VI: 'Ten Hag bewondert Louis van Gaal'

SJvanveen, 31-12-2017 om 13:55, 13677 views, Voetbal International | Er is een nieuwe collectie voor Champions League-artikelen.

Martijn Krabbendam van Voetbal International denkt dat er met de komst van Erik ten Hag naar Ajax een vleugje Louis van Gaal terugkeert in Amsterdam. De nieuwe oefenmeester van de Amsterdammers heeft meer weg van de succescoach uit de jaren negentig dan bijvoorbeeld Johan Cruijff, zo schrijft de journalist. 

De clubwatcher schrijft over de aanwezigheid van Ten Hag in het Ajax-stadion tijdens het eerbetoon aan Cruijff vlak na zijn overlijden. Het deed Ten Hag de ogen openen. Als Twentenaar met een verleden bij rivaal PSV zag hij in hoe ook Ajax een warme club kon zijn. 'Dat Johan Cruijff er postuum mede voor heeft gezorgd dat Erik ten Hag nu de inderdaad de nieuwe trainer wordt, is op z'n minst opvallend', begint Krabbendam.

Krabbendam die doelt op de verschillen tussen El Salvador en Ten Hag. 'Erik ten Hag is in denken en doen eerder een tegenhanger van Cruijff die altijd met wit speelde. Hij bewondert meer diens ultieme tegenpool en vijand: Louis van Gaal. Ajax’ nieuwe coach is een man van structuur en processen, van hard werken en het totale mens-principe.' 

Van Gaal
Diezelfde Van Gaal heeft naar verluidt instemmend gereageerd op de komst van Ten Hag, zo schrijft VI. 'Ook Van Gaal was wel geïntrigeerd geraakt door de trainer van FC Utrecht, omdat hij aan de manier waarop die ploeg speelt de hand van de coach kon herkennen.' 

  • Bekijk ook
Delen!
Tags
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
Superjood410
Zou kunnen, heeft alleen ook met Pep Guardiola gewerkt.. dus vleugje Cruijff zal er heus wel zijn hoor
1 0
JariHeijden
Guardiola heeft zijn bewondering voor Van Gaal ook nooit onder stoelen of banken gestoken. En zo ver zitten Van Gaal en Cruijff ook niet uit elkaar qua voetbalvisie. Er zijn wel hele duidelijke verschillen, maar beiden zijn altijd uitgegaan van een aanvallende stijl met bezetting aan de zijkanten, etc.
1 0
geDaante
De basis van beide visies staan vrijwel haaks op elkaar. Cruijff is veel meer individuele klasse in de vorm van techniek, combinerend vermogen, creativiteit, en meer individuele vrijheid en zelfinitiatief, en naar voren denken en spelen op basis van aanvallend combinatiespel. Van Gaal is meer van het systeem, van discipline, taken, stramienen, balbezit en meer ballen breed en de controle. En zeker in deze tijd is dat zwaar verouderd en levert dat klinisch, voorspelbaar saai voetbal op met spelers in een keurslijf.

Van Gaal heeft na '95 en zijn tijd bij Barca, waarop hij kon teren op de visie die bij beide clubs door Cruijff uitgerold waren, nooit meer laten zien een ploeg dominant, aanvallend en attractief te kunnen laten voetballen. Omdat het geen visionair is, maar een tacticus. Dus puur een coach, en niet iemand die je moet volgen qua voetbalbeleid of filosofie. Helaas is dat wel gebeurd, met alle gevolgen van dien.
3 0
de-Ajacied
Klopt wel wat je zegt. Al heeft van Gaal wel iets meer krediet verdient. Behalve in 92 en 95 bij Ajax heeft hij ook bij AZ wat neergezet en bij Barcelona en Bayern ook aanvallender voetbal gebracht. Maar idd af en toe met té veel controle.
Tactisch is de overeenkomst ook dat zowel Cruijff als van Gaal liever met snelle vleugelspitsen speelden dan met klassieke pingelaars. Cruijff had liever Jesper Olsen dan Ling en zelfs Stanley Brard dan Piere Vermeulen. Van Gaal zag het meer zitten in Overmars dan in Bryan Roy.
Ook de 3-4-3 met opbouw vanuit de centrumverdedigers heeft van Gaal overgenomen. Koeman en Gardiola bij Barca en Jonk en Rijkaard bij Ajax.
Dus als ten Hag ook hier de goede dingen van overneemt en Frenky laat opbouwen heb ik er alle vertrouwen in.
0 0
Eduard
Goed gezegd!! Precies zoals ik het ervaren heb. Wellicht dat v Gaal wel iets meer krediet verdient voor de periode '95 bij Ajax. Maar ik ben het helemaal met je eens.
0 0
Genant
Hey Gedaante, echt top die analyses van jou. Ben het voor 400% met je eens. Vele mensen noemen V Gaal in 1 adem met Johan en dat slaat nergens op. Laatst ook : Danny Blind zat bij Jack van Gelder. Het ging over Pep Guardiola en toen suggereerden die twee dat het voetbal van Pep hetzelfde was als dat van Van Gaal in 1995. lachwekkend
0 0
Ellende
Sorry maar van Gaal (95) bij AJAX komt gewoon op het conto van van Gaal en niet op dat van Cruijff.
0 -1
Cruijff4ever
Absoluut niet! Vergeet niet dat Louis de vruchten plukte van de opleiding die Johan ervoor heeft neergezet en achtergelaten.
0 0
Web
Hij heeft nog geen minuut op het trainingsveld gestaan.
Lekker laten gaan, wij zullen het zien. Ik heb vertrouwen in deze trainer.
Zijn uitstraling is niet goed, maar laten wij hem beoordelen wat hij op het veld laat zien.

Van Gaal heeft instemmend gereageerd. Prima toch. Daar moet je geen conclusies aantrekken. Bovendien heeft hij ons laten genieten in 1995. Dat mag ook best eens gezegd worden . Al ben ik blij dat ( deze ) van Gaal niet meer in de organisatie zit

Wie is Krabbendam.
Jaren heb ik dit blad gelezen, maar een jaar of drie geleden bedankt.
Sommige columns vond ik best leuk. Maar een interview komt niets uit.
0 0
Chesterson93
Mijn hart huilt al een beetje.
0 -2
SambaNeres
Happy new year fellas!
1 0
zivkabrimovic
Gozers, pils smaakt heerlijk. Ik wens jullie allemaal een top 2018, zo ook voor Ajax! Proost vrienden
2 0
geronimo
Hij is nog niet eens bij Ajax begonnen en ze keren hem nu al helemaal binnenstebuiten
4 0
Ruff Rhythim
Ja om misselijk van te worden
3 0
MankeNelis
De amateur psychologen zijn uit hun hol gekropen
0 0
masterrr
Onzin artikel
Ten Hag schat ik in als een morderne trainer, die beinvloed is door Duitsland en Pep. Dat zijn op zich geen verkeerde invloeden lijkt me!
0 -1
Eduard
Ik was er als jochie al bij toen het grote Ajax de Europacup I won ten koste van Juventus. Man die goal van Rep... . Het voetbal van en door georganiseerde vrijbuiters met vernieuwende ideeën en een man Cruijff die weergaloos was. Als dirigent, als voetballer en ja bijna als artiest.

Ik heb waardering voor van Gaal. Maar ik heb niet zoveel met balbezit voor ''balbezit's sake''. Ik hou ervan als de creativiteit van een speler (ook die van een verdediger als Krol) in een systeem helemaal tot z'n recht kan komen. Dat kan alleen maar als Krol ook zijn eigen impulsen mag volgen.

Ik vond het spel onder v Gaal bij Ajax erg goed. Heb genoten en niet alleen van de prijzen. Maar na zijn Ajax tijd vond ik het allemaal wat minder met als absoluut dieptepunt zijn tijd bij Man U. Daarvoor vond ik het Nederlands elftal onder zijn leiding al niet om aan te zien. Ik wil kunnen genieten van voetbal. Derde worden zonder een goede wedstrijd(m u v die tegen een gedesillusioneerd Brazilie) doet mij niets.

Het huidige Ajax heeft geweldige spelers. En laat het a.u.b. geen gekooide vogels worden. Dan sterft de brille snel. De dribbel en dat schot van Kluivert. Na wat balverlies, die steekbal en het passeren en het scoren van Neres, Ziyech die na wat mislukte passes Dolberg twee keer vrij voor de keeper zet, de rushes van Frenkie de Jong die soms gevaarlijk de bal verliest maar net zo argeloos een paar man wegzet, de goals van Donny zijn leeftijd vooruit vd Beek, de ingrepen van de Light die in de tweede seizoenshelft nog wat vaker raak gaat koppen en nog veel meer.

Doe er iets goeds mee..., iets moois mee!! Maar neem het ons niet af. Laat het systeem nou maar de basis zijn om de beste individuele klasse in de jongens naar boven te laten komen. Want ze kunnen zo verschrikkelijk goed voetballen (sorry maar veel beter dan wat ik op andere velden zie) dat de brille, de individuele sprankel en klasse de basis moet zijn voor alle kampioenschappen met deze groep.
4 0
nightgoat
Krabbendam moet toch wat op oudejaarsdag.
1 0
BennJii020
Ik heb respect voor zowel Cruyff als vGaal.. Ze hebben allebei erg veel gebracht in het voetbal, ik kies daarom ook geen kant... Ik kies voor Ajax... Ik was niet erg enthousiast over ten Hag. dat begint met de dag meer te worden, na interviews en stukken over hem te hebben gelezen. Ik ben erg benieuwd hoe hij het elftal neerzet...
3 -1
rodnet
Mijn respect voor van Gaal als mens heeft een enorme deuk opgelopen door zijn achterbakse entree als Directeur via ten Have en het naar voren schuiven van een olifant als Sturkenboom om de gangen schoon te vegen van alle Cruijff-adepten. Als trainer waardeer ik zijn resultaten bij Ajax en (hoewel ik het voetbal waardeloos vond) zijn laatste periode bij het Nederlands elftal. Ik kies ook voor Ajax en hoop van Gaal daar nooit meer in enige officiële positie aan te treffen. Ten Hag lijkt me overigens een prima keuze maar dat heeft (gelukkig) niets met van Gaal te maken.
3 -1
Tinus
Spijker op de kop (behalve dan dat ik wel van zijn voetbal kon genieten in z’n Ajax tijd).
0 0
gras
Eens. Als je voor Ajax voetbal staat, kies je voor beiden.
1 -1
Siempidejong
Er wordt hier doelbewust ingespeeld op een tweestrijd tussen grote iconen van onze club. Wij als supporters kunnen het ons permitteren om een kant te kiezen. Maar een nederlandse trainer met de ambitie om de top te halen, zou wel dwaas zijn om geen bewondering te voelen voor twee van de grootste Nederlandse trainers aller tijden. Typisch weer VI om goedkoop te willen scoren en in te spelen op onderbuikgevoel.
4 0
gras
Inderdaad erg geforceerd de manier waarop Cruijff erbij wordt gehaald, om maar een vergelijking te kunnen maken.

Men vergeet dat Van Gaal werkelijk subliem aanvallend voetbal heeft gespeeld, vooral in 95/96.

Ik vind elke vergelijking van TH met beide trainers ongepast en voorbarig. Laat hem zichzelf maar bewijzen. Dan zie je na een jaar vanzelf wel wat voor soort trainer hij is.
2 -1
Piejotter
Van Gaal is een topcoach en kleurrijk (al moet je zijn uitspraken met een korreltje zout nemen) Vrijwel alle spelers die hier in Nederland met hem gewerkt hebben zijn enthousiast over hem.
Met zoveel saaie middelmaat coaches was van Gaal verfrissend en je kon er mee lachen. Welk team won alwaar de EC met van Gaal in 1995? Om nooit te vergeten.
2 -1
Tinus
1995 gaan we idd nooit meer vergeten. Maar nu mag vGaal ver van de Arena weg blijven. Het beste is er wel vanaf bij hem wat betreft avontuurlijk voetbal.
3 -3
Caparzo
Wat een gelul, “ingestemd”. Instemmen doe/kun je alleen als je beslissingsbevoegd bent. Misschien heb ik even niet opgelet hoor, maar bij mijn weten is LvG dat niet bij Ajax. Maflanders bij VI (tenzij het weer eens niet goed is overgenomen door AS).
0 0
Ferd
Maflanders die alleen ‘instemmen’ lezen maar het ‘reageren’ over het hoofd zien
0 0
Panama
De vlag kan uit, koning Louis heeft ingestemd jongens!
Lekker stukkie trouwens van een feyenoord-watcher.
2 0
Ferd
En nog iemand die niet kan lezen: Van Gaal heeft gereageerd, instemmend. En niet ingestemd met, dat is een heel groot verschil
0 0
Bocarra
Wat een hokjesgeest deze zichzelf journalist noemende paljas. Wat een flutstuk alleen maar bedoeld om onrust te stoken.
1 0
Turbo
Fijn iemand zo allerlei woorden in de mond leggen.. Hele stukje bestaat uit aannames van een Feyenoord-watcher die even uit komt leggen hoe een aantal van de meest succesvolle Ajacieden in elkaar steken. Ten Hag zal snel genoeg zn intenties met Ajax duidelijk maken.
1 0
RaynoFischer
Vindt dit ook een raar stuk idd en ook wat stemmingsmakerij.
Hij bewonderd ook Guardiola.
We horen en zien het uiteindelijk vanzelf ;)

Lijkt me ook steek dat Van Gaal ingestemd heeft, want hij heeft er niks over te zeggen, getipt zou nog wel kunnen.
0 0
Ferd
ook voor RaynoFisher:

er staat heel duidelijk dat Van Gaal instemmend heeft GEREAGEERD, er staat niet dat hij heeft "ingestemd met".
0 0
Flarkow
Hoezo ingestemd waarom zouden ze dat aan hem moeten vragen?
0 0
Ferd
Man man man
0 0
Robinjo1988
Wat een slecht stuk zeg. Alleen maar aannames die eigenlijk nergens op gebaseerd zijn.
Hij bewondert ook Guardiola, die weer een fan is van Johan Cruijff.

En 'naar verluidt heeft van Gaal ingestemd' slaat helemaal nergens op. Of werkt van Gaal weer bij Ajax??

Krabbendam, gewoon lekker houden bij stukjes over feyenoord.
2 0
Ferd
Leer eens wat ‘instemmend reageren’ betekent voor je onzin schrijft
0 0
CruyffFootball
Van Gaal heeft ingestemd?
4 0
Ferd
nee. Van Gaal heeft instemmend GEREAGEERD.
0 0
Stephen
Van Gaal heeft ingestemd met de komst van Ten Hag? Interessant. Het zou me niks verbazen als de RvC Van Gaal al aan het voorsorteren is als opvolger van V.d. Sar.
3 -2
Ferd
Instemmend reageren is wat anders dan wat jij nu denkt. Er zijn ook genoeg supporters die instemmend reageren op zijn komst. Instemmend reageren is niets anders dan het eens zijn met een beslissing. Niet dat hij z’n goedkeuring gaf voordat de beslissing werd genomen.

Van Gaal als AD? Daar is de man niet voor geschikt, die moet zich bij voetbal houden en niet bij commerciële zaken
0 0
Ozymandias
Dat is weer typisch een verzinsel van een journalist. Van Gaal heeft waarschijnlijk tegen iemand laten merken dat hij Ten Hag een goede keuze vind en Krabbendam maakt daar dan van dat Van Gaal met de komst van Ten Hag heeft ingestemd.
4 -1
Ferd
Helaas doe jij nu waar je krabbendam van beschuldigd. Toch beneden je normale niveau.

Van Gaal heeft nergens mee ingestemd en dat beweerd Krabbendam ook niet. Hij zegt alleen dat Van Gaal instemmend heeft gereageerd, met nadruk op gereageerd. Dus ‘Louis, wat vind jij van Ten Hag naar Ajax?’ met daarop de reactie ‘dat is wel een goede keuze’, ergo ergens instemmend op reageren.

Begrijpend lezen zou een verplicht vak moeten worden op school, en bij een onvoldoende geen toegang tot internet!
0 0
DavidFerr
Nou als wij met ten Hag ook:

3x landskampioen
1x UEFA Cup
1x Champions League winnen

Waar kan ik tekenen ;-)
5 -2
Lagasj
Zolang men in vijand denken blijft hangen heeft Ten Hag geen schijn van kans.
Tot het tegendeel is bewezen bestaat er maar 1 kamp.... het Ten Hag kamp.
Anders heeft hij geen eerlijke kans.
En dat is nadelig voor de club.
5 -3
Ozymandias
Voor het eerst in decennia lijken er momenteel geen kampen meer binnen Ajax te zijn. Overmars heeft de macht gegrepen en Vd Sar steund hem daarin. Ten Hag is de keuze van Overmars en Schreuder is de keuze van Overmars en Ten Hag samen. Iedereen die nu nog tegen zal liggen wordt er waarschijnlijk snel uit worden gewerkt. Of dit een goede ontwikkeling is zal de komende jaren moeten blijken. Ik denk persoonlijk dat de relatieve rust Ajax wel goed zal doen. Alleen duurt die relatieve rust bij Ajax nooit erg lang.
0 -1
Genant
Persoonlijk denk ik dat Overmars wel kijk op de zaken heeft. Van der Sar heb ik grote twijfels over .
Ten Hag en Schreuder samen.....ik vind het eerder een duo voor PSV maar omdat Overmars er voor is ben ik bereid het voordeel van de twijfel te geven. De structuur is nu op zich goed met een technisch directeur, algemeen directeur met daarboven een RVC. Of vooral Van der Sar geschikt is...ik weet het niet.

Het grootste probleem van al die voetballers de laatste jaren...die wat voor het zeggen hebben/hadden bij Ajax is/was dat het Van Gaal-adepten zijn ipv Cruijffianen.
De Boer, Stam, Van der Sar, Blind....etc allemaal Van Gaal. Alleen Wim Jonk stond echter achter Johan. Dat is de enige reden waarom die hele revolutie gedeeltelijk mislukt is. Johan bedoelde het goed maar werd een mes in de rug gestoken door zijn eigen mensen.
0 0
Ferd
Je hebt nog altijd kampen, je vergeet Heinrichs en het old boys network dat zich nu even rustig houdt, dan het nu dominante kamp Overmars maar ook Bergkamp heeft nog een kamp met zijn vriendjes in de media (o.a. Jaap de Groot en Jack van Gelder) en op De Toekomst.
0 0
trodat4030
Er zijn nog steeds kampen. Er zijn bij Ajax altíjd kampen. Alleen is 'kamp Overmars' nu het alphakamp en de andere kampen zullen voorlopig ff stilletjes zijn en blijven. Maar die zijn echt niet verdwenen hoor, die wachten rustig hun moment weer af.. En die gáát een keer komen.
1 0
insectenverdelg
Exact wat ik gisteren zei. Waar Bosz veel meer op Cruijff lijkt is een gaf veel meer een van Gaal qua opvsttingen. Overigens is voor beide iets te zeggen. Er is niet 1 weg naar rome.
4 -5
EVH
Exact.
0 0