Het chagrijn een klein beetje wegpoetsen

BartVeenstra, 28-04-2018 om 10:45, 6053 views, Ajax Showtime |

Koop nu jouw Ajax-artikel in de Ajaxshop!

Het seizoen 2017/2018 is er wat betreft de sportieve prestaties een om maar snel te vergeten. Voor het vierde seizoen op rij pakte Ajax geen prijs en bovendien viel er in de huidige jaargang maar mondjesmaat te genieten van het spel van de Amsterdammers. Tegen AZ heeft het equipe van trainer Erik ten Hag nog één keer de kans om voor eigen publiek voor wat spektakel te zorgen. Ajax Showtime blikt vooruit.

De vroege uitschakeling in Europa en in het bekertoernooi en het amper écht meedoen om de titel zorgt bij de gemiddelde Ajax-fan uiteraard voor chagrijn. Anderhalve week geleden, toen Ajax in eigen huis speelde tegen VVV-Venlo (4-1), was de Johan Cruijff ArenA ook eerder leeg dan vol. En dan hebben we het nog niet eens over de boze supporters die na afloop van het debacle in Eindhoven de spelersbus opwachtten.

Of het gedrag nou goed te keuren is of niet: iedere Ajax-supporter heeft na afloop van dit seizoen zijn teleurstelling en dat is te begrijpen. Ook aanvaller Justin Kluivert begrijpt dat maar al te goed. 'Ook ik moet nog wat laten zien aan de mensen in het stadion. Het seizoen rechtzetten gaat niet meer, maar we gaan er wel wat van maken tegen AZ', aldus de jongeling, die wel weet dat de tweede plek heel belangrijk is met het oog op Champions League-voetbal in het nieuwe seizoen. 'Winnen van AZ is dus wat er moet gebeuren.'

Geruchten rond Kluivert
Over Kluivert gesproken: de rappe aanvaller heeft bij Ajax een in 2019 aflopend contract en zolang hij deze verbintenis niet verlengd, zullen de geruchten omtrent zijn persoon uiteraard toenemen. Immers, alleen deze zomer zou Ajax dan nog wat kunnen verdienen aan het talent. Zelf houdt Kluivert alle opties nog open. 'Wie wil niet bij Ajax spelen? Na deze twee wedstrijden heb ik alle tijd om te kijken wat ik ga doen. Ik ga nu niets zeggen. Ik wil mensen geen valse hoop geven. We zullen zien', aldus de jongeling eerder deze week in gesprek met FOX Sports.

Trainer Erik ten Hag gaf tijdens de persconferentie donderdagmiddag aan niets te weten over het contract van Kluivert. 'Maar dat hij interessant is voor buitenlandse clubs, is een open deur intrappen. We moeten er rekening mee houden dat hij niet gaat bijtekenen, maar we gaan ervan uit dat hij dat wel doet.'

Ook de Voetbal Inside-analisten Johan Derksen en René van der Gijp lieten zich uit over de situatie van Kluivert bij Ajax. 'Hij is nog niet toe aan een grote buitenlandse club. Hij moet nog droog achter zijn oren worden in dit land. Af en toe heeft hij een leuke actie, maar ik heb hem zelden een goede wedstrijd zien spelen. Laat hij nou blij zijn dat hij regelmatig in Ajax 1 speelt. Dat is goed voor zijn ontwikkeling. Als hij écht zo goed is als hij werkelijk denkt, dan komt het wel', aldus Derksen, die bijval kreeg van Van der Gijp. 'Hij heeft nog een contract voor één jaar bij Ajax en Ajax gaat daar uiterlijk acht miljoen voor krijgen. Iedere Europese topclub denkt: dat risico pakken we. Kan ons het schelen. Lukt het wel, lukt het wel, lukt het niet, dan lukt het niet. Dan sturen we hem weer weg. Bij een Arsenal of Manchester City komt hij niet aan spelen toe.'

Belang van plek twee
Terug naar de wedstrijd tegen AZ, want de tweede plaats staat op het spel. Wanneer Ajax minimaal gelijkspeelt tegen de Alkmaarders is plek twee, en daarmee voorronde Champions League, een feit. Het nieuwe seizoen zal daarmee wederom vroeg beginnen. Op dinsdag 24 of woensdag 25 juli staat de heenwedstrijd in de tweede voorronde van de Champions League op de agenda. Mocht Ajax de tweede plek alsnog verspelen en derde worden, speelt het op donderdag 26 juli in de tweede voorronde van de Europa League.

Tegenstander AZ zal zondagmiddag in ieder geval getergd aan de aftrap verschijnen. De ploeg van trainer John van den Brom won dit seizoen nog geen enkele keer van een club uit de traditionele top drie en bovendien werd vorige week in de bekerfinale verloren van Feyenoord. De motivatie om het tegen Ajax te laten zien, zal dan ook groot zijn bij de Alkmaarders. AZ moet het waarschijnlijk wel doen zonder spits Wout Weghorst. De aanvaller liep vrijdag een blessure op tussen de lies en zijn schaamstreek en verliet kermend van de pijn het trainingsveld.

Ondanks het gegeven dat plek twee nog niet officieel binnen is, richt men zich in Amsterdam toch ook al op het nieuwe seizoen. 'Er zijn wel wat lijnen uitgezet, maar de categorie spelers die wij zoeken, dat is afhankelijk van de mogelijkheden die zich voordoen', aldus Ten Hag. 'Welke spelers beschikbaar zijn, dat kun je nu nog niet zeggen. Ik ga samen met Overmars de selectie samenstellen. Wij praten er binnen het technisch hart over, want we nemen ook mee wat we zelf in huis hebben.'

Historie tegen AZ
Wat betreft de geschiedenis lijkt Ajax niet veel te hoeven vrezen voor AZ. Van de 39 eerdere ontmoetingen won Ajax er 31, eindigde er zes in een gelijkspel en pas twee keer wisten de Alkmaarders in Amsterdam te winnen. Ook de doelcijfer spreken duidelijk in het voordeel van Ajax: 118-35.

De laatste keer dat AZ won in Amsterdam was in het seizoen 2014/2015. Destijds werd het 0-1 in de ArenA. Vorig seizoen was Ajax in eigen huis met 4-1 te sterk voor AZ. Eerder dit seizoen won Ajax in Alkmaar met 1-2.

Laatste vijf keer:
2012/2013: Ajax 2 - 2 AZ
2013/2014: Ajax 4 - 0 AZ
2014/2015: Ajax 0 - 1 AZ
2015/2016: Ajax 4 - 1 AZ
2016/2017: Ajax 4 - 1 AZ

Bart Veenstra (Twitter: @Bart_Veenstra | e-mail: b.veenstra@ajaxshowtime.com)

Het nieuwe uitshirt van Ajax is vanaf nu officieel verkrijgbaar in de fanshop van Ajax! Ook is de nieuwe trainingslijn gelanceerd.

Delen!
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
ajax4ever01
De enige wedstrijd die mij dit weekend boeit is Jong Ajax.
4 0
Ajacied33
Dat is leuk,maar boeit me juist niet. Ajax 1 is wat telt,morgen VCL veiligstellen en we sluiten dit kut seizoen af
0 0
M.Olsen
Precies haha.
0 0
Labrador
Ow dat hebben we ook nog.
1 0
Labrador
Ow dat hebben we ook nog.
0 0
Antafca
zoals gewoonlijk beginnen we weer kut aan de eerste helft om het vervolgens weer goed te maken in de tweede.
1 0
Ajacied33
Ik verwacht een vrij simpele overwinning,3-1
0 0