De Jong lacht: 'Ten Hag meer aparte termen'

BVeenstra, 17-02-2018 om 08:25, 8859 views, De Telegraaf | Er is een collectie voor Champions League-artikelen.

Ajax-talent Frenkie de Jong is niet bepaald tevreden over het spel van Ajax in de laatste wedstrijd tegen FC Twente. Vooral de tweede helft vond de gelegenheidsverdediger - hij geeft aan nog altijd het liefst op het middenveld te spelen - niet goed.

De Jong ziet in dat het beter moet en weet ook dat het gezien het talent in de Ajax-selectie ook zeker kan. 'Het is maar fases goed. Daarna lopen we uit onze positie, zetten we verkeerd druk of zijn we aan de bal heel slordig. We moeten onze concentratie vasthouden om negentig minuten goed te spelen', vertelt de jongeling in gesprek met De Telegraaf.

Inderdaad, de concentratie vasthouden, of moeten we zeggen: hoog in de concentratie zitten, zoals trainer Erik ten Hag geregeld zegt? 'Dat heb ik wel een aantal keren gehoord, ja. Maar hij heeft wel meer aparte termen, waar ik niet eerder van had gehoord en om moet lachen. Ik knoop ze in mijn oren, honderd procent, maar ze zijn wel grappig. Welke? Longline en rückraum. Longline is als de tegenstander de bal langs de zijlijn speelt en rückraum is de ruimte tussen de achterhoede en de keeper. Dat soort dingen is even wennen, maar prima.'

Ook spreekt De Jong kort over het aanstaande duel met PEC Zwolle van zondagmiddag. De geboren Arkelaar heeft vertrouwen in een goed resultaat. 'PEC Zwolle is een goed voetballende ploeg, maar misschien is het weleens lekker dat we wat ruimte krijgen. Het kunstgras mag geen probleem zijn, want wij hebben ook spelers die daarop goed uit de voeten kunnen.'

  • Bekijk ook
Delen!
Tags
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
Ozymandias
Zoals ik al eerder schreef haalt Ten Hag zijn termalogie uit het Duits en Engels en vaak vertaalt hij dat letterlijk naar het Nederlands. Daardoor klinkt het wat vreemd maar dat de termologie de andere Nederlandse trainers (als Jonker) en spelers niet bekent voorkomt toont wel aan dat Nederlandse (jeugd)trainers op tactisch vlak enorm achterlopen op voornamelijk de Duitse (jeugd)trainers. Een beetje trainer die serieus met z'n vak bezig is moet deze termen kennen aangezien ze standaard begrippen zijn onder buitenlandse trainers.

Het probleem is dat veel van de voetbal BOBO's en trainers in Nederland nog steeds denken dat Nederland het voetbal heeft uitgevonden en ze niet van buitenlandse bonden en trainers hoeven te leren. Terwijl de Duitse bond zo'n tien jaar geleden een commissie heeft samengesteld die constant bezig is met het verbeteren van de trainersopleiding door te kijken naar wat goed gaat in andere landen en dat samen te voegen.

Maar in de tussentijd gaat het er in Nederland vooral om dat spelers niet genoeg op straat spelen (terwijl dat in de landen om ons heen natuurlijk hetzelfde is en die leiden wel grote talenten op met een overschot aan voetballend vermogen en creativiteit). Zo hoeven de BOBO's en trainers niet naar zichzelf en hun eigen onkunde te kijken. Gelukkig lijkt Hoogma dit wel in te zien en hij heeft dan ook al gezegd dat hij het verbeteren van de trainersopleiding als één van zijn belangrijkste taken ziet.
1 -2
Ar
He Justin, duik de rukruimte in!
Hoog in de doncentratie bij de longline.
Whahaha, dat ze m serieus nemen en er niet onderling constant om grappen.n
3 -1
NouridolbergNeres34
Leuk hoor al die termen, maar wanneer gaat hij frenkie weer terugzetten op het middenveld.

Kluivert Cassierra Neres

Donny frenkie ziyech

Nico wober de Ligt Veltman

Onana
6 -1
RoodWit
Frenkie lekker op het middenveld, Wöber centraal linksachter.

Helaas voor Lasse, met Frenkie op het middenveld heb je meer power/dynamiek.

Ziyech/de Jong/Donny
3 -1
geronimo
Maakt allemaal niets meer uit als hij Ajax maar kampioen maakt :-)
0 0
Afca85meer
Waarom staat deze jongen nog niet op de plek waar hij hoort? Welke term heeft Ten Hag daarvoor?
8 -2
altijdwelwat
Dat noemt hij een "Keine Ahnung"
5 -1
geendagsvlieg
Rafael en Wesley.

Heracles uit, Vitesse thuis, Utrecht thuis en ADO uit stond Frenkie ook op het middenveld.
0 -2
Hziyech14
Tegen roda stond hij ook op het middenveld, toen hij er bij kwam begon het in een keer te draaien.
2 0
Turbo
Utrecht thuis en Heracles uit waren slechts invalbeurten. 2 potjes op het middenveld mogen spelen dus. Waardeloos. Die jongen verdient veel meer.
2 -1
Ar
En die potjes wonnen we niet, dus verdient ie ook niet meer.
0 -6
Turbo
Die wedstrijden dat ie op de bank zat ook niet, dus dat is een waardeloos argument.
1 0
CruyffFootball
Welkom in de wondere wereld van Ar.

Eerste helft tegen Ado gemist toen Frenkie met afstand de beste van het veld was?
5 0
Ar
Joh, 1 helft.
Geef hem de gouden schoen!
0 -3
EVH
Joh, 1 helft.

Geef hem de kans. Dat verdient hij.
1 0
geendagsvlieg
Welkom bij Ajax. Ze kunnen niet allemaal op hun favoriete plekje spelen.

Bij elke andere club had Frenkie elke wedstrijd op het bankje gezeten tot dat er een plekje vrijkomt op het middenveld . Wat eigenlijk ook het scenario was vorig seizoen voor vdBeek en Nouri.
1 -2
Remark
A) Alsof bij Ajax iedereen op z'n favoriete plekje staat.
B) Elke andere club zou Frenkie onmiddellijk willen hebben en op het middenveld de lakens laten uitdelen.
4 0