'Ajax zoekt eerst naar technische spelers'

ThijsZwagerman, 23-06-2018 om 23:40, 36657 views, Ajax Showtime |

Bekijk nu de nieuwe thuis-trainingslijn van Ajax!

We zijn neergestreken in Bussum, bij de plaatselijke BFC om precies te zijn. De Bussumse Football Club staat bekend als de talentenfabriek van het Gooi en leverde in de afgelopen vijf jaar alleen al aan Ajax liefst dertien jeugdspelers af. Al een aantal jaar is BFC een partnerclub van Ajax, maar als bevestiging van de goede jeugdopleiding hebben de Bussumers sinds een paar seizoenen de ‘sterrenstatus’ bereikt. Dit is de hoogst mogelijk status binnen een samenwerkingsverband met Ajax. Reden genoeg voor Ajax Showtime om een bezoek te brengen aan de amateurclub.

'Ajax haalt de aanvallers vaak al uit de onderbouw. De verdedigers komen veelal uit de middenbouw. Pas later kijkt Ajax namelijk naar de verdedigende types. Eerst gaan ze op zoek naar de technische voetballers. In de middenbouw is Ajax ook echt op zoek naar cognitief sterke spelers, die halen ze vaak bij ons weg.' Aan het woord is Awi Mohabier, Hoofd Jeugdopleiding Onderbouw en al vijf jaar jeugdtrainer bij BFC. Als Hoofd Jeugdopleiding Onderbouw heeft hij veel contact met Ajax: 'Het contact met Ajax is heel goed. Ik vind Ajax daarin ook echt vooroplopen als je het vergelijkt met andere clubs. Als Ajax bijvoorbeeld besloten heeft hoe het vervolgtraject van een stagespeler eruit gaat zien, worden wij meestal al binnen een kwartier op de hoogte gebracht. Binnen no time laten ze ons weten hoe het zit. Dat is ook een gevolg van de sterrenstatus.'

Awi Mohabier heeft als Hoofdjeugdopleiding Onderbouw bij BFC veel contact met Ajax.

Deze 'sterrenstatus' houdt in dat BFC en Ajax een goed en nauw samenwerkingsverband hebben. Als onderdeel van deze samenwerking nodigt Ajax BFC een aantal keer per jaar uit op De Toekomst. Zo zijn er bijeenkomsten tussen Hoofd Jeugdopleidingen van andere partnerclubs, waar wordt gesproken over beleidsvoering en de Ajax-visie. Op die manier probeert Ajax de amateurclubs te versterken, zodat ze straks in een nog grotere vijver naar talent kunnen vissen.

Ajax ondersteunt BFC ook bij het opstellen van een zogenoemde 'leerlijn'. In de leerlijn staat wat BFC van haar spelers verwacht. Bij de O8 is veel gericht op techniek, terwijl bijvoorbeeld bij de O11 zaken als passen, vrijlopen en een derde man maken de overhand hebben. Met dank aan Ajax wordt deze leerlijn telkens verder verbeterd: 'Doordat Ajax ons helpt zien we dat er met name op de details stappen worden gemaakt. Bijvoorbeeld wanneer wij dus een leerlijn hebben opgesteld. Deze laten we dan door Ajax checken en hier krijgen we eventueel feedback op. Richting de midden- en bovenbouw helpen ze ons ook met het fysieke aspect. Bijvoorbeeld met zaken als trainen op lengte, geboortemaand of biologische leeftijd.'

Niet alleen de HJO's worden uitgenodigd op het trainingscomplex van Ajax. Meerdere keren per seizoen mogen namelijk ook de trainers van de amateurclubs langskomen. Zij bekijken dan een training van een jeugdteam van Ajax en krijgen de kans om met de desbetreffende Ajax-trainer van gedachten te wisselen. Erg leerzaam, zo stelt Mohabier.

Dat de samenwerking met Ajax zijn vruchten afwerpt, is duidelijk. In de afgelopen vijf jaar maakten liefst dertien spelers de overstap van BFC naar Ajax. De meesten passen zich snel aan het hogere niveau aan en spelen vaak nog vele jaren in de Ajax-opleiding. De HJO Onderbouw weet wel waarom: 'De opleidingen zijn wat mij betreft goed vergelijkbaar. Net als Ajax willen wij ook aanvallend spelen, druk vooruit zetten en de tegenstander de wil opleggen. Of dat de overstap van BFC naar Ajax kleiner maakt? Dat denk ik wel. We hebben veel contact met Ajax over de te volgen leerlijn en daarin verschillen de opleidingen dus ook niet zoveel. Net als bij Ajax zijn ook wij veeleisend van onze spelers en we merken daarom dat de meeste jongens die naar Ajax vertrekken niet binnen een jaar weer terug zijn.'

Voordat spelers uiteindelijk worden toegelaten tot de befaamde jeugdopleiding, heeft zich al een heel traject afgespeeld. Hierbij gaat Ajax zeker niet over één nacht ijs: 'Ajax bekijkt zo'n zes tot zeven wedstrijden, vaak zelfs met meerdere scouts. Bij Ajax merk je gewoon dat zoiets geen kinderwerk is, er wordt heel serieus mee omgegaan. Zodra de scouts een positief advies over de speler uitbrengen wordt deze uitgenodigd voor een stage. Afhankelijk van de fase waarin het seizoen zich bevindt wordt dan bepaald hoelang deze stage duurt. Als er in mei nog speler wordt uitgenodigd voor een stage streeft Ajax ernaar om binnen een week te beslissen, maar als het eerder in het seizoen is laten ze iemand soms wel zeven weken meetrainen voordat ze een beslissing nemen.'

Thijs Zwagerman (Twitter @ThijsZwagerman) | email: metthijs@gmail.com

  • Bekijk ook
Delen!
Tags
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
Red Devil
Het zou ook goed zijn om eens meer naar de mentaliteit van de spelers te kijken en de mannelijkheid want watjes hebben we genoeg gehad de laatste jaren. Ajax moet ook meer op echte kerels gaan scouten zodat je die niet steeds uit Zuid Amerika hoeft te halen.
0 -1
geDaante
Houd op zeg, Ajax moet meer Nouri's, Ünuvars, Gravenberchs, Eitings, Frenkie's, etc. scouten en opleiden, dus zoveel mogelijk voetballend vermogen; techniek, handelingssnelheid, combinerend vermogen, inzicht en creativiteit. Die aspecten zijn het belangrijkst in het Ajax spelletje, waarin je moet domineren in de kleine ruimte.

'Echte kerels' zijn vaak voetballend minder; zijn vaak zo geworden doordat ze in de jeugd merkten dat ze meer moesten bikkelen en werken (en zich bewijzen) om hun voetballende tekortkomingen te verdoezelen. Zo'n Dani de Wit is daar een goed voorbeeld van. Zonder die werklust en mentaliteit, was hij niet zo ver gekomen. Ook netjes, en zeker respect voor, maar hij brengt Ajax 1 voetballend niet verder.

Mentaliteit is net als ervaring pas een echte pré, als het bovenop kwaliteit komt, en de juiste kwaliteiten. Zo'n spelers mag het niveau (tempo en accuratesse) van het combinatiespel niet naar beneden halen.

Buiten dat gingen de spelers onder Bosz heel wat meer tekeer dan onder De Boer, veelal dezelfde spelers. Het belangrijkste is dan ook de coach, hoe hij ze het veld instuurt; met angst in de benen en controle, of vol met vertrouwen en aanvallen.

Er wordt vaak gedaan of Ajax zoveel technisch talent heeft, maar dat valt wel mee, kan nog veel meer en beter. Ajax doet het in de jeugd in wedstrijden vaak goed, maar dat is lang niet altijd door technisch superieur zijn, eerder tactisch.

Fransen en Spanjaarden zijn van nature over het algemeen verfijnder en technischer, Ajax moet dan ook veel meer op techniek scouten en aan techniek training doen dan hen, om technisch minimaal gelijkwaardige spelers af te leveren.
1 0
ajaxminimax
AS, komt er ook weer een artikel met een overzicht van welke jeugdspelers er naar Ajax gaan?
0 0
mvdk
Leuk om te lezen. Het zou leuk zijn als er een paar doorbreken. Bij een transfer krijgt zo'n club dan een leuke vergoeding. Niet heel veel, maar bij een amateurclub is iedere euro welkom. Het grootste deel van de opleidingsvergoeding zal naar Ajax gaan, omdat de spelers daar uiteindelijk het langst opgeleid worden, maar stel dat Bussem 1% op zou kunnen strijken. Dan is dat alsnog 10.000 per miljoen euro. We kennen allemaal de bedragen die tegenwoordig rondgaan...
1 0
Maik
Ook echt die foto bij de Bussumse voetbalvereniging hahaha
3 0
X-RaY
Hier houden we van AS. Thumbs up!
7 0
ajaxcied4life
Dit is dus wat Cruijff voor ogen had hè een breed scoutingsnetwerk in binnen- en buitenland. Een hele fijne ontwikkeling dit.
13 0