'Op deze manier kweek je geen winnaars'

BVeenstra, 23-04-2018 om 07:10, 32936 views, De Telegraaf |

Het nieuwe uitshirt van Ajax is bekend! Bestel hem nu!

 

Ajax O19-trainer John Heitinga zou graag zien dat de competitieopzet van de hoogste juniorencompetitie veranderd zou worden. Ajax O19 werd winterkampioen met liefst tien punten voorsprong op de nummer twee, maar omdat er na de winterstop een 'kampioenencompetitie' wordt gespeeld, begon iedereen weer op nul punten.

'Op deze manier kweek je geen winnaars', zegt Heitinga in De Telegraaf. 'Beloon de winterkampioen ook. En laat de winterkampioen vervolgens met de zomerkampioen uitmaken wie zich uiteindelijk algemeen kampioen mag noemen. Dan kun je de huidige opzet voor de rest hetzelfde laten', aldus Heitinga, die wel trots is op zijn spelers. 'Wij selecteren door en spelen met vijftien- en zestienjarigen. Dat is ons beleid. We stonden met tien en uiteindelijk negen man. Maar als je ziet met hoeveel energie die jongens hebben gespeeld, complimenten.'

Mark van Bommel, trainer van PSV O19, kan zich wel vinden in de woorden van Heitinga. 'Ik begrijp het gevoel van John heel goed. Ajax was de nummer één van afgelopen winter en had een voorsprong van tien punten. Omdat ze die voorsprong niet konden meenemen en iedereen op nul is begonnen, staan ze nu tweede. Dat voelt niet goed bij hem en dat snap ik', aldus de voormalig middenvelder, die net als Heitinga gelooft in een rechtstreeks duel tussen de winterkampioen en de zomer kampioen.

'Dat levert weer een extra prachtduel op. Dit zijn voor die jongens topwedstrijden, met alles erop en eraan. In deze Ajax-PSV zat alles. We hadden hem met elf-tegen-tien nog kunnen verliezen ook. Bij 0-1 kreeg Brobbey geel vanwege een schwalbe, maar volgens mij was het gewoon een penalty', is Van Bommel na afloop eerlijk in zijn oordeel. 'Dit soort topduels wordt op details beslist en stoomt onze spelers klaar voor het grote werk. De spelers worden alleen maar beter van dit soort wedstrijden en daar gaat het uiteindelijk om.'

  • Bekijk ook
Delen!
Tags
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
Freddy Al
Ziet van Bommel goed, het was een pingel, dat had ook een rode kaart uitgespaard enzovoorts....
Uiteindelijk heel sportief dat hij daar realistisch in is .
In tegenstelling tot anderen denk ik dat het een plus is dat je ook leert om te gaan met falen en winnen.
Onderzoek in het onderwijs wijst uit dat leerlingen/mensen beter gaan functioneren als er sprake is van een z.g. succes ervaring, dit is nog sterker aanwezig bij jongeren en heeft gewoon te maken met de fase van ontwikkelen tot volwassene.

Iets anders is of het kampioenschap de eerste prioriteit moet zijn ; ik vind van niet,ontwikkeling staat voorop.

Behoudende spelsystemen dragen ook niets bij (tenzij je daar als vereniging ook in het eerste mee wil gaan spelen!?!).
Het leren omgaan met zo'n systeem heeft wel waarde , op trainingen in situaties die je daarvoor inricht en tijdens wedstrijd momenten in een onder tal situatie.
0 0
Panama
Als je na de winter net zo vaak gewonnen had als er voor, en niet dat afbraakvoetbal had gespeeld, had je gewoon kampioen geweest John
0 -4
geDaante
Alsof je nog winnaars 'ceëert' als ze tiener zijn. Dat zit al in het temperament van een klein kind of niet, óf het ontwikkelt zich in de eerste tien jaar ergens, doordat een kind zich door sociale omstandigheden voelt zich te moeten bewijzen (ten opzichte van broers bijvoorbeeld of minder goed zijn dan vriendjes in sport en spel, en dus meer moeten geven). Het geeft hen een ego/vertrouwensboost als ze winnen.

Zet Frank de Boer een tijdje voor de groep en je krijgt gezapig balletjes breed, statisch voetbal. Zet Bosz een tijdje voor de groep en ze rennen zich kapot. Het is maar hoe je de spelers het veld instuurt; met angst of vertrouwen, volgegooid met taken en opdrachten of met spelplezier, met de nul per se willen houden of meer scoren dan de tegenstander, met behoudend doen of risico erin leggen, etc.

Echt funest dit soort coaches voor de opleiding van Ajax, maken meer kapot dan ons lief is. Reiziger is ook erg van het winnen, voor hemzelf, voor zijn eigen ego, dat merk je aan alles.
0 0
ajaxinho
We hebben niet elk jaar een talentvolle lichting.
Je onderschat de impact van de talenten op het tactiek.

Het verschil tussen Jong Ajax dit jaar en vorig jaar is daar een goed voorbeeld van.
Nouri, Frenkie en Donny bepaalden het spel en verloren nooit de bal.
Dan kun je gerust Eiting erachter opstellen (en toen nog groene Cassierra ervoor).

De huidige middenvelders kun je niet met dezelfde tactiek het veld insturen.
Ze bezitten te weinig technische en tactische bagage.
Dan komt het aan op winnaarsmentaliteit.
Zo heeft Frank de 4 titels binnengesleept.

Ik zie het ook liever anders.
Maar we zijn helaas afhankelijk van talentvolle lichtingen.
Die ook nog eens (te) vroeg in het eerste spelen: DLigt, Kluivert, Dolberg.
0 -1
Web
Die competitie opzet is helemaal niets, in België komen ze er ook op terug.
Maar dat Ajax geen kampioen word in de jeugd onder 19 is jammer, en meer niet.
Het gaat om het individu, doorontwikkeling, ik vind het ook goed dat spelers in hogere teams worden geplaatsts, meer weerstand, en een keer verliezen is ook niet erg.

PSV heeft een veel ouder team dan Ajax, en dat maakt heel veel uit op die leeftijd.
Niks mee, om via voorrondes terecht tenkomen in de CL voor jeugd,
0 0
JanTa
Dat is momenteel het probleem bij Ajax, ze leiden zaalvoetballers op die technisch heel vaardig zijn maar fysiek en mentaal steeds meer achterop raken. Ik hoor de Ajaxtalenten weleens roepen dat alles voor hun geregeld word en misschien zou Ajax daarin een stapje terug moeten doen want je kweekt verwend gedrag bij sommige gasten die daar gevoelig voor zijn.
0 -1
geDaante
Ajax kiest in de bovenbouw juist voor fysiek en mentaliteit, zie Dani de Wit, Matusiwa, Ekkelenkamp, en dat is juist een slechte zaak. Er moet juist voor technisch/creatieve speler gekozen worden, die het beste zijn in de kleine ruimte, in snel handelen, in combineren, etc., omdat dat straks bepaald in hoeverre je als Ajax 1 zijnde dominant kan voetballen, en onder druk van de tegenstander uit kan voetballen.

Met name onder Jonk in de jeugd en onder Bosz, gingen die technische spelers net zo hard tekeer. Daar ligt het helemaal niet aan. Het ligt veel meer bij de coach die voor de groep staat. Is dat er een die spelplezier en aanvallen en nog eens aanvallen en lekker voetballen voorop heeft staan, en meer scoren als de tegenstander als devies heeft, dan gaan die jongens tekeer op het veld, ook na de 4-0.
Zet je er een behoudende coach voor die ze volgooid met taken en vaste stramienen, hamert op geen balverlies en geen risico, geen balverlies lijden en de nul houden als prioriteit heeft, krijg je spelers op het veld die het plezier verliezen, geen tempo in dat spel kunnen leggen door balletjes breedgedoe, en zo lamlendig lijken.
1 -1
CruyffFootball
En met jouw spelopvatting kweek je geen Ajax voetballers, flapdrol.
8 -5
Web
Waarom nou weer flapdrol, het is mijn trainer ook niet.
Alles wat niet volgens jou ideeen speelt zijn verkeerde mensen.
Zo werkt het niet.
4 -3
geDaante
Omdat het heel irritant om te zien is Web, dat weer één zo'n trainer met weer die verouderde, standaard KNVB kijk op voetbal weer visie Cruijff verdringt en er een kansloze visie voor terugbrengt, en zo de ontwikkeling van het spel en van het individu, met name de beste individuele talenten, stil laat staan in hun ontwikkeling, qua mindset en instelling misschien zelfs een beetje verpest.

Dat is allemaal weer ego en eigenbelang, en je eigen dingetje doen, in plaats van doen wat bij de huidige jeugdopleiding past. Dave Vos van onder 17, speelt namelijk heel anders, meer des Cruijffs. Dan moet je die lijn doortrekken tot naar het eerste. Maar nee, ineens worden er voor andere type spelers gekozen, en een andere mindset en speelwijze. Zéér slechte zaak,
4 0
Freddy Al
Hoewel ik het inhoudelijk voor een groot deel met je eens ben , vind ik ook dat je niet moet oordelen op basis van sympathie of bijvoorbeeld het idee dat een speler mogelijk een van Gaal aanhanger is volgens jouw standaard.
Ook blijf je maar uitgaan van aannames die je helemaal niet hard kan maken, dat doet schade aan de inhoud van je, meestal,goed opgebouwde betoog.
0 0
Eduard
Ben verrast door de openhartigheid van van Bommel. Ik denk ook dat een kampioenswedstrijd een goede oplossing is.
2 0
Michelinho
Dat je weer vanaf nul begint vind ik idioot. Meer topduels is prima; hebben ze ook in het systeem van de Belgische Pro League. Maar daar wordt het aantal punten bij het ingaan vh 2e deel vd competitie gehalveerd zodat wat clubs in het eerste deel van de competitie presteren niet uitsluitend goed voor een ticket is.
Zoals het nu bij de O19 werkt kunnen ze de eerste helft van het seizoen er redelijk met de pet naar gooien, als ze maar tot de eerste acht behoren.
Ik heb deze pot niet gezien, maar als zelfs van Bommel zegt dat het een penalty was en geen schwalbe/kaart heeft de scheids de wedstrijd en dus de competitie bepaald.
Twee keer rood voor Ajax in een direct duel tegen titelconcurrent PSV, origineel hoor.
1 0
trodat4030
Naar mijn mening was het een faire tackle op de bal waarbij hij Brobbey daarna ook neerlegt. Dus geen pingel, maar ook geen kaart voor een schwalbe. Maar goed, scheids was sowieso verschrikkelijk slecht. De foute beslissingen waren niet te tellen. En heb hem al veel meer hele slechte wedstrijden zien fluiten op DT, dus t was geen toeval, hij ken er gewoon geen hol van.
2 0
Michelinho
Daarvan afgezien geeft het gewoon aan dat de tweede fase van de competitie veel te makkelijk door één wedstrijd beslist kan worden. Veertien wedstrijden is nauwelijks een goede graadmeter.
0 0
RusselWestbrook
Je kan net zo makkelijk beargumenteren dat dit juist winnaars maakt omdat ze veel meer moeten winnen. Beetje gezeur.
3 -1
niquedegraaff
Welke zatte mongool heeft dit systeem bedacht? Het is zo iets als "lettertjes nooitgenoeg in de ogen". Een competitie heeft op zichzelf al genoeg boeiende wedstrijden. Waarom altijd maar méér willen ten koste van de eerlijkheid. Waarom moeten de nummers 1 en 2, of de winterkampioen / zomerkampioen extra duels spelen? Waarom moet alles weer op nul na de winterstop? Wat is dit voor bezopen idioot gedoe. Ik zie deze tendens trouwens niet alleen in de sport hoor, maar gewoon sowieso in de hele maatschappij terug: Al die achterlijke regeltjes om zeg maar nog wat meer uit de situatie te pompen. Ook al gaat het ten koste van eerlijkheid e.t.c...
1 0
atalantanio
Netjes van die Van Bommel dat hij dit allemaal durft te erkennen. Geen kleinzieligheid maar gewoon waar het op staat.
0 0
suske
In België wil men van de Play ofs af en terug naar een normale competitie dus daar werkt het ook niet.
Bij de Dames competitie hebben ze een goed systeem. Na de regulaire competitie word de competitie in tweeën gedeeld de bovenste helft speelt voor het kampioenschap de onderste helft voor degradatie. En de behaalde punten worden gehalveerd.
0 -1
afcas
je weet dat dat systeem bij de dames exact hetzelfde systeem is dat bij belgie eruit moet?
0 0
Cruijffiaan14
Ik zie liever weer wat normaal voetbal bij de 019 Johnny. Het ziet er werkelijk waar niet uit!
5 -4
HilversumNoord
Doet nog niet af dat ze 10 punten voorsprong hadden en deze wedstrijd hadden ze moeten winnen. Dan was je overduidelijk kampioen geworden.
0 -1
Cruijffiaan14
Kampioenschap is alleen naar het resultaat kijken. Dat het spel alleen maar minder des Ajax en van minder niveau wordt maak ik mij meer druk om als het aantal prijzen in de jeugd.
3 0
Ajaxfan16
of doe dan dat je de punten halveert, dat je in ieder geval nog een voorsprong houdt.
0 0
Horrontelli
Dan is het nog maar half oneerlijk?
0 -2
insectenverdelg
En met de lange bal naar voren spelen, kweek je ook geen Ajax 1 spelers Johny.
4 -1
KleinMiljoen
Dus de 1e seizoenshelft telt nu niet mee? Belachelijke opzet
2 -1
Ajax27
Helemaal niet belachelijk. je speelt gewoon meer topduels en je speelt weer vanaf 0. Wat heitinga wel terecht zegt, de winter tegen de zomerkmpioen in een finale zou wel top voor die boys zijn.
2 -3
Michelinho
Meer topduels zijn er sowieso; daar heeft weer vanaf nul beginnen niets mee te maken.
0 0
Jeugdtrainer
Goed idee. Maar met jouw voetbal creëer je toch ook winnaars? Het is lopen, rennen, vliegen en duels winnen.

Niemand zal hem tot de orde roepen. Maar kun je dat iemand kwalijk nemen? We scouten en halen voetballers die helemaal niets in kleine ruimtes te zoeken hebben en we spelen met non-voetballers uit de jeugd (tevens gezien als grote talenten) die helemaal niets in kleine ruimtes te zoeken hebben.

En daarin speel je nou eenmaal 9/10 keer als Ajax zijnde. Supporters van AZ zien veel meer dynamische wedstrijden dan wij. En dat ligt niet aan Ajax. Maar je kunt je wel wapenen tegen muren en dat is creativiteit, behendigheid en een goed voetbalplan hanteren.

Vraag aan Vd Sar/Overmars/Ouali wat het probleem is en je hoort: “we zijn in de duels afgetroefd, niet scherp voor het doel geweest.” ... Oh dan! Geloof maar niet dat die gasten het plan van Bosz of Ten Hag kunnen ontleden, inzien wat er nodig is voor Ajax.
3 -3
Web
Je moet ook niet helemaal doorslaan
Ajax selecteerd wel op voetballers die in kleine ruimtes kunnen spelen
Til speelt bij AZ, die geef je complimenten, zelfde type als de Wit en Ekkelenkamp.
Wat is het korte combinatie voetbal zonder Xavi, Iniesta, en Messi bij Barcelona niet om aan te gluren. Suarez is ook geen combinatie voetballer, maar erg belangrijk voor Barcelona.
Kan ver met je mee denken, maar vorige week zij iemand, van mij mag Ajax de kant op gaan van Liverpool en Dortmund, helemaal niet zo gekke gedachten.
Het korte combinatie spel is tegen een ploeg die compleet staat heel moeijk door te komen, mits je spelers van het kaliber, Messi, Inesta,en Xavi hebt, maar die hebben wij niet. En dan moet je ook backs hebben die er om heen komen, bezitten wij ook niet.

Het is geen toeval dat Ajax het beste speelt tegen ploegen die willen voetballen, dit jaar PEC uit, en vorig jaar in de EL, toen werden ze nog onderschat, kijk maar eens naar het verschil thuis en uit tegen Schalke. En Mourinho die Ajax goed geanalyseerd had, om Ajax te bestrijden.
2 -1
Patatjeoorlog
Eindelijk iemand met verstand van voetbal
0 0
afcas
ala je lopers opstelt is het inderdaad een stuk makkelijker voetballen tegen ploegen waar je meer ruimte hebt. goh... dat is juist het hele probleem. je speelt meer wedstrijden waar je die ruimte niet hebt, maar toch speel je dan met lopers... ik zie geen 1 kleine ruimtevoetballer in de selectie op een neres en misschien een frenkie na al is die beter met het spel voor zich. je had nouri als ultieme speler voor de kleine ruimte, maar een ziyech bijvoorbeeld blinkt ook pas uit als hij meer ruimte krijgt. maar aangezien je een club bent waar je dus een jeugdopleiding hebt en spelers kunt kopen in tegenstelling tot een landenteam kun je dus een visie bepalen. dan is het puur een kwestie van bepalen wat voor type spelers je nodig hebt en zo train je in de jeugdopleiding en daarop scout je spelers. het punt is dus dat ajax dat verkeerd doet...
1 0
afcas
ik vind het een goed idee van heitinga. ik dacht zelf altijd aan punten meenemen naar kampioenscompetitie, maar dit is een beter idee. extra topduel kan nooit kwaad voor de ontwikkeling.
0 -1