'Status van Litmanen bereiken is onmogelijk'

giobelloni, 20-12-2017 om 15:15, 7923 views, Ajax.nl |

Bekijk Ajax - Valencia live in de Ziggo Dome!

Saku Ylätupa hoopt ooit in de buurt te komen van het niveau dat zijn landgenoot Jari Litmanen ooit bij Ajax haalde. Dat vertelt hij woensdag in zijn blog op Ajax.nl. Daarin vertelt Ylätupa over de Ajax-legende die hem veel geleerd heeft.

De 46-jarige Fin heeft de afgelopen jaren veel betekend voor Ylätupa. 'Mijn zaakwaarnemer overleed in 2016 en toen kwam Litmanen naar mij toe om mij te helpen. Hij weet echt alles en heeft mij veel adviezen gegeven.' Ook was Litmanen betrokken bij de overstap van Ylätupa naar Ajax. 'Ik speelde vorig jaar met Finland O18 een toernooi in Nederland. Litmanen was daar ook. Daarna hoorde ik dat de club interesse in mij had. Daar is het allemaal begonnen.'

Daarmee treedt de 18-jarige Fin in de voetstappen van een legende. Al wil de vleugelaanvaller dat zelf relativeren. 'Ik hoop sommige prestaties te evenaren, alleen niemand kan ooit de status van Jari bereiken, dat is onmogelijk. Het zijn té grote schoenen om te vullen. Maar ik hoop ooit in de buurt te komen.'

Delen!
Tags
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
litmanendebest
Litmanen!! Oewoho litmanen oewoho
0 0
EVH
Kuningas
0 0
Frankey78
Jari Litmanen...een bescheiden iets wat stille finse speler die in de jaren '90 onder van Gaal neerstreek bij Ajax, en in de jaren daarna uitgroeide tot 1 van de beste nummers 10 en Ajaxlegendes in de geschiedenis. Tactisch altijd sterk denkend altijd wetend waar hij moest lopen of staan, de tegenstander in de luren leggen en een voortreffelijk neusje voor de goal. Ben trots dat ik hem nog heb mogen zien spelen in die gouden jaren. Jari Litmanen...nog steeds mijn jeugdheld.
3 0
ETM
Jari, ja Jari Litmanen.. gaat er helemaal niet om wie nou de beste speler was, t is ook vaak moeilijk vergelijken. Ik was een enorme fan van Petersson, terwijl Bergkamp echt wel beter was.
Maar Jari is denk ik de Ajax-speler die alles overtreft. In herinnering, en die zal vast wat vertekend zijn. Maar wat was die man superieur aan alles en iedereen. Zo kalm, zo bescheiden... Maar wat een techniek en wat een eenvoud. Het Ajax dat de CL won in 95 is ook het beste Ajax dat ik zelf bewust heb meegemaakt. Daarin zaten meerdere helden. Maar Jari boven alles. Je was een beetje bang voor de tegenstanders van grote naam, maar je had Jari.. dus het zou wel goed komen..
Maar voetbalnerden (zoals ik) zijn altijd lyrisch over Jari. Ook Liverpool fans. De man was echt speciaal. Minder franje dan sommige andere legendarische spelmakers , maar niet minder indrukwekkend.
5 0
gi0vanni
Een legendarische middenvelder, en ik denk dat ik alleen Zidane beter vond van wat ik aan middenvelders gezien heb. Maar dat is maar een eigen mening, er zijn vele geweldige middenvelders geweest.
1 0
AFCAMM
Daar is weinig aan vertekend denk ik. Hij is niet voor niets nog steeds onze topscorer in Europa. Jari was uitzonderlijk goed, in een team met geweldige spelers. Een pure voetballer, wat ook wel blijkt uit de duur van zijn carrière (ondanks de blessuregevoeligheid).

Daarnaast zegt het genoeg over hem dat hij zo lang voor ons gespeeld heeft, terwijl hij elders al eerder bakken met geld had kunnen verdienen.

Er zijn genoeg helden uit die periode, maar ik denk dat we van Jari wel mogen zeggen dat hij iconisch is.
1 0
AjaciedForLive
It always seems impossible until it's done. Nelson Mandela
0 0
driesterren***
Der is toch niemand die in de buurt van Jari kan komen!
We hebben Johan, Zlatan en Jari mijn top 3 daar kan en mag nog niet iemand van in de schaduw staan! Laat staan zich mee vergelijken!
0 0
Gerard36
van basten?
0 0
insectenverdelg
Ook bergkamp staat voor mij nog heel hoog. De voetballer bergkamp wel te verstaan.
0 0
Tinus
Zlatan kan nooit hoger staan dan San Marco idd
0 0
insectenverdelg
er is sinds Litmanen voor mij geen ajacied geweest die ook maar in de buurt komt van de status die Jari had. Daarvoor zijn er wel een paar, waaronder Cruijff er boven zit.

Maar Litmanen komt dan ook uit mijn begin tiener jaren (was in 95 tijdens de finale 14) en was mijn favoriet van het gouden elftal. Dat zal t niet makkelijker maken. Qua persoonlijkheid komt Lasse misschien een beetje in de buurt, maar die is voetballend natuurlijk zeker geen Jari.
2 0
RaynoFischer
Ook Suarez of Jan niet?, zijn op hun beurt ook grote helden ;), maar in mijn geval heb ik die 2 veel meer live meegemaakt dan Jari
Het ligt wel iets anders natuurlijk omdat we niet de goeie Europese jaren hadden als vroeger
0 0
gi0vanni
Was een geweldige middenvelder die het vreemd genoeg in het buitenland minder goed deed, maar van deze man zouden zelfs Eriksen nog het een en ander kunnen leren. Mooi dat hij 2x voor Ajax heeft gespeeld. En de Finse opvolger is er inderdaad nog niet.
3 0
insectenverdelg
Vreemd genoeg valt wel mee. Blessures en trainerwisseles zorgde dat hij weinig tijd kreeg. Lag wel overal altijd god in de groep. de supporters van Liverpool snapte er niets van. Die wilde Litmanen wel zien.
1 0
gi0vanni
Blessures? Ha, dat verklaart een hoop. Heb hem in het buitenland niet zo veel op hem gelet. Maar als hij in vorm was zag ik hem net zo graag als legendarische Zidane.
0 0
gi0vanni
Oeps, de 1ste hem erafhalen. o.0
0 0
RaynoFischer
Was vooral door blessures toch dat hij het bij Barca en Liverpool niet echt heeft waar kunnen maken?

Het is idd onmogelijk, Jari is voor Finland wat Cruijff voor ons in Nederland is :)
0 0
insectenverdelg
Niet alleen maar blessures. bij Barca was hij op t eind wel fit, maar kreeg geen speeltijd.
1 0