Chivu: 'Mocht bij Ajax geen blauwe schoenen'

BVeenstra, 01-01-2018 om 13:35, 22568 views, Telekom Sport | Pak 30 procent korting op het uitshirt van dit seizoen .

Voormalig Ajax-verdediger Cristian Chivu mocht in zijn periode bij Ajax niet voetballen op blauwe voetbalschoenen. Dat vertelt de Roemeense oud-verdediger in gesprek met TelekomSport.

'Na mijn eerste jaar bij Ajax werd ik verkozen tot talent van het jaar en daarna deed ik mee aan het EK met Roemenië', begint hij zijn anekdote. 'Toen ik terugkwam bij Ajax was er een coach die moeilijk deed over de voetbalschoenen die ik aan had op het trainingsveld. Hij vertelde me dat dit niet het nationale team van Roemenië is, maar Ajax', zal Chivu wellicht doelen op toenmalig Ajax-trainer Co Adriaanse.

'Ik had een paar blauwe voetbalschoenen. Maar bij Ajax waren alleen zwarte voetbalschoenen toegestaan. Toch ging ik richting het trainingsveld met blauwe schoenen, waarop de trainer mij terugstuurde naar de kleedkamer', aldus Chivu, die veel leerde bij Ajax. 'Ik respecteerde de discipline bij Ajax. Voor een jonge speler is Ajax is de ideale club om te leren wat respect, discipline en regels zijn in het voetbal, ongeacht wat jouw naam is', besluit de Roemeen. Tegenwoordig is het bij Ajax wel toegestaan om gekleurde voetbalschoenen te dragen.


Nourdin Boukhari, Zlatan Ibrahimovic, Andy van der Meyde en Cristian Chivu tijdens een training van Ajax. Inderdaad, allen op zwarte schoenen.

  • Bekijk ook
Delen!
Tags
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
Youri08
Weet nog dat Henk Vos helemaal van het veld gefloten werd in de Kuip op witte schoenen. Andere tijden, tegenwoordig alle kleuren van de regenboog. Blij dat ik mijn zoontje overtuigd heb van de buitenaardse kwaliteiten van de Copa Mundial, dus die loopt vanaf komend seizoen (voor het eerst) op zwarte voetbalschoenen :)
0 0
Leviathan
Opzich wel apart, want ik heb ooit rond 2002 denk ik Rode Adidas Ajax schoenen gehad. Knalrood maar gekleurde schoenen mocht bij Ajax zelf niet?
0 0
Peterv13
Was wel een held hoor, deze Chivu. Ik vond het een fantastische verdediger. Zo jammer dat zijn carriere toch ook overschaduwd werd door blessures
1 0
meerzicht
Nou, als we dan toch lekker bezig zijn. Waar ik totaal verbaasd over ben is dat ik de tegenwoordige jeugd van huis uit in hun voetbalkleding, inclusief voetbalschoenen, op de fiets zie stappen om te gaan trainen of voetballen. Even later komen ze in diezelfde plunje weer op de fiets terug. Tegenwoordig gaan ze dus kennelijk ook niet meer douchen na het voetballen. Volgens mij is dat nou niet zo gezond. Maar misschien ben ik inderdaad wel ouderwets. Het scheelt wel een sporttas, dat dan weer wel.
1 0
Maxwell_5
Als ik onderstaande discussies volg, ben ik vooral nieuwsgierig naar de gemiddelde leeftijd. Huilen om een paar gekleurde kicksen.
0 -8
ambtenaar
Een discussie huilen noemen..... hoe oud ben jij dan ?
1 0
Maxwell_5
Nu ga ik even iets heel ingewikkelds zeggen. Ik zal langzaam typen zodat je het misschien begrijpt: degene die er niet moeilijk om doen zijn niet degene die huilen meneer de ambtenaar.
0 0
chloorbestendig
Gelukkig typte je dit heel langzaam, anders zou het echt nergens op slaan.
0 0
FlyingDutchMan
Jong vs oud ;p
2 -1
JCr14
Ik train JO17-1 van de plaatselijke vv. De schoenen maakt me niet MEER veel uit. Bijna alleen nog maar in de winkel kleuren te koop. Maar met die sokken over de knieën staan ze reserve. Laat het maar gewoon op het veld zien hoe cool je bent.
2 0
Sluk
Toen ik nog op "hoog" niveau speelde bij Rapiditas 3 liep iedereen op zwarte schoenen. Er was dan hooguit 1 speler bij de tegenstander die op witte schoenen speelde, die was of ontzettend goed, of dacht dat hij goed was. In het laatste geval wekte de afwijkende schoenen dan nogal wat ergernis en was het een excuus om z`n witte schoenen vies te maken door bij corners op zn tenen te staan.
2 -1
FlyingDutchMan
Hahaha ken het ook van amateurvoetbal, heerlijk om te bluffen met die arrogante kicksen xD
0 0
SjakieWolfs
Eenheid van tenue moet weer terug komen. Nu zie je ook dat alle spelers een shirt met korte mouwen dragen en sommigen daaronder een shirt met lange mouwen dragen. Ik vind dat geen gezicht, het shirt in de broek vind ik ook wel wat hebben.
1 0
Noxin
Die regel stamde nog uit het tijdperk Van Gaal. Zwarte kicksen, shirt in je broek, geen gekke kapsels. Vond het toendertijd wel wat hebben, toch een stukje elitisme wat toen bij Ajax hoorde.
6 0
Pauw
Bah
0 -10
Noxin
Heb je in je broek gepoept?
1 0
Rujar
Discipline noemen ze het dan. Triest laat ze lekker zelf bepalen waar ze op mogen staan. Dit is echt het stukje van voetbal waar ik jeuk van krijg.
1 -8
Babayaka
Grappig ik krijg juist jeuk van die roze sandaaltjes waar ze tegenwoordig op lopen, en vaak ook alle kanten op uitglijden.

Het groene veld is tegenwoordig net een bonte koe met al die kleuren waar men op loopt.
5 0
johnd
Mag best terug naar zwarte schoenen
8 0
chloorbestendig
Ik erger me groen en geel aan die gekleurde truttenschoenen.
9 0
martin1234
Inderdaad, kan dat zwarte schoenen gebod niet in heel de eredivisie worden ingevoerd?
2 0
AjaxCitizen
Tegenwoordig is het eerder verboden om nog zwarte kicksen te dragen. Begrijp echt totaal niet waarom die grote merken allemaal van die kauwgumbal kleuren kiezen voor hun nieuwste schoenen.
3 0
trodat4030
Begrijp je dat niet? Jongeren en kinderen worden aangetrokken door felle kleuren en dát is de doelgroep van de sportmerken. Kinderen en jongeren tot de 30 zijn degenen die het meest uitgeven. Het is dus 1 groot commercieel plaatje. Een recreant van pakweg 42 die een beetje zuinig is op z'n kicksen, doet 2 jaar met een paar. Een kind van 12 groeit binnen een half jaar uit z'n schoentjes en moet weer nieuwe hebben. En wel die die Neymar (bijv) draagt natuurlijk..

Tot zover hoofdstuk 1 commerciële economie ;)
5 -2
Babayaka
Dat zal wel maar voetbal schoenen draag je alleen als je voetbalt.
Neem aan dat men er niet op loopt in de kroeg.
1 0
Ozymandias
Omdat het opvallender is.
2 0
Middenweg401
De wereld is van de schreeuwers. Dat is wel duidelijk toch?
Wansmaak regeert tegenwoordig. Van knalharde loudness in de muziek tot grove beledigingen op internet, en laat ik maar niet beginnen over de inhoud van de commerciële tv zenders.
6 -1
DeKenner
Chivu.. dat is echt een van de spelers waar ik echt fan van was. Begon zo ongelukkig met 2 rode kaarten, in de competitie en in Europa. Maar was echt een toptalent. Jammer dat hij nooit is teruggekomen.
4 0
Noxin
Volgens mij kreeg hij toen na een lange blessureperiode een contractverlenging bij Inter als dank en vertrouwen. Ik denk nog steeds dat als hij fit was geweest, hij zijn carriere wel had afgesloten bij Ajax.
0 0
FlyingDutchMan
Dat had ik ook verwacht en gehoopt van Chris, we waren zo dichtbij een terugkeer en hij is gek op Ajax..
1 0
Ozymandias
Hij was een korte periode de beste centrale verdediger van het moment. Hij was toen zelfs de enige die Messi twee keer op rij geheel uit de wedstrijd kon spelen. Jammer genoeg raakte hij toen (weer) zwaar geblesseerd.
1 0
MisterAFCA
Dat die Boukhari ooit bij Ajax heeft gespeeld man man man...
1 -6
Noxin
Was een groot talent, maar kon niet aanhaken bij de top. Gevalletje net niet.
1 0
Ferd
Was best een leuke 12/13de man. Geen basismateriaal maar ook geen hele slechte speler.
2 0
Pauw
Onzinnig. Gelukkig niet meer van deze tijd!
0 -14
OKP-AFCA
Inderdaad! Ik zou absoluut niet kunnen zonder de fluorescerende gele, groene en oranje plastic laarsjes van tegenwoordig.
8 -2
ajax4ever01
Voetballers worden imo teveel verwend.
2 0
Pauw
Ik vind t onzinnig spelers hierin te beperken, tenzij er een uitstekend argument voor is. Dat argument bestaat volgens mij niet.
0 -5
martin1234
Kleur moet bij het tenue passen. Oranje kicksen onder een wit rood shirtje en broek, het doet gewoon pijn aan je ogen.
2 0
AjaxCitizen
Spelers worden anders tegenwoordig erg beperkt in het kiezen van zwarte of witte kicksen. Bijna alle schoenen die de grote sportmerken uitbrengen, bestaat uit kauwgumbal kleuren. Maar zwart of wit is zelden nog te vinden.
2 0
Pauw
Zijn ze verplicht een contract aan te gaan?

Of kunnen ze ook een paag euro minder ontvangen en zelf zwarte schoenen kopen?
0 -2
AjaxCitizen
Weet niet of jij wel eens door een sportzaak loopt, maar bijna alle schoenen op de stellingen zijn felgekleurde schoenen. Ook van onbekendere merken. Dus of je dat contract aan gaat of niet, felgekleurde is tegenwoordig bijna de enige keuze die er voor voetballers is.
0 0
Jari_held
Gewoon copa’s kopen; zijn keurig zwart
0 0
Pauw
Bijna ja.

Daarbij: vraag en aanbod. Blijkbaar zijn er niet zoveel mensen meer die graag zwarte schoenen dragen.

Of ga je beweren dat het aanbod de vraag beinvloedt / bepaalt?
0 -3
Middenweg401
De prikkels van de kindertjes schijnt alles bepalend te zijn. Alles moet makkelijk binnenkomen. Daarom hoor je ook alleen van die smurfen-meeneurie-deuntjes-dance op de populair radiozenders.
2 0
AjaxCitizen
Het aanbod beïnvloedt zeker de vraag in deze. Genoeg mensen die op zoek zijn naar zwarte voetbalschoenen, maar die tegenwoordig bijna nergens te vinden zijn. Of je moet voor absolute classics gaan, die ook zeer beperkt verkrijgbaar zijn. Dus je komt er bijna niet omheen om een paar felgekleurde schoenen te kopen.
1 0
Middenweg401
Ik heb je argument voor je: clubkleuren.
Was niet zo'n heel moeilijke trouwens..

edit: En ik hoor graag een argument voor voor het minnetje.
4 -2
Ferd
Juist! Gewoon traditionele zwarte kicksen of kicksen die passen bij de het tenue. Rood, wit of zwart bij thuiswedstrijden. Zwart of in de kleuren van het uittenue bij uitwedstrijden.
2 0
martin1234
Precies. Zou Chivu bijvoorbeeld blauwe schoenen aan willen, bij een blauw uit tenue, prima. Bij het traditionele Ajax tenue, vloekt het in je ogen. Wil je dan een andere kleur doe dan rood van mijn part, als je dan toch per se hip wilt doen.
1 0
Pauw
Hoort zwart daarbij ja?

Ik zou mij in elk geval mateloos irriteren aan personen die hierin heel graag bepalend willen zijn. Helemaal in t kader van discipline is t lachwekkend kleinzielig.
0 -5
Middenweg401
Zwart is geen kleur. Oké, in drukwerk is het in principe alle kleuren ;), maar het valt niet op als afwijkende kleur.

Een trainer is bepalend. Ik vind spelers die daar moeilijk over doen irritant. Waarom moeten ze perse gekleurd zijn dan? Chivu was niet zo'n speler geloof ik. Hij noemt het slechts.
Het tenue is een wezenlijk iets.

Mag een coach wel iets zeggen over vloekende ondershirts/ broekjes die er onder vandaan komen bijvoorbeeld?
2 0
Pauw
Ik vind uiterlijk vertoon gewoon nogal onbelangrijk en dus een onzinnig onderwerp om moeilijk over te doen.
0 -3
Pauw
Nee? Vraagt dat maar aan de mensen die zich zo nu en dan onheus bejegend voelen omdat ze zo opvallen met hun volgens jou onopvallende kleur / tint
0 -4
ambtenaar
Over een topic van gekleurde voetbalschoenen hier uit komen is echt sneu.
Zegt ook veel met welke bril jij naar de wereld kijkt.
1 0
martin1234
Jemig waarom dat er nu weer bijgehaald wordt...
1 0
Middenweg401
Ik hoop dat je een grapje maakt.

Maar snap je het wel m.b.t onderkleding?
1 0
Pauw
Het is een veilige optie ja.
En op zich heb ik er geen moeite mee om van de spelers te vragen de clubkleuren (en daarmee eenheid) uit te dragen.
0 -3
FlyingDutchMan
Inderdaad!!! Moet Co zijn geweest!!
1 -2