WK '98 als inspiratie: 'Bergkamp had iets mysterieus'

BVeenstra, 23-05-2018 om 11:25, 4599 views, ELF Voetbal Magazine |

Bekijk Ajax - Valencia live in de Ziggo Dome!

Voor enkele (ex-) Ajacieden is het WK in 1998 een enorme inspiratie geweest. Het Nederlands elftal bereikte tijdens dat eindtoernooi de halve finale en bovendien wordt het Oranje van toen gezien als een van de beste teams ooit.

Ajax-spits Klaas-Jan Huntelaar was vooral gecharmeerd van Dennis Bergkamp. 'Hij was een fantastische speler en had ook iets mysterieus', vertelt Huntelaar in gesprek met ELF Voetbal Magazine. 'Je hoorde hem namelijk niet zoveel, maar op het veld liet Bergkamp echt geweldige dingen zien. Als ik aan hem denk, denk ik vooral aan die goal tegen Argentinië (zie video, app-gebruikers klik hier). Toen ik dat zag, hoopte ik natuurlijk ook dat ik datzelfde later zou doen. En dan nog het liefst in een WK-finale.'

Ook voor Nigel de Jong, middenvelder van FSV Mainz 05, was het WK van 1998 een grote inspiratie. 'Toen wij als jonkies bij Oranje kwamen, lieten ze zich ook even gelden. Davids, Seedorf, de broertjes De Boer, Stam en Van der Sar zeiden dan tegen ons jonkies: "Je kunt nu wel bij Oranje lopen pik, maar je moet wel doen wat er gezegd wordt", haha. Ik zie Davids en Seedorf als mijn voorbeelden en vrienden. We hebben nog altijd geregeld contact.'

Wesley Sneijder maakte het WK in 1998 eveneens intensief mee en komt met een mooie anekdote. 'Ik kom uit een echte volksbuurt in Utrecht. Bij elk EK of WK met Oranje zetten we de tv midden op straat. Dan kon geen auto er meer doorheen. De spanning liep soms hoog op, zo ook in 1998. Het is bijzonder om later dan ook in Oranje te spelen', aldus de middenvelder, die het WK in 1998 ook gebruikte tijdens zijn eigen periode in Oranje. 'Bij mij leefde wel het gevoel om tijdens het WK in 2010 revanche te nemen op Brazilië voor die lullige nederlaag in 1998. Mooi dat dat ook gebeurde.'

Delen!
Tags
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
GeraldSibon
Ik heb nogal eens de neiging om het verleden te romantiseren, maar dat heb ik met het WK van 1998 dan weer totaal niet. Toernooien leven meestal voort in de herinnering door geniale momenten. Tegen Joegoslavië, Argentinië en Brazilië creëerde Nederland in 1998 nauwelijks kansen maar was elke gescoorde goal een werelddoelpunt. Zeker in die wedstrijd tegen Argentinië kan ik me van de Argentijnen betere kansen herinneren dan van ons. (onder andere 2 keer op de paal) De individuele klasse die uit de goals van Kluivert en Bergkamp naar voren kwam was natuurlijk wel prachtig om te zien.

2010 was inderdaad ook gewoon een ruktoernooi met wat klutsgoals en weinig kansen. Mooiste toernooi blijft voor mij toch echt 2014. 15 keer gescoord (meer dan in 1998 en 2010) waarvan 10 schitterende goals. Mooiste toernooi dat ik zelf heb meegemaakt en waarschijnlijk ook ga meemaken.
0 0
gras
Dat is dan wel erg subjectief. Ik vond 2014 tenenkrommend slecht. Echt beschamend soms.

Zoals we tegen Chili als een stel bouwvakkers achterin hingen. Sampaoli had gelijk toen hij zij dat niet het Nederlands voetbal was dat altijd furore heeft gemaakt. Het was een absurde loopgraventactiek. Er werd een Boeing geparkeerd voor het doel.

Het is zelden goed geweest met een redelijk armoedig middenveld. Kunnen van Gaal en de spelers verder weinig aan doen.

Maar het toernooi was vooral pijnlijk, wel knap qua teambuilding.

98 was een fantastisch toernooi. Geweldige wedstrijden tegen Zuid Korea, Argentinië, Brazilië. Dat heeft indruk gemaakt op alles en iedereen. Vaak genoeg gehoord dat oranje daar het beste voetbal speelde. Argentinië was zeker niet beter, wel echt sterk.

Zouden we zonder geblesseerden zijn aangetreden tegen Brazilië, hadden we ook gewonnen. Frankrijk was fysiek sterk, compleet, speelde thuis. Vraag me af of we daar van gewonnen zouden hebben. Qua kwaliteit had het nog gekund, maar oranje en WK finales....
0 0
Genant
2010 was echt niks. Nederland heeft in dat toernooi een half uur goed gespeeld. Het eerste halve uur van de tweede helft tegen Brazilië. We hadden geluk dat die doelman blunderde waardoor het 1-1 werd, daarvoor had het 0-3 moeten staan. Vervolgens kregen we even de geest. Voor de rest vond ik 2010 niet leuk. Finale was zelfs een schande met dat overdreven geschop van Nigel en Van Bommel. 1998 was een heel ander verhaal....tegen Brazilië en Argentinië waren echt topwedstrijden van het allerhoogste niveau. Overmars was in tweede wedstrijd helaas geblesseerd geraakt, die was in topvorm van Arsenal gekomen. Ik denk dat met een fitte Overmars de titel was binnengehaald, die was niet af te stoppen in die periode net voor het toernooi. Ook in de eerste wedstrijd tegen België was hij onhoudbaar. Bergkamp was maar 70% vanwege een blessure die hij juist had voor het toernooi. Hij maakte natuurlijk die weergaloze goal tegen Argentinië maar ook hij was niet echt in zijn topvorm. Frank de Boer juist wel.....tegen Brazilië was hij buitenaards goed. Nederland moest risico's nemen na die 0-1 en daardoor kwam Frank telkens in grote ruimtes tegen Denilson en Ronaldo. Hoe hij stond te verdedigen....poeh. Echt de top van de top.
1 -1
gras
200% mee eens. Overmars was onhoudbaar en een onverdedigbaar wapen. Die speelde op dat moment elke defensie uit elkaar, omdat als je hem niet dekte, hij naar binnen kwam voor een schot in de korte hoek of de bal goed teruglegde.

En Stam was sterk, maar je zag dat Ronaldo hem kon hebben. Frank was ijzersterk en de beste van het tweetal. Perfect getimede tackles enkel wanneer dat onvermijdelijk was, pure winnaarsmentaliteit, verdedigend en opbouwend wereldklasse. Hij gaf de bal ook op Bergkamp.
0 0
Ajax#1900
Dit kan alleen in Nederland. Roepen dat het WK waarbij je de finale haalt niks was omdat het voetbal niet leuk genoeg was.
1 -1
Genant
Dit kun je alleen zeggen als je geen echt Ajax DNA in je aderen hebt. Wat jij roept. Sorry nothing personal
0 0
Web
Ik denk alleen bij Ajax
0 -1
Dooye
Nee hoor. Het mooiste voetbal wat ik Nederland heb zien spelen (naast wk 98) is nog wel ek Polen/Oekraïne in 2012. Frankrijk en Italië ff naar huis sturen met 4-0. Maar door een tegenslag in kamp Nederland was Rusland helaas een muur die we niet konden slechten. Verdomde hiddink
0 0
gras
Dat was idd in 2008 in Oos/Zwi, zoals hieronder al gezegd werd. En dat waren pure countergoals en wedstrijden.

Prachtgoals, soms met weergaloze acties, maar geen dominant oranje. Sterker nog, het was Frankrijk die ons achteruit drukte en de ene kans na de andere kreeg. Maar wij scoorden.

Enkel Roemenië was een ouderwets dominante pot.

En dat verlies van het kind van Boulah was helemaal niet de reden. Oranje werd er tactisch uitgespeeld door Rusland. Lieten de rechtsback vrij in de opbouw, en zodra die zich vastliep, klapte een briljante Arshavin er hard overeen met een paar collega's die prima tussen de linies speelden. En dat was niet moeilijk met ons statische centrum dat niet durfde door te dekken.

Oranje in 2008 was jupiler niveau ivm top eredivisie niveau in 98.
0 0
Genant
Klopt idd dat al die omschakelgoals veel verbloemden. Ik had toen ook constant het gevoel dat Frankrijk nog over ons heen zou gaan. Vooral toen Henry 2-1 maakte maar meteen in de tegenstoot was het al 3-1 door een onmogelijke goal van Robben. Toch vond in 2008 nog altijd leuker dan 2010, puur omdat Van Basten voetballende keuzes maakte. Dat hij vervolgens tactisch de weg kwijt raakte is iets anders maar hij ging niet net als Van Marwijk later puur betonvoetbal spelen. Ik vond ook dat Van Basten gelijk had dat hij Van Bommel niet opstelde. Puur omdat Van Bommel in die fase nog dacht dat hij een prima voetballer was, pas later ging hij 'breken'. Hij liet zijn man lopen en dat mag niet voor een dienende speler. En hij was te beperkt aan de bal om niet dienend te zijn. Dat had Van Basten goed gezien.
0 0
NotForSale
Ek 2008 was dat en het was in Oostenrijk en Zwitserland
3-0 tegen Italië
4-1 tegen Frankrijk

In 2012 gingen we puntloos naar huis
1 0
AFCAMM
Mooie wedstrijd tegen Brazilië, in 2010.
Tv buiten gezet en met zo’n 20 vrienden de wedstrijd gekeken. Iedereen flipte na de achterstand, maar ik had meteen het gevoel -en ook gezegd- dat we zouden gaan winnen met 2-1. Leuk feestje gevierd daarna.
1 0
Genant
Was half uurtje goed idd. Veel geluk gehad
0 0
Web
Bergkamp is geniaal, maakte ook bijzonder goals.
Hij had iets wat ik nooit bij anderen zie.
1 -1
makaveli
die wedstrijd tegen brazilie.. wauw wat een pot was dat.
1 0
FlyingDutchMan
Legendarisch toernooi was dat, in mijn ogen het beste Oranje wat ik ooit gezien heb. Geweldig vleugelspel en een beste selectie met 20 toppers. Afgelopen weken kwam toch in het nieuws dat Platini met de Uefa dit toernooi de lotingen hebben gemanipuleerd?
1 -1