Shop nu het nieuwe Ajax-uitshirt 2020-2021!

'Eerste elftal moet geen opleidingselftal zijn'

FinnDekker, 24-04-2018 om 07:03, 16921 views, De Telegraaf |

Shop nu het nieuwe Ajax-uitshirt 2020-2021!

Danny Blind, sinds maandag het nieuwste lid van de Raad van Commissarissen bij Ajax, heeft in gesprek met De Telegraaf aangegeven waarom hij denkt dat zijn toetreden tot de RvC belangrijk is. De voormalig bondscoach zal een controlerende en adviserende rol gaan vervullen.

'Het is een toezichthoudende rol. Na het vertrek van Theo van Duivenbode was het wenselijk om er iemand met een voetbalachtergrond in te hebben en ook iets te verjongen', aldus Blind, die na zes jaar afwezigheid terugkeert bij Ajax. 'Maar als raad van commissarissen bij Ajax is het ook belangrijk om de directie te adviseren. En vervolgens te controleren of alles binnen de kaders blijft die we afspreken.'

'De club is een opleidingsclub, maar het eerste elftal moet geen opleidingselftal zijn. We leiden jonge spelers op die in het eerste moeten komen en als we ze zelf niet hebben, dan zal de scouting op orde moeten zijn om daarop te anticiperen', luidt de visie van de oud speler van de Amsterdammers. 'Met die filosofie willen we kampioen worden. Het liefst met zulk mooi mogelijk voetbal. Dat was zo, is zo en moet zo blijven. Zo kijk ik er tegenaan en niet ingewikkelder.'

Dat de scouting meer op orde moet zijn dan voorheen, heeft te maken met de ontwikkelingen rondom het Nederlandse voetbal, vindt Blind. 'De spelers gaan niet meer op 23- of 24-jarige leeftijd naar het buitenland, zoals Daley Blind of Davy Klaassen, maar op 21-jarige leeftijd of jonger. Vroeger – in de tijd van de De Boertjes, Edwin van der Sar en Jari Litmanen – was het nog 27- of 28-jarige leeftijd. Heb je altijd maar weer een nieuwe klaarstaan? Dus moet je je wat breder oriënteren.'

Delen!
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
Oliveira
Welkom in de Nederlandse competitie, de competitie die compleet kapot is gemaakt en men nog steeds teert op de successen van het verleden. Ze moeten nodig de Eredivisie hervormen of afschaffen.
0 0
trainerdv
Het is allemaal waar, maar met alleen maar 20 jarigen ga je nooit kanpioen worden, dus moet er één van de volgende twee strategieën bedacht worden; Of zorgen dat spelers langer blijven, Of zorgen dat er nieuwe spelers van boven de 20 komen.
9 0
geDaante
EL finale en Bosz was makkelijk kampioen geworden als hij de verschrikkelijke erfenis van De Boer bij aanvang van de competitie niet nog hoefde weg te werken, en dat met een historisch jong elftal. Het gaat vooral om kwalitatieve spelers, en de juiste coach met ballen.

Was Bosz gebleven, en drama Nouri niet plaatsgevonden, was Ajax met twee vingers in de neus nu kampioen geworden, en volgend seizoen ook, daarna waarschijnlijk ook.
0 -1
Boer Gijs
Of allebei
1 0
Unuvar1980
Word er zo moe van dat ze zich er zo makkelijk bij neerleggen; als je in de toekomst echt weer een voorname rol wil spelen zul je vaker de poot stijf moeten houden
3 0
geDaante
En maar roepen dat de functie en invloed niet overdreven moet worden. Deze man gaat zich overal tegenaan bemoeien, dingen willen doordrukken, en ook Van Gaal binnenhalen, zoals ik al tijden voorspelde.

Wat een stel smeerlappen bij elkaar toch allemaal, een krioelende rattenbende.
0 -5
ovopiet
Je hebt je oordeel wel weer heel erg snel klaar hoor!!!!!
3 0
geDaante
Ik baseer mijn oordeel op 6 jaar intensief volgen van Ajax. Uiteraard ook daarvoor, maar tijdens de revolutie en daarna, hebben veel mensen hun ware gezicht laten zien.
0 -1
Ajax95Duivendrecht
Ik weet alweer genoeg als ik de woorden van Blind hoor.

Vinger aan de pols voor Louis, de scouting een belangrijkere rol geven ten koste van de opleiding, zogenaamd de 'kampen sussen' maar ondertussen Louis proberen binnen te halen.

Dit gaat weer ernstig richting dezelfde situatie als in het pre-revolutie tijdperk toe...
3 -3
gras
Blind heeft ook wel de schijn tegen zich door dat scholletjes verhaal. Maar op zich mag en kan hij dit gewoon zeggen en vinden. Dat is niet anders dan wat Cruijff, Keizer en Coronel vonden van het aankoopbeleid.

Ik maak mij meer zorgen om het jeugdbeleid en de speelwijze van het eerste. Als je speelt zoals Bosz dat op een gegeven moment liet zien, geef je een enorm sterk signaal af naar buiten en naar de opleiding toe: hier staan we voor. Dit voetbal willen we spelen. Dit voetbal willen wij dat jij als jeugdspeler speelt. Dit voetbal ga je spelen als je bij ons komt. Dit voetbal moet je willen spelen als je bij ons komt.

Als ze weer gaan doormodderen met TH, krijg je taai en traag kutvoetbal. Gebaseerd op sjabloontjes waarvan TH het idee niet volgt, maar enkel de vorm. Als je de bal niet DIRECT wil hebben - en dat wil TH niet - heb je geen reet bij Ajax te zoeken.

Ik zie Blind geen kritisch toezicht houden op de opleiding en ook niet op de speelwijze van het eerste.
2 -1
chrisjuhhh
Eigenlijk zegt hij precies wat Cruijff altijd zei .
Lees eens goed en Google het eens !
5 -1
geDaante
In de praktijk zal blijken dat Van Gaal en co. de focus meer op scouting gaan leggen, en minder op de opleiding. Wel er naar kijken, maar het niet zo belangrijk achten als Cruijff, en zeker niet zo in detail daarmee willen werken en verbeteren. Sowieso maakt Cruijff opleidingen wereldtop, en Van Gaal verpest ze totaal, doordat hij daar helemaal niks van snapt, zie pre-revolutie en TIPS enzo.

Met Van Gaal als directeur kunnen er vast nog succesjes worden behaald, maar Ajax zal dan nooit meer op iets van 25% van zijn kunnen blijven hangen.

Zolang hij er zou zitten, kan ik Ajax niet volgen, daar ik me niet kan vereenzelvigen met dit soort engnekken en achterbakse figuren.
0 -4
ajaxminimax
Ik snap je punt, ik ben zelf ook een cruijff aanhanger, maar ik denk ook, Ajax bestaat niet alleen uit Cruijff. Voor mij is de liefde voor Ajax groter. Als er weer rust komt met een Van Gaal ben ik tevreden en zal ik Ajax altijd blijven volgen, puur omdat Ajax niet alleen Cruijff is
1 -1
geDaante
Dat mag, ben je uiteraard vrij in, en ben blij voor je dat je er zo in kan staan. Ik kan dat niet zo goed, wil dat het maximale uit Ajax wordt geperst, en Ajax Ajax is.
0 0
Bensco
Met andere woorden: ze gaan weer volop kopen en hopen dat er wat tussen zit. Ik vind dat hij in zijn interviews wel heel veel de nadruk op scouting legt maar een uitgesproken visie over de jeugdopleiding ontbreekt aan alle kanten.
1 -3
Babayaka
Ja en de afgelopen 10jaar is er niemand gekocht.
Allemaal eigen jeugd staat er bij Ajax in.
En gelukkig worden er ook geen jonge kinderen gekocht, dat doet Ajax allemaal niet. Alleen de grote boze buiten wereld doet dat. Ajax haalt geen jonge Denen Afrikanen Belgen enz enz . Ajax koopt al jaren,jaren 90 blind, bogarde finidi litmanen, kanu, trabelsi, Pedersen Dani, ach en zo kunnen we nog wel een tijdje doorgaan.
Of dacht je dat die allemaal uit de eigen jeugd kwamen?

We moeten nu niet doen alsof Ajax altijd met eigen jeugd heeft gespeeld.
2 0
Dastaan
Spierballen taal! Probleem is dat jonge spelers te snel grijpen naar het grote geld. En dat is in deze huidige maatschappij niet vreemd dat jonge spelers dit doen. Hier ga je gewoon niks tegen kunnen doen. Contracten opwaarderen heeft ook geen zin omdat deze spelers al na 2 wedstrijden gespeeld te hebben denken dat ze al klaar zijn voor een topclub in het buitenland. Ik begrijp dan ook eerlijk gezegd niet wat Blind hieraan wilt gaan doen. We lopen al zoveel jaren achter de feiten aan. Een ander voorbeeld is kunstgras, toch bizar dat het nog steeds voorkomt dat Nederlandse clubs kunstgras hebben. Zo kunnen we wel doorgaan. Het zal nog heel erg lang duren voor dat Ajax constant een rol zal spelen in Europa. Misschien over 10, 20 of 30 jaar dat we weer serieus genomen gaan worden.
0 -1
Knalpot
Dat is ook geheel de reden dat Cruyff zn visie nooit tot volle wasdom komt, JC ging ervanuit dat eigen talenten wel tot een jaar of 23/24 zouden blijven, aangevuld met wat ervaring op posities waar geen potentie/kwaliteit voorzien is. Echter gaan die gasten steeds vroeger weg omdat de nl-se competitie tot zo'n bedenkelijk niveau is gezakt waardoor je dus steeds weer om de 2 jaar moet gaan verversen met nieuwe 18/19-jarigen en daar bouw je gewoon geen sterk team mee op wat weer enigszins op structurele wijze kan meestrijden in europa (en de EV).
0 0
geDaante
Cruijff ging daar niet vanuit, hoopte daar op. Hij wilde de opleiding ook naar zo'n niveau tillen, dat wanneer een jeugdspeler na twee jaar weer vertrekt, de volgende alweer klaarstaat. Dat is ook gewoon haalbaar bij goed scouten in de jeugd, goed opleiden en de volle focus op de jeugd. Komt er toch op een positie geen speler tijdig door, doe je een gerichte aankoop, dus een directe versterking, nooit een breedteaankoop of een speler die nog een seizoen moet wennen.
0 0
geronimo
Het eerste elftal moet geen opleidingselftal zijn voor Barcelona , Tottenham e d
5 0
Amsteraaij
“De spelers gaan niet meer op 23- of 24-jarige leeftijd naar het buitenland, zoals Daley Blind of Davy Klaassen, maar op 21-jarige leeftijd of jonger. “

Wat lult hij nou alsof dit de nieuwe waarheid is. Klaassen is letterlijk vorige zomer vertrokken. Wat een onzin uitspraak.

3 -4
echtgras
Maar Klaassen was vorig jaar toch ook 24 jaar?

En kijk naar De Ligt en Kluivert en vorige zomer Dolberg, Ajax krijgt steeds meer moeite om spelers onder de 20 jaar zelfs hier te houden.

Ik ben geen fan van Danny Blind de coach of bestuurder maar hier praat hij geen onzin
5 0
Lazell
Vind het ook nuttig dat hij zegt dat we geen opleidingselftal zijn. De Ligt en Eriksen, die gaan voor hun 24e omdat die op hun 20ste gewoon klaar zijn hier. Wil je die spelers langer binden moet je:
1. Een salaris van max. 2 miljoen voor je echte toppers
2. Ajax1 naar een hoger niveau tillen zodat spelers minder snel uitgeleerd raken
Hierbij moet je ontzettend uitkijken dat Ajax geen domme ervaring om de ervaring aankopen doet, die veel salaris consumeren maar niks toevoegen. Ben wel bang dat Blind met zijn goedkeuring/afkeuring de transfers wel meer in deze richting gaat sturen. De, met alle respect, Schone en Viergever aankopen. En aangezien hij de enige voetbalman is in de RvC, haalt hij die andere pipo's met 2 vingers in de neus over.
0 -1
RusselWestbrook
1: Sanchez wees een contract van 3 miljoen per jaar af om in Engeland te voetballen. Met een salaris van 2 miljoen per jaar kom je er niet.
2: daar heb je de rest van de eredivisie voor nodig. Of Ajax moet gewoon weg uit de Nederlandse competitie en zich aansluiten bij de Duitse bond.
0 0
AdK
Klaassen was eerder uitzondering dan regel...
Gemiddeld genomen willen de talenten eerder naar de grote competities en het grote geld.
Dat is echt geen fabeltje.
1 0
Leprechaun
Waarom moeten we hier al dagen luisteren naar de visie van Danny Blind? Hij is geen beleidsbepaler, maar onderdeel van een controleorgaan.
1 -3
Babayaka
Ja je wil alleen luisteren naar Cruyff zeker, maar Cruyff is dood, dus zullen andere de kar moeten trekken. En blind is geen verrader alla Wouters, Kieft, vaneburg, Koeman en nog een zooi ex Ajacieden die naar PSV en of Feyenoord rende omdat het bij Ajax die niet lukte en gauw bij de grootste concurrenten aan de slag gingen.
En dat Cruyff naar fenurd ging en ze ook nog kampioen maakte vergeeft iedereen Cruyff.
0 0
geDaante
Rancune much? Niet eens kijken wie het meest nu voor Ajax kan betekenen, wiens visie het beste is, maar Cruijff afschieten omdat hij meer dan 30 jaar geleden een jaartje voor Feijenoord heeft gespeeld. Maakt niet uit dat hij de beste opleidingen in de wereld op kan zetten en de beste en meest aantrekkelijke, echte Ajax-visie uitdraagt. Ongelooflijk.

Hoe moet je dan wel niet over Van Gaal denken? Die heeft de meest smerige streken uitgehaald en onbedoeld laten blijken dat zijn eigen ego en haat naar Cruijff vele malen belangrijker zijn dan Ajax dat voor hem is.

Simpele ziel, figuren als jij krijgen de club die ze verdienen; een heel slap aftreksel van wat Ajax had kunnen zijn.
0 -1
ajaxminimax
Op dit moment heb ik niet het idee dat er ook echt een idee zit achter het beleid van Ajax. Tuurlijk ben ik en blijf ik een fan van de visie Cruijff, maar het belangrijkste vind ik dat er weer rust komt binnen Ajax, en als dat dan niet gebeurt met de visie Cruijff is het jammer dan. Ajax komt bij mij nog altijd op plek 1, dus ik heb Cruijff niet op 1. Als de rust straks wel terugkomt en er is weer beleid maar dan volgens de visie van Van Gaal bijvoorbeeld ben ik tevreden. Laten we nou niet ons gaan blindstaren op visie's! Bovendien je kan alles zeggen, maar van Gaal is natuurlijk geen flapdrol! Ajax moet weer verder en laten zien dat zo'n rampseizoen niet opnieuw voorkomt!
1 -2
booya4afca
Het is een rampseizoen omdat een van onze geliefde spelers uit onze eigen opleiding nooit meer een bal zal kunnen passen. Niet omdat we 'toevallig' weer geen kampioen worden..
1 0
ajaxminimax
Daar heb je zeker gelijk in. Dat heeft dit seizoen inderdaad een rampseizoen gemaakt. Ben zelf ook wel van mening dat er dan wel wat beter gepresteerd was, als er niks gebeurd was, zeker voor de winterstop.
0 0
Lagasj
"Het liefst met zo mooi mogelijk voetbal"........
Maar ........
2 0
Knalpot
Wat maar? Of we mooi voetbal kunnen spelen hebben we niet altijd in de hand, tegenstanders doen alles binnen de lijnen om het spel stroef en stroperig te laten worden of dat nu om verkeerde preparatie gaat van het speelveld of de hele wedstrijd alles in het werk stellen om Ajax niet in zn spel te laten komen. Voor een leuke pot voetbal heb je nog steeds 2 partijen nodig, het is ongelofelijk hoeveel mensen dat snappen tegenwoordig.
1 0
Bky
"Maar dat is natuurlijk niet realistisch dus gaan we voor vechtvoetbal".
2 -2
fanforeffer
LvG heeft bij vorige grote clubs miljoenen kunnen investeren maar niks ,helemaal niks gepresteerd !!!
De laatste jaren is LvG afgezakt naar een bedenkelijk niveau,waar hij vooral zichzelf ophemelt , en zichzelf de beste vind. Nu past hij dus uitstekend bij de huidige beleids bepalers.
2 -3
Bocarra
Goed en duidelijk verhaal. Het lijkt er op dat het vanaf december ingezette beleid wordt doorgezet. Het eerste elftal is primair geen opleidings elftal. Dat betekent exceptionele talenten laten doorstromen naar het eerste en volwassen spelers of exceptionele talenten kopen als je die nodig hebt.
1 -1
aietos
Blind: 'Ik deel de filosofie van Van Gaal' Wat een ramp!
5 -5
Josajacied87
Wellicht beter een filosofie dan totaal geen idee.
4 -2
BRAMHOUTEN
Precies. Bij Ajax supporters is het glas altijd half leeg.
2 -6