JipVR, 07-03-2018 om 13:30, 19022 views, Ajax Showtime | Er is een collectie voor Champions League-artikelen.

Nu de malaise bij Ajax compleet is, is het misschien leuker om te kijken naar ex-Ajacieden die momenteel wél weten te presteren. Denk aan Tottenham Hotspur, dat woensdagavond met veel oud-Ajacieden in de Champions League speelt tegen Juventus. Ajax Showtime vroeg een aantal supporters van Tottenham via The Fighting Cock forum naar hun kijk op Jan Vertonghen, Toby Alderweireld, Christian Eriksen en Davinson Sanchez. De strekking: de Engelsen kunnen werkelijk geen genoeg krijgen van het uit Amsterdam overgekomen viertal.

Jan Vertonghen
De eerste van het stel die richting Londen vertrok. De centrale verdediger kwam in 2012 voor 12,5 miljoen euro naar Tottenham, waar hij binnen no-time uitgroeide tot onbetwiste basisspeler. Tot dusver speelde de Belg 240 officiële wedstrijden voor The Spurs, waarin hij 10 keer wist te scoren.

Door sommige supporters wordt Vertonghen gezien als het begin van een nieuw tijdperk. ‘Hij heeft altijd gevoeld als een van de eerste spelers waar bewust voor gekozen is en veel moeite voor is gedaan. Zijn eerste seizoen bij ons, was een van de succesvolste seizoenen die ik me kan herinneren. We speelden goed met hem, en er was eindelijk een gevoel van vooruitgang.’

Christian Eriksen
Na drie jaar in het eerste bij Ajax te hebben gespeeld, vertrok de Deen naar Tottenham Hotspur. De middenvelder had op 30 augustus 2013 een prijskaartje van slechts 18 miljoen euro: een schijntje van de bedragen die tegenwoordig op tafel worden gelegd. In dienst van The Spurs maakte Eriksen 51 doelpunten in 214 wedstrijden.

Ook Eriksen wordt enorm gewaardeerd bij de achterban. ‘Eriksen is een genie. Het is de enige speler die we écht missen als hij niet speelt. We missen hem meer dan dat we Kane missen. Het is niet alleen een meester aan de bal, hij werkt ook als een malle. Door die instelling zijn de Spurs-fans dol op hem. Bovendien is hij nooit geblesseerd, wat heel bijzonder is aangezien hij zo hard werkt voor het team.’

Toby Alderweireld
Alderweireld is de enige van de vier spelers die niet direct naar Tottenham Hotspur verkaste. In de zomer van 2013 vertrok hij voor 7 miljoen euro naar Atletico Madrid, dat hem in 2015 voor 16 miljoen verkocht aan Tottenham. De overstap bleek een schot in de roos voor de verdediger, die alweer 105 wedstrijden heeft gespeeld voor The Spurs. Momenteel zit hij al maanden een zware blessure uit, maar de prestaties van voorheen zijn absoluut niet vergeten door de fans.

‘Hij heeft het fundament, de ruggengraat en het vuur gebracht in de selectie. Hij heeft een competitieve instelling die aanstekelijk werkt. Zijn passie heeft een effect op het hele team en daarnaast zijn zijn lange afstandspasses om je vingers bij af te likken. Bovenal is zijn één tegen één verdediging van wereldklasse.’

Davinson Sanchez
De sterkhouder van vorig seizoen speelde helaas maar een jaartje voor Ajax en vertrok afgelopen zomer voor een bedrag van 40 miljoen euro uit Amsterdam. ‘Een aardig bedrag, maar uiteindelijk zal het een koopje blijken’, voorspelt een Spurs-fan over de verdediger, die tot dusver 30 wedstrijden in het eerste van Tottenham Hotspur speelde.

Het is de enige van het viertal die -logischerwijs- zijn strepen nog moet verdienen in het shirt van The Spurs. 'Hij is nog verre van een complete speler, want hij kan nog veel stappen maken. Maar dat hij kwaliteit heeft staat buiten kijf. Hij is nog jong en staat op een hoger niveau te voetballen dan Jan en Toby op zijn leeftijd. Hem staat een zonnige toekomst te wachten. Hij wordt een van de beste centrale verdedigers van de wereld.'Send more
Wat ook enigszins pijnlijk bloot werd gelegd door een handjevol fans, was het feit dat Ajax op Europees niveau tegenwoordig als een voederbak gezien wordt. 'Jullie ex-spelers bij ons zijn legendes. Stuur er meer!' Of een andere reactie: 'Ajax is een superb feeder en we zijn jullie heel dankbaar.' Pijnlijk om te horen, maar om het positief te houden: wat we doen, doen we blijkbaar erg goed. Want dankbaar zijn ze wel.

Wie Tottenham Hotspur, met vermoedelijk Sanchez, Vertonghen én Eriksen in de basis, in actie wil zien, moet woensdagavond om 20.45 uur afstemmen op Veronica of Ziggo Sport Totaal. Na een 2-2 gelijkspel in Turijn staan de Engelsen (met een rood-wit randje) er goed voor voor de thuiswedstrijd op Wembley, voor een plek in de kwartfinale.

Jip van Raalte

Ajax Showtime maakt gebruikt van cookies. Accepteer