Infantino vindt het tijd voor 'transferrevolutie'

BVeenstra, 24-01-2018 om 07:45, 26704 views, Voetbal International | Kortingen tot wel vijftig procent in de online webshop van Ajax..

FIFA-voorzitter Gianni Infantino vindt het tijd voor een 'transferrevolutie'. Dat laat de preses weten in een uitgebreid interview met Voetbal International. Volgens de Zwitser moeten wij - Nederlanders - ook niet te pessimistisch zijn over de staat van het Nederlandse voetbal.

'Ajax speelde vorig jaar nog een Europese finale tegen Manchester United. Maar wij zien bij de FIFA uiteraard ook wat er gaande is. Meer evenwicht in het transfersysteem en de competities heeft prioriteit', aldus Infantino, die wel denkt dat het haast onmogelijk is voor Ajax om ooit nog de Champions League te winnen. 'Het systeem is zo gegroeid dat historische bolwerken als Ajax uit de markt zijn geprezen en zich de beste spelers niet meer kunnen veroorloven. De Europa League winnen daarentegen lijkt me nog wel realistisch. Dankzij een gelijker speelveld is dat toernooi onvoorspelbaarder. Een goede tactiek, een goede coach en een beetje geluk kunnen daar nog het verschil maken.’

Een reden voor deze ontwikkeling is het transfersysteem, waar de FIFA verantwoordelijk voor is. Infantino is van mening dat kritisch moet worden gekeken naar transfersommen, maar ook naar salarissen. Hij denkt dan ook aan een salarisplafond. ‘Zo’n salarisplafond kan op verschillende manieren worden ontworpen. Ik denk eerder aan een maximum beloning per team dan aan een maximum per individu. Clubs behouden dan de vrijheid te bepalen aan wie ze het geld uitgeven, maar worden wel geremd om eindeloos spelers die ze niet eens opstellen bij de concurrentie weg te halen. In de Verenigde Staten is dat succesvol. Daar zijn nog steeds toppers die heel veel geld verdienen, maar tegelijkertijd zijn de kwaliteitsverschillen tussen teams kleiner.'

Ook vindt Infantino dat de transfermarkt ruim voor de start van de competities dicht moet. 'Het probleem is dat de competities in Europa niet tegelijk beginnen. Nu zie je clubs soms drie sleutelspelers verliezen terwijl ze niemand meer terug kunnen halen. Daar stoor ook ik me aan. De vraag is: kunnen we de speelkalenders compleet harmoniseren? En zo ja, wat moet dan de datum zijn?', vraagt hij zich terecht af.

                                          
  • Bekijk ook
Delen!
Tags
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
4-3-3
Even een klein spiegeltje voor de top drie in NL: Ze eisen in Nederland zelf ook het grootste deel van de tv gelden op. Maar als andere landen dat doen ten opzichte van NL via de CL is het opeens oneerlijk? Iets met een splinter, een balk en een oog, geloof ik... Het (geld)systeem is sowieso rot, tijd voor verandering.
0 0
cruijffthebest
Begin eerst maar eens om het aantal buitenlandse spelers te beperken.
Toen elke club maar 2 buitenlandse spelers mocht hebben, behoorde Ajax standaard bij de beste clubs van Europa en dat lag vooral aan het feit dat Ajax de beste jeugdopleiding had van Europa!!
Verder de CL alleen voor kampioenen van een land en meteen knock-out systeem, weg met alle nr'2-3-4-5 van landen als Engeland, Spanje, Italie enzovoort.
Ik mis de EC-1, de EC-2 en de EC-3!!!!!!!!!!!!
1 0
Youri08
Erg romantisch maar dan lopen alle Russen en Sjeiks weg met hun miljarden. Ik begrijp je helemaal maar zal iets subtieler moeten.
0 -1
4-3-3
Decennia lang werd er fantastisch voetbal gespeeld in verschillende landen. Allemaal zonder Russen en sjeiks. Dat is niet romantisch, dat is gewoon de realiteit. Dat geld heeft geen beter voetbal opgeleverd, maar juist armoede op het veld in de kleinere competities. De rijkdom zit voornamelijk op de bank in veel te brede Engelse, Duitse, Italiaanse en Spaanse selecties, waar geweldige spelers niet aan spelen toekomen, die voorheen de kleinere competities de moeite waard maakten. Tel uit je winst.
0 0
afcas
ik snap nooit hoe de wereld zo enorm geilt op het kapitalisme, maar zodra het op sport aankomt opeens de grootste aanhangers van het communisme worden.
1 -1
4-3-3
Alleen de rijkste 1 procent geilt terecht op kapitalisme, de meesten lijden er alleen maar onder maar zijn te murw gebeukt om het door te hebben.
0 0
Dusbaba
Ik denk dat onze kleinkinderen heel anders tegen het kapitalisme zullen aankijken. Vroeg of laat zullen we toch echt beperkt moeten worden.
1 0
Ajaxtrouw
Ik heb het eerder andersom, als iemand in het bedrijfsleven te veel verdiend schreeuwen we moord en brand en doen dat niet bij die vette salarissen in het voetbal
0 0
Oliveira
Bedrijfsleven is sowieso geen democratie. Grote probleem dat ik heb met werken in deze samenleving. Je bent geforceerd om deel te nemen aan de "daily grind"zonder zelf enig invloed op te kunnen uitoefenen.
1 0
RusselWestbrook
We moeten de salary cap in de VS ook niet te romantisch bekijken. Competities liggen daar regelmatig compleet stil omdat de spelers nog meer geld willen en de eigenaren/league dit niet wil geven. Gewoon ordinaire CAO-conflicten.
0 -1
Ajaxtrouw
Veel geklets maar er gaat niets veranderen, de financiële belangen zijn veel te groot.
0 0
Youri08
Enorm gevoel van hypocrisie overvalt me als ik dit lees. Dit was toch de man die niet akkoord ging met een riant salaris maar een zonnekoningen vergoeding a la Blatter wilde? FIFA en UEFA hebben zelf de laatste jaren ongebreideld de voetbal industrie gefaciliteerd om het het miljarden spel te laten worden wat het nu is. Zich uitgebreid laten fêteren door rijke Russen en olie hoofddoeken uit de woestijn. Al die jaren nooit met een idee of verplichting gekomen om de historische bolwerken te beschermen en dan nu dit jammer vinden en dat graag anders willen zien. Fuck you.
4 0
trainerdv
Als ze zorgen voor een eerlijke Champions League is dat genoeg! Gewoon de winnaar van elk Europees land zonder kut-uitzonderingen en voorrangsregelingen. Moet je zien hoe snel het voetbal weer 'eerlijk' is.
3 0
Bensco
En die “drafts” dan in zoals in de US of A? Is dat niks? Schijnt het hele voordeel van rijke clubs tijdens de transferperiodes om zeep te helpen.
0 0
afcas
je snapt dat de hele sportcultuur in de vs anders is? daar leren die sporters het sporten op school in plaats van bij een club en de beste van de beste komen uit die scholen dmv die drafts bij profclubs te spelen. dus op die manier is het al onhaalbaar. daarnaast is dat allemaal 1 land. qua infrastructuur is dit nooit voor de hele wereld te regelen.
0 0
RusselWestbrook
Opleiding van sporters wordt in de VS gedaan door scholen. Geen enkele club heeft een jeugdopleiding.
0 0
WZAWZDB1900
Gast hoe the fuck wil je dat regelen?
0 0
trainerdv
Wat een boef. In plaats van het eerlijker te maken (namelijk door eerlijke toernooien de organiseren), gaat het weer over de randvoorwaarden. Als de Champions League een eelrijk toernooi is, kan Ajax hem winnen. Zoalang de rijken bepalen hoeveel plaatsen een land krijgt, zal alles alleen maar een druppel op een gloeiende plaat zijn.
1 0
RusselWestbrook
Buitenlander regels helpen ook voor geen meter:

-de echte toppers gaan nog steeds naar het buitenland, je houdt middelmaat over in Nederland
-diezelfde toppers worden versneld genaturaliseerd om de regels te omzeilen. In een land als Spanje (waar je regels mbt niet-EU spelers) doet hier al niet zo moeilijk over.
1 -3
El Toro
Ben t met je overige argumenten hier eens, maar niet met deze. De goudhaantjes zullen nog steeds vertrekken, maar waar de laag hier net onder nu ook vertrekken, zullen clubs dan wel 3x nadenken voordat ze iemand aantrekken. Bovendien zal iemand uit het buitenland er direct moeten staan, dus kunnen jonge talenten langer spelen bij ons. Ik denk dat het dus een goede ontwikkeling zou zijn voor Nederland, maar niet zozeer voor Ajax, omdat we zoveel internationale jongens in de jeugd hebben rondlopen.
1 0
RusselWestbrook
Engelse clubs halen spelers nu al zo jong mogelijk zodat ze zo snel mogelijk als 'Engelse' speler op de spelerslijst mogen.

Dat zal alleen naar erger worden.
1 -1
cruijffthebest
Met de Brexit is dat straks afgelopen!!!
De regels staan dat straks niet meer toe.
0 0
RusselWestbrook
Gaan ze op hun 18e en dat is nog steeds jong genoeg om als Engelse speler op de spelerslijst te komen.
0 0
flithje
denk oprecht dat ze dan langer in Nederland zullen blijven, tenzij het plafond nog steeds onbetaalbaar wordt voor Nederlandse begrippen. Zo Zou zo'n jonge als klaassen nu tegen het plafond aan groeien. En zal everton dat bedrag ook moeten betalen. Denk dat er dan wel 2x over nagedacht zal worden.
1 0
ajax4ever01
Mooie woorden maar ze laten de huidige grote clubs gewoon machtig blijven op financieel gebied. Voetbal is naar de klote.
0 0
RusselWestbrook
Voetbal is springlevend en nog altijd groeiend.

Ajax kan niet meer met de wereldtop mee, maar daardoor is het voetbal nog niet dood.
0 -1
ajax4ever01
Op sportief gebied is het naar de klote omdat het alleen maar zakelijker is geworden waar zeer veel geld bij komt kijken, bij het laatste ligt de focus teveel
2 0
ajax4ever01
Op sportief gebied is het naar de klote omdat het alleen maar zakelijker is geworden waar zeer veel geld bij komt kijken, bij het laatste ligt de focus teveel
0 0
RusselWestbrook
Loze woorden van Infantino. Een eerlijke salary cap instellen is onmogelijk (probeer maar eens een werkbare salary cap te vinden waar zowel Ajax als Heracles zich in kan vinden als voorbeeld).

Salary cap werkt in de VS omdat ALLE clubs rijk zijn.
3 -1
driesterren***
Ze zijn daar veelste laat mee! Hoe willen ze dat nu nog gaan doen dan? Ik zou geen stuiver van mijn salaris inleveren! Eerst 10milj verdienen en straks nog minder dan de helft! Trapt toch niemand in!
0 0
Cisco
Hadden jaren geleden een voorbeeld aan de Super League, Rugby in Engeland moeten nemen.

Bijvoorbeeld: Maximaal salaris van de selectie: 50 miljoen, maximaal 2 spelers van boven de 10 miljoen salaris. Waarvan er maar 1 uit het buitenland mag komen.

Helaas is natuurlijk niet meer te doen voor het voetbal.
1 0
Ferd
En dan krijgt een speler naast z’n salaris ook een dikke bonus van een sponsor, die hij in Nederland niet krijgt. Dus veranderd er nog niets
0 0
Jorehn
Jorehn is Comfort lid Jorehn is Comfort lid
De laatste is lastig. De EU bepaalt dat er vrij verkeer is van werknemers in de EU. Je zou nog wel kunnen zeggen max 1 speler van buiten de EU. (waarna half brazilie een portugees paspoort krijgt)
0 0
fanforeffer
Ik bedenk mij ook dat dit een vals voorstel is van de fifa ;zij doen er alles aan om de rijke clubs rijker te laten worden en daarmee ook zichzelf.
0 0
niquedegraaff
Op den duur wordt het ook saai om elke keer dezelfde teams in te moeten aanschouwen na de winter. Diversiteit is weg in de CL. En dat gaat op den duur ook vervelen. (lees: minder kijkcijfers, lees minder inkomsten)
0 0
achterlijn
Op den duur?... zonder Nederlandse deelnemer heb ik nooit gekeken, ik vind het oninteressant of ik een Engelse Spaanse of Duitse club zie, ik heb geen banden met die clubs en landen en dus heb ik er 0.0% interesse in, het boeit me geen reet wie dan van wie wint en wie de CL wint.
0 0
achterlijn
Schaf om te beginnen maar eens de Europese Unie af zodat de Uefa zelf mag beslissen hoeveel buitenlanders in een team mogen spelen net zoals vroeger en van het vrije werkverkeer in het voetbal afgaat.

Nu mogen al die rijke clubs met allemaal buitenlanders spelen, en dat is hetgeen de competitie oneerlijk maakt.

Zolang de de Europese Unie blijft bestaan is ieder voorstel kansloos van de UEFA en FIFA, deze meneer lult maar wat uit zijn nek omdat hij anders helemaal voor jan lul voorzitter van de FIFA is want de FIFA heeft weinig tot niets in de melk te brokkelen als het over spelerszaken en geld gaat.
0 -1
RusselWestbrook
Hahaha. Ja, dat gaan we doen, voor het voetbal de EU afschaffen.

We schaffen ook meteen maar blessures af, zo irritant.
1 -2
fanforeffer
Elk land 2 deelnemers aan de Cl en het tv geld gelijkmatig over alle deelnemende landen verdelen.
en een maximaal aantal contract spelers.
1 0
MankeNelis
Kale bats ziet eindelijk ook dat je de CL finales kan voorspellen. We gaan zien of dit een van de roze balonnen is die FiFa af en toe op laat.
2 0
D4nny
Wat betekend dat, roze ballonnen?
1 -1
Suarez16_
Misschien een idee om de afvallers uit de CL niet naar de EL te doen? Vorig jaar hadden we nog mazzel dat het niet hele goed waren, maar dit jaar Dortmund, Atletico en Napoli bijvoorbeeld.
2 0
ajax2004
En het is toch van de zotte dat in de Champions league de Champions voorrondes moeten spelen, maar de nummer 4 uit de pl direct geplaatst zijn.
0 0
RusselWestbrook
Nee, want de nummer 4 van Engeland is beter dan de kampioen van Nederland.
0 -1
Dusbaba
En dat is (was) dus de charme van het voetbal. Op papier was Milan in 95 niet een klein beetje beter dan Ajax. Alleen hun bank al was meer waard dan de hele club Ajax bij elkaar. Leicester? Tot voor kort eigenlijk nog nooit over nagedacht. Ik weet wel, het zijn de uitzonderingen die de regel bevestigen, maar desalniettemin is geld ook niet alles als er ook andere mogelijkheden worden geboden. Met de regel dat de nr 4 van het ene land zich wel direct plaatst en de kampioen van een ander land niet, reduceer je deze mogelijkheid eigenlijk tot nul.
3 0
4xEC1
Juist. En mede door dit soort regels (en het geld wat in de grotere voetballanden omgaat) zal het verschil groot blijven.
0 0
RusselWestbrook
De voorronde voor kampioenen is belachelijk makkelijk. Tenzij je de kampioen van Liechtenstein bent.
0 -2
Dusbaba
Tja, als je zo denkt hoef je eigenlijk niet eens meer te voetballen. Leg alle begrotingen naast elkaar and take the winner.
0 0
RusselWestbrook
Is het niet zo dan?

En wat doen we met die club uit Liechtenstein die ook mee wil doen?
0 0
Dusbaba
Kijk, voor mij is Ajax altijd op de 1 of andere manier (1 van de weinige idd) de club geweest van de uitzondering. Hoe ze het flikten al die jaren mag Joost weten, maar toch veel successen geboekt die in theorie niet mogelijk waren (Milan kocht uit pure wanhoop maar de halve selectie op om een concurrent minder te hebben). En dan ook nog niet eens alleen successen, maar ook nog eens met oogstrelend voetbal, maar dit terzijde. Een soort van klein wonder eigenlijk. Daar zijn idd niet veel clubs van. Dus het blijft een moeilijke discussie, maar in de structuur die er nu is, worden de kansen van clubs als Ajax gewoon tegengewerkt om er ook nog maar in de buurt van te kunnen komen. Desalniettemin toch weer een finale vorig jaar. Van clubs uit Liechtenstein kun je stellen dat die helemaal geen structuur hebben en nooit gehad om ook maar in de buurt van succes te komen. Beter lijkt mij dan andere landen als voorbeeld te nemen. Bulgarije, Roemenie, Polen etc. Landen met ook een rijke voetbal historie die nu helemaal niet meer lijken te bestaan simpelweg omdat hun de kans wordt ontnomen te kunnen groeien.
1 0
RusselWestbrook
Er waren toen ook verschillen, maar die waren veel kleiner. Een Messi verdient nu meer dan de hele begroting van Ajax. Toen (jaren 90) kon Ajax nog gewoon Laudrups halen tegen topsalarissen. Zulke spelers krijgen nu wisselgeld als salaris.

Dat zie je ook terug in de spelers die in de Eredivisie spelen: jonge spelers die nog niets bewezen hebben, troep uit de leeftijdscategorie 23-30 en spelers boven de 30 die nergens meer aan de bak komen of op persoonlijke gronden nog iets te bewijzen hebben/willen bereiken (i.e. Dirk Kuijt).

Spelers are Tagliafico en Guardado zijn de uitzonderingen die regel bevestigen.

De kans om te groeien wordt deze landen niet ontnomen door de FIFA of UEFA. De geringe groei is een onlosmakelijk gevolg van het feit dat dit kleinere landen zijn waardoor automatisch minder geld beschikbaar is en zal komen.

Deze landen zullen toch vooral zelf iets moeten bedenken. Samengaan, de topclubs in andere landen stallen, zulke dingen.

0 0
Michelinho
UEFA heeft er wel degelijk een aandeel in. Kijk eens naar de verdeling van de prijzenpot en tv-gelden in beide toernooien alleen al. En het verschil tussen CL en EL is enorm.
0 0
RusselWestbrook
En ontzettend makkelijk te rechtvaardigen. Er kijken gewoon VEEL meer mensen naar de CL dan naar de EL. Op dezelfde manier kijken er gewoon veel meer mensen naar de grote clubs uit de grote landen dan naar bijvoorbeeld Ajax.

De meeste mensen zien Ajax alleen als Ajax tegen een grote club speelt.

Prijzengeld zouden ze wél wat mee kunnen doen. Bijvoorbeeld:

Winstpremie: standaardbedrag plus een prestatiebonus. Prestatiebonus op basis van de ranking van je competitie, en dan hoe kutter je competitie hoe groter je bonus.

De totale winstpremie zou hierbij voor elke club (ook uit de grote 5!) voor minimaal 90% uit een prestatiebonus moeten bestaan.
0 0
Michelinho
Die prestatiebonus vind ik een erg goed idee!
0 0
MelleAfca
En dat komt op zijn beurt weer door die regels. Zie het als een vicieuze cirkel ;)
1 0
gi0vanni
Inderdaad een bezopen regel. De nummers 3 en 4 zouden er gewoon helemaal moeten uitvliegen. En of deze regels van de fifa baas realistisch zijn weet ik niet. Denk het niet want het gaat alleen nog maar om de centjes.
0 0
gi0vanni
Inderdaad een bezopen regel. De nummers 3 en 4 zouden er gewoon helemaal moeten uitvliegen. En of deze regels van de fifa baas realistisch zijn weet ik niet. Denk het niet want het gaat alleen nog maar om de centjes.
0 0
Amsteraaij
Luchtkastelen.. heerlijk toch. Zelfs Blatter heeft weleens dit soort dingen geroepen

Blatter blaast plan over maximum aantal buitenlanders nieuw leven in

http://m.voetbalzone.nl/doc.asp?uid=212731
0 0
Mr.P.
wat een grap, infantilo door de bocht.. beetje laat..
0 -1
Dwergje48
Tja, beter laat dan nooit. Of niet?
0 0
WesleySonck
TJa hoe ga je een salarisplafond invoeren... Wereldwijd? Europees? En dan een vast bedrag, of een percentage van de omzet? Mag dit van de EU? Hoe ga je voorkomen dat spelers een laag salaris maar hoge bonus / secundaire sponsorinkomsten etc krijgen? Nog een lange weg te gaan dus.
0 0
4xEC1
Wat hoop ik zo dat dit geen loze woorden zijn van deze man. In ieder geval hoopvolle en wijze woorden waarop ik die boef Sepp Blattler in al de jaren nooit heb kunnen betrappen.
1 0