KJH: 'Veel spelers bezweken onder druk'

BVeenstra, 20-01-2018 om 15:40, 12332 views, NRC | Pak 30 procent korting op het uitshirt van dit seizoen .

Ajax-spits Klaas-Jan Huntelaar heeft in zijn imposante loopbaan als voetballer geregeld meegemaakt dat andere spelers zijn bezweken onder de druk. In gesprek met het NRC filosofeert Huntelaar over massapsychologie en beeldvorming en daarbij denkt hij aan de Deense film Jagten (2012).

In die film keert een Deens dorp zich ongenadig tegen een basisschoolleraar die op basis van een kinderverzinsel wordt verdacht van misbruik van een meisje. 'Zo kan het gaan. Als iedereen denkt te weten hoe het zit, maar het blijk toch anders te zitten. Het is meer dat mensen willen ordenen, willen oordelen. Makkelijk en snel. Maar niet alles is te ordenen of te beoordelen.'

Huntelaar zelf heeft niet echt problemen gehad met druk vanuit bijvoorbeeld de pers, maar hij weet wel dat het irritant kan zijn. 'Vaak komt het van mensen die er zelf niet mee te maken hebben gehad. Of er niet bij waren. Die zeggen iets, anderen nemen het over. Zo gaat iets een eigen leven leiden. En neemt de massa het voor waar aan', aldus de spits, die weleens spelers ten onder zag gaan op basis van opinievorming. 'Of dat je er van gehoord hebt, niet zelf gezien. Maar ook jongens onder druk van hun ouders hè. Dan is het nog harder, dichterbij. Ik ga geen namen noemen, ik denk dat je ook wel voorbeelden weet van jongens die het niet gehaald hebben onder druk. Dat komt altijd ergens vandaan.'

Een persoon die onder hevige druk heeft gestaan, is oud-Ajax-trainer Marcel Keizer. Huntelaar beseft dat het voor alle betrokkenen op menselijk vlak moeilijk te verkroppen is dat de oefenmeester werd ontslagen. 'Uiteindelijk is het de directie die verantwoordelijk is, die een keuze maakt. Neemt niet weg dat het niet makkelijk is na wat we met elkaar hebben meegemaakt. Hoe hij het gemanaged heeft na het drama met Nouri, heel knap. Echt. En qua spel en punten… Natuurlijk hadden we meer punten moeten hebben. We staan er nu vijf achter op PSV. Maar als je kijkt naar de kansen, hoe we speelden, daar zat echt wel een stijgende lijn in. Maar: de directie neemt een beslissing.'

Bij de bookmakers krijg je 20x keer je inzet voor een 4-1 overwinning op Feyenoord.

  • Bekijk ook
Delen!
Tags
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
ETM
Klaas Jan is itt tot het gros van de prof-voetballers iemand met inhoudelijk goede of leuke teksten.
Als voetballer verrast hij me deze periode ook positief, ik was namelijk lichtelijk tegen zijn komst. Hij mist net effe wat meer kansen dan ik gedacht had maar voegt alsnog juist veel meer toe imo. Hij voegt eigenlijk ook voetballend wat intelligentie toe. En ik vind dat sommigen ten onrechte bestempelen als een non-voetballer en een man van puur in de 16; hij loopt slim, kaatst goed, creeert vaak ruimte voor anderen, spoort aan, en maakt defensies moe. Ik denk dat zijn terugkeer een prima zet is geweest. Heel misschien loopt hij jonge spitsen in de weg, maar dat blijft een lastige afweging. Ik hoop dat hij ze juist opstuwd.
3 0
3sterren
Dat laatste zal het geval zijn. Een speler met zijn internationale ervaring, zou een lichtend voorbeeld kunnen zijn voor aanstormend talent, zoals dat vroeger de normaalste zaak van de wereld was. Spelers die te vroeg weg willen omdat ze in hun hoofd al klaar zijn voor het ’echte’ grote werk halen doorgaans niet de top. Je gaat pas weg als je uitgeleerd bent bij je huidige club. Wanneer dat is? Dat is voor iedereen verschillend.
Dolberg heeft tot nu toe bewezen dat hij een ’goede kop’ op zijn lichaam heeft. Dat hij een uitzonderlijk talent bezit was al langer bekend. Maar hij bezit ook nog eens het geduld. Hij zal zeker ooit bij een absolute topclub de doelpunten aan de lopende band er in schieten. En daar zal hij vanmiddag al mee beginnen.
Prettige wedstrijd allen ...
0 0
Ajaxmax
Klaas-Jan neemt stelling! Marc en Edwin....lees de laatste alinea nog een paar keer. En denk na!
5 0
gras
Mooie is dat iedereen dit roept: vdBeek, Frenkie, Kluivert, De Ligt.

Jammer dat er zo'n enorme afrekencultuur bij supporters bestaat. Maar goed, dan heeft KJH al gezegd.
4 0
Superjan
Fijn dat er ook nog voetballers rondlopen met een goed stel hersens.
11 0
mistermiyagi
Ajax ontbrak het aan goede backs en een goed ingespeeld team.

Daarnaast is het niveau flink gedaald na transfers van Tete Riedewald, Klaassen, Traore en Sanchez.
1 -4
FlyingDutchMan
Dan het tegenovergestelde en je zit warm..
1 0
MickS
Kijk jij wel eens een wedstrijd? Kan me niet voorstellen...
0 0
AjaxPassion
Tete en Riedewald speelde zelden, Donny en Frenkie zijn meer dan waardige vervangers voor de overhypte Klaassen, Traore 'kon niks' dus die wordt niet gemist t.b.v. 'de geweldige' Neres en de Ligt vervangt Sánchez ook alleraardigst.
2 -3