Puzzel Keizer richting 'alles-of-niets-wedstrijd'

BVeenstra, 09-12-2017 om 11:00, 6547 views, Ajax Showtime |

Koop nu jouw Ajax-artikel in de Ajaxshop!

We kunnen er kort of lang over praten, maar de opdracht voor zondagmiddag voor Ajax is meer dan duidelijk. De Amsterdammers staan tien punten achter op koploper PSV en daarom moet er per se gewonnen worden van de Eindhovenaren wil het kans blijven houden op de titel. Ajax Showtime blikt vooruit op de kraker.

Een nederlaag zou behoorlijk desastreus zijn voor het elftal van Marcel Keizer. In dat geval loopt PSV uit naar een voorsprong van dertien punten en in dat geval zouden de Brabanders in de resterende negentien wedstrijden sowieso vijf keer moeten verliezen (of vier keer verliezen en een gelijkspel). Bovendien zou Ajax dan letterlijk alle wedstrijden moeten winnen en daarover is het de vraag hoe realistisch dat dan weer is.

Kortom, een zege lijkt meer dan nodig en dat is dan ook hetgeen waar Keizer zich op richt. 'Of de spanning terugkeert als wij winnen? Ja. We komen van ver als team. In het begin hebben we een aardige tik opgelopen en daardoor was het lastig. Als we de schade beperken tot de winterstop, dan kunnen we ver komen', aldus Keizer, die denkt dat Ajax nog beter zal worden. 'Als het gat in de winterstop zeven punten is, dan kunnen we in de buurt komen en het zelfs halen, ja', doelt hij op het kampioenschap.

Toch staat de trainer van Ajax onder druk en bij een nieuwe domper zal de kritiek op de oefenmeester opnieuw toenemen. 'Ik kijk niet vooruit, ik wil zondag winnen. Ik hoor alleen door de vragen die hier gesteld worden op wie er kritiek is en wat er speelt. De druk is hetzelfde als altijd. Ajax moet winnen. We willen kansen creëren én geen counters tegen krijgen.'

Defensieve zorgen
Voor Keizer wordt het puzzelen in zijn defensie. Nick Viergever, Daley Sinkgraven en mogelijk ook Mitchell Dijks zijn geblesseerd en daarom niet beschikbaar. De oplettende lezer valt het wellicht op dat het om allemaal linkspoten gaat, waardoor de problemen vooral daar zijn. Het is daarom dan ook te hopen dat Max Wöber, die vorige week een nekblessure opliep, tijdig fit zal zijn. Keizer liet tijdens de persconferentie weten dat de Oostenrijker vrijdag in ieder geval weer volledig heeft meegetraind.

Desondanks wordt het puzzelen, ook al omdat Keizer aangaf weer met vier verdedigers te willen spelen. Met Joël Veltman, Matthijs de Ligt en wellicht Max Wöber lijken er drie zekerheidjes, maar de vraag is wie de vierde man zal worden. Kiest Keizer voor Deyovaisio Zeefuik als rechtsback, waardoor Veltman naar het centrum verhuist? Of kiest Keizer misschien voor Frenkie de Jong als centrale verdediger?

Lucky PSV?
PSV speelt net als Ajax dit seizoen geen Europees voetbal, waardoor de focus bij de Eindhovenaren volledig richt op het winnen van de landstitel. Van de eerste vijftien wedstrijden werden er liefst veertien gewonnen. Alleen op bezoek bij SC Heerenveen (2-0) werd verloren. Toch gaat het de laatste tijd niet meer zo makkelijk voor het elftal van trainer Phillip Cocu.

Tegen FC Twente, PEC Zwolle, Excelsior en Sparta Rotterdam boekte PSV minimale zeges en mocht het absoluut niet klagen. De vraag is dan ook: heeft PSV geluk of is het toch een extra kwaliteit om dergelijke wedstrijden te winnen? Ajax-aanvaller Kluivert heeft er zo zijn mening over. 'De laatste wedstrijden winnen ze, ik wil niet zeggen op geluk, maar wel door er de laatste paar minuten nog één te scoren. Hun kracht is dat ze geen tegengoals krijgen en als ze die ene goal dan maken, dan zijn dat toch drie punten.'

Historie tegen PSV
Van de 61 eerdere thuiswedstrijden tegen PSV won Ajax de meeste, namelijk 31. In 21 gevallen eindigde het treffen in een zege voor PSV, terwijl het pas negen keer gelijk werd. Ook de doelcijfers zijn ruim in het voordeel van Ajax: 114-84.

De laatste jaren zijn de edities tussen Ajax en PSV constant spannend. Van de laatste vijf edities won Ajax er er twee, werd het één keer gelijk en ook twee keer won PSV. Een seizoen geleden leek Ajax dankzij een schitterende treffer van Davy Klaassen op weg naar een zege, maar vlak voor tijd zorgde Siem de Jong, toen in dienst van PSV, voor de Eindhovense gelijkmaker.

Laatste vijf jaar Ajax - PSV:
2012/2013: Ajax 3 - 1 PSV
2013/2014: Ajax 1 - 0 PSV
2014/2015: Ajax 1 - 3 PSV
2015/2016: Ajax 1 - 2 PSV
2016/2017: Ajax 1 - 1 PSV

Bart Veenstra (Twitter: @Bart_Veenstra | e-mail: b.veenstra@ajaxshowtime.com)

Ajax - PSV: zeges door de jaren heen

Het affiche Ajax - PSV leverde in het verleden mooie beelden en mooie goals op. ►SUBSCRIBE NOW http://ajax.ms/subscribe ►FOLLOW US Twitter: http://twitter.com/afcajax Facebook: http://facebook.com/afcajax Instagram: http://instagram.com/afcajax Snapchat: http://snapchat.com/add/afcajax

Delen!
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
DS
Ik ben benieuwd waar keizer mee aankomt.
Als hij met 4 verdedigers begint, wie zet hij dan op de bank? Frenkie kan hij niet omheen, Schone heeft er vorige wedstrijd 2 in geschoten, Ziyech gaat hij niet wisselen en vooral niet in een wedstrijd tegen PSV.
De enige die je dan overhoud is Donny.
0 0
Ajaxvooraltijd
Hij blijft maar puzzelen.
2 0
kaashaas
Hij.is gewoon gek op.puzzelen.. ouwe puzzelkoning
O nee keizer..
1 0
KlasseLasse
je kan de topper en klassiekers winnen maar dan word je meestal geen kampioen! je moet can twente ado heracles en dat soort narigheid winnen
1 0
jollie18
Thuis is het niet best dus morgen ook niet. Te veel geblesseerden dus verwacht er niet veel van.
0 0