Aanhaken of definitief afhaken in titelstrijd?

BartVeenstra, 04-03-2018 om 10:40, 7199 views, Ajax Showtime |

Koop nu jouw Ajax-artikel in de Ajaxshop!

Het leek een week geleden nog zo'n mooi weekeinde te gaan worden. Ajax zou eerst wel even winnen van ADO Den Haag en later op zondagmiddag zou PSV punten gaan verspelen bij Feyenoord. Het liep echter totaal anders: Ajax speelde met 0-0 gelijk en PSV won vrij eenvoudig in Rotterdam. Gevolg: het verschil in punten is nu zeven punten, waardoor de titel heel ver weg. Toch moet Ajax de moed niet opgeven en 'gewoon' winnen bij Vitesse. Ajax Showtime blikt vooruit.

Titelconcurrent PSV heeft namelijk dit weekeinde ook geen makkelijke wedstrijd. De koploper speelt tegen FC Utrecht, dat in 2018 nog altijd ongeslagen is. En dat terwijl het al speelde tegen clubs als AZ, Feyenoord en Ajax. Ajax-trainer Erik ten Hag, tot voor kort werkzaam in de Domstad, heeft veel vertrouwen in zijn oude club. 'Ik was afgelopen maandag bij Utrecht, ze hebben er alle vertrouwen in. De statistiek van Utrecht bij PSV is heel slecht, maar ze zijn bezig aan een goede reeks. Ze kunnen voor een verrassing zorgen, net als SC Heerenveen.'

Toch vindt de trainer dat Ajax ook vooral naar zichzelf moet kijken. Ondanks het puntenverlies van vorige week ziet Ten Hag een stijgende lijn bij Ajax. Wat er beter gaat dan enkele weken geleden? 'We hebben meer passes. Ajax staat voor dominant voetbal. Als je meer passes hebt, betekent dat dat je dominant bent. We komen ook tot heel veel kansen en zijn verdedigend stabieler. In zijn algemeenheid zijn de loopprestaties van het team ook beter. Dat zijn zaken die vooruit zijn gegaan.'

Ajax gewaarschuwd voor Vitesse
Dat de uitwedstrijd bij Vitesse geen 'makkie' wordt, weet men bij Ajax als geen ander. Eerder dit seizoen verloren de Amsterdammers namelijk in eigen huis met 1-2 van de club uit Arnhem. 'Dat was een tik die we kregen. Soms komen die wedstrijden terug in je hoofd. Heracles-uit (waar Ajax met 2-1 verloor, red.) is er ook zo eentje', vertelde Veltman bij Inside Ajax.

Ook Ten Hag verwacht geen makkelijke wedstrijd, al baseert hij zich niet alleen op de thuiswedstrijd van Ajax eerder dit seizoen. 'Vitesse is een hele goede subtopper, ze hebben veel ambities. In de zomer hebben ze ook goed ingekocht. Het is een stugge ploeg en ze hebben een goede organisatie, dat is hun kracht. Het is ook typerend voor de trainer (Henk Fraser, red.), die zorgt daar altijd voor. Ze geven relatief weinig kansen weg.'

Voor Klaas-Jan Huntelaar, die vorige week nog geblesseerd moest toekijken, is het uitduel met Vitesse er een om revanche te nemen voor de eerdere nederlaag van dit seizoen. 'We willen en moeten winnen', vertelde hij tegenover Ajax TV. 'Er zijn nog 27 punten te verdelen en wij moeten er daarvan het liefst 27 hebben. Dan kijken we wel wat de concurrentie doet. Ik heb er nog vertrouwen in totdat er twee wedstrijden te spelen zijn en het verschil nog zeven punten is.'

Drie opties om De Jong te vervangen
Slecht nieuws deze week op de training van Ajax. De talentvolle Frenkie de Jong raakte geblesseerd aan zijn enkele en is minimaal enkele weken uit de roulatie. De vraag voor zondag is: hoe gaat Ajax dit opvangen? 'Waar de afweging in zit om hem op te stellen? Je kijkt naar je eigen speelwijze. Je weegt af wat het meeste rendement kan brengen. Wat heeft het team op dit moment nodig? Dat zal bepalen wat mijn keuze wordt, al weet ik hem zelf wel al', aldus Ten Hag vrijdag tijdens de persconferentie.

De oefenmeester liet weten drie opties te hebben om het probleem op te lossen. Optie 1: Veltman schuift naar het centrum, waardoor Rasmus Kristensen als rechtsback gaat spelen. Optie 2: Ten Hag kiest ervoor om Max Wöber op te stellen als centrale verdediger. Optie 3: Ten Hag kiest met Carel Eiting opnieuw voor een middenvelder in het centrum van zijn achterhoede. Als we het Algemeen Dagblad moeten geloven, kiest de trainer voor optie 1.

Vitesse bezig aan wisselvallig seizoen
Met een zevende plek is Vitesse bezig aan een 'traditioneel' wisselvallig seizoen. Zo wonnen de Arnhemmers bijvoorbeeld recentelijk met 3-1 van Feyenoord, maar werd er een week later in eigen huis verloren van Excelsior (1-2). Trainer Henk Fraser baalt op de website van Vitesse dan ook van het puntenverlies van de laatste weken en hoopt dat zijn ploeg klaar is voor de strijd tegen Ajax. 'Normaal zijn het extra punten die je kunt pakken tegen tegenstanders als Ajax, maar na de schade die we in de laatste wedstrijden opgelopen hebben, wordt het bijna een verplichting.'

'Wij moeten het zondag hebben van heel goed positiespel en balbezit om het Ajax lastig te maken. Daarnaast denk ik dat we aardig wat spelers met persoonlijke kwaliteiten hebben die in zulke wedstrijden het verschil kunnen maken', aldus Fraser, die weer kan beschikken over spits Tim Matavz. 'Hij is een belangrijke speler in dit geheel. Ik denk dat het niet voor niets is dat we zonder hem aardig wat schade hebben opgelopen.'

Historie tegen Vitesse
Wat betreft de geschiedenis van Ajax op bezoek in Arnhem wacht de Amsterdammers een lastige wedstrijd. Van de 33 eerdere ontmoetingen won Ajax 'slechts' veertien keer. Daarnaast werd er negen keer gelijkgespeeld en tien keer verloren. De doelcijfers zijn nipt in het voordeel voor Ajax: 57 doelpunten voor, 49 doelpunten tegen.

Ook de laatste jaren heeft Ajax het niet altijd even makkelijk in Arnhem, al werden de laatste twee edities gewonnen. Een seizoen geleden won Ajax er met 0-1, terwijl het twee seizoenen terug 1-3 werd in Amsterdams voordeel.

De laatste vijf edities:
2012/2013: Vitesse 3 - 2 Ajax
2013/2014: Vitesse 1 - 1 Ajax
2014/2015: Vitesse 1 - 0 Ajax
2015/2016: Vitesse 1 - 3 Ajax
2016/2017: Vitesse 0 - 1 Ajax

Bart Veenstra (Twitter: @Bart_Veenstra | e-mail: b.veenstra@ajaxshowtime.com)

Delen!
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
insectenverdelg
Dit lijkt me een weekje te Laat te komen deze uitspraak.
0 0
meerzicht
B( ff sarren) van der Sar van de week gesignaleerd met verhuisdozen bij de Arena.
1 0
fanforeffer
Wij haken al af op winnaars mentaliteit,dat is jaren terug ingezet. Bij de trainers ,RVc , vooral de 5 colonne en alles wat met Ajax te maken heeft zal moeten veranderen . Men zal veel kritischer op zichzelf moeten wezen. Veel minder snel tevreden. Mooi voorbeeld hoe het verkeerd gaat is Zyech ! Zyech kan fantastisch voetballen maar wil geëerd worden om zijn briljante passen of schoten,maar wil de kritiek van het vele bal verlies niet horen zodat hij dat kan verbeteren. En dat geldt voor de hele club ,Ajax vindt zichzelf, te makkelijk, heel goed . De standaard moet op hoog. Niet in woorden maar in daden.
3 0
31xAjax
Wat een achterhaald artikel, we zijn al afgehaakt door de puntenachterstand, het programma, maar vooral het taktisch onvermogen en de keuzes van ten Hag....
1 -1
Michelangelo
een sportman blijft geloof houden tot het niet meer mogelijk is. dus ja we kunnen bog kampioen worden.
1 0
flyingsoccer
Afhaken het wordt niets meer PSV blijft winnen en wij verliezen morgen en dan ook nog een nederlaag tegen AZ die spelen leuk voetbal. Ik heb er geen vertrouwen meer in we spelen weer voor niets en weer een prijdloos seizoen.
3 0
JCr14
Willem 2 uit is altijd moeilijk voor PSV. En ze krijgen Az net voor de wedstrijd tegen ons.
0 0
iammike
Ja en dan nog. Ajax is zelf zo instabiel als het maar zijn kan. De focus is er bij de meeste niet volledig op het veld maar meer op hun instagram story.
1 0
SjakieWolfs
Theoretisch gezien kunnen we nog steeds kampioen worden maar als we punten laten liggen tegen matige ploegen dan kun je hetgewoon shaken. PSV wint gewoon met 1-7 in Utrecht met schijtbakken voetbal, waar wij met ons eigen spel de wedstrijd in ons voordeel proberen te beslissen maar toch punten verliezen. We hebben teveel angstgegners waar we zomaar van kunnen verliezen. Direct na die toestand met Appie Nouri was het seizoen voor mij al klaar en toen was het nog niet eens begonnen. Ik zal blij zijn als in augustus de nieuwe competitie begint na een perfecte voorbereiding. Gelukkig doen we niet mee op het WK in Rusland dus we zullen de meeste spelers weer snel bij de selectie hebben.
0 0
tonny
we zijn al afgehaakt dankzij het warrig beleid van de directie
het is alleen maar kopen en verkopen
4 0
Inhartennieren
Definitief afhaken!
0 0
zivkabrimovic
Als Pisv vanavond verliest, heb ik nog een beetje hoop. Na vanavond krijgen ze het een aantal wedstrijden makkelijk, daar gaan ze niet zomaar punten morsen.
0 0
SjakieWolfs
Denk je nou echt dat FC Utrecht punten pakt in Eindhoven?? Never nooit dat ze tegen PSV hun sportieve plicht doen. Dat kunnen ze maar 2 keer per seizoen opbrengen, als ze tegen Ajax spelen.
3 0
Redrum
Voor psv is niks makkelijk, maar goed. Ik zou zeggen, iedereen die het nu al opgeeft: kom vooral niet meer naar het stadion. Ajax heeft jullie niet nodig. Al zullen ze wel wat minder snacks en fris verkopen dan normaal, maar goed, dat kunnen ze wel lijen denk ik.
1 -2
Redrum
Leien natuurlijk bedoel ik
0 0
X-RaY
Volgend seizoen maar weer. Dit komt niet meer goed ondanks dat het geloof er nog steeds is bij Ajax. Ik heb het allang uit me hoofd gezet. Doodziek ervan weer!
1 0
ajax4ever01
Same here
1 -1
Truth
and here
1 -1
Dexy
De titel is al lang en breed uit zicht, eigenlijk al sinds de zeperds in de 1e seizoenshelft tegen Vitesse/Utrecht/Twente. En een trainerswissel kost bijna standaard punten, dat is niet meer dan normaal.

Ik heb het kampioenschap definitief uit mijn hoofd gezet, want hoe wil je in 9 wedstrijden 7 punten gaan goedmaken? PSV krijgt weliswaar nog genoeg zware tegenstanders waar ze punten tegen kunnen verspelen, maar wij gaan ook niet alle 9 resterende potten winnen.

De kritiek op het stroperige spel van Ten Hag is terecht, maar ik zou niet weten welke trainer het in zijn beginperiode (zeker ook qua resultaat) beter zou hebben gedaan. Elke trainer geeft zijn team andere tactische instructies mee, wat voor de spelers wennen is en dus punten kost. Ten Hag mag zeker beoordeeld worden op het statische veldspel, maar nog niet afgerekend. Pas als er in de loop van volgend seizoen nog steeds geen verbetering is te zien, dan moet je je wel zorgen gaan maken.
3 -2
Michelangelo
einde van het seizoen mag hij worden afgerekend. aangezien we keizer ook binnen een half jaar baar buiten hebben gewerkt.
0 0
Ruff Rhythim
Hoezo aanhaken?

Alsof we al eens zijn aangehaakt....
5 -1
witchmaster11
Het afhaken begon verleden jaar toen onze Nouri in elkaar zakte , het koste maanden incl de vervanging van B door Keizer zet alles boven elkaar en zie de uitslag onder de streep dan kom je hier op uit ,deze ellende had totaal niets met voetbal te maken
1 -3
Schöne82
is al gespeeld natuurlijk, Ik zie ze morgen best winnen, maar ook net zo makkelijk gemakkelijk spelen.
0 -1
nahfahlaar
Wat een lachwekkende titel. Ajax wordt dit seizoen natuurlijk geen kampioen; het gat wordt eerder groter dan kleiner. Ploegen zoals ADO moet je gewoon met 3-0 oprollen, maar dat gebeurt helaas te weinig. Dat is echt zonde, want als je ziet hoe armoedig PSV speelt ...
5 -1
jollie18
We zijn al definitief afgehaakt naar vorige week het kan allee maar erger worden dit weekend.
4 -1
Red Devil
Die Lampies geven dit echt niet meer weg.
2 0
Redrum
Daar ga ik niet vanuit nee, maar je weet het nooit. Wat als ze vanavond niet winnen? Is psv zo goed dat Utrecht kansloos is? Lijkt me niet toch? Zoals psv speelt kunnen ze echt tegen elke club punten laten liggen.
1 -4
Red Devil
Als me tante een pikkie had gehad was het me oom geweest.
0 0
Redrum
Eh nee, heb je de laatste tijd geen internet gevolgd?
0 0
jollie18
Stel PSV verliest vanavond waar ik niet vanuit ga. Dan laten we het morgen zelf wel liggen.
3 0
Redrum
Dat denk ik niet, dan wint Ajax juist wel.
0 -2
Ajacied33
PSV wint vanavond en denk met vrij duidelijke cijfers. 3-1 of zo. Ach,maakt verder ook niet meer uit,ik was vorige week na ADO echt pissig en heb toen de titel definitief laten varen.
6 0
KlasseLasse
psv wint gwn
1 0
Ajaxbrl
Als of we nog enige kans op de titel hebben! Laat me niet lachen..
4 0
DarkDefender
Het is wel treurig dat we steeds zo afhankelijk zijn van de rest en maar moeten hopen op misstappen van de ploeg(en) boven ons. Afgelopen 13 seizoenen zijn we slechts 2 keer winterkampioen geweest. Ik verlang weer naar een seizoen dat wij domineren. Dat je bij rust ook al weet dat de punten binnen zijn en de tweede helft rustig kunt genieten i.p.v. billenknijpen tot de laatste minuut tegen een ploeg waar je normaal gesproken 3-0 van moet winnen. Ik heb er nog geen vertrouwen in dat we zondag gaan winnen. Vitesse stelt in mijn optiek niet zo heel veel voor, maar ja dat dacht ik van Den Haag ook. Laten we hopen op een wonder en dat psv vanavond een mentale tik krijgt en dan maar hopen dat we morgen profiteren. Ik ben benieuwd hoe psv vanavond voetbalt. Ik word een beetje moe van dat ophemelen na de wedstrijd tegen Feyenoord. Laatstenoemde deed er betreurend weinig aan, maar kennelijk wordt daar geen rekening mee gehouden. Hopelijk kan Utrecht dat imago weer een deukje geven.
3 0
ajax4ever01
Hou toch op zeg. Die titelkansen hebben we allang verspeeld dat mensen nog ijdele hoop hebben geloven nog teveel in sprookjes.
4 0
Redrum
Voor psv is dit seizoen anders best een sprookje. Totaal niet kunnen voetballen en toch eerste staan.
0 0
ajax4ever01
PSV is effectief in wedstrijden dat ze het moeten, wij hebben teveel kansen nodig.We missen de genadeloosheid om een wedstrijd te killen maar dat probleem speelt al jarenlang bij Ajax.
5 0
Redrum
Absoluut waar, Ajax mist simpelweg teveel kansen en is gewoon niet effectief genoeg. Psv is veel efficienter, maar als je hun goals gaan analyseren komt er toch wel heel veel geluk bij kijken. Blunderende keepers en verdedigers zijn toch makkelijk goed voor 40 % van hun goals dit jaar naar mijn idee. Ik vind het toch moeilijk om dat dan kwaliteit te noemen.
2 0
Ajacied33
PSV dwingt dat geluk ook af,laten we eerlijk blijven. In geen enkele competitie ter wereld kun je 25 speeldagen bovenste staan met geluk. Zij zijn ook efficiënter ja,als je ziet hoeveel kansen wij laten liggen,niet normaal meer. Het is gewoon wanbeleid dat je achter dit matige PSV 7 punten achter staat
3 0
Redrum
Psv kan dat wel heb ik het idee. Als je alleen al die goals in blessuretijd waardoor ze toch wonnen neemt: absolute blunder van Boer, eigen doelpunt Twente, goal omdat tegenstander dom en totaal onnodig inlevert. Ik kan dat gewoon echt geen kwaliteit noemen. En die goals alleen zijn het verschil tussen plek 1 of plek 2. Maar goed, Ajax laat het zelf sowieso te vaak liggen ja en daar moet snel wat in gaan veranderen.
1 0
KlasseLasse
kan je nagaan hoe beroerd wij het doen
3 0
Redrum
Ja dat en het grenzeloze schijtgeluk dat er in Eindhoven is. Laten we eerlijk wezen, met iets minder geluk voor psv en iets minder pech voor ons stonden wij nu gewoon eerste.
0 0
KlasseLasse
ja maar dat heb je altijd wel toch!? voor dit jaar is het klaar! volgend seizoen nieuwe ronde nieuwe kansen, erg jammer want ik heb ook wel weer eens zin in een feestje
1 0
Redrum
Ja dat heb je elk jaar inderdaad, het geluk is alleen wel erg weinig aan onze zijde heb ik het idee. Een club als Ajax moet niet afhankelijk zijn van geluk en daarom moeten wij zorgen dat geluk geen factor meer is.
0 0
KlasseLasse
ja dat vind ik ook! meeste frustreerd me nog dat iedereen heen en weer sjokt en dan stil gaat staan
1 0
Mikey Stormram
Vitesse gaat er 100% opklappen, dat weet je gewoon. Doen ze normaal nooit, maar hè Ajax komt langs. Met het voorzichtige ‘controleren’ van Ten Hag ga je het in elke uitwedstrijd (thuis ook tegenwoordig) lastig krijgen om te scoren. De vermoede opstelling met Veltman centraal versterkt mijn vertrouwen evenmin. Ben benieuwd wat we morgen weer voorgeschoteld krijgen van ome Erik.
4 0
KlasseLasse
word niks
1 0