SJvanveen, 07-03-2018 om 14:05, 13223 views, AS | Er is een collectie voor Champions League-artikelen.

Perr Schuurs en Hassane Bandé zijn sinds december 2017 officieel Ajacied, maar maken het seizoen elders af. Ajax Showtime zet eens in de zoveel tijd de voortgang van het talentvolle tweetal op een rij in Bandé/Schuurs. Dit is deel één; over de opwaartse spiraal die eind februari en begin maart lijkt te zijn ingezet.

Het was niet niks voor beide talenten. Voor miljoenenbedragen overgekomen naar Amsterdam en direct een halfjaar verhuurd worden aan je ex-werkgever om te rijpen. Schuurs begon met Fortuna Sittard aan een vrije val in de Jupiler League, Bandé kreeg uit verschillende hoeken forse kritiek te verwerken. Een blik op het heden en verleden. 

Schuurs
Alles was hosanna bij Schuurs in de beginfase van de competitie. De aanvoerder van de Limburgers draaide bovenin mee met zijn team, scoorde op fraaie wijze meerdere vrije trappen en pakte met zijn club uitgerekend tegen Jong Ajax de eerste prijs van Fortuna in 23 jaar tijd. Na het succes, zette het verval in. Geen duel werd tot en met het ontslag van ex-coach en oud-Ajacied Sunday Oliseh gewonnen. Politieke onrust intern en extern lag daaraan ten grondslag.

⚡️⚡️⚡️ | Groeibriljant Perr Schuurs! #telfor pic.twitter.com/VpsW1ATBFZ

— FOX Sports (@FOXSportsnl) 29 september 2017

Zelf gaf Schuurs aan bezig te zijn met zijn aanstaande overgang naar Ajax. Hij gaat op zichzelf wonen in Amsterdam en zijn mindere focus droeg bij aan de mindere prestaties. Zo pakte hij een rode kaart tegen Jong AZ. Maar de laatste weken is de weg omhoog ingezet. Onder de nieuwe coach Kevin Hofland wist Fortuna weer eens te winnen, en dat uitgerekend in de Limburgse derby tegen MVV Maastricht. Schuurs pakte geel, maar speelde de volle negentig minuten en hield de nul.

Bandé
Ook Bandé boekte weer eens een klein succesje. De aanvaller uit Burkina Faso scoorde op bezoek bij Standard Luik voor KV Mechelen en de treffer was tekenend voor de opwaartse spiraal van de Afrikaan, zo laat David van den Broeck – KV Mechelen-watcher – weten in gesprek met dit medium. ‘Absoluut’, stelt hij.

‘Eerst was hij niet met zijn hoofd bij Mechelen, maar de grote baas van de club heeft zijn poot stijf gehouden en vervolgens heeft Bandé heel snel de knop omgezet. Zag je in december en begin januari nog dat hij het moeilijk had, sinds de transferperiode ten einde is, is hij beter gaan voetballen. Dat zie je aan de balbehandeling, hoe hij duels speelt… En hij scoort weer.’

Bovenstaande is – gek genoeg – mede te danken aan Dennis van Wijk, oud-Ajacied en trainer van Mechelen. De Nederlander noemde Bandé in zijn eerste weken als coach bij de Belgische laagvlieger een ‘speeltuinvoetballer’, maar momenteel is alles anders. ‘Van Wijk kwam op een donderdag en vrijdag was er al een wedstrijd’, legt Van den Broeck uit. ‘De uitspraak over speeltuinvoetballer heeft hij na afloop van de match gedaan. Die woorden kwamen aan, maar het is snel uitgepraat en nu is hij vrijer in zijn hoofd.’

Hoewel Mechelen strijdt tegen degradatie, speelt de ploeg aanvallender. Bandé komt in het nieuwe aanvalsspel beter tot zijn recht. ‘Onder de vorige trainer was er heel veel angst, Van Wijk zegt waar het op staat en laat Mechelen aanvallender voetballen. Bandé heeft bij hem links, rechts en in de spits gestaan. Op alle drie de posities heeft hij vrij goed gespeeld. Ajax wilt hem oorspronkelijk voor links, maar ik sluit niet uit dat hij ook centraal kan spelen’, besluit hij. 

Sjors van Veen (Twitter @SjorsvanVeen) | sjorsvanveen@live.nl  

Ajax Showtime maakt gebruikt van cookies. Accepteer