#RoadtoFutureCup 2: Leiding achterin uit O19

BvdPloeg, 28-03-2018 om 12:30, 6623 views, Ajax Showtime |

Shop nu het nieuwe Ajax-uitshirt 2020-2021!

31 maart en 1 en 2 april staat op De Toekomst de achtste editie van de ABN Amro Future Cup gepland. Getalenteerde O17-teams van topclubs over heel de wereld gaan in drie dagen de strijd met elkaar aan. Ajax Showtime blikt deze week in vier delen '#RoadtoFutureCup' weer vooruit op het toernooi van Ajax O17. Vandaag: de verdedigers.

Het is ieder jaar wel bij een paar spelers het geval en dat is dit seizoen niet anders. De Future Cup heeft een grote naam en dus heeft Ajax een imago in stand te houden. Verschillende spelers die tijdens het seizoen de stap maken naar Ajax O19 komen daarom terug. In de defensie van Ajax O17 kunnen we in dat opzicht wel spreken over een ervaren duo centraal.

Dat Ajax de minst gepasseerde defensie van de O17-jeugd heeft, is niet vanzelfsprekend. De ploeg van Dave Vos verdedigt graag vooruit, het laat de centrale man graag in dribbelen en de backs trekken regelmatig mee naar voren. Toch werden er voor de winterstop maar elf tegentreffers geïncasseerd en na de winterbreak tien. Daarvan kwamen er vier uit de laatste twee competitiewedstrijden tegen PSV en AZ. Naast ervaring herbergt O17 veel spelers die fysiek sterk zijn, spelers die snel zijn en dus een foutje kunnen repareren en bovenal kunnen ze goed voetballen.

Ki-jana Hoever (16, eerstejaars)
De jonge Hoever speelde jarenlang met de spelers van de huidige Ajax O16, maar na de winterstop is het hard gegaan. Hij heeft een vaste basisplaats veroverd in het elftal van Vos en hij houdt zich prima staande. De jonge vleugelverdediger krijgt het vertrouwen en dat is te zien. Hij speelt met flair, durft op te bouwen, komt mee op, speelt een cruciale rol bij spelhervattingen en heeft zich zodoende al een soort van onmisbaar gemaakt.

De Future Cup wordt voor Hoever de perfecte test op het perfecte moment. Is hij inderdaad zo goed en ver dat hij ook op dat podium kan uitblinken? Of moet Ajax toch ook vooral voorzichtig zijn met hem? Hij is technisch vaardig, heeft een heel goed schot en hij is snel. Ondanks zijn lengte zal moeten blijken of hij ook fysiek mee kan tegen bijvoorbeeld de fysiek altijd sterke Fransen van PSG.

Paul Fosu-Mensah (16, tweedejaars)
Door de komst van Hoever in O17 is Fosu-Mensah zeker niet verzekerd van veel speelminuten. Of hij dat in deze fase zelf het belangrijkste vindt, is echter de vraag. Het broertje van Timothy Fosu-Mensah herstelde de afgelopen maanden van een knie-operatie en is sinds enkele weken weer helemaal terug. Bij O16 deed hij al veel ritme op, maar als tweedejaars B-junior hoopt hij natuurlijk op de Future Cup.

Aangezien er twintig mee mogen, waarvan er achttien bij de selectie zitten, moet er normaal gesproken wel ruimte zijn voor Fosu-Mensah, die fysiek niet onder doet voor zijn broer op die leeftijd. Wat de beste positie is voor hem, daar ben ik alleen nog niet uit. Centraal is hij sterk in de duels, als rechtsback kan hij zijn loopvermogen wat meer benutten. Een rol als stand-in lonkt voor de verdediger, al heeft de Future Cup al vaker uitgewezen dat reserves in toernooien zomaar kunnen opstaan.

Jurriën Timber (16, tweedejaars)
Timber is één van de dragende spelers van Ajax O17, al is het alleen al omdat hij al minuten maakte bij Ajax O19. Hij is fysiek sterk, waardoor hij zich in de duels in Nederland totaal geen zorgen hoeft te maken. De stap naar O19 was dan ook goed, want het liet zien dat voetballen tegen grotere en sterkere gasten toch iets anders vergt. Hij moest flink aanpoten en dat was en is goed voor zijn ontwikkeling.

Bij Ajax O17 wordt echter meer verwacht. Nu Hoever de rechtsback is, is Timber naar het centrum verhuisd en daar moet hij initiatief tonen. Hij is snel en heeft net als zijn broer Quinten de technische bagage om mannetjes uit te spelen. Hij legt zodoende ook veel risico in zijn spel, met dribbels en in de passing, en als dat allemaal lukt, is hij een extra wapen in de opbouw van Ajax.

Liam van Gelderen (17, tweedejaars)
Ook voor Van Gelderen geldt de Future Cup als een soort examen. Hij tekende recent een contract, staat de laatste weken steevast in de basis bij Ajax O19 en dus is hij de logische aanvoerder en leider van O17. Tegen PSV kende hij een slechte generale door de rode kaart die hij kreeg na rust, maar dat Van Gelderen een verdediger met veel potentie is, staat natuurlijk buiten kijf.

Volgens mij heb ik het weleens eerder genoemd, maar de rechtspoot schroomt niet om risico in zijn spel te leggen. Hij dribbelt in, beschikt over een goede crosspass en is bij standaard situaties vaak de man met de goal, getuige zijn zeven treffers dit seizoen. Hij werd de laatste maanden regelmatig als middenvelder opgesteld, waarschijnlijk om daar de handelingssnelheid iets te verhogen. In het centrum koppelt hij dat nu aan een fysiek steeds volwassener lichaam. Een moderne verdediger, van wie veel wordt verwacht, dit weekend en in de toekomst.

Nordin Musampa (16, tweedejaars)
Musampa kwam anderhalf jaar geleden over van Almere City en speelde zich geruisloos in de basis bij O16. Blessureleed gooide vervolgens wat roet in het eten, maar de laatste tijd is hij fit en speelt hij veel. Met de terugkeer van Van Gelderen is het tijdens de Future Cup de vraag of hij op een basisplaats kan blijven rekenen.

Desondanks zal hij vermoedelijk veel minuten maken en Vos kan op hem bouwen. Musampa wint zijn duels, is net als Van Gelderen en Timber niet bang om in te dribbelen en middenvelders in te spelen en hij heeft een fijn linkerpootje. Soms wat overmoedig, soms een foutje, maar als alles lukt, wel een speler die opvalt en ook meteen een 9 kan scoren.

Terrence Douglas (16, tweedejaars)
De speler die onder Vos misschien wel de grootste ontwikkeling heeft doorgemaakt. Was hij vorig seizoen onder Gery Vink nog wat tam, vandaag de dag is hij een linksback die speelt met de borst vooruit. Ik volg de jeugdopleiding al een paar jaar en had hem niet bovenaan mijn lijstje van toptalenten staan, dat geef ik meteen toe. Maar dit seizoen bewijst wat vertrouwen en veel speeltijd met een speler kan doen.

Douglas is een paar koppen groter dan vorig jaar, hij wordt fysiek sterker en wordt daardoor veel completer. Voetballen kan hij namelijk, daar bestaat geen twijfel over. Op het oog is hij wel vergelijkbaar met Hoever, het zijn allebei dezelfde types: lang, atletisch, een goede trap en spelers die initiatief nemen en kunnen dribbelen. Ik zou hem na Mitchel Bakker inmiddels wel de eerstvolgende optie als linksback willen noemen en dat is een stelling die zijn transformatie kracht bij zet.

Neraysho Kansanwirjo (15, eerstejaars)
Hij zat er de laatste weken lang niet altijd bij, maar dinsdag stond hij ineens weer in de basis bij Ajax O17, uit tegen AZ. Net als Hoever, en ook Naci Unuvar, traint hij al mee met een lichting hoger en kreeg hij ook al eerder speelminuten. Als centrale verdediger ontwikkelt hij zich dan ook goed. Hij is een mandekker met uitschuifbenen en iemand die zijn krachten kent.

Dat betekent dat hij kopduels niet schuwt, de man is van de duels, maar ook de speler die de bal naar de juiste kleur speelt en hen laat opbouwen. Dat wil overigens niet zeggen dat hij dat zelf niet kan, maar het tekent een speler dat hij op die leeftijd al doet wat hij moet doen; dat is een kwaliteit. In de Ajax Life-krant van maart zei hij dat zijn ambitie is om de Future Cup te spelen en dat wordt nu werkelijkheid. Dat gaat ten koste van Niciano Omzigtig.

Koop hier jouw tickets voor de ABN Amro Future Cup!

Bram van der Ploeg (Twitter: @BvdPloegg | e-mail: B.vanderploeg@ajaxshowtime.com)

Meer #RoadtoFutureCup:

Deel 1: Ajax all in op Reiziger

Delen!
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
WantAmsterdam
Kijk er echt naar uit, hoop de nieuwe de Ligt, VD Beek of Eriksen te zien!
0 0
FlyingDutchMan
Interessante stukken, leuk om te lezen!
1 0