Riedewald: 'In mijn hoofd was ik al weg'

SJvanveen, 17-06-2018 om 12:09, 23583 views, FOX Sports | Pak 30 procent korting op het uitshirt van dit seizoen .

Jairo Riedewald, Kenny Tete en Riechedly Bazoer hebben in een aflevering Phenoms van FOX Sports nogmaals teruggeblikt op hun gezamenlijke tijd bij Ajax. Met name de periode in hun laatste seizoen, toen alledrie op de bank belandden, wordt uitgelicht. 

'Het team liep niet, eigenlijk al heel de voorbereiding niet. De trainer ging wisselen en daar ben jij de dupe  van. Om bepaalde redenen valt alles in elkaar; speel je niet meer bij Ajax en zit je niet meer bij Oranje', blikt Tete, nu actief bij Olympique Lyon, terug. 'Ik ben blij dat ik een extra kans heb gekregen. Ik voelde zoveel vertrouwen (van Lyon, red.), dat wil ik graag terugbetalen.' 

Waar Tete nog de Europa League-finale haalde met Ajax, vertrok Bazoer in datzelfde seizoen al in de winter. 'Vertrouwen is het belangrijkst', vertelt hij. 'Dan kan je het goed doen, maar ook minder. Ik dacht: ik ga er nooit meer uit, maar zo snel kan het gaan. Als ze (Wolfsburg, red.) dan twaalf miljoen euro voor je neerleggen, denken spelers wel: is hij dat echt waar? Mijn doel is om nu bij Wolfsburg een belangrijke pion te worden en vanuit daar weer bij het Nederlands elftal te komen. Hopelijk sta ik dan op het WK met Oranje.' 

Jairo Riedewald, inmiddels in dienst bij Crystal Palace, stelde zich tijdens een lastige periode vooral veel vragen. 'In de jeugd heb ik weinig op de bank gezeten', zegt hij. 'Ik uit mijzelf niet met woorden, zo'n iemand ben ik niet. Ik vroeg mijzelf af: wil ik dit wel? Ben ik dit wel? Verdien ik dit wel? Ik ben twintig (nu eenentwintig) en wil wekelijks op het veld staan. Ik dacht: wat is het juiste plan voor mij? Het antwoord was moeilijk. In mijn hoofd was ik al weg, maar ik wilde ook graag bij Ajax blijven.' 

  • Bekijk ook
Delen!
Tags
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
DS
Blijft zonde dat ze het alle 3 niet gemaakt hebben bij Ajax, waren alle gedoodverfde wereldtalenten.
De enige die er wel komt is Tete, verdedigend een van de allerbeste backs.
Hij heeft alleen de pech dat 3 centrale verdedigers met aanvallende backs steeds meer de mode word.
Riedewald maakte de fout dat hij niet voor de backpositie wilde gaan, want hij had de perfecte moderne back voor Ajax kunnen worden.
0 -1
IkJijHijWijJullieZijnAjax
zo jammer dat de ajaxjeugd, wel kwaliteit heeft, maar geen goede houding en doorzettingsvermogen. ipv zielig lopen doen kunnen ze ook een keer keihard naar zichzelf kijken, en iig in elke wedstrijd 100% geven, want dat mag je wel verwachten van grote talenten. het waren pieken en dalen gewijd aan zwakke instelling.

tete blijft voor mij volkomen onbegrijpelijk, werd op handen gedragen door suporters, speelde fantastisch. ik denk echt dat er irritatie is ontstaan tussen hem, ajax, raiola en de trainer. alle partijen werden schijtflauw van elkaar.

tete gaat er wel komen, die blijft gewoon basis in oranje das gewoon echt een goede verdediger.
de rest heb ik eerlijk gezegd nooit constant gevonden, zelfs lui.
0 0
Redrum
Blablablabla, mentaliteit van niks allemaal die gasten tegenwoordig. Komen ze op de bank gaan ze janken, in plaats van harder te werken.
6 0
AjaxCitizen
Dat is nou het probleem in mentaliteit. Riedewald stond vanaf de jeugd bijna altijd in de basis, maar wanneer hij terecht op de bank komt dan twijfelt hij al aan zijn toekomst. Wat is er erg aan om voor je plek te vechten? Jongens als Schöne, Viergever en Sinkgraven werden al bijna als kansloos gezien en toch bleven ze strijden voor een plek in het team.
6 0
Barra
Maar bij Riedewald was het eigenlijk niet terecht, want hij speelde als 1 van de weinigen een goede voorbereiding en juist op 6 was hij volgens Bosz de enige 6 in de selectie, dus als je er dan zo ineens naast komt te staan en vervolgens nooit meer op 6 gebruikt wordt dan is dat wel apart.
1 -4
IkJijHijWijJullieZijnAjax
ja maar riedewald kwam gewoon tekort.
werd altijd heel makkelijk eruit gelopen, vond het een beperkte speler. dat bosz hem niet opstelde sta ik nog steeds achter. en dat hij een finale el mocht spelen was alleen maar een noodgreep die ons uiteindelijk de kop heeft gekost.

bazoer ook zin geval, heeft heel veel kwaliteit maar zo ongelofelijk lui in heel veel wedstrijden.
veel balletjes breed, en weinig gedurfde actie.
ik hoop echt niet dat hij ooit opgesteld in oranje, dan zijn we helemaal gedoemd om elke twee jaar uitgelachen te worden.
0 0
AjaxCitizen
Hoezo niet terecht? Afgezien van een goed begin in de voorbereiding en ik dacht ook nog in de thuiswedstrijd tegen Paok, was Riedewald in de wedstrijden die volgden niet zo denderend. In Rostov was hij zowat een van de zwakste schakels.

Daarnaast begon het steeds beter te draaien toen Schöne op 6 stond en zo had Bosz zijn systeem rond.
2 0
Bensco
Lol. Het begon goed te draaien toen Schöne op 6 stond? Met alle respect naar Schöne toe maar het spel leek wel trager te lopen met hem op de
6 positie. Riedewald was een sterke 6 die samen met Frenkie een goede concurrentie strijd had kunnen aangaan voor die positie.

Er wordt ook te makkelijk geroepen dat hij “maar effe voor zijn plekje moet vechten” Riedewald ging van basisklant onder Frank, naar bankzitter onder Bosz en zag die situatie niet veranderen onder Keizer. De voetbalwereld is snel, 2 seizoenen op de bank is dodelijk voor je carrière. Riedewald zijn keuze om weer onder Frank te spelen was, hoe spijtig dit ook klinkt, veel logischer.
1 -5
AjaxCitizen
Nou. Boehoe. Hij gaat van de basis naar de bank. Wat een zwaar leven zeg.

Jongens als Schöne, Viergever en Sinkgraven hebben het veel zwaarder gehad met blessures, buiten de basis vallen etc. Misschien moet Riedewald eens leren knokken i.p.v. voor de makkelijke weg te kiezen.
1 -1
IkJijHijWijJullieZijnAjax
shone heeft zelf ook bijna 1 seizoen op de bank gezeten. die man hoorde je nooit.
hij werkte gewoon keihard en verdiende basis plaatsen.
zo kan het ook.

het is gewoon hoe je jezelf belicht, je kan A teleurgesteld zijn over kritiek, waardoor je bang bent dat je nooit "fame" gaat maken, daarna afglijden.

of B keihard knokken om te werken aan je mentaliteit en zwakheden en te luisteren naar kritiek en er iets mee doen.

de ligt met al zijn beperkingen als jonge verdediger, doet er wel iets mee. ik ben geen fan van hem, maar iig probeer hij zijn spel te verbeteren.
uiteindelijk gaat de ligt daar ook verder mee komen.
0 0
Ajax27
Schone kwam op 26 jarige leeftijd vanuit NEC naar Ajax. Het was een droom die in vervulling ging al wist ie dat ie als 12e man werd gehaald. Deze jongens waren allemaal ontzettend jong, Ajax zou de eerste stap in een geweldige carrière worden. Riedewald werd gezien als de nieuwe Rijkaard. Deed het achterin goed maar kwam nog 100 x beter uit de verf toen ie als 6 werd neergezet. Iedereen vond dat ie het prima deed, niemand snapte de wissel met Schone maar het pakte goed uit. Tête was een verademing. Eindelijk weer een back die er echt in beukte. Een back die zn man uitschakelde ipv op 5 meter afstand stond te verdedigen zodat er tig gevaarlijke voorzetten kwamen. Zelfs de bondscoach was het er niet mee eens die een bankzitter als rechtsback plaatste en Veltman er gewoon naast hield. Bazoer werd al snel Baaszoer genoemd. Een groot talent met veel power, stond op de cover van VI en iedereen was lyrisch over hem. Maar aan het einde van het seizoen vertrok Klaassen niet en kwam ie onverwachts op de bank. Met lievelingetje vd Beek in zn nel wist ook hij dat zn dagen waren geteld. Hij koos niet voor het grote geld maar voor een laagvlieger in een 10 x zo zware competitie in Duitsland waar hij dacht gemakkelijker aan speelminuten te komen. El Ghazi is nog het langste gebleven maar ondanks dat Traore ontzettend veel wedstrijden er nix van bakte liet Bosz m staan. Alleen Europees heeft ie echt zn kracht laten zien maar in de competitie ergerde iedereen in het stadion zich 9/10 keer aan al het gebras van Traore. Met alle respect voor Bosz maar met een aantal van deze 4 talenten is ie gewoon compleet verkeerd omgegaan.
0 0
Ferd
Tete een verademing? Net zoveel voetballend vermogen als Dijks, en die werd afgebrand. Slechte positionering waardoor hij constant slidings moet maken. Ziet er leuk uit maar is een teken van zwakte. Nee, Tete was voor een echte Ajacied geen verademing. Beperkte voetballers met inzet is een verademing in Rotterdam Zuid, niet in Amsterdam
0 0
AjaxCitizen
Sorry, maar na een paar keer banken en dan maar de handdoek in de ring te gooien is gewoon zwak. Kijk alleen al wat ie zegt. Omdat ie altijd basis in de jeugd heeft gestaan en toen moest banken, betekent gelijk maar dat je gaat twijfelen aan jezelf en je toekomst? Dan ben je geen topsporter.

Andere jongens vochten wel voor een plek en dat creëert vanzelf vertrouwen bij zowel de trainer als de speler zelf. Als je het er zelf bij neerlegt en je er niet voor gaat, dan lijkt het mij logisch dat de trainer weinig vertrouwen in je heeft. Iemands vertrouwen moet je verdienen. Dat krijg je niet zomaar.
0 0
Ajax27
Ik drukte te vroeg op verzenden op de telefoon... maar mijn punt... iemand van 26 waarvan Ajax het absolute plafond is vergelijken met een jong 4-tal waarvan er 3 als toptalenten werden bestempeld die in het nieuwe Oranje de komende jaren zouden schitteren vind ik een aparte vergelijking. Tuurlijk moet je vechten, dat moet iedereen anders stonden ze in de 1e plaats al niet in Ajax 1. Maar vechten en totaal niet het vertrouwen krijgen dat je ook maa r enigszins een plek krijgt terwijl je op zo'n leeftijd gewoon alles moet spelen om beter te worden, tja ik snap de keuzes van alle 4 deze heren.
0 0
MennoJerry
Echt he. Het lijkt sowieso wel een beetje een soort trend te worden dat die ventjes zichzelf erg goed vinden en vinden dat ze in de basis ‘horen’. Hoe komt dat toch?
0 0
FlyingDutchMan
Omdat ze door de media, makelaars en zelfs hun directe omgeving helemaal worden volgepropt met veren.. Zelfkritiek kent men niet meer, laat staan iets willen winnen met een team of club. Het is allemaal egoïstisch naar zichzelf kijkend..
0 0
AjaxCitizen
Sommigen denken dat de trainer ze zomaar even op het wedstrijdformulier zet, zonder daarvoor te hoeven werken. De mentaliteit van de huidige generatie voetballers is bij tijd en wijlen echt om te janken.
0 0
MennoJerry
Het is wel echt zonde want mentaal word je er ook sterker van als je jezelf terugknokt. Brengt zoveel voordelen met zich mee in je ervaring. Misschien is het een combinatie van dat beetje Ajax arrogantie en het de hemel in geprezen worden als je een talent bent en het een beetje lekker loopt allemaal.
0 0
Barra
Ga weg man, Riedewald was tegen Rostov juist een van de weinigen die goed speelde, op 6 wat er nog even bij vermeld moet worden. Het is eigenlijk ook geen echte cv of back, maar Bosz heeft ook aangegeven dat hij bij Riedewald als 1 van de weinigen moeite had om hem op de bank te zetten. Schone heeft genoeg wedstrijden gespeeld waar hij ook zwaar onder de maat was, maar gek genoeg stelde Bosz hem nooit meer als 6 op, vind het nog steeds een grote blunder van hem.
0 -3
AjaxCitizen
Riedewald speelde in Rostov naast Veltman centraal achterin en was een van de zwakste schakels in die wedstrijd...
1 0
Barra
Ik moet je helaas gelijk geven, was er echt van overtuigd dat het tegen Rostov was, maar het was idd tegen PAOK, mijn excuses. Ik vind hem als cv niet goed genoeg, maar vond hem als 6 echt uitblinken in een elftal dat totaal niet draaide dus waarom hij daar nooit meer werd opgesteld snap ik nog steeds niks van.
0 -2
swing
die gassies kennen geen geduld meer, het had zo anders kunnen lopen..
0 0
MSwertz92
In potentie zeker de betere, maar presteerde allemaal niet bij Bosz en dan val je naar mijn mening terecht een stapje terug. Aan jou om dan te bewijzen op de trainingen en de minuten die je wel krijgt om de trainer te laten zien dat jij de beste optie bent op die plek. Maar het enigste wat ik heb gezien is 3 jochies die snel zijn weg gelopen toen het iets moeilijker werd.
3 0
gras
Dan heb je iets in je ogen gehad dat normaal gesproken ergens anders hoort te zitten.

Zowel Riedewald en Tete hebben zonder zeuren, zonder incidenten (Ghazi) en zonder muiten (Gudelj) op de bank gezeten en stonden er wanneer nodig. Gezien hun schaarse speeltijd bij JA is dat enorm knap. Zeker als je er opeens moet staan tegen Lyon, dat in de hoogste intensiteit en handelingssnelheid speelt.

Tete was op een bleue voorbereiding na, het gehele seizoen zonder enige twijfel beter dan Veltman. Dat onderstreepte hij nog eens in Europese wedstrijden, waar hij doodleuk door de Uefa werd geselecteerd voor het EL elftal. Bosz had niet een klein beetje een plaat voor zijn kop. Daar speelde hele andere selectiecriteria dan sportieve. Ik vermoed de contractsperikelen.

Riedewald had de pech dat Viergever een ijzersterk seizoen speelde. Maar het was niet zo dat die het zo zeer zelf afdwong. Viergever kreeg gewoon de kans, Riedewald niet. Dat is in principe het voorrecht van een trainer en Viergever heeft laten zien dat Bosz daarin een logische keuze heeft gemaakt. Hij was agressiever in het doordekken en sowieso feller in zijn spelen. Riedewald oogde wat nonchalanter.

Maar goed, dat kan een seizoen zo uitvallen. Het is dan aan Riedewald te werken aan zijn timing en doordekken. Maar dan krijgt hij een rugnummer waaruit zo'n duidelijk signaal komt dat hij geen kans zal krijgen. Tja. En dan gelijktijdig ook nog eens Viergever niet verlengen en geen vertrouwen geven. Waardoor die veel minder speelt dan onder Bosz, onder wiens vertrouwen hij groeide.

Ongelooflijk dat deze amateuristische aanpak van Overmars, die zowel zijn grote talent als de routinier na een goed seizoen, beiden vermoordt door een gebrek aan vertrouwen. Waardoor Keizer in zijn aanloop duidelijk punten heeft laten liggen. En dan ook nog na een vertrek van Sanchez, terwijl je dan juist meer opties en meer routine wilt hebben.

Maar Overmars komt letterlijk en figuurlijk met moord weg hier. Spelers verkopen waarbij je meelift op de hysterie van de markt maakt je populair.
1 -2
Bky
Die Tete is een parodie op een voetballer joh, ga weg. Dat zag Frank, dat zag Bosz en dat ziet Génésio van Lyon ook want hij is gewoon halverwege op de bank beland.
1 0
@Maar7en
Als je Tete dat jaar beter vond doe je je hele verhaal teniet. Misschien Kozakken Boys maar eens terug kijken of een andere bekerwedstrijd waarin hij zijn kans kon grijpen... niet gelukt. Terecht dat Veltman meer speelde. Daardoor speelde Ajax dus juist de tweede seizoenshelft stukken beter.
1 0
gi0vanni
Deels mee eens maar Bosz wou backs die konden opbouwen en aanvallend wat toevoegde. Veltman was beter in opbouwen en aanvallend zijn ze beide niet bijzonder. Veltman schoof vroeger als CV ook wel eens in dus hij kon wel wat maar voor een prof vrij matig.

En natuurlijk wou Tete zijn contract niet verlengen. Dus dan is het logisch dat je niet meer speeltijd krijgt.
1 0
Barra
Ik vind Riedewald gewoon geen pure cv, maar als 6 had hij van veel grotere waarde kunnen zijn. Helemaal nu Schone zijn gebreken aan het licht komen. Bosz zei letterlijk dat Riedewald zijn enige 6 in de selectie was, om hem daar vervolgens nooit meer op te stellen.
0 0
AjaxCitizen
Viergever dwong het niet zelf af? Hij was vorig seizoen gewoon beter dan Riedewald, doordat hij wel alles gaf. Hij zat precies in dezelfde situatie als Riedewald, maar bleef vechten voor zijn plek en verdiende het om in de basis te staan. Vond het daarom ook erg jammer dat hij geen contractverlenging kreeg, aangezien hij zich altijd prima heeft ingezet voor de club.

Over waarom Riedewald geen basisplaats kreeg. Riedewald liep veel te vaak te slapen, waardoor hij fouten ging maken. Te slap in de duels, te laat ingrijpen, bal ingooien naar een speler onder druk etc. Als je daarnaast ook gelijk maar opgeeft wanneer je een ander rugnummer krijgt, dan beschik je (momenteel) niet over de winnaarsmentaliteit.
1 0
FlyingDutchMan
Helemaal mee eens. Wel komisch dat deze jongens het hebben over vertrouwen, want ze hadden in het begin van het seizoen zo goed als allemaal het vertrouwen en een basisplaats. Als er een club niet zomaar een speler ernaast zet na een mindere wedstrijd, is het Ajax wel. Dit trio heeft maanden lopen kloten en zijn toen geslachtofferd, waarna het treintje ineens wel begon te rijden.
1 0
NoPants
Ik ben het met een groot deel van je stuk eens.

Maar wat nou als tete niet speelde door contract perikelen? Toen hij basisspeler was wilde hij ookal niet verlengen. Is het dan niet logischh dat ajax een speler opstelt die wel nog voor ajax iets kan opleveren?

Vind je dat als kluivert niet naar roma zou gaan nu, en niet zou verlengen, dat hij veel moet spelen komend seizoen? Nee dan stel je iemand op die zich nog verder kan ontwikkelen, en van wiens ontwikkeling je als club nog kan profiteren.
1 0
Simon1
Alle drie konden echt wel een balletje tikken, om het zo maar te noemen, talent voldoende. Daarom vind ik het zonde dat ze niet meer bij ons spelen. Toch is het ook beter voor beide partijen. De spelers hadden een nieuwe prikkel nodig voor hun ontwikkeling en voor Ajax kwamen ze helaas te kort. Het gebrek aan mentaliteit kwam ter uiting in het veld en in de progressie. Hopelijk komen ze er bovenop en bereiken ze allemaal hun top.
0 0