege de concerten die daar deze zomer plaatsvinden. Voor het duel met RSC Anderlecht is Sportpark De Toekomst te klein bevonden en Ajax wilde per se een oefenwedstrijd in Amsterdam spelen. Het oefenduel met Anderlecht is voor de thuisblijvers te zien op Ziggo Sport.

  • Bekijk ook
Delen!
Tags
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
OntlastendeMiddenvelder
Mijn allereerste Ajaxwedstrijd zag ik in het Olympisch Stadion, in 1996. Tegen PSV, die Ronaldo in de spits hadden. Maar wij waren Ajax, en hoewel de wedstrijd in 1-1 eindigde, waren we de beste.
1 0
jarenfan
Geweldige herinneringen,de staanplaatsen TT,de Liverpool wedstrijd,
De 700 toernooien, de eerste Europacup wedstrijd tegen Wishmut,........lang ago.
1 0
chrisjuhhh
Ook klote momenten hoor zoals die EC 2 beker ronde en erna de wedstrijd tegen Feijenoord pffff klote Been toen .

Maar was er veelvuldig te vinden toen
0 0
Web
Ja die heb ik ook daar, die toernooien waren hot aan het begin van het seizoen op vrijdagavond en zondag.
En die Liverpool wedstrijd was het begin van het succes, die vergeet je nooit meer, geen goal gezien maar wat een feest.
Maar die toiletten wat een smerige bende
0 0
PaulC
Betonrot, pis, graffitti en roest als decor voor vele successen.... Prachtig, om nooit te vergeten.
1 0
Gerard36
het ziet er nu allemaal netjes uit, heb pas nog op het veld gelopen tijdens walking football. zowel binnen als buiten het veld is alles netjes voor elkaar
1 0
grensjager
Niet alleen de wc's stonken. overal waar je liep kwam de pis naar beneden gevallen. Prachtig! Ajax-pisvee met 8000 man in de stromende regen
0 0
gras
De ME beneden aan de rand van het vak en het veld, het stadion dat bewoog bij een goal, een stads stadion itt de Arena, dat meer een theater is. Prachtige wedstrijden tegen PSV, Feyenoord en Genua gezien.
0 0
Mart42
Bayer Munchen, AC Milan, Real Madrid niet te vergeten en gewonnen!!!
0 0
MankeNelis
Ja dat, wij zaten onderin het stadion tijdens de rust, na het fluitsignaal hoorde je de pis naar beneden kletteren. Echt een grote pisbak. Maar wel een mooie tijd. Wat een sfeer.
0 0
Mart42
Met zijn alle naar beneden rennen als Ajax scoorde. Hoop dat er nog video beelden van zijn. Dat daar geen doden zijn gevallen blijft tot vandaag een wonder.
0 0
chrisjuhhh
https://www.youtube.com/watch?v=ISCkDRsd7ss
0 0
Mart42
Dank je gap.
1 0
grensjager
Niet alleen de wc's stonken. overal waar je liep kwam de pis naar beneden gevallen. Prachtig! Ajax-pisvee met 8000 man in de stromende regen
0 0
Niels.
Oud zuid.
De duurste buurt van Amsterdam.
De Bijlmer, de goedkoopste buurt van Amsterdam.
Man wat was dat een prachtige tijd in het Olympisch Stadion.
Eerst even snacken op het plein.
Waren als kind altijd zo dolenthousiast omdat we sportdag hadden in het Olympisch Stadion.
Zat je dan stiekem in de kleedkamer van Ajax..
Dat waren nog eens leuke tijden.
3 0
chrisjuhhh
Wij kwamen met het hele zooitje vanuit de Pijp lopen was zo een half uurtje met zelf gemaakte vlaggen 2 witte lakens en er tussen stuk Rode stof met het oude loge sticker erin en dat waren me lappen aan een stok nu mag dat niet meer .
0 0
Sterretje73
Hahaha ja echt. Het stadion in glippen tegen Feyenoord over die buizen/water aan de zuidkant of over het dak van de tennisvereniging en door de sportvelden aan de noordkant. Het waren spannende jaren als pubertje als je die slinger haatkoppen tussen al die ME bussen zag komen en gaan. Coffeshopje “de Kade” om de hoek. Mooie tijden....
2 0
Niels.
Haha klopt!!!!
Of hollen naar het Haarlemmermeerstation en hopen dat er een bus langs kwam om er snel weg te zijn.
En anders de Amstelveenseweg op en maken dat je wegkomt.
Vaak ook richting het VU ziekenhuis gelopen.
Man dat waren tijden zeg....
1 0
Mart42
De eerste mobiele telefoons waren ook erg handig in die tijd om door te geven dat de kakkerlakken er aan kwamen. Plein bij de febo en kroegen werden verlaten door duizenden Ajax supporters om ze te verwelkomen met een stenenregen. De ME stonden er tussen maar wisten zich geen raad. Man wat waren dat mooie tijden in het olympisch stadion en De Meer.
0 0
chrisjuhhh
In de Meer kwamen ze niet man , maar daar kon je wel in de vroege ochtend de trainingen zien das wel gaaf toen .

Heb nog handtekeningen van Haarms en Litmanen die toen herstel training deed op het beruchte Haarms Bankje .

Maar ook de warming up van het grote Ajax met Cruijff Krol Suurbier etc etc etc man ik durfde niet eens te vragen , maar ze kwamen na je toe of je een handtekening wilde .
0 0
Niels.
De meer heb ik helaas niet meegemaakt maar het Olympisch stadion zeker.
Het waren inderdaad hele bizarre tijden zonder mobiele telefoon.
Idd op het plein met de Febo, waar je soms een uren moest wachten op een patatje.
Of de benzinepomp pal naast het stadion die uit voorzorg 9 van de 10 x gesloten was op wedstrijddagen vanwege de kakkies.
Ging trouwens vaak voor de wedstrijd 2 km verderop eten aan Hoofddorpplein.
Shoarmazaak dizinghof.
Man dat was de beste shoarma ooit.
1 0
Mart42
Man dat waren tijden om nooit meer te vergeten. Gewoon baas in je eigen stad en iedere uit supporter scheet bagger. Kan me nog een supercup wedstrijd tussen Ajax en de kakkerlakken herinneren dat ze met eigen vervoer moesten komen er waren er maar een paar honderd en die hebben klappen gehad. Politie keek de andere kant op echt bizar was dat na de wedstrijd durfden ze het vak niet te verlaten. Auto,s van hun stonden op een parkeerterrein en de situatie was onhoudbaar bij het olympisch stadion dat ze verplicht met de trein naar huis moesten. Ondertussen waren hun auto,s compleet gesloopt en gestript. Man wat een tijden toen............
0 0
Niels.
Ik kan me zulke tijden ook nog herrineren idd.
Niks of niemand was veilig.
Ik heb bij de Febo iets meegemaakt, wat tot de dag van vandaag op m'n netvlies staat geschreven.
Een kakkie riep het bekende k woord met daarachter joden.
Ze hebben die gozer een paar rake tikken gegeven en vervolgens op de stoep laten bijten, om hen vervolgens van achter een harde trap te geven.
Man, die vent jankte van de pijn en het bloed wat daar vandaan kwam, ongelooflijk.
In die tijd was de rivaliteit tussen Ajax en Feyenoord echt abnormaal groot.
Soms hoor ik nog wel eens dingen voorbij komen, maar de tijd van nu en de tijd van toen is een wereld van verschil!!
1 -2
Mart42
Kan het me goed herinneren dat incident stond er tussen. Die gast is toen goed te grazen genomen en door het Febo personeel in veiligheid gebracht. De stad werd toen vanaf donderdagavond tot zondagavond bewaakt door supporters die overal stonden opgesteld en afgelost werden. Echt een hele aparte sfeer hing er toen de tijd. Net voor Amsterdam waar de trein Mokum binnen kwam stenen gooien om vervolgens als een idioot richting het olympisch stadion te verkassen. Toen was de haat echt heel anders dan tegenwoordig. Ga je vanavond?
0 0
Niels.
Klopt helemaal gap.
Best apart, ik heb het met wat oude maatjes van mij nog wel eens over deze dag.
Zoiets vergeet je nooit maar dan ook echt nooit meer.
Zijn weinig die het zich nog echt kunnen heugen.
Wil niet perse zeggen dat het alleen de oude garde is, maar de jeugd van tegenwoordig zou eens zoiets moeten meemaken.
Dat waren pas echt tijden!!
Helaas gaat het normale leven gewoon door, en zit ik vanavond aan de arbeid.
Zal wel de tv aanzetten en lekker achterover leunen en de wedstrijd kijken.
Ga jij erheen?
Schijnt echt een hele hoop verandert te zijn.
Reed er een goede jaar geleden nog langs en zag dat ze bezig waren met huizen bouwen, en er stond een gigantische Albert Heijn.
0 0
Mart42
Ik heb 2 kaarten voor vanavond. Ben sinds Ajax daar zijn laatste Europacup wedstrijd heb gespeeld niet meer geweest. Zat gisteravond onder genot van een biertje terug te denken aan die periode van mijn leven. Tranen liepen over mijn wangen. Gaan we een keer een biertje pakken voor een wedstrijd? Was in februari bij de laatste training voor de klassieker en kwam het olympisch stadion ter spraken. Je zag jongere gasten echt met volle verbazing kijken wat daar allemaal is gebeurd. We worden oud gap.......
1 0
Niels.
Ik denk ook nog vaak terug aan het Olympisch stadion. Maar ik denk ook heeeeel vaak terug aan 95 CL winst.
Man dat was de mooiste, echt de allermooiste dag samen met de geboorte van mijn kind.
De dagen die volgden na de CL winst staan volledig in het teken van lamzuipen en feesten.
Ik geloof dat ik zeker 4 dagen achter elkaar geen oog dicht heb gedaan.
Man dat was me wat!
Mijn Ajax , Ons Ajax , de beste team van heel Europa.
Een biertje drinken lijkt me top!
Zo ontmoet je elkaar nog eens!
Ik heb al ruim 9 jaar een seizoenskaart op 405.
Helaas kan ik er niet altijd heen omdat ik onregelmatige diensten draai, maar 80% ben ik zeker bij.
0 0
Gerard36
Ik was er ook bij in Wenen,schitterend mooi.ook hele mooie herinneringen heeft deze ouwe lul aan 1972, wonnen we de Europacup in de kuip, mooier kon het niet om daar europees kampioen te worden.
0 0
Mart42
Dat is voor mij de mooiste Europacup ooit die Aja heeft gewonnen.
0 0
Sterretje73
Hahaha prachtig ja. Ouweh lul ? Ik ben van 73 en voel me nog een jonge god hoor. ADO vond ik altijd het allermooist maar de kakkies waren zeker ook geweldig.
0 0
chrisjuhhh
Waar stond jij dan altijd in de Meer , want ik ben 58 en was toen een van de eerste lichting F side .
0 0
Sterretje73
Pfff nou ik pendelde altijd heen en weer tussen F en de ere. Mijn beste maatje speelde in de jeugd en zijn vader was jaren 1e elftal speler geweest (Dicky Visser) dus ik liep eigenlijk gewoon overal binnen. F was natuurlijk het spannendst. En als ik zo niet binnenkwam was het glippen met F sider jonkies als Henkie, neefjes Hansen en Bieb. En die kleine blonde Tonnie en Kaas.
0 0
Ajacied33
Veel zit tussen de oortjes. Je bent zo jong als je je voelt en het aloude cliché zegt dat leeftijd maar een getal is. Met ouwe lul bedoelde hij volgens mij dat hij er in 1972 al bij was in de Kuip, niet dat 72 zijn geboortejaar is
0 0
Gerard36
met ouwe lul bedoelde ik dat ik van 1950 ben, dus ook bewust de jaren 70 meegemaakt, dat is dan weer een voordeel.
0 0
chrisjuhhh
De allermooiste tijden en zeker het jaar 1972 man man man we wonnen alles echt alles .

Ik was 12 toen
0 0
Sterretje73
Hahaha ok sja ben aant werk dan lees je ff te snel he...mooie jaren man de 70’s. Lag ik nog in m’n luier naar m’n Ajaxbehang te loeren.
0 0
Mart42
1995 ben ik in Wenen geweest zaten we naast de AC Milan fans..... Wat waren die over de zeik toen Ajax voor de 3e maal in een seizoen won van hun. Heb de hele wedstrijd in een roes geleefd en totaal naar de kloten geweest een week lang. Had geen geld om de huur te betalen en toch naar Wenen geweest. Heb daar eten en drinken moeten jatten om maar wat naar binnen te krijgen echt te bizar voor woorden als ik er aan terug denk. Mijn hele leven bestond uit AJAX AJAX EN NOG EENS Ajax. ik zit op 428 en hoop toch van harte dat we aankomend seizoen weer kampioen worden. Hoe kunnen we met elkaar in contact komen? Zit je op facebook?
0 0
Niels.
Prachtig gap!
Ik heb dat in die periode ook heel sterk gehad, bij mij bestond mijn leven ook uit Ajax, Ajax en Ajax.
Gelukkig heb ik wel mijn school afgemaakt en woonde ik in de tijd van 95 nog lekker thuis.
Mn ouders werden vaak kwaad om dingen die ik deed, zo ging ik stiekem als 16jarige jongen naar Oostenrijk waar we speelde tegen het toen nog hetende Casino Salzburg.
Man wat een tijden, hoe kan ik je vinden op fb?
0 0
Mart42
Wat is je gebruikersnaam op Facebook dan zoek ik je op ivm problemen met ex ed gooi ik mijn gebruikersnaam hier niet rond. Zo ik ga naar Mokum voor Ajax tegen Anderlecht om wat met oude gasten van vroeger wat te drinken.
0 0
Ajacied33
Blijft een prachtig stadion man. Midden in een woonwijk ook. Stadionplein was ook verouderd, is nu wel wat beter geworden. Verder natuurlijk prachtige sfeer daar altijd
1 0